Fietsplezier in en rond Brussel

Fietsplezier in en rond Brussel

Home » België » Fietsplezier in en rond Brussel

Onlangs bezochten we een concert in het Brusselse Koning Boudewijnstadion. Voor ons een perfecte gelegenheid voor opnieuw een weekendje weg naar de interessante hoofdstad van België. We namen dit keer onze fietsen mee. Een wijs besluit want Brussel bleek ideaal voor op de fiets. Zo zijn er in de loop der jaren veel fietspaden bijgekomen. Daarnaast zijn automobilisten er duidelijk meer gewend aan geraakt dat zij de weg moeten delen met fietsers. Een ander voordeel is dat we de hoofdstad veel beter konden leren kennen. Met onze fiets kwamen we namelijk ook op interessante, bezienswaardige plekken net buiten het oude centrum. In deze blog nemen we je mee op onze ontdekkingstocht door Brussel.

Park

Brussel verkennen met de fiets

In onze vorige blog over Brussel hadden we het al over fietstochten door de stad. We gaven aan dat een fietstour met gids een leuke manier is om een stad te leren kennen. En om meteen de belangrijkste hoogtepunten te zien. Wij boeken onze fietstour doorgaans bij Baja Bikes. Je krijgt dan een uitstekende (vaak Nederlandse) gids die echt alles van de stad weet. Daarnaast fiets je met goed materiaal en via een heerlijke, veilige route door de stad. Het Nederlandse bedrijf biedt ook in Brussel fietstours aan.

Centrum van Brussel

De meest populaire is de Brussel Fietstour: de Highlights. Tijdens deze tocht van in totaal 17 kilometer bezoek je uiteraard het oude centrum. Verder kom je langs de mooiste stripmuren: muurschilderijen van befaamde Belgische stripfiguren. En je fietst naar een prachtig uitzichtpunt over de stad. De tour duurt 3,5 uur maar dit is inclusief een pauze van een half uur. Met Kerst kun je nog een andere, leuke fietstocht bij hen boeken: de Brussel Kerst fietstour. De stad is rond de feestdagen een waar sprookje. De Belgische hoofdstad is in die periode namelijk een van de mooiste verlichte steden ter wereld. Je fietst bij deze tour door prachtig verlichte straten en pleinen van de ene naar de andere kerstmarkt.

Uiteraard zijn er nog andere mogelijkheden om fietsend te genieten van de hoogtepunten van Brussel. Zo kun je, net als wij, zelfstandig met je eigen fiets de stad verkennen. Als gezegd leent de stad zich er dankzij de vele fietspaden goed voor. Houd er wel rekening mee dat het in de stad licht glooiend is. Soms moet je echt een tandje bijzetten om de top van een heuvel te bereiken. Een e-bike is wat dat betreft een stuk comfortabeler.

Hoogteverschillen in het centrum van Brussel

Onze fietstocht door Brussel

Wij wilden tijdens deze stedentrip naar Brussel andere hoogtepunten van de stad zien. Namelijk die hoogtepunten die we de vorige keer niet hebben kunnen bewonderen, bijvoorbeeld vanwege de afstand. Om goed beslagen ten ijs te komen bezochten we de VVV (visit.Brussel) aan het Koningsplein. Hier kun je een fietskaart kopen waarop alle fietsroutes staan aangegeven die (mede)ontwikkeld zijn door visit.Brussel. Een vriendelijke medewerker vertelde ons dat de deze fietsroutes tevens gratis te vinden zijn op routeyou. Overigens: het voordeel van de fysieke fietskaart is dat deze ook bomvol nuttige tips en info staat. Denk bijvoorbeeld aan het aantal hoogtemeters dat je aflegt.

Terras

De tip die we kregen was om de fietsroute “Beste van Brussel” van 14 kilometer te doen. Deze leuke route voert je door alle Brusselse wijken die je ooit gezien moet hebben. Zoals de Vlaamse wijk, de Koningswijk, het chique Elsene, de Europese wijk en uiteraard het oude centrum. Enkele van de vele bezienswaardigheden aan de route: Sint-Katelijneplein, Grote Markt, Sint-Hubertusgalerij, Koningsplein, Luxemburgplein en Jourdanplein, vijvers Van Elsene, Kleine Zavel, Manneken Pis, en ga zo maar door. Op de site van routeyou.com kun je ook de gps-track van de route downloaden.

Wij vonden met name de veelzijdigheid van de “Beste van Brussel”-route erg leuk. Temeer omdat we eigenlijk alleen het oude centrum van Brussel kenden (zie ook onze eerdere blog over Brussel). Maar omdat we graag ook het Atomium wilden bezoeken hebben we deze route uitgebreid aan de hand van fietsknooppunten.

