De boeiende en gezellige stad Krakau

De boeiende en gezellige stad Krakau

Home » Polen » De boeiende en gezellige stad Krakau

De bijzonder aantrekkelijke stad Krakau is een ware historische en culturele juweel aan de voet van de Karpaten. Deze tweede stad van Polen was tijdens de Middeleeuwen nog de hoofdstad maar is tegenwoordig de culturele hoofdstad van het land. De stad is niet zonder reden de meest populaire Poolse stad onder toeristen.

Hieronder beschrijven we enkele highlights die je naar onze mening niet mag missen als je een stedentrip maakt naar Krakau.

Marktplein in Krakau

Highlights van Krakau en omstreken

Bezienswaardigheden in de oude stad

In het centrum vind je oude kerken, monumenten, het grootste marktplein van heel Europa. En meer recentelijk, kunstgalerijen en vele trendy gezellige barretjes. Als je net als ons van ‘een terrasje pikken’ houdt, dan kom je in het oude stadscentrum, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, ruim aan je trekken.

koets op het grote marktplein in Krakau

Koninklijke route

Los van de vele, gezellige terrassen kun je prachtige wandelingen maken in het oude centrum. Zo kun je vanaf de Florianuspoort, die deel uitmaakt van het enige stukje overgebleven stadsmuur van Krakau, de koninklijke route wandelen. De poort stamt nog uit de 13e eeuw toen er een stadsmuur gebouwd werd om Krakau te beschermen tegen de Ottomanen.

De koninklijke route loopt verder over de Floriańska en via het centrale plein Rynek Główny door naar het kasteel van Wawel. Langs de route vind je vele, prachtig bewaard gebleven, monumentale bouwwerken. Zo liggen er enkele paleizen en kerken, de raadhuistoren en vele andere prachtige historische woningen aan het centrale plein (de grote markt). Midden op het plein bevindt zich de bijzonder grote, gotische lakenhal. Het fraaie kasteel dat nog uit de 14e stamt, ligt samen met de kathedraal en het koninklijk paleis op een heuvel aan de oever van de Wisła.

Vlakbij het grote kasteel in Krakau

De legende van de draak

Onder het kasteel bevindt zich overigens de Drakengrot. Naar verluidt woonde daar in de middeleeuwen een draak die de rivier in vluchtte toen hij in de fik vloog door een met zwavel gevuld schaap te eten. Tijdens het zomerfeest aan het begin van de meteorologische zomer vindt bij het kasteel aan de rivier een voorstelling plaats van draken die boven de rivier van links naar rechts en vice versa zweven. Wij waren er bij maar het verhaal was ons niet helemaal duidelijk. De voorstelling wordt opgeluisterd door een fantastisch vuurwerkspektakel dat al met al iets van drie kwartier duurt. Absolute aanrader als je in die periode naar Krakau gaat!

Planty Park

Een andere wandeling voert door de Planty, een groot park dat de hele oude binnenstad omringt. Het park werd begin 19e eeuw aangelegd toen het terrein waar eerder nog de oude stadsmuur stond, vervolgens volledig vervallen raakte en als vuilstortplek en riool werd gebruikt. Het is een mooi park waar je fonteinen en standbeelden aantreft. De Florianuspoort, het kasteel van Wawel, de Sint-Annakerk en nog enkele gebouwen van de universiteit liggen aan het park.

Bezienswaardigheden in de wijk Kazimierz

Van historisch belang heb je naast het oude centrum ook nog de wijk Kazimierz.
Deze wijk die nog stamt uit begin 14e eeuw, grenst aan het zuiden van de oude stad. Tijdens de Middeleeuwen was het een eigen stad. Pas eind 18e eeuw werd Kazimierz een wijk van Krakau.

Je hebt er een christelijke buurt in het westen en een joodse buurt in het oosten. Wij vonden met name de joodse buurt interessant. Sinds de Holocaust wonen er beduidend minder joden dan in de periode daarvoor. Vele joden werden toen in eerste instantie verhuisd naar het getto in Podgórze. De meesten overleefden echter de oorlog niet.

In Kazimierz vind je nog vele synagogen waaronder de Oude Synagoge die in de 15e eeuw gebouwd is. Deze synagoge, gelegen aan het super gezellige plein van Szeroka, is de oudste nog bestaande synagoge van Polen. Eind jaren 50 van de vorige eeuw is het gebedshuis gerestaureerd op kosten van de staat. Op het plein vind je vele terrassen en eettentjes waar je kunt genieten van heerlijke, typisch joodse, poolse of internationale gerechten.

