Ongekende wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen

Ongekende wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen

Home » België » Ongekende wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen
Het eerste en tot voor kort enige nationale park in België is de Hoge Kempen. Niet ver van de Nederlandse grens verwijderd ligt dit prachtige natuurgebied met talloze wandelpaden. Voor ons een reden om bij een wandeling in Nationaal Park Hoge Kempen kennis te maken met de grote diversiteit in landschappen en het industrieel verleden. We maakten een afwisselende tocht door en langs bossen, heide en vennen. We genoten van het mooiste panorama van Vlaanderen. Conclusie: er zijn ongekend veel wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen! De wandeling die we hieronder beschrijven, is bijvoorbeeld in een ander deel van het park dan de route die we eerder maakten in het Thorpark.

Industrieel verleden en futuristische koepels

Ranger Nadine begroet ons hartelijk bij het Visitor Center Terhills van Nationaal Park Hoge Kempen. Als ze hoort dat we bloggen voor grijsopreis.nl, lacht ze hartelijk. “Nu begrijp ik waarom ik jullie mag begeleiden”, terwijl ze wijst op haar grijze haardos. We gaan gelijk van start, want onze wandeling zal zo’n 20 kilometer lang zijn. Daar komen we volgens Nadine de fraaiste gebieden van het park tegen.

Als eerste bewonderen we de levende herinnering aan het mijnverleden. Twee schachtbokken staan gebroederlijk naast elkaar, als imposante overblijfselen aan een periode waarin in deze regio de steenkolen werden gedolven. We beklimmen ze nog niet, dat bewaren we voor het einde van onze wandeling.

Iets verderop ontwaren we een aantal plastic koepels. Nadine legt uit dat deze van Ecotron zijn: een onderzoekslaboratorium van de Universiteit van Hasselt. De Ecotron bestaat uit 13 verschillende ecosysteemkamers. Daarin worden diverse klimaatscenario’s nagebootst. Wetenschappers onderzoeken zo het effect van klimaatverandering op ecosystemen en biodiversiteit. Het is mogelijk om een groepsexcursie te krijgen in de Ecotron. Jammer genoeg hebben wij er nu geen tijd voor. Wij wandelen daarom stevig door.

Het mooiste uitzicht van Vlaanderen

In de verte liggen de begroeide terrils. Deze kunstmatige bergen ontstonden tijdens de mijnbouw. Het niet gebruikte steenkool of steenafval werd hierop gedeponeerd. Inmiddels zijn het fraaie bergen geworden met tal van struiken en bijzondere plantensoorten. Drie van de vier terrils zijn toegankelijk. Wij beklimmen er twee. Ranger Nadine had ons beloofd om ons te leiden naar het mooiste panorama van Vlaanderen. En inderdaad, het uitzicht vanaf de top van de lange terril is adembenemend mooi. Onder ons zien we onder andere het grote meer, een modern vakantieresort, de “mijnwerkerskathedraal” van Eisden, de andere terrils en de bossen.

Nadat we zijn afgedaald, neemt Ranger Nadine afscheid van ons. Vanaf dit punt zullen we de route zelf moeten vinden. En missen we haar enthousiaste verhalen over het park, de flora en fauna. De route brengt ons op het pad langs het meer. Het is heerlijk rustig, we komen nagenoeg niemand tegen. De groene heuvels van de terrils weerspiegelen prachtig in het rimpelloze water. Op de diverse bankjes genieten we van het fraaie uitzicht. We vinden het bijna jammer om door te lopen, maar er zijn ongetwijfeld later nog genoeg mooie plekken op deze wandeling.

Het Mechelse Bos in

Nadat we het meer hebben gerond, slaan we het bos in. Dit is het Mechelse Bos. Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw werd dit bos beplant met naaldbomen. De bomen werden gebruikt als mijnhout in de nabijgelegen mijnen. In het begin van de 20e eeuw kocht de Steenkoolmijn van Eisden het bos. Men wilde er woningen voor de mijnwerkers bouwen. Dat is gelukkig nooit gebeurd. In 1980 werd het een officieel natuurgebied.

Het landschap is totaal anders dan het eerste deel van onze wandeling in Nationaal Park Hoge Kempen. Maar gelukkig niet minder fraai. Smalle paden wisselen we af met brede bospaden tussen de naaldbomen door. Ook dat levert mooie plaatjes op. Ondertussen kruisen we de oude spoorlijn door het bos. We vermoeden dat deze diende om het hout te vervoeren naar de mijnen. Maar zeker weten doen we het niet. We missen onze Ranger Nadine nu al, zij zou ons ongetwijfeld alles kunnen vertellen.

