Een minivakantie in de omgeving van Dubrovnik

Een minivakantie in de omgeving van Dubrovnik

Home » Kroatië » Een minivakantie in de omgeving van Dubrovnik

Het zuidoostelijk deel van Dalmatië is bij velen vooral bekend om de UNESCO-stad Dubrovnik. De “Parel van de Adriatische Zee” is niet voor niets de meest bezochte stad van Kroatië. Maar dit deel van het land heeft zoveel meer te bieden dan alleen ‘the Game of Thrones’. De prachtige, natuurlijke omgeving rond de stad is nog relatief onontdekt. Toch heb je hier volgens kenners de mooiste stranden en baaitjes van het land. Maar ook de cultuurliefhebber komt in het binnenland en de eilanden ruimschoots aan zijn trekken.

Uitzicht op Dubrovnik

De hoogtepunten in de omgeving van Dubrovnik

Je hebt extra dagen de tijd maar je wilt niet al te ver van Dubrovnik vandaan rijden? Breng dan in elk geval aan de volgende bezienswaardigheden een bezoek:

Lokrum

Op nog geen kwartier varen vanaf de haven van Dubrovnik ligt het eilandje Lokrum. Het is volledig begroeid met pijnbomen, cipressen, olijfbomen en andere subtropische vegetatie. Die vegetatie zorgt met name in de zomer voor welkome schaduw en afkoeling. Zelfs bij de strandjes! Maar er is meer waarom het eiland zo populair is onder de lokale bevolking en toeristen.

Lagune op Lokrum

Zo bevindt zich op Lokrum een botanische tuin vol met tropische en subtropische vegetatie. De in de 19e eeuw aangelegde is weliswaar niet groot maar wel heerlijk rustig. Een perfect plekje om bij te komen van de hectiek van de oude stad Dubrovnik. In de tuin vind je honderd verschillende soorten bomen en planten. En ook een aantal pauwen. Deze vogelsoort werd meer dan honderd jaar geleden naar het eiland gebracht. Verder heb je er het Mrtvo-meer, een kleine lagune waar het heerlijk toeven is. Je kunt er zwemmen of wat in de zon liggen of lezen. We hebben het zelf niet gedaan maar het zag er wel chill uit.

In plaats daarvan hebben wij een wandeling gemaakt. Er valt verrassend veel te zien op het eiland. Denk bijvoorbeeld aan het koninklijke fort. Dit fort ligt op het hoogste punt van het eiland. De Fransen bouwden het begin 19e eeuw. Je hebt er een fraai uitzicht op onder meer Dubrovnik. Ook bevindt zich op het eiland een oud, middeleeuws Benedictijns klooster met een prachtig binnenplein. Naast een café en restaurant vind je er enkele exposities. Wij vonden met name de expositie over de kruistochten erg interessant. Aanleiding van de expositie gaat terug naar de 12e eeuw. Koning Richard Leeuwenhart vond er een toevluchtsoord op zijn terugreis van de derde Kruistocht.

Klooster op Lokrum

Nog wat praktische tips voor je bezoek aan Lokrum

Vanuit Porporela, de oude haven van Dubrovnik, vertrekt er elk half uur een boot naar Lokrum. Althans, in het hoogseizoen. Een retourtje kost ongeveer 200 Kuna met de officiële ferry. Dit is dan inclusief toegang tot het eiland. Dit lijkt wellicht prijzig maar voor dat geld onderhouden ze ook het eiland. En je krijgt er een fantastische dagtrip voor! Je kunt overigens ook met de boottaxi.of kajak naar het eiland. Eenmaal bij de pier van Lokrum moet je dan alsnog entree betalen voor het eiland.

Pier op Lokrum

De prachtige stranden in de omgeving van Dubrovnik

De adembenemend mooie stranden rond Dubrovnik vormen een hoogtepunt in Kroatië. Bij de oude stad zelf kun je uitstekend terecht op enkele fraaie stranden. Ben je er in het drukke hoogseizoen? Trek er dan op uit naar een van de mogelijk nóg mooiere stranden in de omgeving. Bovendien krijg je zo ook meer van het spectaculaire kustlandschap van Zuid-Dalmatië te zien! Maar wat zijn nou de mooiste stranden die je echt niet mag missen?