Bezienswaardigheden in de wijk Podgórze

Ook de wijk Podgórze aan de zuidelijke oever van de Wisla, is een bezoek beslist de moeite waard, al is het alleen al om de kunstzinnige wandeling over de voetgangers- en fietsbrug. Tijdens de bezetting door de nazi’s had je er het joodse getto. Een deel van de muur van het getto dat je kunt vinden op de Ulica Lwówska, herinnert nog aan die periode.

De Schindlerfabriek in Podgórze

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de wijk Podgórze vonden wij de oude emaillefabriek. De fabriek werd in 1937 opgericht door drie joodse ondernemers maar wisselde na oprichting enkele keren van eigenaar en verkeerde later in financiële nood.

In september 1939 viel Nazi-Duitsland Polen binnen en brak de Tweede Wereldoorlog uit. Begin 1940 kwam de Duitser Oskar Schindler in Krakau aan. Hij nam de fabriek over en doopte deze om in de ‘Deutsche Emailwarenfabrik’ (DEF). Omdat hij naast potten en pannen ook munitie produceerde werd zijn fabriek beschouwd als een onmisbare leverancier voor het leger. Dit verschafte hem enige autonomie waardoor hij erin slaagde om van zijn fabriek een soort toevluchtsoord te maken. Dankzij zijn lidmaatschap bij de NSDAP en een overeenkomst met de SS werkten er in 1944 meer dan 1100 joden voor hem die niet gedeporteerd zouden worden naar de vele werk- en vernietigingskampen.

De fabriek die sindsdien de Schindlerfabriek wordt genoemd, is tegenwoordig een museum met een bijzonder goed opgezette, permanente tentoonstelling over “Krakau tijdens de bezetting door de Nazi’s van 1939-1945”. In het museum vind je naast emaille potten en pannen, en het bureau van Schindler, ook vele foto’s die uit die periode. Daarnaast zijn diverse scenes voor de met vele Oscars bekroonde film ‘Schindler’s List’ hier opgenomen.. Je kunt hier met gemak twee tot drie uur doorbrengen. Meer informatie.

Schindler's fabriek in Krakau, Polen

Heldenplein

Het getto van Kraków was een van de vijf belangrijkste joodse getto’s. Tijdens de bezetting van Polen in de Tweede Wereldoorlog werd deze door de Nazi’s gebouwd met als doel uitbuiting, terreur en vervolging van lokale Poolse joden. Podgórze werd gekozen als locatie voor het getto in plaats van de joodse wijk Kazimierz omdat Hans Frank, de persoonlijke advocaat van Hitler, geloofde dat Kazimierz belangrijker was voor de geschiedenis van Krakau.

Het getto was ook de plek waar de selectie plaatsvond van joden die nog ‘van nut’ waren en joden die dat niet of nauwelijks waren. Laatstgenoemde groep werd al snel na de bouw van het getto gedeporteerd. De locatie waar vandaan de deportaties naar de vernietigingskampen begon is het ‘Plac Bohaterow Getta’, in het Nederlands het plein van helden van het getto genoemd. Geïnspireerd door beschrijvingen van achtergelaten meubels en persoonlijke bezittingen verspreid over het gehele plein, vind je er nu 64 kunstzinnige, grote koperen stoelen. Elke stoelt staat representatief voor 1000 joodse inwoners van voor de Tweede Wereldoorlog.

heldenplein in Krakau, Polen

Bezienswaardigheden buiten Krakau

Bekende bezienswaardigheden van buiten Krakau zijn onder meer de zoutmijn van Wieliczka en de in een aparte blog beschreven, voormalige concentratiekampen van Auschwitz I en Auschwitz II (Berkenau). Wij hoorden ook enthousiaste verhalen over het plaatsje Zalipie, naar verluidt het mooiste dorpje van Polen, dat zich bevindt op circa 100 kilometer afstand van Krakau. Helaas konden we door tijdgebrek geen bezoek aan het dorpje brengen.

De zoutmijn van Wieliczka

Op 17 kilometer afstand van Krakau ligt de stad Wieliczka. De stad staat bekend om de ruim zeven eeuwen oude zoutmijn die nu een museum is en op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De mijn die jaarlijks door ruim een miljoen mensen wordt bezocht, heeft een diepte van 327 meter en een gangenstelsel van meer dan 287 kilometer.