Mechelse Heide

Het bos verruilen we voor een uitgestrekt heidegebied. We wandelen een groot stuk over de grote Mechelse Heide. Af en toe moeten we klimmen. Niet verwonderlijk, want de Mechelse Heide vormt het hoogste natuurlijke punt in het hele park. Maar we krijgen een beloning voor het klimwerk. De weidse vergezichten over het gebied zijn fraai. We zien in de verte diverse waterpartijen, net als voormalige steen- en grindgroeven. Daartussen liggen uitgestrekte heidegebieden. Nu genieten we al met volle teugen. Maar wat zal het hier mooi zijn zo tussen half augustus en half september. Dan staat de heide volop in bloei en kleurt de Mechelse Heide dieppaars.

In het gebied komt de zeldzame rode dopheide voor. Daarnaast groeien er diverse bremsoorten. De boompieper, roodborsttapuit en nachtzwaluw zijn enkele bijzondere vogelsoorten die er voorkomen. De Mechelse Heide is ook het leefgebied van de heivlinder, zadelsprinkhaan en de gladde slang. Aan de rand van de naaldbossen, zittend op een bankje, turen we in de verte. Wij spotten geen van die dieren. Ook later niet als we verder de heide oplopen. Tot groot genoegen van mijn vrouw missen we dus de gladde slang. Met haar slangenfobie zou dit het plezier van de wandeling sterk verminderen. Wat we ook missen, is de Kikbeekvallei. Het schijnt een fraai deel van de Mechelse Heide te zijn. Helaas ligt het net te ver verwijderd van onze route. Want de wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen zijn zo talrijk, dat een weekend niet genoeg is.

In de buurt van de toegangspoort Mechelse Heide merken we voor het eerst enige drukte in het park. Mensen genieten van het lekkere wandelweer en trekken er graag op uit. Maar omdat de wandelmogelijkheden groot zijn, verspreidt men zich snel.

Cité Eisden-Tuinwijk

Vanaf de Mechelse Heide lopen we weer een stukje door het Mechelse Bos. Langzaam maar zeker komt er een einde aan onze wandeling in Nationaal Park Hoge Kempen. Dan bereiken we een bijzondere woonwijk van Maasmechelen. Het is Eisden-Tuinwijk, ook wel Eisden-Mijn genoemd. Deze Tuinwijk ontstond in het begin van de 20e eeuw. De huizen waren bestemd voor de veelal buitenlandse mijnarbeiders. Er woonden vooral Italianen, Polen en Turken.

Naast huizen kwamen er jongens- en meisjesscholen en een monumentale kerk. Deze Sint-Barbarakerk heette in de volksmond de “mijnwerkerskathedraal”.

We kijken vol bewondering naar de fraaie huizen. Ze zijn groot van opzet en beschikken over forse tuinen. We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat ze vroeger dienden als onderkomen voor de mijnwerkers. Diverse huizen hebben inmiddels een monumentale status. Er is zelfs een mijnwerkersmuseum in de wijk. We hebben helaas geen tijd om dat te bezoeken. Nog een mooie reden om weer terug te komen. Dan kunnen we ook andere wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen benutten.

Koel Kompelbier ter afsluiting

Dan bereiken we het Visitor Centre weer. Onze tocht van 20 kilometer zit erop. Wat zijn de wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen groot, zeggen we tegen elkaar als we de dag afsluiten met een koel Kompelbier. Net als het bier smaakt het gebied naar meer, want we hebben nog veel mooie plekken niet eens gezien. Terwijl deze wandeling al zo afwisselend en fraai was.

Tot slot beklimmen we de twee schachtbokken. Nog eenmaal genieten we van het weidse panorama van het Nationaal Park Hoge Kempen. Moe, maar voldaan lopen we terug naar onze auto.

Andere wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen

In het gebied liggen zo’n 440 km aan wandelpaden op je te wachten. Er zijn maar liefst 88 lusvormige wandelingen. Deze variëren in lengte van 3 tot 17 kilometer. Bij de diverse toegangspoorten van het park vind je altijd een informatiebord met een gedetailleerde overzichtskaart van de wandellussen die in dat deel van het park lopen. Het fijne is dat deze wandellussen gemarkeerd zijn. Elke wandellus heeft zijn eigen kleur.

Diverse wandellussen kruisen elkaar op een bepaalde plek. Op deze zogenaamde “wandelwissels” kun je eenvoudig overstappen op een andere rondwandeling. De wandelwissels herken je aan een nummer dat op de markeringspaal staat. Daarnaast staan de wandelwissels afgebeeld op de gedetailleerde routekaart van Nationaal Park Hoge Kempen. Die kaart vonden wij erg prettig om te gebruiken bij onze wandeling.

