Best in Travel 2024 | allemaal bucketlist bestemmingen

Best in Travel 2024 | allemaal bucketlist bestemmingen

Home » Nieuwsberichten » Best in Travel 2024 | allemaal bucketlist bestemmingen

Het neusje van de zalm. Onbekende bestemmingen voor veel reizigers. Of toeristentrekkers die het waard zijn om (weer) te bezoeken. Ieder jaar stelt de bekende uitgever van reisgidsen Lonely Planet de top 10 samen. Samen vormen ze de “Best in Travel 2024”. Een naslagwerk en inspiratiebron voor liefhebbers die prachtige landen, regio’s en steden willen bezoeken. En die een unieke reiservaring willen meemaken die voor eeuwig op het netvlies staat. Het zijn stuk voor stuk bestemmingen die iedereen op zijn bucketlist wil hebben.

Best in Travel 2024 – categorieën

Lonely Planet kijkt bij de overzichten altijd naar drie categorieën: landen, regio’s en steden. Van elke categorie maakt de uitgever een top 10. De reisboekenuitgever bestaat binnenkort 50 jaar. Daarom is het overzicht Best in Travel 2024 uitgebreid met twee andere categorieën: duurzame reisbestemmingen en locaties met de beste prijs-kwaliteitverhouding. En zo bestaat het complete overzicht voor 2024 uit maar liefst 50 reisbestemmingen.

Hieronder vind je de complete lijst van Best in Travel 2024. Sommige bestemmingen hebben we zelf al bezocht en beschreven. Daar kun je gelijk doorklikken naar de blog over die bestemming. Veel bestemmingen kennen we nog niet, of hebben we lang geleden bezocht. Die staan daarom zeker op onze bucketlist voor het komende jaar.

Best in Travel 2024 – landen

Het nummer 1 land is Mongolië. Volgens Lonely Planet zorgen de weidsheid, avontuurlijke activiteiten en onderscheidende culinaire en muzikale cultuur voor deze toppositie. Het is een van de dunst bevolkte landen ter wereld. De Mongoolse overheid hoopt dat toeristen de weg weten te vinden naar Mongolië. Zo riep de overheid de jaren 2023 tot en met 2025 uit tot “Jaren om Mongolië te bezoeken”. De toegangsvoorwaarden voor internationale reizigers worden versoepeld en de infrastructuur wordt verbeterd. En er komt een nieuwe internationale luchthaven in Mongolië.

Dit is de volledige top 10 van Best in Travel 2024 – landen:

 1. Mongolië
 2. India
 3. Marokko
 4. Chili
 5. Benin
 6. Mexico
 7. Uzbekistan
 8. Pakistan
 9. Kroatië
 10. St. Lucia

Best in travel 2024 – regio’s

De Trans Dinarica Fietsroute in de Westelijke Balkan is de topkeuze van Lonely Planet bij regionale bestemmingen. Vanaf 2024 kun je deze 3.364 kilometer lange fietsroute maken. Hij loopt door Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië, Kosovo en Servië. De tocht gaat langs indrukwekkende bergketens en de Adriatische Zee.

Ook Spaans Baskenland is een favoriete regio van Lonely Planet in 2024. De steden San Sebastian en Bilbao mogen op geen enkele bucketlist ontbreken. De geweldige Baskische gastronomie en de prachtige wandelroutes langs de ruige kust zijn andere troeven van deze regio.

De volledige top 10 van Best in Travel 2024 – regio’s is:

 1. Trans Dinarica Fietsroute in de Westelijke Balkan
 2. Kangaroo Island in Zuid-Australië
 3. Toscane in Italië
 4. Donegal in Ierland
 5. Spaans Baskenland in Spanje
 6. Zuid-Thailand
 7. Swahili Coast in Tanzania
 8. Montana in Verenigde Staten
 9. Saalfelden-Leogang in Oostenrijk
 10. Het uiterste noorden van Schotland

Best in travel 2024 – steden

De belangrijkste stad op de lijst van Lonely Planet is de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De “unieke ritmes, het indrukwekkende aanbod van lokaal geïnspireerde restaurants en constante rotatie van kunst en cultuur” zijn voor de uitgever de redenen voor deze ereplaats. Daarnaast is het nabijgelegen Nairobi National Park uniek. Je kunt er meer dan 400 diersoorten zien rondzwerven op de open grasvlakten, terwijl de wolkenkrabbers van de hoofdstad fonkelen aan de skyline.

Dit is de complete lijst Best in Travel 2024 – steden:

 1. Nairobi in Kenia
 2. Parijs in Frankrijk
 3. Montreal in Canada
 4. Mostar in Bosnië en Herzegovina
 5. Philadelphia in Verenigde Staten
 6. Manaus in Brazilië
 7. Jakarta in Indonesië
 8. Praag in Tsjechië
 9. Izmir in Turkije
 10. Kansas City in Verenigde Staten

Best in Travel 2024 – duurzame bestemmingen

De top duurzame reisbestemming voor 2024 is Spanje, vanwege de inspanningen van het land om hernieuwbare energie uit te breiden, om reizen buiten het seizoen te stimuleren en om toerisme naar opkomende bestemmingen te brengen. Daardoor wordt de druk op populaire steden zoals Barcelona verlicht.

De “wilde schoonheid” van Zuid-Afrika krijgt ook een vermelding. Lonely Planet adviseert reizigers om de “indrukwekkende hoeveelheid ecolodges” te bezoeken die zich inzetten voor het beschermen van de biodiversiteit op aarde. Een perfecte plek om de diverse natuurparken in het land te bezoeken.

Dit zijn de 10 meest duurzame bestemmingen volgens Lonely Planet:

 1. Spanje
 2. Patagonië in Argentinië en Chili
 3. Groenland
 4. De vele wandelroutes in Wales
 5. Caminho Português door Portugal en Spanje naar Santiago de Compostela
 6. Palau
 7. Hokkaido in Japan
 8. Ecuador
 9. Baltic HikingTrails in Estland, Letland en Litouwen
 10. Eco-lodges bij natuurparken in Zuid-Afrika

 

Best in Travel 2024 – waar voor je geld

De categorie met de beste prijs-kwaliteitverhouding is in een tijd waarin alles duurder wordt, interessant voor veel reizigers. Het onderschatte Amerikaanse Midwesten is hier de toptip: in steden als Chicago, Milwaukee en Detroit “vind je oude pakhuizen die zijn omgetoverd tot kunststudio’s, nieuwe eco-design hotels en veel restaurants met een Michelinster tegen acceptabele prijzen”, aldus Lonely Planet.

De uitgever beveelt ook de nachttreinen aan die sinds enkele jaren een enorme opmars maken in Europa. “Het is een comfortabele manier van reizen, waarbij het milieu veel minder zwaar wordt belast dan bij het vliegen”, aldus Lonely Planet. Vooral European Sleeper wordt genoemd. De treinverbinding die Brussel, Amsterdam, Berlijn, Dresden en Praag in 2024 verbindt, is een prachtig voorbeeld van een geweldige reis per nachttrein.

Dit zijn volgens Lonely Planet de 10 bestemmingen met waar voor je geld:

 1. Midwesten in Verenigde Staten
 2. Polen
 3. Nicaragua
 4. Danube Limes in Bulgarije
 5. Normandië in Frankrijk
 6. Egypte
 7. Ikaria in Griekenland
 8. Algerije
 9. Zuidelijke meren en centraal Otago in Nieuw-Zeeland
 10. De diverse nachttreinen in Europa

Wat staat er op jouw bucketlist voor 2024?

Wellicht zijn er een of meer bestemmingen uit dit overzicht die je in 2024 zelf wilt bezoeken. Meer informatie over alle genoemde landen, regio’s en steden vind je in het handzame boekje van Lonely Planet Best in Travel 2024. Naast praktische tips over de hoogtepunten biedt het boek veel achtergrondinformatie. Leuk om bij weg te dromen en een ideaal kerstgeschenk voor de reisliefhebber!