De bloesemtijd breekt aan. Dit zijn de mooiste bloesemgebieden

De bloesemtijd breekt aan. Dit zijn de mooiste bloesemgebieden

Home » Nieuwsberichten » De bloesemtijd breekt aan. Dit zijn de mooiste bloesemgebieden

Van april tot eind mei kleuren de fruitbomen prachtig wit en roze. Een teken dat de bloesemtijd is aangebroken. De fruitbomen staan volop in bloei. Iedereen denkt natuurlijk dat de Betuwe de plek is om te genieten van de bloesem. Maar verspreid over het land en in Belgisch Limburg zijn nog vele andere plekken waar je volop kunt genieten van de bloesemtijd. ​We geven je tips waar je de bloesem kunt bewonderen. En we hebben alvast een aantal prachtige wandel- en fietsroutes voor je geselecteerd.

Waar kun je de bloesem bewonderen?

Iedereen denkt bij bloesemtijd aan de Betuwe. Het hart van de Nederlandse fruitteelt heeft inderdaad prachtige bloesemgebieden. Maar er zijn er nog veel meer in ons land. In de bloesemtijd kun je in de volgende regio’s de mooiste fruitbomen bewonderen:

Rivierenland

Rondom de Betuwe in het Rivierenland liggen de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Ongeveer een derde deel van al het fruit dat in ons land wordt geteeld, komt uit Rivierenland. Daarom wordt deze regio ook wel de fruittuin van Nederland genoemd. Hier zijn prachtige bloesemroutes over slingerende dijkjes te vinden. De meest beroemde dijk is in de Betuwe. Bij Tricht is de Appeldijk het summum van bloeiende fruitbomen. Sinds een paar jaar is de dijk gelukkig alleen voor fietsers en wandelaars toegankelijk. Deze Appeldijk mag je niet missen als je van de bloesemtijd wilt genieten.

Z fantastische wandelingen in het Rivierenland hebben we al beschreven: De wandeling vanuit het pittoreske Buren, de stad met een koninklijk tintje, combineert een historisch centrum met fraaie bloesemgebieden. Een andere net zo prachtige wandeling start in glasstad Leerdam. Langs de Linge geniet je van de mooiste bloesemboomgaarden. En deze Groene Wissel vanuit Geldermalsen biedt ook veel zicht op de bloeiende bloesem. Verder zijn de Trage Tocht Asperen en de Groene Wissel Ophemert in de West-Betuwe wandelingen die je beslist niet mag missen. Tot slot is de wandeling bij het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt een aanrader. Die loopt deels over het landgoed, maar ook over de Appeldijk.

Vechtdal

Het Vechtdal in Overijssel is veel minder bekend, maar zeker net zo mooi. Op de fraaie landgoederen geniet je van statige landhuizen, omringd door fruitboomgaarden. Hier bloeit in het voorjaar het bijzondere Drents krentenboompje. Je komt hem ook tegen in het Reestdal, op de grens van Drenthe en Overijssel.

Geuldal

Wat ons betreft is het Geuldal in Limburg een van de mooiste landschappen in Nederland. Maar in de lente is het hier helemaal geweldig. Langs de holle wegen vind je er veel hoogstamboomgaarden. Niet alleen met appel- en perenbomen, maar ook met kersen- en pruimenbomen. Wat een prachtige omgeving om hier te genieten van de bloesemtijd! De wandeling bij het Zuid-Limburgse Margraten laat je de mooiste bloesemgebieden zien.

Zuid-Beveland

Op Zuid-Beveland in Zeeland vind je de mooiste boomgaarden met perenbomen. Vooral in het gebied ten zuiden van Goes zijn veel fruitboomgaarden tussen de dijken en de diverse dorpjes. Ook het gebied tussen Kapelle en Wemeldinge is fraai. Niet voor niets noemt men deze regio ook wel de Betuwe van Zeeland. De Groene Wissel Kapelle-Biezelinge is dé wandeling die je hier moet maken.

Bloesemtijd in België

Zo’n 40 kilometer ten westen van Maastricht ligt een groot bloesemgebied in België: de regio Haspengouw. In een prachtig glooiend landschap liggen de mooiste fruitboomgaarden. Wil je meer weten over de fruitboomgaarden in de regio Haspengouw? Op deze website vind je veel informatie. Ook over mooie wandelingen of fietsroutes langs de meest bijzondere plekken. Verder vonden we op reisroutes.be nog meerdere fiets- en wandelroutes door de bloesemgebieden in dit deel van Belgisch Limburg.

Bloesemalert!

De meeste fruitboomgaarden bestaan uit appels-, kersen- en perenbomen. Iedere fruitboom bloeit in een verschillende periode. Daarbij speelt het weer natuurlijk ook een belangrijke rol. Koud en grijs weer kan zorgen voor een kleine groeivertraging. Grofweg is de bloesem in de maanden april en mei te bewonderen. De kersenbomen staan vaak het eerste in bloei. De appel- en perenbomen volgen daarna. Dit jaar is anders: begin april werden naast de kersenbloesem ook al de eerste peren- en pruimenbloesems gespot!

Wil je exact weten wanneer je het beste kunt genieten van de bloesemtijd? Op de bloesemalert-app van het Rivierenland lees je het direct. Je kunt de app gratis downloaden. Naast een alert vind je hier praktische informatie over de soorten bloesem, leuke fiets- en wandelroutes, tips voor het maken van de mooiste bloesemfoto’s en nog veel meer. Vanzelfsprekend is de informatie gericht op de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Maar als de bloesem hier in bloei staat, mag je ervan uitgaan dat dit elders ook het geval is.

Wandelingen langs de fruitboomgaarden

Bij de diverse bloesemregio’s hebben we al onze gemaakte bloesemwandelingen vermeld. Maar je kunt nog veel meer bloesemwandelingen maken. Op Wandelzoekpagina staat een selectie van de leukste wandelingen in de bloesemtijd. Je vindt wandelingen in alle regio’s van Nederland langs bloeiende fruitbomen. Daarnaast heb je op de website van Rivierenland diverse bloesemwandelingen staan. Ook wij hebben diverse bloesemwandelingen gemaakt. Je vindt ze via deze link of door bloesem als zoekterm in te voeren in het zoekveld bovenaan de pagina.​

Appeldijk

Fietsen in de bloesemtijd

Op de fiets de fruitboomgaarden bewonderen kan natuurlijk ook. Op fietsnetwerk.nl kun je diverse fietsroutes door de mooiste bloesemgebieden vinden. Het grote voordeel is dat je dan grotere afstanden kunt overbruggen. Je kunt hierdoor dus nog meer genieten van de fleurige bloesempracht. We hebben enkele routes op fietsnetwerk.nl alvast voor je geselecteerd:

Betuwe

Limburg

Overijssel

Zeeland

Overigens vermeldt ook de website van Rivierenland diverse fietsroutes langs de mooiste plekken. Veel hiervan komen langs de fruitboomgaarden.

Optimaal genieten van de bloesemtijd

Ieder jaar willen veel mensen genieten van de bloesempracht. En omdat de bloesem slechts enkele weken op zijn mooist is, kan het druk worden. Vermijd daarom bij voorkeur de weekenden, zeker als het dan heel mooi weer is.

We wensen je veel plezier bij het genieten van de bloesemtijd!