Top 10 wandelingen in Nederland van 2023

Top 10 wandelingen in Nederland van 2023

Home » Nieuwsberichten » Top 10 wandelingen in Nederland van 2023

Het afgelopen jaar waren er geen reisbeperkingen meer. We konden onbeperkt reizen naar bijna elke plek op de wereldbol. Toch hebben we ook in 2023 de nodige wandelkilometers gemaakt in eigen land. Niet alleen omdat het gezond is voor lijf en geest. Maar ook omdat we elke keer weer ontdekken hoe mooi ons prachtige Nederland toch is. Elk jaargetijde heeft zijn charme. Een winterwandeling door een besneeuwd bos is geweldig. In het voorjaar is het een genot om langs de bloeiende tulpenvelden te lopen. Als de heide in bloei staat, willen we eigenlijk alleen maar heidewandelingen maken. En wanneer de bladeren beginnen te verkleuren, is een herfstwandeling door het bos een heerlijke ervaring. Daarom was het weer lastig kiezen welke tochten een plekje kregen in de top 10 van wandelingen in Nederland van 2023.

Bloeiende heide

Top 10 wandelingen in Nederland van 2023

We hebben dit jaar weer regelmatig de wandelschoenen aangetrokken. Uit al die prachtige wandeltochten hebben we een top 10 samengesteld. Het was lastig kiezen, want iedere wandeling liet ons een schitterend deel van Nederland zien. Maar volgens ons waren dit de mooiste. De volgorde in ons overzicht is volstrekt willekeurig. Stuk voor stuk zijn het aanraders om te lopen. Bij de 10 wandelingen in Nederland van 2023 staat ook een langeafstandswandeling. Deze bestaat uit diverse losse wandelingen, die je allemaal afzonderlijk kunt lopen.

In elke blog vind je een duidelijke routebeschrijving. Daarnaast krijg je alle informatie over de lengte, bereikbaarheid van het startpunt en horecagelegenheden onderweg.

Heuvel

Trage Tocht Oosterend op Terschelling

De Trage Tocht Oosterend is een prachtige en vooral unieke wandeling door voornamelijk duinlandschappen. Maar de route doet ook het strand en het wad aan. Houd je van ultieme rust en indrukwekkende natuur? Dan is dit de wandeling die je op Terschelling zeker wilt maken!

Herfstwandeling bij Brummen

Vanaf station Brummen loopt een mooie wandelroute langs bosjes, bouw- en weilanden, landgoederen en kastelen, stille wegen en onverharde paden. Op rustige dagen is de kans op het zien van reeën, konijnen, hazen en fazanten groot. Maar ook al mis je die, dan is in dit volstrekt rustige wandelgebied genoeg fraais te zien. Zoals het kasteel Engelenburg. Een heerlijke herfstwandeling bij Brummen!

boerderij

Speuldepad bij Staverden

Vanaf Kasteel Staverden start de route van dit fraaie Klompenpad. De wandeling is een afwisseling van natuur en cultuur. En als je geluk hebt, kun je ook nog herten spotten onderweg. Vooral de prachtige beken en de uitgestrekte heide zijn hoogtepunten die je onderweg tegenkomt.

Bevrijdingswandeling bij Groesbeek

Bij Groesbeek liepen we enkele korte etappes van de Liberation Route. Een ongekend fraaie wandeling volgde door het prachtige groene, glooiende landschap bij Groesbeek. Wat ons betreft hoort deze wandeling beslist op ieders wandelbucketlist te staan. Ook als je net iets minder dan wij geïnteresseerd bent in wat hier is gebeurd om Nederland te bevrijden. Een terechte vermelding in de top 10 wandelingen in Nederland van 2023.

Glooiend weiland laatste deel van de wandeling

Trage Tocht Wilnis

Struinen langs legakkers en sloten, we genieten er elke keer weer van. Deze Trage Tocht Wilnis voert langs mooie stukken natuur. Daarnaast lopen we over de spoordijk van een opgedoekt treinspoor. Onderweg genieten we ook nog eens van de lekkerste appeltaart ooit. Aan het einde verplaatsen we ons met het trekpontje over een brede sloot.

Trekvogelpad

Het Trekvogelpad is een van de populairste langeafstandswandelingen van Nederland. Het pad loopt door alle voor Nederland zo karakteristieke natuur en cultuurlandschappen. Ook voor niet-vogelaars is het Trekvogelpad een absolute aanrader. In onze blog over het Trekvogelpad belichten we de hoogtepunten van de verschillende etappes.

Groeneveld

De mooiste wandelingen bij Egmond aan Zee

Vissersdorp Egmond aan Zee is een authentieke plaats aan de Noordzeekust. Op het strand en in het duingebied kun je heerlijk wandelen. Wij geven je suggesties voor een aantal afwisselende wandelingen vanuit Egmond aan Zee. De ene wat langer dan de andere. Maar ze hebben allemaal gemeen dat ze door een schitterend natuurgebied lopen.

Molens-, water- en meerroute in Rijpwetering

Draaiende molens in de polders. Mooie meren en rivieren, bijzondere wolkenpartijen in de lucht en pittoreske dorpen langs de route. Als dat de ingrediënten zijn van een wandeling, zijn wij blij. Daarom is de molens, water en meerroute bij Rijpwetering een schot in de roos. Het fraaie boerendorp Rijpwetering vormt het start- en eindpunt van deze wandeling.

Trage Tocht Nieuwpoort

De start en het einde van deze Trage Tocht Nieuwpoort liggen in een van de kleinste, maar ook best bewaarde vestingsteden van ons land. De wandeling loopt verder langs onvervalst Hollandse landschappen in het Groene Hart. Molens, weilanden, weidevogels en ooievaars domineren het beeld.

Afwisselende wandeling bij de Vughtse Lunetten

Het Brabantse dorp Vught heeft een sterke historische band met de Tweede Wereldoorlog. Vlakbij de Vughtse Lunetten (19e eeuwse vestingwerken) bevindt zich Kamp Vught, een voormalig SS-concentratiekamp. Dit is een schitterende wandeling langs het water en door prachtige bos- en heidelandschappen. Maar ook langs het indrukwekkende Kamp Vught. Een plek om stil te staan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.

Lunet 3

Krijg je ook al zin in het wandeljaar 2024?

Wij wel! We hebben alweer wat leuke routes uitgezocht die we graag willen lopen. Maar misschien heb jij wel een geweldige tip voor een heerlijke wandeling. Deel die met ons en onze volgers op Facebook. Of stuur een mailtje naar info@grijsopreis.nl. Dan komt er ongetwijfeld een blog over die wandeling. En staat die wellicht volgend jaar in het overzicht van 10 mooiste wandelingen in Nederland.