National Park Trail

Voor de echte wandelliefhebbers is de National Park Trail een ideale mogelijkheid om de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen te zien. Deze langeafstandswandeling van 110 kilometer leidt in vijf etappes van ruim 20 kilometer over 7 beklimmingen, heidegebieden, vennen en bossen. En ondanks de bevolkingsdichtheid in de regio kom je weinig bebouwing en verkeer tegen. Dat is redelijk uniek voor Vlaanderen. De route loopt bijna helemaal over onverharde paden. In totaal maak je tijdens de National Park Trail zo’n 900 hoogtemeters. De hele route is gemarkeerd.

Als je de National Park Trail wilt lopen, is de routekaart van Nationaal Park Hoge Kempen een must. Daarop vind je het gehele parcours en gedetailleerde informatie over de verschillende etappes. De kaart vermeldt daarnaast diverse varianten op de uitgezette route.

Fietsroutes in Nationaal Park Hoge Kempen

Mocht je liever willen fietsen in het gebied, dan zijn daarvoor natuurlijk ook genoeg opties. Net als bij de wandelingen ervaar je de grote variëteit aan landschappen in het park. Je kunt fietsen door de bossen (heerlijk bij erg warm weer vanwege de schaduw), over de immense heidevlaktes en langs de vennen en andere waterpartijen. Het gebied bij de terhills is het domein van de wandelaar. Daar mag je als fietser niet komen. Maar er zijn genoeg andere mogelijkheden.

Je kunt via het bekende knooppuntensysteem je eigen fietsroute samenstellen. Het werkt net zo als in Nederland. Alleen zijn in België de bordjes blauw gekleurd. Bij de meeste toegangspoorten kun je starten met een fietsroute. Daarnaast heeft het park 7 voorbeeldroutes samengesteld. De informatie daarover vind je op de website van Nationaal Park Hoge Kempen. Op die pagina krijg je ook een overzicht van de fietsverhuurmogelijkheden en de laadpunten als je gebruik maakt van een e-bike. Overigens: ook voor mountainbikers zijn er diverse routes beschikbaar.

Op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen, Visit Limburg en Nationaal Park Hoge Kempen hebben wij het gebied verkend. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken. Nationaal Park Hoge Kempen heeft onze wandelroute exclusief voor grijsopreis.nl samengesteld. We kunnen daarom geen routebeschrijving en/of gpx-bestand hier vermelden. Maar met behulp van de beschrijving, de wandellussen en de routekaart van Nationaal Park Hoge Kempen, kun je deze route gemakkelijk zelf samenstellen.

Praktische vragen over de wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen

Waar ligt het Nationaal Park Hoge Kempen?

Het Nationaal Park Hoge Kempen ligt in de Belgische provincie Limburg in Vlaanderen. Het gebied ligt een kilometer of 10 ten westen van de Maas. Die rivier vormt de natuurlijke grens tussen België en Nederland. Vanuit onze provincie Limburg ben je dus in een wip in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Hoe kom ik in het Nationaal Park Hoge Kempen?

Als je milieuvriendelijk wilt reizen, neem je de trein naar Genk. Daar ben je vlakbij een van de delen van het Nationaal Park Hoge Kempen, namelijk het Thorpark. De treinreis vanaf Utrecht duurt iets minder dan drie uur. Wil je naar het Visitor Center van het park in Maasmechelen, dan neem je de bus vanaf het treinstation in Gent.

 

Wanneer je met de auto reist, is de afstand vanaf Utrecht zo’n 160 kilometer. De snelste route loopt over de A2. Vanaf de afslag Grathem vervolg je de provinciale weg N273 via Maaseik naar Maasmechelen.

Wat maakt Nationaal Park Hoge Kempen uniek?

Het eerste Nationale Park van België biedt een grote diversiteit aan landschappen. Bossen, heidegebieden, landduinen en vennen wisselen elkaar regelmatig af. Daarnaast ontdek je vele getuigenissen uit een roemrijk industrieel verleden. De mooiste uitzichtpunten van Vlaanderen vind je in Hoge Kempen. En ondanks het dichtbevolkte gebied kun je uren wandelen in de natuur zonder een dorp of verkeer tegen te komen. Neem ook vooral een kijkje op de informatieve website van Nationaal Park Hoge Kempen. Darmee krijg je een uitstekend beeld van de diversiteit en schoonheid van het park.

Welke wandelmogelijkheden zijn er in Nationaal Park Hoge Kempen?

