Noord-Brabant: mooie steden en prachtige natuur

Home » Nederland » Noord-Brabant: mooie steden en prachtige natuur
Wat een prachtige natuur kom je in onze een na grootste provincie van Nederland tegen. Zo is de Biesbosch een heerlijk gebied om te verkennen met een boot. De Loonse en Drunense duinen, de bossen met de prachtige vennen bij Oisterwijk, de Kempen en De Peel zijn andere hoogtepunten van de natuur. Maar de cultuurliefhebber vindt in de gezellige steden de mooiste musea. En ook als fiets- en wandelgebied is de provincie Noord-Brabant zeer geschikt.

 >> Snel naar enkele highlights van Noord-Brabant <<

De mooiste steden van Noord-Brabant

De hoofdstad ’s-Hertogenbosch mag je niet overslaan als je in Noord-Brabant bent. Net zomin als het eten van een heerlijke Bossche bol als je de stad bezoekt. De imposante Sint-Jan met de prachtige glas-in-loodramen is de trots van de stad.

Daarnaast is het gezellige Breda met het historische centrum absoluut de moeite waard. Maar ook de pittoreske vestingstadjes Heusden en Willemstad nodigen uit tot een bezoek. In Eindhoven ten slotte vind je het toonaangevende Van Abbemuseum. En de autoliefhebber kan hier niet om het DAF-museum heen.

Bijzondere natuur in Noord-Brabant

Vanuit Drimmelen kun je het unieke Nationaal Park De Biesbosch op en langs het water verkennen. Dit zoetwater getijdengebied is uniek in Europa.

Natuurgebied De Loonse en Drunense duinen is daarnaast een van Europa’s grootste zandverstuivingsgebieden. Men noemt het niet voor niet de “Brabantse Sahara”.

Bij het leuke plaatsje Oisterwijk vind je een uitgestrekt natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen. In het nabijgelegen bos- en heidegebied de Kampina liggen ook diverse prachtige vennen. Het is een heerlijke streek met een prachtig landschap.

Op de grens met Limburg ligt De Groote Peel, een uniek hoogveengebied waar unieke vogelsoorten voorkomen. En als je van uitgestrekte heidegebieden houdt, dan is natuurgebied de Kempen, tussen Eindhoven en Tilburg, jouw bestemming.

De mooiste wandel- en fietsroutes

Al die prachtige natuurgebieden nodigen uit voor de mooiste wandelingen of fietstochten. Er is een uitgebreid netwerk aan gemarkeerde routes, die je langs de mooiste plekken van de provincie brengen. Op de rustige paden door de bossen en over de heidevelden geniet je van alles wat Noord-Brabant de natuurliefhebber te bieden heeft.

En als je even lekker wilt uitrusten, is dat geen probleem. Brabanders houden van een bourgondische levensstijl, dus een heerlijk terras is nooit ver weg.

Accommodatie in Noord-Brabant

Er zijn tal van andere vormen van accommodatie mogelijk. Luxe vakantieparken, fraaie campings, hotels of kleinschalige B&B’s zijn zomaar wat opties. In de grotere steden zijn er diverse fraaie boetiekhotels. Vaak zijn die gevestigd in historische gebouwen. Voor een sfeervolle overnachtingsplek is dat zeker een uitstekende keuze.

Wij verbleven enkele dagen bij de Loonse en Drunense duinen in de prachtige B&B De Brabantse Baron. Een prima kamer, een heerlijk terras en een geweldig ontbijt, inclusief het befaamde worstenbroodje, wat wil een mens nog meer?

Ben je met een grote groep familie of vrienden, dan zijn een van de vier schitterend in de natuur gelegen vakantieparken van Landal zeker de moeite waard.

Enkele highlights van Noord-Brabant

Hieronder vind je enkele highlights uit de provincie Noord-Brabant waar we een eigen blog over geschreven hebben. De komende tijd zullen we het aantal blogs over highlights uit deze provincie verder uitbreiden.

Actief

Campervakantie in Nederland: roadtrip door eigen land

Campervakantie in Nederland: roadtrip door eigen land

We hebben jaren een camper gehad. Met veel plezier trokken we hiermee langs de mooiste plekken in Europa. Het gaf ons het ultieme gevoel van vrijheid en flexibiliteit. Het bezorgde ons geweldige vakantieherinneringen waarop we nu nog met veel...

Loonse en Drunense duinen: de Brabantse Sahara

Loonse en Drunense duinen: de Brabantse Sahara

Het stond al jaren op ons verlanglijstje: struinen door de Loonse en Drunense duinen. We waren benieuwd waarom dit gebied ook wel bekend staat als de Brabantse Sahara. Op een zonnige zaterdag tijdens het Pinksterweekend trokken we onze...

Cultuur

Stedentrip naar Breda, de bakermat van het Huis Oranje-Nassau

Stedentrip naar Breda, de bakermat van het Huis Oranje-Nassau

Voor mij als getogen Brabander zou je wellicht verwachten dat Breda geen geheimen heeft. Toch bracht ik onlangs pas mijn eerste bezoek aan de volgens velen gezelligste studentenstad van Noord-Brabant! Tegen het advies van enkele insiders in, deden...

Den Bosch, prachtige hoofdstad van Noord-Brabant

Den Bosch, prachtige hoofdstad van Noord-Brabant

“Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve Gerritje”. Het is een oud volksliedje dat de meesten van ons vast wel kennen. Maar ik was nog tot voor kort nooit in Den Bosch geweest. Wel had ik een enkele keer een zakelijke afspraak in de kantorenwijk....

Natuur

De Kampina en de prachtige Oisterwijkse vennen

De Kampina en de prachtige Oisterwijkse vennen

Enkele jaren geleden waren we voor een familieweekend in het gezellige Oisterwijk. We hadden toen niet de kans om de prachtige bossen en vennen te ontdekken. We hoorden zoveel enthousiaste verhalen over dit gebied dat we zeker een keer terug moesten...