In de directe omgeving van Dubrovnik

Het beroemdste strand van Dubrovnik is zonder twijfel het Banje-strand. Het is een kiezelstrand met nauwelijks natuurlijke schaduw. Toch is dit vanwege de ligging een bijzonder populair strand. Het turkoois-blauwe zeewater vormt een prachtig contrast met de rode daken in de oude stad. Maar ook het uitzicht op de stadsmuren zelf en het eiland Lokrum is ronduit fantastisch.

Banje bij Dubrovnik

Anderhalve kilometer verder dan Banje ligt het strand van Sveti Jakov. Persoonlijk vinden wij dit een veel mooier en fijner strand. Niet voor niets is het ook door verschillende tijdschriften verkozen tot een van de mooiste stranden van Kroatië. Het is net wat rustiger en het zand is veel prettiger. En het uitzicht op Dubrovnik is ook hier erg fraai. Bij het strand vind je ook een gezellig strandbarretje en een prima restaurant. Ter plaatse kun je er een parasol en ligbed huren!

Tijdens onze stedentrip naar Dubrovnik verbleven we op het schiereiland Lapad. Dit betrekkelijk grote schiereiland ligt op loopafstand van de oude stad. Je hebt er meerdere stranden. Het meest bekende is misschien wel het strand bij Hotel Bellevue. Dit strand ligt aan een ongelooflijk mooie baai met uitzicht op de oude stad. Het nadeel is dat het erg klein is en je flink wat trappen moet lopen om er te komen. Op Lapad gaat onze voorkeur daarom meer uit naar het twee kilometer verder gelegen Uvala. Dit strand ligt in een langgerekte baai met nog veel meer goede zwemmogelijkheden. Ook heb je er een promenade, veel restaurants en cafés, en veel strandactiviteiten zoals suppen. En de prachtigste zonsondergangen!

Strandhotel

De wat verder weg gelegen stranden in de omgeving van Dubrovnik

Een van de mooiste stranden in de omgeving van Dubrovnik is Sunj op het eiland Lopud. In tegenstelling tot de meeste stranden in Kroatië is dit een echt zandstrand dat zeer geleidelijk afloopt in de warme zee. Je hebt er bijna geen schaduw maar gelukkig kun je er een parasol en ligbed huren. Sunj is eenvoudig met de ferry te bereiken vanuit Dubrovnik. Een andere interessante optie is een dagtocht waarbij je naast Lopud nog twee eilanden bezoekt.

Langs de Dubrovnik Rivièra liggen nog veel meer mooie stranden. Vooral de stranden in Mlini, Plat en Cavtat zijn populair. Deze liggen op respectievelijk 10, 13 en 20 kilometer afstand van Dubrovnik. Je komt er eenvoudig met je (huur)auto, bus of de boot. Maar wil je eens een keer iets anders? Dan mag je de stranden van Betina en Pasjača niet missen!

Het strand van Betina vind je net ten noorden van Dubrovnik. Je kunt er alleen met de kajak of boot komen. Het strand ligt aan een kleine, prachtige natuurlijke baai bij een soort van grot. Het zeewater schittert hier in de mooiste kleuren en er valt veel interessants onderwater te ontdekken. Strandschoentjes zijn overigens geen overbodige luxe. Neem ook je eigen eten en drinken mee.

Het strand van Pasjača vind je ongeveer 25 kilometer ten oosten van Dubrovnik. Hier kun je wel met de auto komen. Vanaf de parkeerplaats loopt een verhard pad langs een steile rotswand helemaal naar beneden. Het strand zelf is niet heel erg speciaal. Maar dit geldt wel voor de hoge, rode rotswanden om het baaitje heen. Zonder meer spectaculair!

Pad naar strand
Pasjaca

Cavtat

Cavtat is een charmant klein dorpje aan zee, ideaal gelegen tussen Dubrovnik en de luchthaven. Cavtat werd al in de 6e eeuw vóór Christus door de Grieken gesticht. Tegenwoordig is het een toeristisch, maar toch rustig dorpje waar je je prima een dag kunt vermaken. Vooral als je gewoon een dag wat wilt relaxen en wat wilt zwemmen in zee. Het heeft bij lange na niet zoveel bezienswaardigheden te bieden als Dubrovnik. Maar je hebt er wel veel fijne stranden en gezellige terrasjes en restaurants. Ideaal als je in het hoogseizoen de drukte in Dubrovnik wilt ontvluchten.

