Fort William, Schotse hoofdstad van het buitenleven

Fort William, Schotse hoofdstad van het buitenleven

Home » Schotland » Fort William, Schotse hoofdstad van het buitenleven

Aan de voet van de imposante Ben Nevis ligt Fort William. Deze plaats is het centrum van buitenactiviteiten in Schotland. Het dorp is het eindpunt van de beroemde West Highland Way. Maar ook gelijk de vertrekplaats voor wandelaars die de Great Glen Way lopen. Wij hebben deze razend populaire meerdaagse tochten niet gemaakt. Wel hebben we ons in Fort William vermaakt met diverse dagwandelingen. Want ook daarvoor kun je er goed terecht. Maar als je even geen zin hebt in een wandeltocht, kun je je in Fort William ook prima vermaken. Dit kun je allemaal doen en zien in Fort William en omgeving.

Wandelingen bij Fort William

Dit zijn volgens ons de mooiste wandelingen bij Fort William:

Beklimming van de Ben Nevis

De Ben Nevis is de hoogste berg van het land. Voor veel Schotten is de ultieme droom de Ben Nevis beklimmen. Maar ook vele buitenlanders hebben een tocht naar de top van deze berg op hun bucketlist staan. Wij wilden natuurlijk zelf ervaren hoe de klim is. Die bleek op zich niet zo moeilijk te zijn voor een wandelaar met goede conditie. Wel maak je onafgebroken bijna 1.350 hoogtemeters. Het is klimmen vanaf de start tot de top over een redelijk goed pad, maar toch best vermoeiend.

Het bereiken van de top is voor velen een bijzonder moment. Veel wandelaars doen de beklimming om geld in te zamelen voor een goed doel. Anderen zijn “munrobaggers”, enthousiastelingen die alle bergen in Schotland boven de 3.000 voet willen overwinnen. Sommigen doen het voor de lol of vanwege een weddenschap. Toen wij op de top waren, kleedden twee jonge vrouwen zich tot op hun ondergoed uit. Ze trokken vervolgens een sexy avondjurk aan en maakten een fles champagne open. Met de foto die wij op hun verzoek maakten hadden zij een weddenschap gewonnen. Snel daarna verruilden ze hun blote jurk weer voor warme kleren.

Wij vonden het zeker niet de allermooiste wandeling in Schotland. Maar als je van wandelen houdt en in Fort William bent, mag je deze beklimming eigenlijk niet overslaan! In een aparte blog geven we je 10 tips als je de Ben Nevis gaat beklimmen. Daarnaast gaan we uitgebreider in op onze ervaringen bij de beklimming.

Rondwandeling op de Cow Hill

Dit is een minder inspannende, maar zeker zo mooie wandeling als de beklimming van de Ben Nevis. Het leuke aan deze wandeling is dat je bij helder weer uitstekend zicht op die beroemde berg, het dal en Loch Linnhe hebt. Dat geluk hadden wij, het was stralend weer en de top van de Ben Nevis zagen we perfect. De wandeling is in totaal ruim zes kilometer lang en voert bijna helemaal over brede paden. Onderweg kun je de top van de Cow Hill bezoeken. Het is een klein en makkelijk klimmetje. Daarna heb je een geweldig uitzicht op de omgeving. Dit is een gemarkeerde wandeling, dus mislopen is niet mogelijk.

In Fort William starten met de Great Glen Way

De echte wandelfanaten starten in Fort William met de Great Glen Way. Deze meerdaagse tocht eindigt na 120 km in Inverness aan de kust. Het merendeel van de route loopt door relatief vlakke dalen. Tijdens de wandeling passeer je diverse lochs. Een daarvan is het beroemde Loch Ness.

Andere wandelingen bij Fort William

Maar er zijn nog veel meer prachtige wandelingen. Zo is de wandeling naar de Steal Falls een van de mooiste korte wandelingen van het land. Je wandelt door het dal bij de Ben Nevis naar de indrukwekkende waterval Steal Falls. Deze waterval kwam ook voor in een van de Harry Potter films.

Bij de Tourist Information in Fort William hebben ze een handig kaartje met diverse wandelingen. Je vindt het “VisitScotland iCentre” in de High Street, de belangrijkste straat in het dorp. Daarnaast is de website walkhighlands een ideale bron om wandelingen te vinden.

Verder te doen en te zien in Fort William

Naast wandelen is Fort William ook geschikt voor andere activiteiten:

De Jacobite Stoomtrein

Dit is een spectaculaire treinreis van Fort William naar Mallaig. Als je Harry Potter fan bent mag je deze rit al helemaal niet missen. Harry Potter reed over dit traject met de Hogwarts Express vanaf Platform 9 ¾ in Londen naar Zweinstein. Onderweg geniet je van een fantastisch landschap. Hoogtepunt is de tocht over het wereldberoemde viaduct van Glenfinnan. De treinreis is niet goedkoop, maar enorm populair. Boek daarom je tickets ruim van te voren op de website van de Jacobite Steam Train.

