Top 10 van leukste stedentrips in het najaar van 2023

Top 10 van leukste stedentrips in het najaar van 2023

Home » Nieuwsberichten » Top 10 van leukste stedentrips in het najaar van 2023

Voor veel mensen is het najaar een ideale periode om eropuit te trekken. Vaak is het namelijk prachtig mooi zonnig maar niet al te warm weer. Daarnaast is het in veel landen in die periode laagseizoen. De prijzen zijn dan lager, er is meer beschikbaarheid en het is wat rustiger. Hier vind je onze top 10 van leukste stedentrips in Europa voor in het najaar.

Dubrovnik

Favorieten in Zuid-Europa

In veel Zuid-Europese steden begint in november het regenseizoen. Daarvoor is het vaak nog heerlijk, alhoewel het ‘s avonds wel snel afkoelt. Enkele van onze favoriete steden in Zuid-Europa in oktober zijn:

1. Cartagena

De oude havenstad Cartagena heeft een fascinerende, duizenden jaren oude maritieme historie. Je vindt er perfect gerestaureerde Romeinse overblijfselen, maar ook vele prachtige gebouwen in art-nouveau-stijl. In deze stad moet je zijn voor een authentieke Spaanse ervaring.

2. Dubrovnik

Dubrovnik, ook wel de “Parel van de Adriatische Zee” genoemd, is in oktober duidelijk minder druk dan in de zomermaanden. Toch is het weer nog steeds heerlijk voor het verkennen van de oude stadsmuren en het genieten van de kustlijn.

3. Rome

Wat een geweldige stad is Rome met al zijn gezellige pleinen, de mooiste kerken, het grote aantal musea en de fantastische sfeer. Een bezoek van een paar dagen is zeker niet genoeg om alle hoogtepunten van Rome te zien. Dus maak er een super lang weekend van!

Romeins theater

Favorieten in Noord-Europa

De meeste steden in vooral het noorden van Noord-Europa hebben in oktober relatief veel regen. Daarnaast zijn de dagen er dan beduidend korter (en kouder!) dan in de rest van Europa. Toch zijn er twee stedentrips in Noord-Europa die we je absoluut voor oktober kunnen aanbevelen:

4. Edinburgh

Een stedentrip naar de Schotse hoofdstad mag zeker niet op je bucketlist ontbreken. Overal in de straten ervaar je in Edinburgh de typische Schotse cultuur. Daarnaast heeft de stad een prachtig middeleeuws centrum met tal van bezienswaardigheden.

5. Kopenhagen

Kopenhagen is in veel opzichten met diverse Nederlandse steden vergelijkbaar. Denk bijvoorbeeld aan de rijke historie, de fietscultuur, de grachten en de gezellige horecagelegenheden. Een weekend is dan ook eigenlijk te kort voor een stedentrip.

Edinburgh

Favorieten in Oost-Europa

In veel steden in Oost-Europa heb je in het najaar naar verhouding wat minder regen dan in andere seizoenen. Wel begint het dan merkbaar frisser te worden. Dankzij de rijke historie en cultuur zijn dit enkele van onze favorieten:

6. Krakau

Het prachtige en bijzonder gezellige Krakau is een historische en culturele juweel aan de voet van de Karpaten. De stad was tijdens de middeleeuwen nog de hoofdstad van Polen. Tegenwoordig is het de culturele Poolse hoofdstad en de populairste stad onder toeristen.

7. Dresden

Dresden is de rustige en groene hoofdstad van Saksen. De ruim 800 jaar oude stad staat bekend om de prachtige, historische barokke binnenstad. Sinds de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog is de stad een van de meest bezochte steden van Duitsland!

koets op het grote marktplein in Krakau

Favorieten in West-Europa

Voor een leuk weekendje weg in oktober hoef je overigens niet ver weg. In België en Frankrijk, bijvoorbeeld, zijn er diverse steden te vinden die zich perfect lenen voor een heerlijk weekendje weg. Ook in eigen land zijn er talloze bestemmingen voor een stedentrip te vinden. Hieronder vind je enkele van onze favorieten voor de maand oktober.

8. Den Bosch

Den Bosch heeft een schitterende, eeuwenoude binnenstad met fraaie steegjes en met de Binnendieze een prachtige stadsrivier. Tel daar de Brabantse gezelligheid en een overheerlijke Bossche Bol bij op en je hebt alle ingrediënten voor een fantastische stedentrip.

9. Leuven

Geen zin in de drukte van de Belgische hoofdstad Brussel? Bezoek dan eens het nabijgelegen Leuven. De vele studenten geven de stad een gezellige sfeer. Daarnaast struikel je bijna over de vele historische hoogtepunten die Leuven voor je in petto heeft.

10. Rouen

Rouen, de culturele hoofdstad van Normandië, heeft een prachtige historische en bovenal gezellige binnenstad. Vakwerkhuizen uit de middeleeuwen, met hun felgekleurde gevels, typeren het straatbeeld. De stad van de 100 klokkentorens biedt bezoekers veel sfeer en talloze bezienswaardigheden.

Rouen

Meer inspiratie nodig?

Zit er in onze bovenstaande top 10 van leukste stedentrips niets bij waarvoor je direct je koffers gaat pakken? Bekijk dan onze overzichtspagina van bestemmingen voor stedentrips in Europa.