Prachtige wandeling in de Maasvallei vanuit Stokkem

Prachtige wandeling in de Maasvallei vanuit Stokkem

Home » België » Prachtige wandeling in de Maasvallei vanuit Stokkem
Op de grens van Nederland en België ligt het rivierpark Maasvallei, een fraai natuurgebied. Deze wandeling van zo’n 14 kilometer tussen de Maasplassen brengt ons langs pittoreske maasdorpjes, mooie natuurgebieden en boerenland. Vanaf de lemen uitkijktoren bewonderen we de omgeving en genieten van het weids uitzicht. Niet verwonderlijk dat het een mooie route is. Delen van deze wandeling behoren tot de Lange Afstandswandeling die in 2021 werd uitgeroepen tot de mooiste wandeling van de Benelux. Dit is echt een prachtige wandeling in de Maasvallei!

Visitor Center De Wissen

De parkeerplaats is nog volkomen verlaten als wij aankomen. Zo vroeg is het toch niet meer. Wellicht dat de weersverwachting natuurliefhebbers afschrikt. Er kunnen vandaag enkele pittige buien vallen. Maar voorlopig schijnt het zonnetje en ziet het er uit als een aangename wandeldag.

Niet ver van de parkeerplaats ligt het Visitor Center De Wissen. Een modern gebouw met veel glas. Het blijkt ook nog erg nieuw te zijn, het bezoekerscentrum opende de deuren in september 2022. De medewerkers ontvangen ons enthousiast en vragen naar onze plannen. Als we vertellen dat we de rood gemarkeerde route gaan lopen, knikken ze goedkeurend. “Daarmee zien jullie de mooiste plekken van de Maasvallei, goed gekozen!”

De dames attenderen ons op de expositieruimte op de eerste etage. “En vergeet ook niet om het uitkijkplatform op de tweede etage te bezoeken,” roepen ze ons nog na als we naar boven lopen.

De expositie vertelt het verhaal van de Maas, die elf gemeenten in Belgisch en Nederlands Limburg met elkaar verbindt. Op de bovenste etage hebben we inderdaad een prachtig uitzicht op het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd. Met de plattegrond erbij kunnen we onze route al een beetje voorstellen. We zien in de verte een uitkijktoren staan. Die moeten we zeker niet overslaan bij onze wandeling in de Maasvallei.

Van start bij onze wandeling in de Maasvallei

Enthousiast geworden door de verhalen van de medewerkers in het bezoekerscentrum en het uitzicht, gaan we op pad. Heerlijk om een gemarkeerde wandeling te mogen volgen. Dat loopt net wat relaxter dan wanneer we constant onze gps-track moeten controleren. We kunnen nu onze aandacht volledig richten op de omgeving. En daar is ook alle reden toe, want de eerste meters zijn veelbelovend. Links van ons ligt het natuurgebied Negenoord, ingeklemd tussen het water van enkele Maasplassen. Vogels vliegen af en aan, de natuur toont zich op zijn best aan ons.

Maar al snel slaan we rechtsaf en lopen door enkele wijken van Stokkem. Dit is niet het meest interessante deel van de route. We vangen een glimp op van een groot gebouw dat in de verte staat, kasteel Carolinaberg. In de middeleeuwen stond op deze plek Burcht Nieuwenborgh. Na diverse beschietingen en belegeringen veranderde de burcht in een ruïne. Eind 19e eeuw liet de nieuwe eigenaar er een kasteel bouwen en vernoemde dit naar zijn overleden vrouw Carolina.

Gelukkig duurt het stukje door het dorp slechts kort. We slaan af en lopen over het Molenveld. Over boerenwegen wandelen we verder. Aan weerszijden akkers en weilanden. Op een van de akkers ploegt een boer het land om. Vogels vliegen achter hem aan, hopend op wat regenwormen die naar boven gewoeld worden. Verder zien we geen bedrijvigheid, laat staan andere wandelaars. We genieten van de rust en het landschap.

Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd

Steeds dichter naderen we de Maas. Vlakbij de rivier die Nederland en België scheidt, slaan we linksaf en volgen de loop van de rivier. recht tegenover ons ligt het Nederlandse dorp Berg aan de Maas. Een stukje zuidelijker van ons vertrekt de veerpont om wat fietsers naar Nederland te brengen.

Vanaf nu volgen we een deel van het parcours van de Langeafstandswandeling Rivierpark Maasvallei. Deze grensoverschrijdende tocht van 137 km verbindt de 11 Belgische en Nederlandse gemeenten in het RivierPark Maasvallei. De route voert langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes. In 2021 kreeg deze wandeling het predicaat “Beste wandelroute van de Benelux”. Wij kunnen ons daarvan wel iets voorstellen. Hoewel we slechts een klein deel van de route lopen, zien we genoeg mooie landschappen.