Nevis Range Mountain Experience

De Nevis Range Mountain Experience is de enige gondel van Schotland. Hij brengt bezoekers van 100 meter naar 650 meter de berg op. Onderweg geniet je van een adembenemend panoramisch uitzicht op de Schotse Hooglanden, de Great Glen, Ben Nevis en de omliggende gebieden. Vanaf de top kun je twee niet al te moeilijke en korte wandelingen maken. Daarnaast maken mountainbikers graag gebruik van de gondel. Voor hen zijn er diverse spectaculaire tochten uitgezet vanaf het bergstation. En in de winter brengt de gondel de skiliefhebbers naar de pistes. Het skigebied telt zo’n 20 pistekilometers, met zelfs enkele zwarte afdalingen.

Ben Nevis Distillery

Natuurlijk heeft Fort William zijn eigen whiskystokerij. Dat is de Ben Nevis Distillery. Sinds 1825 maakt men op deze plek al whisky. Daarmee is het een van de oudste erkende distilleerderijen van het land. In het voormalige pakhuis vind je het bezoekerscentrum. Tijdens de tour leer je alles over de geschiedenis van de distilleerderij en het proces van whisky maken. Natuurlijk kun je ook de whisky proeven.

West Highland Museum

Het West Highland Museum is de plek om meer te weten te komen over de historie en cultuur van de Schotse Hooglanden. Vooral de verschillende exposities over de Jacobieten zijn interessant. Deze politieke beweging uit de 18e eeuw wilde het verdreven koningshuis weer laten terugkeren. Je vindt het museum in de hoofdstraat van het centrum van Fort William. Het museum is gratis toegankelijk.

Varen op Loch Linnhe

De enorm diepe inham Loch Linnhe is maar liefst 50 kilometer lang. Bij Fort William is dit grote meer op zijn smalst. Er komen bijzondere dieren voor in en rond het meer. Vooral bij zonsopkomst of zonsondergang is het uitzicht op Loch Linnhe spectaculair. Het meer is populair voor allerlei watersporten. Je kunt er zwemmen, een boot huren of een cruise maken. Populair zijn de cruises om zeehonden te spotten in Loch Linnhe.

Doen en zien in de omgeving van Fort William

In de omgeving van Fort William vind je diverse bezienswaardigheden.

Inverlochy Castle

Inverlochy Castle werd gebouwd door de heren van Badenoch en Lochaber. Zij domineerden Noord-Schotland in de jaren 1200. Rondom het kasteel hebben zich tal van veldslagen afgespeeld. Er zijn maar weinig kastelen uit de 13e eeuw die in Schotland bewaard zijn gebleven. Inverlochy Castle is er een van. In de buurt ligt ook het schitterende Inverlochy Castle hotel. Je overnacht echter niet in het kasteel, maar in een prachtig landgoed op zo’n 700 meter van het echte kasteel. Zeker geen straf!

Neptune’s Staircase

Zo’n zes kilometer ten noorden van ligt het dorpje Banavie. Die plaats op zich is niet heel bijzonder. Wel opmerkelijk is het technische hoogstandje Neptune’s Staircase. Het is de langste “trapsluis” van het land en meer dan 200 jaar oud. Over een afstand zo’n 400 meter zorgen de sluizen voor een overbrugging van een hoogteverschil van 20 meter. Het duurt ongeveer anderhalf uur voordat een boot alle trapsluizen heeft afgelegd, een bijzonder schouwspel. Wandelaars die de Great Glen Way lopen, passeren de Neptune’s Staircase op hun tocht.

Glencoe, de Hooglanden op zijn mooist

De plaats Glencoe ligt op ongeveer een half uur rijden van Fort William. In 1692 vond er het bloedbad van Glencoe plaats. Soldaten van het leger van de koning vermoordden toen een groot deel van de MacDonald clan. Maar dat is voor de meeste bezoekers niet de reden van het bezoek aan Glencoe. Zij komen voor de fenomenale landschappen in de omgeving. Dit is de plek waar de hooglanden op zijn mooist zijn. Niet voor niets fungeerde het landschap als imponerend decor in diverse Harry Potter films en de James Bond film Skyfall.

Glencoe bezoekerscentrum

Voordat je de omgeving gaat verkennen, moet je eigenlijk eerst het Glencoe Visitor’s Centre bezoeken. Niet alleen omdat de medewerkers je perfect kunnen vertellen welke mooie wandelingen er zijn in het gebied. Maar vooral ook vanwege de interessante exposities en audiovisuele presentaties over de schitterende natuur en de bewoners. Je kunt je er zeker een uur uitstekend vermaken. Vanaf het Visitor’s Centre kun je enkele korte rondwandelingen maken.

Three Sisters

Een van de mooiste uitzichtpunten is dat op de rotsformatie Three Sisters. De rotsformatie staat overigens ook bekend onder de naam Bidean nam Bian Mountain. Je vindt het gemakkelijk, want het uitkijkpunt ligt aan de hoofdweg. Rijd vanaf het Visitor’s Centre een kilometer of zeven naar het oosten. De parkeerplaats ligt aan de rechterkant van de weg. Vanaf dat punt kijk je uit over een spectaculaire rots, groene valleien en klaterende watervallen.