Manneken Pis

Vanuit Sint-Katelijneplein naar het Atomium

De extra lus die we gemaakt hebben naar het Atomium start bij het Sint-Katelijneplein. Dit plein is een populaire uitgaans- en ontmoetingsplaats onder de Brusselaars. Vooral op zonnige dagen als je heerlijk aan het water met een drankje wat kunt relaxen. Het plein staat bekend om de restaurants, kerstmarkt, de kerk en enkele andere interessante bezienswaardigheden. Zoals de Zwarte Toren uit de 13e eeuw. Deze toren is een van de belangrijkste overblijfselen van de eerste omwalling rond Brussel.

Sint-Katelijneplein

Vanaf het plein (knooppunt 12) hebben we de knooppunten 1, 3, 21, 18 en 16 gevolgd naar het Atomium. Vanaf het Atomium volgden we de knooppunten 15, 13, 2, 1 met eindbestemming 12. Deze route is 23 kilometer lang. Wil je niet al te ver fietsen, volg dan op de heenweg dezelfde knooppunten als op de terugweg. We hebben de knooppunten overgenomen van routeyou.com maar een goede bewegwijzering ontbreekt. Om die reden hebben we deze te downloaden gps-track van onze tocht gemaakt.

Het leuke van de extra lus is dat je door diverse wijken fietst waar je normaal niet snel komt. Ook kom je door de grote gemeente Schaarbeek met enkele fraaie bezienswaardigheden. Zoals het prachtige gemeentehuis uit 1887. Verder fiets je volledig om het 120 hectare grote park van het kasteel van Laken. Dit kasteel is de voornaamste woonplaats van het koningshuis van België. De officiële zetel van het hof is overigens het Koninklijk Paleis in het oude centrum van Brussel.

Paleis

Het befaamde Atomium

Eindbestemming van onze rit, het Atomium, is een van de belangrijkste, toeristische trekpleisters van Brussel. Het iconisch bouwwerk is maar liefst 100 meter hoog. Het werd in 1958 gebouwd voor de Wereldtentoonstelling. Doel van het ontwerp was om het atoomtijdperk in België in te luiden. Het Atomium is een nauwkeurige weergave van een ijzermolecule, maar dan 165 miljard keer groter!

Het was er – niet verwonderlijk – behoorlijk druk. Toch hadden we ons bezoek beslist niet willen missen. Met name de expositie vonden we erg interessant. Je krijgt namelijk een inkijkje in de tijdgeest van de periode van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast maakte het fantastische uitzicht ons bezoek dubbel en dwars waard. Praktische tip: koop vooraf je ticket zodat je niet lang in de rij hoeft te staan!

Atomium

De striproute fietsen

De afgelopen jaren hebben we diverse stadswandelingen gemaakt langs veelal fraaie “murals” (muurschilderingen). Bijvoorbeeld in Leeuwarden en eerder dit jaar op Aruba. Het leuke van zo’n wandeling is dat je een stad veel beter leert kennen. Je wandelt namelijk niet alleen langs de geijkte plekken waar de meeste toeristen komen. Vaak kom je door de smalste stegen en verscholen hofjes of pleinen.

Stripmural

In Brussel bestaat er ook zoiets. De stad staat niet voor niets bekend als de striphoofdstad van Europa. Verschillende wereldvermaarde auteurs wonen of woonden er. Daarnaast zijn er maar liefst 80 straatnaamborden die de naam van een stripheld dragen. Ook vind je er in totaal 70 stripmuurschilderingen. Bijvoorbeeld van Suske & Wiske, Asterix en Kuifje. Bij de VVV kun je een gratis boekje met routebeschrijving, een overzichtskaart en uitgebreide beschrijvingen meenemen. Digitaal kan natuurlijk ook, en wel via visit.brussel.

De striproute is in eerste instantie een wandeling. Maar je kunt hem tevens uitstekend fietsen! Vooral wanneer je alle striphelden in de hele stad wilt ontdekken, is de fiets een prettig alternatief voor de benenwagen. Je vindt de fietsroute op Google Maps. Liever met begeleiding? Dit kan bij Pro Vélo (in het Nederlands). En heb je na afloop van de fietstocht (of wandeling) langs de stripmuurschilderingen nog niet genoeg van deze negende kunstvorm? Bezoek dan zeker het stripmuseum dat gewijd is aan het Belgische stripverhaal. Het museum bevindt zich in een fraai gebouw uit 1905 in art-nouveaustijl.

De Smurfen
Guus Flater

Mooie fietstochten in de omgeving van Brussel

Bij de VVV-kantoren in het oude centrum kun je verder terecht voor tips over mooie fietstochten in de omgeving. Wel zo handig want op routeyou.com zijn er bijzonder veel fietsroutes. Zoveel zelfs dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Vertel de medewerker van de VVV wat je wensen zijn (natuur, cultuur, afstand, hoogteverschillen, enz.) en je krijgt een advies op maat.

