De mooiste treinreizen in Europa en daarbuiten

De mooiste treinreizen in Europa en daarbuiten

Home » Nieuwsberichten » De mooiste treinreizen in Europa en daarbuiten

Europa biedt een schat aan adembenemende landschappen, van majestueuze bergen tot idyllische kusten en pittoreske valleien. Wat is een betere manier om deze prachtige natuurlijke schoonheid te ervaren dan per trein? Treinreizen in Europa combineren comfort, efficiëntie en verbluffende uitzichten. Hier zijn tien van de mooiste treinreizen in Europa voor op je bucketlist.

De 10 mooiste treinreizen in Europa  

1. Bernina Express, Zwitserland

De Bernina Express voert je door de adembenemende Zwitserse Alpen en biedt uitzichten op besneeuwde bergtoppen, glinsterende gletsjers en turquoise meren. De reis begint in Zwitserland’s oudste stad Chur en eindigt in het Italiaanse Tirano. Ook kom je over de “Rhätische Bahn”: een architectonisch hoogstandje en tevens UNESCO-werelderfgoed.

2. De “Hogwarts Express”, Schotland

Neem de Jacobite Steam Train voor een reis door de Schotse Hooglanden, beroemd om zijn dramatische landschappen en historische charme. De treinreis voert langs enkele beroemde Harry Potter-filmlocaties. Zoals het bijzonder iconische Glenfinnan Viaduct.

3. Flam Railway, Noorwegen

De Flam Railway, ook wel bekend als de Flåmsbana, slingert zich een weg door de ongerepte natuur van Noorwegen. De reis voert je langs diepe fjorden, woeste watervallen en beboste bergen. Het is een van de steilste spoorwegen ter wereld.

4. Orient Express, Europa

De Orient Express is een legendarische treinreis die je meeneemt door Europa in pure luxe. Hoewel de originele route niet meer wordt aangeboden, kun je nog steeds genieten van op maat gemaakte routes die je naar steden als Venetië, Parijs en Istanbul brengen.

Flamsbana in Noorwegen

5. De Mittenwaldbahn, Duitsland en Oostenrijk

De Mittenwaldbahn, ook wel Karwendelbahn genoemd, is een spoorlijn door de Oostenrijkse en Duitse Alpen. De route begint in het Duitse Garmisch-Partenkirchen en slingert vervolgens door het Mittenwald naar Innsbruck. Tijdens het laatste deel van de reis maakt de trein een indrukwekkende afdaling naar het steile Inn-dal.

6. Transcantabrico van San Sebastian naar Santiago de Compostela, Spanje

Een treinreis met de “Transcantábrico Gran Lujo” is als een reis terug in de tijd. Namelijk naar begin 20e eeuw toen de luxe salons van de trein voor het eerst over het Spaanse spoor rolden. De bijzonder comfortabele treinreis van San Sebastian naar Santiago de Compostela duurt meer dan een week. Maar na afloop wil je hem beslist nog eens maken.

Innsbruck

7. De Cinque Terre Express, Italië

De treinreis langs de vijf bijzonder pittoreske dorpjes van de Cinque Terre aan de Italiaanse Rivièra is een schilderachtige traktatie. De kleurrijke dorpjes zijn gebouwd tegen of bovenop de steile kliffen. Om die reden kun je er niet met de auto komen. Maar dus wel met de trein! Tussen de vele tunnels door heb je bijzonder fraaie uitzichten op de Middellandse Zee.

8. Glacier Express, Zwitserland

De Glacier Express is de langzaamste sneltrein ter wereld. De wereldberoemde trein doorkruist de Zwitserse Alpen vanuit St. Moritz naar Zermatt. Je kunt genieten van adembenemende berglandschappen, diepe ravijnen en schilderachtige valleien. De trein rijdt door maar liefst 91 tunnels en over 291 indrukwekkende bruggen. Lees over deze prachtige treinreis naar de Matterhorn de blog die Joanne hierover heeft geschreven. 

Glacier Express

9. De Bergensbanen, Noorwegen

De treinreis van Bergen naar Oslo en vice versa is een van de mooiste treinreizen van Europa. Vanaf zeeniveau klimt de trein ruim 1200 meter. Je passeert daarbij charmante dorpjes, immense fjorden, grote bosgebieden, blauwe meren, woeste rivieren en indrukwekkende watervallen. Deze treinreis kun je het hele jaar door maken.

10. Caledonian Sleeper, Schotland

De Caledonian Sleeper in Schotland biedt een unieke ervaring. Je kunt in Londen opstappen om ’s ochtends wakker te worden in het Schotse Edinburgh. Het is de perfecte manier om het beste van twee werelden te ervaren: stadsleven en natuurlijke pracht.

Of je nu de voorkeur geeft aan imponerende berglandschappen, betoverende kustlijnen of historische charme, er is een treinreis in Europa die aan jouw verwachtingen voldoet. Deze tien treinreizen zijn slechts het topje van de ijsberg, en er valt nog veel meer te ontdekken in het prachtige treinnetwerk van Europa. Stap aan boord en laat je betoveren door de schoonheid van het continent.

Edinburgh

Fantastische treinreizen buiten Europa

Heb je al eerder prachtige treinreizen door Europa gemaakt? Als deze naar meer smaakten: ook buiten Europa kun je de mooiste treinreizen maken. Bijvoorbeeld met de Rocky Mountaineer door de prachtige, uitgestrekte natuur van Canada. Of wat dacht je van de TranzAlpine in Nieuw-Zeeland? Deze treinreis voert door de spectaculaire Zuidelijke Alpen en biedt panoramische uitzichten op meren, gletsjers en bergketens. Een andere fantastische optie is de Maharajas’ Express in India. Dit paleis op wielen biedt passagiers de hoogste mate van luxe en comfort. Met elegante suites, gastronomische diners, en persoonlijke butlerservice voelt iedere reiziger zich als een vorst.

Genoemde treinreizen zijn slechts enkele van de vele ongekend mooie voorbeelden waarbij je de wereld verkent vanuit een comfortabele coupé.

Sri Lanka