Wandelen in de omgeving van Glencoe

Zo’n fantastische omgeving nodigt natuurlijk uit om wandelend te ontdekken. Wij liepen door een smalle kloof naar de Hidden Valley. Een leuke en soms best uitdagende wandeling van een paar uur. We staken enkele riviertjes over. Balancerend op de grote keien konden we onze voeten droog houden. Af en toe waren er enkele lastige klimmetjes. Maar na twee uur was er de beloning: we bereikten de Hidden Valley. De vallei werd omringd door machtige bergkammen en was volstrekt verlaten, prachtig! Leden van de clan MacDonalds verborgen op deze plek ooit het vee dat ze hadden gestolen van andere clans. Tijdens het bloedbad van Glencoe vluchtten sommige clanleden naar de Hidden Valley om te ontsnappen aan de moordpartij van de regeringssoldaten.

Andere wandelmogelijkheden bij Glencoe

Maar er zijn nog veel meer andere wandelingen bij Glencoe. De medewerkers van het Visitor’s Centre hebben veel informatie over alle mogelijkheden. Dit is het complete overzicht van wandelingen bij Glencoe.

Meestgestelde vragen over Fort William

Waar ligt Fort William?

Fort William ligt zo’n 160 km ten noorden van Glasgow aan de oevers van Loch Linnhe in de Schotse hooglanden. De stad heeft zich vroeger ontwikkeld rond een aantal forten. Daarvan is de naam afgeleid.

Hoe kom ik in Fort William?

Fort William is een knooppunt van belangrijke autowegen, vaarwegen en spoorverbindingen in de Schotse Hooglanden. Het ligt aan de oevers van Loch Linnhe en bij het Caledonisch Kanaal. Je kunt de plaats daarom gemakkelijk per auto, boot of trein bereiken.

Wat kan ik doen in Fort William?

Fort William noemt zich “outdoor capital of Scotland”. Veel wandelaars bezoeken daarom Fort William. De plaats is het eindpunt van de beroemde meerdaagse tocht West Highland Way en het startpunt van de al even populaire Great Glen Way. Veel wandelaars willen in Fort William de Ben Nevis beklimmen, de hoogste berg van het land. Daarnaast kun je er nog diverse andere minder inspannende wandelingen maken. Maar ook voor niet-wandelaars is er voldoende te doen in Fort William.

Welke wandelingen kan ik maken in Fort William?

Naast de beklimming van de Ben Nevis zijn er nog veel meer wandelingen mogelijk in Fort William. Een perfecte website om jouw wandeling te vinden is walkhighlands. Bij iedere wandeling vind je een korte beschrijving en een routekaartje. Daarnaast kun je een gps-bestand downloaden. 

Wat kan ik doen in de omgeving van Fort William?

In de omgeving van Fort William ligt het Inverlochy Castle. Daarnaast zijn de vele sluizen in het Caledonisch Kanaal bij Banavie (Neptune’s Staircase) een technisch hoogstandje. Treinliefhebbers en Harry Potter fans nemen de Jacobite Stoomtrein naar Mallaig. En de wandelaars genieten van het indrukwekkende landschap van Glencoe en omgeving.

Waar kan ik lekker eten en drinken in Fort William?
  • Ben Nevis Inn. Zeker een plek om even wat te eten en te drinken als je net de Ben Nevis hebt beklommen. Het restaurant ligt aan de voet van de berg. 
  • Crannog Seafood Restaurant. Ideaal voor een heerlijk zeebanket. De lekkerste vis en schaaldieren op smakelijke wijze bereid. Reserveren een must!
  • Ben Nevis Bar & Restaurant. Gezellige pub aan de High Street. Gewoon goed eten voor een schappelijke prijs. Verwacht geen culinaire hoogstandjes. 
  • The Geographer. Een van de weinige restaurants in Fort WIlliam met een ruime keuze voor de vegetariër. Daarnaast uitstekend eten in een leuke sfeer.

 

Het is zeker verstandig om je favoriete restaurant tijdig te reserveren, om teleurstellingen te voorkomen.

Waar kan ik goed overnachten in Fort William?

Fort William heeft een uitgebreide keuze aan accommodatie, variërend van een youth hostel (ook voor ouderen geopend), guesthouses, camping pods, bed & breakfasts en hotels.In het hoogseizoen is Fort William een populaire plaats. Vroeg reserveren voorkomt daarom teleurstellingen.

 

Gasten beoordelen de volgende accommodaties als uitstekend:

 

  • Whinburn Guest House. Zeer ruime kamers, top ontbijt en uitstekende badkamer.
  • Lochview House. Uitstekend hotel met mooi uitzicht op het meer. Alle details kloppen. Je kunt niet dineren in het hotel. 
  • Gowan Brae Bed & Breakfast. Uitstekende B&B op een mooie locatie met fraai uitzicht. Het ontbijt is zeer uitgebreid.
  • Ben Nevis Inn Rooms. Ideaal gelegen aan de voet van de Ben Nevis. Fantastisch uitzicht. De kamers zijn simpel, maar de plek is geweldig.

Dit is het complete overzicht van accommodatie in Fort William.