Jarenlang vond in dit deel grindwinning plaats. De plassen aan weerszijden van de tussendijk zijn daar het gevolg van. Inmiddels is het gebied teruggegeven aan de natuur. En die tiert er welig. Veel bijzondere bloemen en kruiden groeien er. Het kalkrijke grind en de aanvoer over water van zaden uit zuidelijker streken zorgt ervoor dat in dit natuurgebied bloemen en planten groeien die je elders niet tegenkomt. En die bloemen zorgen weer voor de komst van unieke bijen- en vlindersoorten. De grindplassen trekken daarnaast veel vogelsoorten aan. Om er te broeden in het voorjaar, of om de kou uit het noorden te verruilen voor een warmere plek. Ook de bever is actief in het natuurgebied. Konikpaarden en Galloway runderen grazen rond en zorgen voor een natuurlijk beheer.

Vanaf de lemen uitkijktoren hebben we een fantastisch uitzicht over de Maasvallei. Deze driehoekige toren is helemaal opgetrokken uit een leem- en grindmengsel. Laagje voor laagje werd dit aangestampt en ontstond een natuurlijke toren van 10 meter hoog die helemaal past in deze omgeving.

Konikpaarden bij onze wandeling in de Maasvallei

Na de uitkijktoren gaat de route verder over een smalle dijk tussen de twee plassen door. Het is een prachtig stuk om te lopen, zeker omdat we al snel vlakbij een kudde Konikpaarden komen. De paarden grazen langs de oever, ze doen zich tegoed aan het sappige gras. Tussen de volwassen paarden lopen ook enkele veulens. De merries beschermen de paarden goed, merken we als we nog wat dichterbij komen.

Op een verhoging vinden we een bankje om even te lunchen. Van de andere kant nadert een grote groep wandelaars, ook zij maken van de plek gebruik om wat te eten. Inmiddels wordt de lucht dreigend, donkere wolken hangen boven de omgeving, we zien de regen al vallen in de verte. De koeien in de wei laten zich er niet door afschrikken. Zij grazen rustig verder. Wij besluiten niet langer te wachten en lopen door, want we hebben nog wat kilometers voor de boeg.

Wijndomein

Langzaam maar zeker verlaten wij de oevers van de Maas. We wandelen nu wat meer naar het westen. Dan vallen de eerste regendruppels. Geleidelijk wordt de regen heviger en is het tijd om onze regenjacks aan te trekken. Ons wandeltempo gaat omhoog en onder onze capuchons zien we nog net de Schaapskuil, een kleine plas die uitkomt in de Oude Maas. Daarna vervolgen we de route een stuk langs deze aftakking van de Maas.

Hier zou volgens de legendes ergens een verzonken klok moeten liggen. Eind 18e eeuw wilden de Franse bezetters de grote kerkklok van Dilsen omsmelten tot wapens. De inwoners zouden daarom snel de klok uit de toren hebben gehaald. Met een bootje probeerden ze een veilige schuilplaats te vinden. De klok schoof echter van boord en is nooit meer gevonden. Volgens de legende zou de klok onder water luiden in tijden van storm.

Wij treffen de klok niet aan, wel even verderop Wijndomein Thilesna. Het is een kleinschalige wijngaard, maar de wijnmakers weten hier sinds enkele jaren vijf witte wijnen te produceren. Jammer genoeg lopen we deze tocht niet op een zaterdag, want dan is de wijnwinkel geopend. Helaas drinken we dus nu geen Pinot Gris, maar een lauw bakje koffie uit onze thermosfles.

Schuilen in de kapel

De regen blijft gestaag vallen. Echte plekken om te schuilen zijn er niet. Dan ontdekken we in de verte een kleine kapel. Wellicht dat we daar even droog kunnen zitten. En inderdaad, de kapel is groot genoeg om naar binnen te gaan. Wij zijn niet de enige bezoekers. Een fietsend echtpaar maakt eveneens dankbaar gebruik van deze overdekte plaats.

Het is de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten. Hij staat er sinds het einde van de 19e eeuw. De kapel heeft natuurlijk een Mariabeeld en een crucifix. Vroeger stond in de kapel ook een gotisch beeld van Jozef met kind uit de 15e eeuw. Dat beeld staat tegenwoordig in de pastorie van Stokkem.

Het bezoek aan de kapel brengt een snelle weersverbetering, merken we. De regen stopt en voorzichtig doet de zon een poging om door de wolken heen te breken. Dan zien we ook pas dat er naast de kapel allerlei oude lp’s hangen. Een bijzondere kunstvorm op een bijzondere plek. We hadden in het bezoekerscentrum al iets opgevangen over een kunstproject aan de Maas. Wellicht dat het daar iets mee te maken heeft, maar het antwoord vinden we niet bij de kapel.

