Met de nachttrein op vakantie wordt steeds populairder

Met de nachttrein op vakantie wordt steeds populairder

Home » Nieuwsberichten » Met de nachttrein op vakantie wordt steeds populairder

De nachttrein is terug van weggeweest. Tot voor kort was het niet mogelijk om met de nachttrein naar bestemmingen te reizen. Maar in korte tijd zijn veel bestemmingen in Europa weer bereikbaar met de nachttrein. Wij kunnen dat alleen maar toejuichen. Want met de nachttrein op vakantie gaan is beter voor het milieu. Maar er zijn nog veel meer voordelen te bedenken. Daarom is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of je bestemming bereikbaar is met een nachttrein. We hebben het voor een aantal steden al voor je uitgezocht.

Met de nachttrein op vakantie: alle voordelen

Met de nachttrein op vakantie heeft veel voordelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Geen lange wachttijden voor vertrek

Uren van tevoren meld je je op de luchthaven. En dan valt het gelijk op: lange wachtrijen bij de incheckbalies op Schiphol. Iemand rijdt met de bagagetrolley tegen je hiel. De stress of iedereen de juiste papieren bij zich heeft. Met de trein is dat anders: een kwartier voor vertrek meld je je op het juiste spoor. Geen gedoe, geen stress en geen wachtrijen.

Geen tijdrovende veiligheidsprocedures

Schoenen uit, riem uit je broek, door het scanapparaat, laptops en telefoons apart leggen, bagage openmaken. Terecht dat men bij een vliegreis uitvoerige veiligheidsprocedures toepast. Maar het kost wel weer tijd en stress. Bij een treinreis is dit allemaal niet nodig.

Comfortabel met de nachttrein op vakantie

De beenruimte in het vliegtuig is beperkt. Met opgetrokken knieën zit je niet echt ontspannen. In de trein zit je heerlijk comfortabel. En je zit niet te hannessen bij het eten in de krappe ruimte. Je gaat naar de restauratiewagen en dineert in stijl.

Uitgerust aankomen

Slapen op de kadans van de trein die over het spoor rijdt. Zo kom je uitgerust aan op je bestemming. En je wint vaak een of twee vakantiedagen. Vroeger gingen wij met de kinderen regelmatig op wintersport. Een aantal keren namen we de trein. ’s Ochtends kwamen we uitgerust aan. Een uur later maakten we al onze eerste afdaling. En op de dag van vertrek konden we nog skiën op de zaterdag. Begin van de avond vertrokken we weer terug naar Nederland. Zo hadden we twee zaterdagen extra skipret.

Op de plek van bestemming

Veel budgetmaatschappijen vliegen op vliegvelden die ver van de stad liggen. Dat betekent dat het veel tijd, geld en moeite kost om je uiteindelijke reisdoel te bereiken. Dat is anders als je met de nachttrein op vakantie gaat naar een leuke stad. Vaak sta je direct in hartje centrum. Zonder veel moeite en extra kosten.

Fascinerende ervaring

Het reizen met de trein is een fascinerende ervaring. Als het licht is, geniet je van de fraaiste landschappen. Reis je in de winter, zie je een besneeuwd landschap als je wakker wordt. Het is geweldig om zo te genieten van de omgeving.

Beter voor het milieu

Maar wellicht de belangrijkste reden om met de nachttrein op vakantie te gaan is het milieu. We zijn ons er steeds meer van bewust dat we met ons reisgedrag ook een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame wereld. Wanneer je bijvoorbeeld met twee personen per nachttrein naar Bologna reist, zorgt dit voor 80 kilo CO2-uitstoot. Als je met het vliegtuig gaat, zorgt dat voor een uitstoot van 1.460 kilo CO2-equivalent. Onder equivalent bedoelen we CO2 inclusief andere broeikasgassen, zoals methaan. Hierin is de uitstoot van andere broeikasgassen tijdens het vliegen zoals methaan, meegenomen in de berekening (bron: Natuur & Milieu).

Bestemmingen

In korte tijd is de nachttrein weer echt in trek geraakt. Daarom verwachten wij dat het aantal bestemmingen in de komende tijd fors zal toenemen. Dit zijn per land bestemmingen die nu of zeer binnenkort bereikbaar zijn met de nachttrein:

Speicherstadt in Hanzestad Hamburg

Duitsland

De volgende prachtige steden kun je comfortabel met een nachttrein bereiken: Hamburg, Berlijn, Keulen, Frankfurt, Düsseldorf en München.

België

Op dit moment is alleen Brussel per nachttrein bereikbaar.

Oostenrijk

Deze winter kun je comfortabel op wintersport naar bijvoorbeeld Innsbruck. Maar ook Salzburg, Graz en Wenen zijn mogelijk via de nachttrein.

Zwitserland

Vanaf 12 december kun je met de nachttrein op vakantie naar Bazel en Zürich. En wie weet maak je in Zwitserland nog wel meer geweldige treinreizen. Sommige zijn wereldberoemd, zoals de prachtige Glacier Express.

Frankrijk

Natuurlijk is Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, per nachttrein bereikbaar. Daarnaast is het mogelijk om naar Straatsburg te reizen met de nachttrein.

Italië

La dolce vita begint al in de nachttrein. Comfortabel reis je naar de mooiste steden en streken in het land. Florence, Rome, Verona, Gardameer, Milaan, Venetië en Bologna zijn per nachttrein bereikbaar.

Uitzicht op de laguna bij San Marco en San Giorgio Maggiore

Kroatië

In het prachtige Kroatië zijn vooralsnog alleen Zagreb en Split bestemmingen van de nachttrein.

Ook overdag is de trein een goed alternatief

Zeker voor bestemmingen die niet al te ver weg liggen, is de trein altijd een uitstekend alternatief voor het vliegtuig. De tijdwinst van het vliegen verdwijnt door de lange procedures voor vertrek en na landing. En zoals gezegd: vaak land je niet op de gewenste plek van bestemming. Dat kost ook weer extra tijd en geld. Voor bestemmingen in deze landen kun je vaak beter met de trein gaan, ook overdag. Extra voordeel is dan dat je tijdens de treinrit de meest fascinerende landschappen aan je voorbij ziet trekken. Kijk daarom eens bij de volgende landen of je bestemming met de trein makkelijk bereikbaar is: