Stedentrip Edinburgh | 15 x zien en doen

Stedentrip Edinburgh | 15 x zien en doen

Home » Schotland » Stedentrip Edinburgh | 15 x zien en doen

De Schotse hoofdstad Edinburgh is een van de mooiste steden in Europa. Een stedentrip naar Edinburgh mag daarom niet op je bucketlist ontbreken. Natuurlijk ervaar je overal in de straten de typische Schotse cultuur. Mannen in kilt, doedelzakspelers, whisky lokalen en pubs. Daarnaast heeft de stad een prachtig middeleeuws centrum met tal van bezienswaardigheden. En hoog boven de stad torent het imposante Edinburgh Castle uit op een steile rots. Dit wil je zeker zien en doen als je een stedentrip naar Edinburgh maakt.

Stedentrip Edinburgh: de mooiste bezienswaardigheden

De stad heeft ontzettend veel te bieden voor toeristen. Maar dit zijn volgens ons de leukste bezienswaardigheden en activiteiten tijdens je stedentrip naar Edinburgh:

Edinburgh Castle

Op een niet meer actieve vulkaan ligt het oudste kasteel van Schotland: Edinburgh Castle. Het is dé publiekstrekker van de stad. Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen het kasteel. Het herbergt een aantal bijzondere symbolen van de Schotse geschiedenis. Zo vind je er de kroonjuwelen en de legendarische Stone of Destiny. Tal van legendes en mythes zijn verbonden met deze bijzondere steen. Het kasteel heeft in de loop der jaren vele functies gehad: fort, koninklijk paleis, garnizoensplaats en gevangenis. Het uitzicht op de stad vanaf de Argyle Battery is ronduit prachtig. Zorg dat je erbij bent als om 13 uur de One O’Clock Gun afgaat. Een ander imposant wapentuig is Mons Meg. Dit enorme kanon uit 1449 kon een stenen bal van 150 kilo 3,5 kilometer wegschieten. Reserveer vooraf online je tickets voor Edinburgh Castle want op de dag zelf zijn er nauwelijks kaarten te koop.

Royal Mile

Deze keten van vier middeleeuwse straten verbindt het Edinburgh Castle met het Palace of Holyroodhouse. Deze Royal Mile rijgt tal van bezienswaardigheden van de stad aaneen. Bijzonder is ook de hoogbouw. Omdat de stad niet kon uitbreiden, besloot men de hoogte in te gaan. Sommige gebouwen hebben zelfs meer dan 20 verdiepingen. Zeker het eerste deel van de Royal Mile, van het kasteel tot High Street, is geweldig vanwege de gebouwen en de sfeer. Loop zeker ook de diverse hofjes in. Deze vind je, soms goed verstopt, achter de straat. Daar betreed je een oase van rust na de hectiek en drukte op de Royal Mile.

St Giles Cathedral

De St Giles Cathedral ligt aan de Royal Mile en vormt met de bijzondere kroonvormige spitstoren een mooi herkenningspunt. De kerk dateert oorspronkelijk uit de 14e eeuw. Maar helaas is uit die tijd weinig van het gebouw bewaard gebleven. In de kerk bewonder je direct bij binnenkomst een engel met doedelzak. Andere hoogtepunten zijn het fraaie ribgewelfde plafond van de Thistle Chapel en de vele oude vlaggen in de kerk. De beroemde Schotse predikant John Knox leidde vanaf deze kerk de reformatie in Schotland.

Palace of Holyroodhouse

De Royal Mile eindigt bij het Palace of Holyroodhouse. Koningin Elizabeth gebruikte dit als haar officiële residentie in Schotland. Tijdens onze stedentrip naar Edinburgh zou ze de dag erna aankomen. Het paleis was daarom gesloten voor het publiek. Het zou haar laatste bezoek aan het paleis worden. Enkele maanden daarna overleed ze. Als je wel de kans hebt om het paleis te bezoeken, mag je de Queens Gallery niet missen. Daar hangen de meest kostbare kunstwerken uit de Royal Collection. Daarnaast biedt het paleis een goed inkijkje in het leven van Koningin Mary, Queen of Scots.