Wij vonden met name onze wandeling over de promenade van Cavtat super fijn. De route begint bij de haven en gaat dan volledig om de heuvel heen. Je komt daarbij langs vele kleine strandjes waar jong en oud de nodige afkoeling zoeken. Bij de baai met haven vind je de terrasjes en restaurants. We waren positief verrast over de uitgebreide kaart en de goede kwaliteit van het eten. En sowieso een stuk goedkoper dan in Dubrovnik.

Cavtat

Verder kunnen we een bezoek aan het huis van schilder Vlaho Bukovac aanbevelen. Je vindt er een permanente tentoonstelling van zijn volledige oeuvre. Alleen al het huis zelf met de fraaie tuin is een bezoek waard. Je ziet nog al zijn schildersgereedschap liggen. In een van de vertrekken is het net alsof de schilder de dag ervoor pas zijn huis heeft verlaten.

Cavtat is goed vanuit Dubrovnik te bereiken met de bus of de auto. Met de ‘3-DAY DUBROVNIK CARD’ is de busrit zelfs gratis (eenmalig). Ook kun je met de ferry. Bij de kiosks in de oude haven koop je je kaartje en stap je op.

Cavtat

Sokol grad

Maak als je van/naar Cavtat of Pasjača rijdt een kleine omweg in de richting van Gruda. Nabij het drielandenpunt van Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro bevindt zich namelijk een bijzonder indrukwekkend fort: Sokol grad, oftewel het haviksoord. Het verdedigingsfort werd in de 14e eeuw deels op een klif gebouwd. Van hieraf had men namelijk een voortreffelijk uitzicht op de hele omgeving.

Als eerste kwam de citadel op het hoogste deel van de klif. Hier bevonden zich de belangrijkste delen van de vesting: een groot waterreservoir, de opslag van graan, voedsel en wapens, de commandantswoning, smederij en broodoven. Daarna volgde de bouw van de wat lager gelegen verschansingen aan de zuidzijde. Je had er de versterkte hoofdingang, keuken, voedselopslag, een klein waterreservoir, en de kwartieren voor het huurleger. Een halve eeuw later werd nog lager een muur opgetrokken. Die muur was er om noodonderkomen te verschaffen aan de bevolking die in de buurt woonde.

Sokol grad

In de 18e eeuw werd het fort verlaten maar in 2013 grondig gerestaureerd. Sindsdien is het voor het publiek geopend en absoluut een bezoek waard. In het fort vind je enkele interessante exposities. Verder kun je er een blik werpen in in de commandantswoning, de kazerne en diverse andere vertrekken. En als je geen hoogtevrees hebt sla dan niet het duizelingwekkend uitzicht over vanaf de top.

Nog wat praktische zaken: bij het fort heb je een beperkt aantal parkeerplaatsen. Bezoek het fort bij voorkeur ‘s ochtends vroeg of aan het einde van de middag. Dit geldt met name in het drukke hoogseizoen als het hier erg warm kan worden. En neem vooral je ‘3-DAY DUBROVNIK CARD’ mee, want toegang is dan gratis.

Uitzicht bij Sokol grad

Praktische informatie voor een mini-vakantie in de omgeving van Dubrovnik

Vervoer

Alle in deze blog beschreven hoogtepunten zijn goed bereikbaar met de bus en de ferry of watertaxi. Nog idealer is als je beschikt over een (huur) auto. Je bent dan vrij om te gaan en staan waar je maar wilt. Daar komt bij dat plekken als Sokol Grad eigenlijk alleen met de auto te bereiken zijn. Houd overigens rekening met veel reistijd als je met de bus of auto reist. Op de kaart zijn de afstanden weliswaar minimaal, maar je gemiddelde snelheid in de dorpen laag. Wat dat betreft is reizen met de boot ideaal. De tocht is doorgaans non-stop, en ook nog eens bijzonder mooi.

Accommodatie

Heb je voldoende tijd om niet alleen Dubrovnik maar ook de omgeving te verkennen? Overweeg dan om juist buiten de stad te verblijven. Er zijn genoeg leuke, idyllische plaatsjes aan de kust te vinden waar je uitstekend terecht kunt. Meestal is het daar een stuk goedkoper en vooral rustiger dan in Dubrovnik. Zo heb je alleen al in Cavtat ruim 300 accommodaties. Maar ook in Mlini en omringen kustplaatsen heb je een zeer ruim aanbod.

Kapelletje met zwerfouderen