Zoniënwoud

Onze prachtige fietstocht ten zuidoosten van Brussel

Bij de VVV kregen wij de tip om de Lukskesroute Zoniënwoud van 40 kilometer te fietsen. Deze route was voor ons iets te lang, maar we konden hem eenvoudig inkorten. De route staat officieel te boek als mountainbikeroute. Maar dankzij de brede bospaden kun je er eveneens met een gewone fiets en zelfs e-bike komen. Wel maak je redelijk wat hoogtemeters. Mocht je dit niet gewend zijn dan biedt een mountainbike of e-bike uitkomst.

Het Zoniënwoud is een enorm groot bos van maar liefst 4400 hectare. Het stokoude beukenbos is een Natura 2000-gebied en UNESCO-werelderfgoed. De prachtige fietsroute die we hier gemaakt hebben bestaat uit twee lussen. De eerste lus gaat hoofdzakelijk door het bos. Ook voert de lus langs de fraaie Ganzepootvijver en het interessante Arboretum van Groenendaal. Het was met name bij deze lus dat we onze tocht hebben ingekort. Dit is eenvoudig te doen aan de hand van de gps-track. Overigens, in dit deel kun je ook goed wandelen: je hebt er 50 kilometer aan wandelroutes.

Bos met ruiter

De tweede lus is het culturele, historische deel van de fietsroute. Ook deze lus gaat voornamelijk door prachtige loofbossen. Daarnaast passeer je bezienswaardigheden zoals Kasteel Dry Borren. Dit kasteeltje uit begin 14e eeuw was in vroeger tijden een jachtslot van de hertogen van Brabant. Verder deed het een tijdje dienst als gevangenis voor stropers en houtsprokkelaars.

Snel daarna fiets je door het natuurreservaat van het Rood Klooster: een prachtig wandelgebied met als kers op de taart een interessant 14e eeuws klooster. Bij het klooster ligt een groot, gezellig terras waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Het is een prachtige omgeving waar je je makkelijk een dagdeel kunt vermaken. Redelijk aan het einde van deze lus passeer je Jezus-Eik: een klein kerkje wat uitgroeide tot bedevaartsoord. Het kerkje werd begin 17e eeuw gebouwd op de plek waar eerder een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje aan een oude eik hing. Dit beeldje moest oude legenden over een duivelachtige eik in het Zoniënwoud doorbreken.

Rood Klooster

Wat je moet weten voor je gaat fietsen in en rond Brussel

Kan ik in Brussel ook een fiets of e-bike huren?

Ja, in Brussel zijn er genoeg locaties waar je een fiets of e-bike kunt huren. Zo kun je bij ondermeer Pro Velo, Blue Bike en Cyclo voor een huurfiets terecht. Onze eigen voorkeur gaat uit naar Pro Velo. Naast fietsverhuur doen zij namelijk veel voor fietsend Brussel. Denk aan bijvoorbeeld fietsroutes, begeleide fietstours en fietsevenementen.

Mag mijn fiets mee de trein in naar Brussel?

Je mag je fiets meenemen naar Brussel Zuid-Midi. Kosten zijn 12 euro per enkele reis. Je fietskaartje kun je online boeken. Je vouwfiets mag overigens gratis mee.

Kan ik veilig fietsen in Brussel?

Onze indruk is dat Brussel over het algemeen veilig is om te fietsen. Overheidsinstantie Brussel Mobiliteit doet er veel aan om het fileprobleem in de stad duurzaam op te lossen. Dit doet zij onder andere door de faciliteiten voor fietsers uit te breiden en te verbeteren. Zo heb je er nu veel fietspaden aan de kant van de weg. Daarnaast vind je bij stoplichten vaak een strook over de hele breedte speciaal voor fietsers. Je bent dan als eerste weg zodra het verkeerslicht op groen springt. Het viel ons trouwens ook op dat automobilisten rekening met je houden. Dit neemt uiteraard niet weg dat je nog steeds goed moet opletten.

Is het (erg) heuvelachtig in Brussel?

Je hebt regelmatig “vals plat”. Als je het niet gewend bent om te fietsen in de heuvels merk je dit wel. Op sommige plekken is de klim zelfs best vermoeiend met een gewone fiets.

Waar kan ik mijn fiets stallen in Brussel?

In de hele stad zijn talloze mogelijkheden om je fiets met een hangslot ergens aan vast te maken. Verder heb je er de zogenaamde NMBS-stations (fietspunten), waar je je fiets beveiligd kunt achterlaten.

Zoniënwoud

Dit interesseert je wellicht ook