Holyrood Park & Arthurs Seat

Naast het paleis ligt het Holyrood Park. Veel inwoners gebruiken dit park voor een wandeling. De sportievelingen beklimmen Arthur’s Seat. Deze kale groene heuvel is een overblijfsel van een vulkaan. De top ligt op 250 meter hoogte en biedt een fraai uitzicht op de stad. Tijdens de klim die ongeveer een uur duurt, kom je langs diverse kleine lochs. Wij maakten de wandeling naar de top aan het begin van een mooie zomeravond. Boven zagen we tal van jongeren die er gezellig gingen picknicken. Ondertussen genoten zij van het prachtige panorama op de stad.

Calton Hill

In de 18e eeuw had Edinburgh de bijnaam Athene van het Noorden dankzij de neoclassicistische architectuur in “New Town”. Men wilde die vergelijking doortrekken door een replica van het Pantheon te bouwen op Calton Hill. Omdat het geld opraakte, staat er maar een half voltooid bouwwerk. Op de heuvel liggen daarnaast het City Observatory, het monument voor de gevallenen tijdens de Napoleontische oorlogen en het Nelson monument. Maar de allerbelangrijkste reden om Calton Hill te bezoeken is het fenomenale uitzicht op de stad.

Greyfriars Kirkyard

Een fraai rustpunt in de stad is Greyfriars Kirkyard. De kerk was in de 17e eeuw de plek waar calvinistische actievoerders het National Covenant tekenden. Deze daad van verzet tegen de koning eindigde in een bloedige veldslag bij de kerk. Nu ligt het kerkhof er vredig bij. Het bevat veel rijk gedecoreerde monumenten en graven van beroemde Schotten. Maar het meest bekend is de plek om het beeld van Greyfriars Bobby. Het verhaal gaat dat een terrier Bobby 14 jaar lang het graf van zijn baasje bewaakte.

The Real Mary King’s Close

Onder de City Chambers aan de Royal Mile ligt het diepste geheim van Edinburgh. Het is een wirwar van verborgen straten. Met een rondleiding kun je de sfeer proeven van het leven in de oude stad. In de piepkleine huisjes woonden grote gezinnen. Dit is het deel van Edinburgh waar de eerste wolkenkrabbers ter wereld kwamen om de vele inwoners te herbergen. Met een rondleiding door dit bijzondere deel van de stad hoor je tal van bijzondere verhalen.

Een museum bezoeken bij je stedentrip Edinburgh

Edinburgh herbergt de mooiste musea van het land. Daarom mag een bezoek aan het museum niet ontbreken. En het leuke is dat bijna alle musea gratis toegankelijk zijn. Deze musea wil je niet missen bij je stedentrip Edinburgh:

 • National Museum of Scotland levert je een inspirerende reis door de geschiedenis, de wonderen der natuur, wetenschap, kunst & mode en wereldwijde culturen op. Allemaal onder één dak! Trek er zeker een dagdeel voor uit, want je komt ogen tekort in dit museum.
 • National Gallery of Scotland biedt een adembenemende collectie meesterwerken van beroemde meesters uit Europa. Daarnaast is er veel aandacht voor Schotse kunstwerken.
 • In het Writers’ Museum leer je alles over enkele beroemde Schotse schrijvers. Het kleine museum is gevestigd in een smal pand op een pittoresk pleintje achter de Royal Mile.

Grassmarket

Nu is de Grassmarket een gebied met veel gezelligheid dankzij de vele pubs en leuke winkels. Maar vroeger was dit een luguber deel van de stad. Tot het einde van de 18e eeuw werden op deze plek de doodvonnissen ten uitvoer gebracht. Een stenen schijf op de Grassmarket markeert de plek waar de galg stond. In de 19e eeuw waren op de Grassmarket twee seriemoordenaars actief. De lijken namen ze mee en verkochten ze aan de ziekenhuizen. Die gebruikten de lichamen voor anatomielessen.

Victoria Street

Victoria Street is een van de meest fotogenieke plekjes in Edinburgh. De straat werd aan het begin van de 19e eeuw gebouwd om de toegang tot de stad te verbeteren.De fraaie ronding en kleurrijke winkelpuien maken het een favoriete plek voor toeristen. Boven de winkels liggen gezellige terrassen die bij goed weer altijd vol zijn. Het is een van de leukste plekjes om wat te eten of te drinken, maar je moet er wel moeite voor doen om een tafeltje te bemachtigen. Lukt dat niet, slenter dan door de straat en bezoek de vele unieke winkels in Victoria Street.