In de zoutmijn bevinden zich tientallen standbeelden en vier kapellen die door de mijnwerkers uit het steenzout zijn gehouwen. De oudere sculpturen zijn aangevuld met nieuwe kunstwerken van hedendaagse kunstenaars. Er is een kapel en een ontvangstruimte die wordt gebruikt voor privé-evenementen, waaronder bruiloften. Eén van de kamers heeft muren die door mijnwerkers zijn uitgehouwen om op hout te lijken, zoals in houten kerken die in de vroege eeuwen zijn gebouwd.

Een excursie naar de mijn is met 94 PLN vrij prijzig in vergelijking met andere toeristische attracties in Polen, maar je hebt geen last van lange wachtrijen. En de prijs is inclusief een gids,. j die de groep leidt en veel over de zoutmijn kan vertellen.Let op dat je de enige echte tour boekt, namelijk die naar de oude zoutmijn inclusief de kathedraal. De mijn is eenvoudig met de trein en de bus te bereiken maar ook dan moet je een gids boeken.

Bereid je overigens voor op de lage temperaturen van rond de 14 graden, en op een redelijk lange afdaling en wandeling. Gelukkig is er wel een lift die je snel weer boven de grond vervoert.

zoutmijn bij Krakau

Praktische zaken

Beste reistijd voor een stedentrip naar Krakau

Voorheen kende Krakau vier duidelijke seizoenen maar door de klimaatsverandering zijn de verschillen tegenwoordig wat minder groot. De zomers zijn er niet al te heet maar wel vochtig. De winters zijn soms erg koud maar tegenwoordig wat milder. Wij waren er eind mei / begin juni en hadden buitengewoon heerlijk weer voor een stedentrip. Deze periode is naast september en oktober de beste reistijd.

Verblijf in Krakau

In de gehele stad zijn veel hotels te vinden in alle soorten en maten. Denk aan de gebruikelijke, al dan niet luxe en prijzige hotelketens, maar ook aan stijlvolle, statige hotels en wat kleinere boetiekhotels. Daarnaast is er ruim aanbod van appartementen.

Wij zelf verbleven met vrienden in een van de appartementen van P&J Apartments Florianska dat overigens wel een opmerkelijke indeling had. Het appartement had twee aparte, grote slaapkamers maar slechts één kleine badkamer met toilet. Wilde je vanuit de verste slaapkamer naar de bijzonder ruime zitkamer, dan moest je via de andere slaapkamer. We hadden redelijk wat geluidsoverlast van het uitgaanspubliek dat tot laat in de nacht door de straat wandelt. Het ontbijt was overigens prima, al was de ontbijtruimte aan de krappe kant.

hotel in de buitenwijken van Krakau, Polen

Vervoer naar de stad

Beter is het om niet met de auto de oude stad te bezoeken. Je hebt er vaak files en er zijn weinig parkeermogelijkheden. Beter is om met het vliegtuig of de trein te gaan, of om je auto ver buiten het centrum te parkeren om vandaaruit de tram naar het centrum te nemen.

Het vervoer van en naar het vliegveld is in principe goed geregeld. Een goedkope en comfortabele manier is met de trein. Voor 9 PLN (toen wij er waren was dit ongeveer 2 euro) reis je enkele reis in 20 minuten van en naar de stad. Op de terugweg ondervonden we echter wat onduidelijkheid. Er reden geen treinen naar de luchthaven. In plaats daarvan reed voor hetzelfde tarief de bus die er iets langer over doet dan de trein. Kijk goed op de borden en als je alleen “bus” ziet staan bij bepaalde tijden, verlaat dan het stationsgebouw aan de zijde van perron 5 om naar het busstation te gaan.

plein met kerk in Krakau

Vervoer binnen de stad

Zelf hebben wij alles te voet gedaan. Met name het oude centrum, maar ook de wijken Kazimierz en Podgórze zijn prima wandelend te bereiken. Er is een aantal mooie wandelroutes dat langs de belangrijkste bezienswaardigheden voert. De handige reisgids van Time to Momo waar wij gebruik van gemaakt hebben, bevat ook enkele routes.

Houd er overigens rekening mee dat de trottoirs in de winter soms niet sneeuwvrij worden gemaakt dus draag waterdichte schoenen als je in die periode naar Krakau gaat.

Het openbaar vervoer in Krakau is prima georganiseerd. Er zijn vele trams en bussen die je naar de verder gelegen wijken kunnen brengen. Klik hier voor een kaart en de tijdentabel. Een andere optie is de fiets. Er zijn meerdere plekken waar je er een kunt huren. Er zijn echter niet veel fietspaden aangelegd waardoor je met de vele voetgangers de trottoirs moet delen.

Een nog beter idee is om op de eerste dag een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.