De wandelmogelijkheden in Nationaal Park Hoge Kempen zijn ongekend. Het aantal wandelpaden heeft een totale lengte van maar liefst 440 kilometer. Er zijn 88 gemarkeerde luswandelingen, variërend in lengte van 3 tot 17 kilometer. Door wandellussen aan elkaar te knopen (bij zogenaamde wandelwissels), stel je gemakkelijk een wandeling samen. De echte wandelliefhebbers gaan natuurlijk voor de National Park Trail. Een meerdaagse wandeltocht van 110 kilometer. Op die manier zie je de mooiste plekjes van de Hoge Kempen. Op de website van het Nationaal Park Hoge Kempen vind je zeker een wandeling die past bij jouw interesse en conditie.

Is er een digitale bezoekersgids van Nationaal Park Hoge Kempen?

Een informatieve en inspirerende bezoekersgids van maar liefst 72 pagina’s geeft heel tips. Over de mooiste plekjes, wandelingen, toegangspoorten, rondleidingen van rangers en nog veel meer. Je kunt de bezoekersgids van Nationaal Park Hoge Kempen gratis downloaden.

Welke toegangspoorten zijn er in Nationaal Park Hoge Kempen?

Als je het Nationaal Park Hoge Kempen wilt verkennen, zijn er diverse toegangspoorten. Daar beginnen diverse wandelroutes.

 

  • Terhills is de belangrijkste toegangspoort van het park. Daar is ook het Visitor Centre van het park gevestigd.
  • Kattevennen (bij Genk)
  • Station As (bij As)
  • Lieteberg (in Zutendaal)
  • Pietersheim (bij Lanaken)
  • Mechelse Heide (bij Maasmechelen)
  • Duinengordel (bij Oudsbergen)
  • Bergerven (bij Maaseik)
  • Thorpark (bij Genk)

 

Iedere toegangspoort geeft toegang tot een van de deelgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen. Allemaal hebben ze hun unieke bezienswaardigheden, flora en fauna en landschappen. Op het informatiebord bij iedere toegangspoort staan de wandellussen in dat gebied vermeld.

Kan ik wat eten en drinken bij een wandeling in Nationaal Park Hoge Kempen?

Wij hebben weinig lunchmogelijkheden gezien tijdens onze wandeling. We kwamen er slechts twee tegen:

 

  • Camping Salamander, gelegen aan de Mechelse heide, heeft een uitspanning waar je wat kunt eten of drinken.
  • Café de Statie, aan de rand van Eisden-Tuinwijk. Hier kun je diverse snacks en drankjes bestellen.
  • Bij het Visitor Centre Terrils kun je wel een drankje of een ijsje kopen, maar geen broodjes. Wel kun je er een heerlijk Kompel biertje kopen in diverse smaken.
  • Kom je langs het gloednieuwe Terhills Resort, dan kun je daar stoppen voor een hapje of een drankje. Je kunt dan ook lekker uitblazen aan het strand.

 

Wij haalden onze lunchpakketten bij The Bakery, niet ver van het Visitor Centre Terhills. In een industrieel pand zit een fameuze bakkerij met heerlijke broodjes en nog veel meer lekkers. Veel inwoners van Maasmechelen gaan op deze plek in het weekend ontbijten of lunchen. Maar je kunt er ook broodjes en koffie meenemen voor je wandeling. En ontzettend aardig personeel bedient je.

Waar kan ik goed dineren in de buurt van Nationaal Park Hoge Kempen?
  • Het uitstekende hotel Porta Cité heeft twee goede restaurants. Brasserie Puccini en het Grand-Café Leonardo. Smaakvolle Italiaanse gerechten. Volgens Het Belang van Limburg zelfs de lekkerste pasta vongole van Limburg.
  • Da Lidia in Maasmechelen. Laat je niet afschrikken door niet zo aantrekkelijke buitenkant van het pand. Eenmaal binnen word je in de watten gelegd door de vriendelijke bediening. De gerechten zijn stuk voor stuk verrukkelijk. Echt een avondje uit.
Waar kan ik heerlijk slapen als ik Nationaal Park Hoge Kempen bezoek?
  • Porta Cité, een modern hotel met een fraaie inrichting in het centrum van Maasmechelen. Het hotel ligt ongeveer 2 kilometer van het Visitor Center. Fraaie badkamer, heerlijk ontbijtbuffet. Je kunt er ook uitstekend dineren in hun restaurant of in de brasserie.
  • Terhills hotel, naast het Visitor Center van Nationaal Park Hoge Kempen gelegen
  • B&B Haerlekijn Maasmechelen. Het leuke aan dit mooie B&B is dat de eigenaar je met liefde vervoert naar het startpunt van je wandeling. https://haerlekijn.be/
  • Landal Mooi Zutendaal. Mooie vakantiewoningen gelegen in het hart van het Nationaal Park Hoge kempen
  • Center Parcs Domaine Terhills Resort. Een modern en luxueus , kleinschalig vakantiepark aan het meer bij de Terrils.