Cockburn Street

Cockburn Street is ook een straat die je tijdens je stedentrip Edinburgh wilt bezoeken. Hij loopt als zijstraat van de Royal Mile in een sierlijke boog naar de Market Street. De straat dankt zijn naam aan Lord Cockburn, een zeer gerespecteerde inwoner van Edinburgh. Aan het begin van de straat vind je zijn afbeelding op het Edinburgh Military Tattoo Offices.

In de Old Fleshmarket Close, een steegje bij de Cockburn Street, vind je de kleinste pub van de stad. In de Cockburn Street staan prachtige gebouwen. Het meest prominente gebouw is The Scotsman Building. Hier werd de Scotsman-krant gedrukt.

Dean Village: niet overslaan bij je stedentrip Edinburgh

Wat bijna iedereen overslaat is een bezoek aan Dean Village. Terwijl dit zo’n prachtig ongerept stukje is van de stad. Vroeger was het een klein dorp. Dean Village was bekend door de vele graanmolens. Het dorp raakte ernstig in verval toen de molens niet meer werden gebruikt. Eind vorige eeuw heeft men Dean Village weer volledig gerestaureerd. Als je wandelt door de rustige straatjes met de prachtige huizen, waan je je niet in het hectische Edinburgh. Toch is het maar 10 minuten lopen vanaf Princess Street naar Dean Village.

Stadswandeling met gids

Wij proberen altijd een stadswandeling met een gids te maken als we een stedentrip doen. In Edinburgh kan dat ook met een zogenaamde free walking tour. Je loopt gratis mee met de gids. Na afloop geef je hem een fooi waarin je jouw mate van tevredenheid uitdrukt. Het is een leuke manier om vooral de vele mythes en legendes die rondom de stad hangen, te horen. En natuurlijk zie je vele bezienswaardigheden onderweg. Vraag bij de Tourist Information op de Royal Mile welke de beste is (er zijn enkele aanbieders). Zij kunnen je ook vertellen waar en wanneer deze free walking tours starten.

Fietstour met Nederlandse gids

Edinburgh investeert veel in het fietsvriendelijk maken van de stad. Daarom is een fietstour met een Nederlandse gids de manier om de stad te leren kennen. In drie uur zie je alle belangrijke bezienswaardigheden en krijg je een uitstekend beeld van wat deze stad te bieden heeft. Onderweg vertelt de gids je tal van leuke wetenswaardigheden over het leven in Edinburgh.

Andere bezienswaardigheden tijdens je stedentrip Edinburgh

Bijna alle hiervoor genoemde bezienswaardigheden liggen in het middeleeuwse deel van de stad. Maar het is zeker ook de moeite waard om “New Town” te bezoeken. Dit deel dateert uit de 18e eeuw. Je treft er brede straten aan met prachtige huizen in Victoriaanse stijl. Leuk om doorheen te lopen. Dan kom je ook bij het Georgian House, een prachtig gerestaureerd herenhuis.

 • Iets verder weg van het centrum ligt de Royal Botanic Garden. Het is een oase van rust en je kunt er maar liefst 15.000 plantensoorten zien. Ook bij slecht weer is het een handige plek. Want in de vele kassen sta je droog en bewonder je vele bijzondere planten en bomen.
 • In de haven van Edinburgh ligt het koninklijk jacht Britannia. Dit was het drijvend huis van de koningin en het bruidshotel van haar kinderen. Je kunt het jacht bezichtigen.
 • De Scotch Whisky Experience is een replica van een whiskystokerij. Hier vind je de grootste collectie Schotse whisky ter wereld.

