150 Jaar impressionisme in Normandië

150 Jaar impressionisme in Normandië

Home » Nieuwsberichten » 150 Jaar impressionisme in Normandië

Normandië is een van de meest schilderachtige regio’s van Frankrijk. Daarom inspireerde deze regio met haar weelderige landschappen, prachtige kathedralen en imposante kliffen vele kunstenaars. Zij creëerden in Normandië meesterwerken die de wereld veroverden. Het is dus ook niet voor niets dat in Normandië de kiem werd gelegd voor een van de mooiste kunststromingen: het impressionisme. Schilders als Monet en Pisarro zetten in 1874 de kunstwereld op zijn kop met hun vernieuwende stijl. Daarom is het dit jaar groot feest. Met zo’n 150 evenementen vieren we 150 jaar impressionisme in Normandië.

Impressionisme

Het impressionisme ontstond in 1874. Deze kunststroming bracht een revolutionaire verschuiving in de kunst teweeg. Kunstenaars als Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en Camille Pissarro, omarmden de speelse interactie tussen licht en kleur. Het schilderij van Claude Monet, “Impressie, opgaande zon”, gaf de kunststroming de naam waarmee het miljoenen bewonderaars wereldwijd heeft gefascineerd.

De kunstenaars legden gebeurtenissen uit het dagelijkse leven vast in een vernieuwende stijl. Landschappen speelden een belangrijke rol in hun werken. Impressionisten schilderden daarom ook veel buiten. Zij wilden de impressie van het moment gelijk vastleggen op het doek. Daarbij maakten ze graag gebruik van felle en intense kleuren. Hun meesterwerken, zoals Monet’s “Waterlelies”, Renoir’s “Lunch van de Roeiers” en Pissarro’s “Het Hooien”, blijven overal ter wereld bewonderd en hebben de tand des tijds doorstaan.

Viering 150 jaar impressionisme in Normandië

In het kader van deze mijlpaal organiseert Normandië het “Normandie Impressionnisme Festival” vanaf 22 maart tot en met eind september 2024. Dit betoverende evenement brengt de geest van het impressionisme tot leven met tentoonstellingen, workshops en spectaculaire artistieke performances.

Tijdens het festival kunnen kunstliefhebbers zich onderdompelen in de wereld van Monet’s Giverny, de tuinen die hem inspireerden, en de kleurrijke velden van de regio die de basis vormden voor talloze schilderijen. Daarnaast biedt het festival een unieke kans om de werken van andere impressionistische meesters te bewonderen. Dit met speciale aandacht voor Renoir’s weelderige landschappen en Pissarro’s rustieke dorpsgezichten.

Naast de tentoonstellingen zijn er boeiende evenementen gepland, zoals live schilderworkshops waar bezoekers hun eigen impressionistische meesterwerken kunnen creëren. Bovendien zal het festival enkele van de meest iconische schilderlocaties openstellen voor het publiek. Hierdoor krijgen bezoekers de kans om letterlijk in de voetsporen van de grote meesters te treden.

Het “Normandie Impressionisme Festival” van 2024 belooft een onvergetelijke ervaring te worden, waar kunst, geschiedenis en natuur samenkomen in een harmonieuze viering van 150 jaar impressionisme in Normandië. Een unieke kans om de magie van deze kunststroming te ervaren, de regio te verkennen die het inspireerde, en de levendige erfenis van het impressionisme te vieren.

Hoogtepunten van 150 jaar impressionisme in Normandië

Tijdens het festival zijn er, niet geheel toevallig, wel 150 verschillende evenementen die stilstaan bij het ontstaan van impressionisme in Frankrijk. Vooral in plaatsen als Caen, Rouen, Le Havre en Giverny zijn er festiviteiten. Maar ook in andere gebieden in Normandië kun je niet om het festival heen.

De helft van zijn leven woonde Monet in Giverny. Daar schilderde hij zijn belangrijkste werken, zoals de Japanse bruggen en de Waterlelies. Een bezoek aan Fondation Monet mag daarom niet ontbreken als je meer wilt ontdekken over het impressionisme. Want ook de beroemde tuinen die hij zo geweldig op het doek vereeuwigde, vind je bij het huis van Monet.

De aantrekkingskracht van de Côte d’Albâtre en Étretat op de kunstenaars was immens. Impressionisten lieten zich inspireren door de bijzondere krijtrotsen, de landschappen en het erfgoed van Étretat. Natuurlijk kun je tijdens het festival je onderdompelen in de magie die impressionisten hebben ervaren in dit prachtige gebied.

Langs de Seine zaten de impressionisten graag om de landschappen te vereeuwigen. De prachtige stad Rouen aan de Seine is daarom een ideaal vertrekpunt om die plekken te ontdekken. Het Musée des Beaux-Arts van Rouen staat vanzelfsprekend stil bij de viering van 150 jaar impressionisme in Normandië. Zo is er een tentoonstelling gewijd aan James Abbott McNeill Whistler. Deze Amerikaanse kunstenaar werd beïnvloed door de Franse impressionisten en deelde met Claude Monet een passie voor de Japanse kunst.

Ook in Rouen is van 24 mei tot eind september de lichtshow Cathédrale de lumière. Een spetterende lichtprojectie op de beroemde kathedraal die Monet zo vaak heeft vereeuwigd. De beroemde kunstenaar Bob Wilson heeft voor dit jaar een lichtshow ontwikkeld die in het teken staat van 150 jaar impressionisme in Normandië. Dit gratis openluchtspektakel mag je niet missen als je in Rouen bent!

Normandië is dit jaar de ideale vakantiebestemming

Ieder jaar is Normandië een geweldige bestemming voor een vakantie. Dit jaar is deze regio helemaal aantrekkelijk om te bezoeken. Want naast het festival over 150 jaar impressionisme in Normandië is er ook nog eens de herdenking van 80 jaar D-Day. De grootste landingsoperatie in de geschiedenis legde de basis in 1944 voor onze vrijheid. Vanzelfsprekend zijn er ook veel festiviteiten die stilstaan bij deze gebeurtenis. En daarnaast heeft Normandie prachtige landschappen en het iconische eiland Mont Saint-Michel als trekpleisters. Alle reden dus om dit jaar een bezoek te brengen aan Normandië!

Monet in Nederland

In 1874 ontstond het impressionisme in Normandië. Maar het zaadje voor die kunststroming plantte Claude Monet in Nederland. Want in 1871 betoverde Zaandam de kunstenaar gedurende vier maanden. In die periode creëerde hij maar liefst 25 adembenemende kunstwerken die de stad vastlegden. Als eerbetoon aan deze bijzondere periode organiseert het Monet Atelier in Zaandam een unieke rondleiding, waarbij bezoekers de kans krijgen om in de voetsporen van de meester te treden. Het atelier biedt een intieme blik op Monet’s werkproces en de betoverende inspiratie die hij vond in de pittoreske omgeving van Zaandam. In het Monet Atelier hangen alle 25 werken die de schilder in Zaandam maakten als reproductie. Leuk om te zien, en vooral de rondleiding door de stad is uitermate boeiend.