De bloesemtijd breekt aan. Dit zijn de mooiste bloesemgebieden

De bloesemtijd breekt aan. Dit zijn de mooiste bloesemgebieden

Home » Nieuwsberichten » De bloesemtijd breekt aan. Dit zijn de mooiste bloesemgebieden

Van april tot eind mei kleuren de fruitbomen prachtig wit en roze. Een teken dat de bloesemtijd is aangebroken. De fruitbomen staan volop in bloei. Iedereen denkt natuurlijk dat de Betuwe de plek is om te genieten van de bloesem. Maar er zijn verspreid over het land nog andere plekken waar je volop kunt genieten van de bloesemtijd. We geven je tips waar je de bloesem kunt bewonderen. En we hebben alvast een aantal prachtige wandel- en fietsroutes voor je geselecteerd.

Waar kun je de bloesem bewonderen?

Iedereen denkt bij bloesemtijd aan de Betuwe. Het hart van de Nederlandse fruitteelt heeft inderdaad prachtige bloesemgebieden. Maar er zijn er nog veel meer in ons land. In de bloesemtijd kun je in de volgende regio’s de mooiste fruitbomen bewonderen:

Rivierenland

Rondom de Betuwe in het Rivierenland liggen de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Ongeveer een derde deel van al het fruit dat in ons land wordt geteeld, komt uit Rivierenland. Daarom wordt deze regio ook wel de fruittuin van Nederland genoemd. Hier zijn prachtige bloesemroutes over slingerende dijkjes te vinden. De meest beroemde dijk is in de Betuwe. Bij Tricht is de Appeldijk het summum van bloeiende fruitbomen. Sinds een paar jaar is de dijk gelukkig alleen voor fietsers en wandelaars toegankelijk. Deze Appeldijk mag je niet missen als je van de bloesemtijd wilt genieten.

Vechtdal

Het Vechtdal in Overijssel is veel minder bekend, maar zeker net zo mooi. Op de fraaie landgoederen geniet je van statige landhuizen, omringd door fruitboomgaarden. Hier bloeit in het voorjaar het bijzondere Drents krentenboompje. Je komt hem ook tegen in het Reestdal, op de grens van Drenthe en Overijssel.

Geuldal

Wat ons betreft is het Geuldal in Limburg een van de mooiste landschappen in Nederland. Maar in de lente is het hier helemaal geweldig. Langs de holle wegen vind je er veel hoogstamboomgaarden. Niet alleen met appel- en perenbomen, maar ook met kersen- en pruimenbomen. Wat een prachtige omgeving om hier te genieten van de bloesemtijd!

Zuid-Beveland

Op Zuid-Beveland in Zeeland vind je de mooiste boomgaarden met perenbomen. Vooral in het gebied ten zuiden van Goes zijn veel fruitboomgaarden tussen de dijken en de diverse dorpjes. Ook het gebied tussen Kapelle en Wemeldinge is fraai. Niet voor niets noemt men deze regio ook wel de Betuwe van Zeeland.

Bloesemtijd in België

Zo’n 40 kilometer ten westen van Maastricht ligt een groot bloesemgebied in België: de regio Haspengouw. In een prachtig glooiend landschap liggen de mooiste fruitboomgaarden. Wil je meer weten over de fruitboomgaarden in de regio Haspengouw? Op deze website vind je veel informatie. Ook over mooie wandelingen of fietsroutes langs de meest bijzondere plekken.

Bloesemalert!

De meeste fruitboomgaarden bestaan uit appels-, kersen- en perenbomen. Iedere fruitboom bloeit in een verschillende periode. Daarbij speelt het weer natuurlijk ook een belangrijke rol. De kou en sneeuw van de afgelopen dagen zorgt ongetwijfeld voor een kleine groeivertraging. Grofweg is de bloesem in de maanden april en mei te bewonderen. De kersenbomen staan vaak het eerste in bloei. De appel- en perenbomen volgen daarna. De verwachting is dat deze in de derde week van april hun kleurenpracht tonen.

Wil je exact weten wanneer je het beste kunt genieten van de bloesemtijd? Op de bloesemalert-app van het Rivierenland lees je het direct. Je kunt de app gratis downloaden. Naast een alert vind je hier praktische informatie over de soorten bloesem, leuke fiets- en wandelroutes, tips voor het maken van de mooiste bloesemfoto’s en nog veel meer. Vanzelfsprekend is de informatie gericht op de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Maar als de bloesem hier in bloei staat, mag je ervan uitgaan dat dit elders ook het geval is.

Wandelingen langs de fruitboomgaarden

Op Wandelzoekpagina staat een selectie van de leukste wandelingen in de bloesemtijd. Je vindt wandelingen in alle regio’s van Nederland langs bloeiende fruitbomen. Ook op de website van Rivierenland staan diverse bloesemwandelingen. Zelf maakten we een prachtige wandeling langs de Linge. Vanuit Leerdam liepen we over de Lingedijk langs slaperige dorpjes en veel fruitboomgaarden. Echt een heel mooie wandeling!

Fietsen in de bloesemtijd

Op de fiets de fruitboomgaarden bewonderen kan natuurlijk ook. Op de website van route.nl kun je veel fietsroutes vinden. Als je hier een zoekterm ingeeft, bijvoorbeeld de regio waar je wilt fietsen, vind je leuke fietstochten langs de bloeiende fruitbomen. Wij hebben alvast een aantal fietsroutes in de Betuwe voor je geselecteerd.

De website van Rivierenland vermeldt ook diverse fietsroutes langs de mooiste plekken. Veel hiervan komen langs de fruitboomgaarden.

Optimaal genieten van de bloesemtijd

Ieder jaar willen veel mensen genieten van de bloesempracht. En omdat de bloesem slechts enkele weken op zijn mooist is, kan het daarom druk worden. Vermijd bij voorkeur de weekenden, zeker als het dan heel mooi weer is. De drukte is dan groot. Zeker nu, in tijden van corona, zal het niet meevallen om voldoende afstand te houden. Daarnaast is het lopen of fietsen in colonne geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Daarom is het beter om op een doordeweekse dag te genieten van de bloesemtijd. Dan is het veel rustiger op de dijken. Ook vind je dan makkelijker een parkeerplaats. We wensen je veel plezier bij het genieten van de bloesemtijd!