Veelgestelde vragen over een stedentrip Edinburgh

Hoe kom ik in Edinburgh?
 • Vliegen: vanuit Nederland zijn er rechtstreekse vluchten naar Edinburgh. Voor veel mensen is Edinburgh het startpunt voor een reis door Schotland. Je kunt op de luchthaven van Edinburgh een huurauto regelen. Met de tram ben je overigens vanaf het vliegveld zo in Edinburgh (New Town).
 • Auto: met de ferry vanuit IJmuiden naar Newcastle kun je je eigen auto meenemen. Vanaf Newcastle bereik je Edinburgh in ongeveer tweeënhalf uur.
 • Trein: een relaxte manier van reizen is met de trein. Met de Eurostar reis je vanaf Amsterdam snel naar London. Daar reis je rechtstreeks door naar Edinburgh.
Hoe verplaats ik me in Edinburgh?

In Edinburgh kun je gemakkelijk de bus nemen om de stad te doorkruisen. Busmaatschappij Lothian heeft een uitgebreid netwerk dat alle bezienswaardigheden in het centrum verbindt. Je kunt ook met de tram reizen, maar dat is alleen interessant als je veel in New Town wilt zien. De tram heeft namelijk slechts één lijn en komt niet in Old Town. Wel is de tram handig om te reizen van en naar het vliegveld van Edinburgh.

 

Zie je niet op tegen veel wandelen, dan kun je in Old Town alle bezienswaardigheden ook te voet bereiken. De stad heeft wel wat hoogteverschillen, dus soms moet je wat stijgen of dalen. Wil je ook New Town bezichtigen, dan kun je beter een bus of de tram nemen.

Hoeveel dagen heb ik nodig voor een stedentrip Edinburgh?

Edinburgh is een fantastische stad met veel bezienswaardigheden. Als je de tijd hebt, kun je er zeker minimaal drie dagen doorbrengen. Twee dagen is wel het absolute minimum om optimaal te genieten van een stedentrip naar Edinburgh. De stad is veel te mooi om slechts kort te bezoeken!

Is een stedentrip Edinburgh de moeite waard?

Absoluut! Edinburgh is een prachtige stad met ontzettend veel bezienswaardigheden. Je kunt je er wel drie dagen vermaken zonder je een moment te vervelen. Bezoek zeker Edinburgh Castle, enkele van de mooiste musea van het land, de Royal Mile, Palace of Holyroodhouse, de uitzichtpunten boven de stad en Dean Village.

Moet ik tickets voor de belangrijkste attracties in Edinburgh vooraf boeken?

Dat verdient zeker aanbeveling. Edinburgh is een populaire stad en iedereen wil de bezienswaardigheden allemaal bezoeken. Het is daarom vaak niet mogelijk om op de dag zelf een ticket te kopen voor een bezoek aan het Edinburgh Castle. Reserveer daarom je tickets bij voorkeur vooraf online. Dat voorkomt teleurstellingen en lange wachtrijen!

Waar kan ik lekker eten en drinken bij een stedentrip Edinburgh?

Houd er rekening mee dat eten en drinken in Schotland een stuk duurder is dan bij ons. En Edinburgh als toeristische trekpleister doet daar nog een schepje bovenop. Wil je gezellig eten en niet te veel kwijt zijn? Bezoek dan een van de vele pubs in de stad. Je kunt er prima eten voor weinig geld. Bovendien is het de plek om contact te maken met de inwoners van de stad.

 

Enkele goede en betaalbare restaurants zijn:

 

 • Whisky Rooms. Goed eten in een leuke ambiance. Bij ieder gerecht kun je voor een bijpassende whisky kiezen.
 • Makars Gourmet Mash Bar. Een van de meest populaire restaurants in de stad. Druk en gezellig. Reserveren noodzakelijk!
 • Deacon Brodie's Tavern. Aan de Royal Mile gelegen gezellig etablissement. Soms even wachten op een tafeltje als je niet hebt gereserveerd.

Waar overnacht ik bij mijn stedentrip Edinburgh?

Dit zijn goede adressen voor een prima overnachting in Edinburgh:

 • Brewdog Doghouse. Hotel van de gelijknamige brouwerij. Het bierthema is in het hotel tot in detail uitgewerkt. Prima kamers en centrale ligging.
 • Eden Locke. Mooie en hippe appartementen in New Town. Het oude centrum ligt op ongeveer een kilometer lopen.
 • Market Street Hotel. Een perfecte ligging vlakbij de Royal Mile. Prima hotel met mooi uitzicht op de stad.

 

Zit je keuze er niet bij? Dit is het totale aanbod van accommodaties in Edinburgh.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.