Naar het einde van de wandeling in de Maasvallei

Onze wandeling nadert zijn eind. Door het boerenland lopen we terug. De koeien kijken ons verbaasd aan, alsof ze hier nooit wandelaars voorbij zien komen. Dan bereiken we de oever van de grote Maasplas. Aan de overkant zien we het pad liggen dat wij een aantal uren daarvoor hebben gelopen. Nu is het er druk. Niet met wandelaars, we spotten slechts een dame die met haar hond wandelt. Veel Galloway runderen grazen er nu. Boven hen cirkelen tal van vogels.

Op het terras van Brasserie De Wissen drinken we nog wat. Inmiddels schijnt de zon weer lekker en kunnen we opdrogen. Maar ondanks een felle regenbui hebben we genoten van een afwisselende wandeling in de Maasvallei. Het is een prachtig stukje natuur, dat waard is om ontdekt te worden!

Op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen en Visit Limburg hebben wij het gebied verkend. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken. 

Veelgestelde vragen over de wandeling in de Maasvallei

Hoe lang is de wandeling in de Maasvallei?

De wandeling die wij hebben gemaakt is 14 km. Grote delen gaan over onverharde stukken, die bij langdurige regenval wat drassig kunnen zijn. Daarnaast loop je ook delen over verharde boerenwegen, waar het erg rustig is.

Is de wandeling in de Maasvallei gemarkeerd?

De wandeling die wij hebben gemaakt, is rood gemarkeerd. Mislopen is bijna niet mogelijk.

Wat is een goed startpunt van de wandeling in de Maasvallei?

Je kunt de rood gemarkeerde wandeling overal starten. Maar een handig vertrekpunt is het Visitor Center De Wissen. Daar is ook een grote gratis parkeerplaats. Daar heeft men veel informatie over het gebied en wandelkaarten. Voor het vinden van de route is een wandelkaart niet echt noodzakelijk. Maar deze kaart geeft wel veel achtergrondinformatie.

Zijn er andere wandelmogelijkheden in de Maasvallei?

Ja, er zijn diverse gemarkeerde routes van 2,5 kilometer tot 14 km. Al die routes hebben hun eigen gekleurde markering. De bordjes staan in ruime mate langs de route, je kunt eigenlijk niet fout lopen. Het Visitor Center De Wissen heeft een handige overzichtskaart waarop alle routes staan.

Is er horeca bij de wandeling in de Maasvallei?

Wij hebben, behalve de Brasserie De Wissen, geen andere horecagelegenheden gespot op de route. Neem daarom vooral zelf wat te eten en te drinken mee als je deze grote wandeling in de Maasvallei gaat maken. Een uitstekende plek voor een goed verzorgd lunchpakket is The Bakery in Maasmechelen. Daar maakt men ter plekke heerlijke vers belegde broodjes met plezier voor je klaar.

Welke andere wandelmogelijkheden zijn er in de buurt van de Maasvallei?

De Maasvallei ligt dicht bij het Nationaal Park Hoge Kempen. In dit eerste nationale park van België kun je tal van prachtige wandelingen maken. Ook het Thorpark is een bijzonder gebied om wandelend te ontdekken. Daarnaast kun je de Langeafstandswandeling Rivierpark Maasvallei maken. Deze grensoverschrijdende tocht van 137 km verbindt de 11 Belgische en Nederlandse gemeenten in het Rivierpark Maasvallei. In 2021 werd deze tocht uitgeroepen tot mooiste wandeling van de Benelux.

Waar kan ik goed overnachten bij de Maasvallei?

Vlakbij het startpunt van deze wandeling liggen de volgende accommodaties:

 

 

Wat verder weg liggen deze accommodaties. Deze hebben wel als voordeel dat ze nabij het Nationaal Park Hoge Kempen liggen.

 

  • Porta Cité, een modern hotel met een fraaie inrichting in het centrum van Maasmechelen.. Fraaie badkamer, heerlijk ontbijtbuffet. Je kunt er ook uitstekend dineren in hun restaurant of in de brasserie. Het hotel ligt ongeveer 7 kilometer van het Visitor Center
  • Terhills hotel, naast het Visitor Center van Nationaal Park Hoge Kempen gelegen en ook zo’n 8 kilometer verwijderd van het startpunt van deze wandeling.
  • B&B Haerlekijn Maasmechelen. Het leuke aan dit mooie B&B is dat de eigenaar je met liefde vervoert naar het startpunt van je wandeling.