Met de Swiss Travel Pass geniet je nog meer van Zwitserland

Met de Swiss Travel Pass geniet je nog meer van Zwitserland

Home » Zwitserland » Met de Swiss Travel Pass geniet je nog meer van Zwitserland

Adembenemende berglandschappen, charmante boerendorpjes en bijzondere steden. Zwitserland heeft het allemaal. En met de Swiss Travel Pass beleef je dit prachtige land in optima forma. Met de pas heb je onbeperkt toegang tot het uitgebreide netwerk van treinen, bussen en boten. Zo verken je Zwitserland in je eigen tempo, zonder zorgen over kaartjes en extra kosten. Wij hebben in de keren dat we door Zwitserland reisden, met plezier gebruikgemaakt van deze mogelijkheid. Het was voor ons een toegangsticket tot grenzeloos avontuur. Maar wat is de Swiss Travel Pass precies? We leggen het uit in deze blog.

Milieubewuster reizen als goed voornemen

Wat is de Swiss Travel Pass?

De Swiss Travel Pass is jouw sleutel tot onbeperkte reismogelijkheden in Zwitserland. Het is meer dan alleen een treinkaartje; het opent de deur naar een wonderland van schilderachtige routes, betoverende steden en majestueuze bergen. Met de pas kun je genieten van treinreizen, busritten en boottochten. Daarnaast heb je toegang tot talloze musea.

Er zijn verschillende varianten van de Swiss Travel Pass. Dat biedt je de mogelijkheid te kiezen wat het beste bij jouw reisplannen past:

 • Swiss Travel Pass Flex: flexibiliteit staat voorop. Je kunt reizen op 3, 4, 6, 8 of 15 niet-aaneengesloten dagen binnen een maand.
 • Swiss Travel Pass: voor een ononderbroken avontuur. Reis onbeperkt gedurende 3, 4, 6, 8 of 15 opeenvolgende dagen.
 • Swiss Travel Pass Half Fare Card: met deze kaart reis je voor de halve prijs in de trein, de bus, het schip en voor enkele kabelbanen.

Als een Zwitsers uurwerk

In Zwitserland is het openbaar vervoer buitengewoon goed ontwikkeld en erg efficiënt. Over het algemeen zijn de meest afgelegen gebieden en kleine gehuchten met trein of bus bereikbaar. Dit komt deels door een wettelijke verplichting om openbaar vervoer beschikbaar te maken voor alle delen van het land, inclusief landelijke gebieden.

Dat biedt je de gelegenheid om elk gebied in het land te bezoeken, hoe afgelegen dan ook. En nog een voordeel van het reizen met trein of bus in het Alpenland: alles vertrekt stipt op tijd en komt op het juiste tijdstip aan op de eindbestemming. Net zo punctueel als de Zwitserse horloges!

Wat kun je met de Swiss Travel Pass?

De Swiss Travel Pass is niet alleen een handig ticket om je snel te verplaatsen van A naar B. De pas geeft je alle mogelijkheden om de imposante Alpenreuzen, de glinsterende bergmeren en de cultuurschatten van het land te ontdekken. Daarmee is de Swiss Travel Pass het ideale ticket voor een onvergetelijke reis door Zwitserland. We geven je enkele suggesties.

Fantastische treinreizen

Zwitserland is het land bij uitstek om per trein te ontdekken. Vanuit de trein heb je een schitterend uitzicht op het landschap dat aan je voorbij trekt. De treinen zijn comfortabel en bereiken soms plaatsen die voor auto’s niet toegankelijk zijn. We hebben al diverse spectaculaire treinreizen gemaakt in Zwitserland. En elke keer genoten we van begin tot eind van de rit. Dit zijn enkele bijzondere treinreizen die absoluut de moeite waard zijn:

Treinreis naar de Matterhorn bij Zermatt

De Koning van de Bergen, zo wordt de Matterhorn ook wel genoemd. Met 4.460 meter is het niet eens de hoogste Alpenreus van het land. Maar zijn markante vorm zorgt voor een wereldwijde bekendheid. De Glacier Express is zo’n bijzondere panoramatrein die vanuit Sankt Moritz naar Zermatt rijdt. Via de Gornergratbahn komen reizigers aan op zo’n 3.000 meter hoogte. Daar wacht het onvergetelijke uitzicht op de Matterhorn en vele andere bergtoppen. In onze blog over de treinreis naar de Matterhorn lees je er meer over.

Naar het hoogste treinstation van Europa

De reis naar de Jungfraujoch, het hoogste treinstation van Europa, is een onvergetelijke belevenis die je niet mag missen. Vanuit Interlaken kronkelt de beroemde bergtrein zich omhoog door een spectaculair landschap van gletsjers, rotsen en watervallen. De moderne kabelbaan brengt je razendsnel naar de Eigergletscher, waar je overstapt op de tandradbaan die je naar de top voert. Daar geniet je van een adembenemend panorama op de omliggende Alpentoppen, waaronder de Eiger, Mönch en Jungfrau. Over onze ervaringen met deze treinreis verschijnt binnenkort een uitgebreide blog.

Golden Pass Express naar Montreux

Een treinreis door Zwitserland in de herfst is een ware explosie van kleuren. Wij beleefden dit met De Golden Pass Express. Deze treinreis vanuit Interlaken naar Montreux biedt een onvergetelijke ervaring te midden van dit herfstlandschap. De reis voert je langs glooiende heuvels, diepe valleien en idyllische bergdorpjes, terwijl de bomen zich in alle tinten goud, oranje en rood hullen. Het hoogtepunt van de rit is de afdaling naar Montreux langs het meer van Genève. Ook over deze treinreis komt nog een aparte blog.

Vanuit Interlaken naar Luzern

De reis van Interlaken naar Luzern begint met de Luzern-Interlaken Express, een panoramatrein die je meeneemt door een adembenemend landschap. De comfortabele trein slingert zich langs vijf kristalheldere meren, idyllische dorpjes en bruisende watervallen. Wij maakten deze treinreis naar Luzern. Daar stapten we op de boot naar Vitznau voor een prachtige tocht over het Vierwoudstedenmeer. In Vitznau namen we de oudste tandradbaan ter wereld. Die bracht ons naar de Rigi Kulm. Volgens de Zwitsers een van de bergen met het mooiste alpenpanorama. Daar is geen woord van gelogen. Ook over deze treinreis naar de Rigi komt nog een blog.

Andere onvergetelijke treinreizen

We hebben nog maar enkele van de vele fraaie treinreizen gemaakt in Zwitserland. Daarom staan er nog genoeg op onze bucketlist. Zo willen we graag nog eens met de Bernina Express van Chur naar de Italiaanse grens bij Tirano. Een andere wens is om in te stappen in de Gotthard Panorama Express om het panorama van de Gotthard te ervaren. Ook de Mont Blanc staat nog op ons wensenlijstje. De treinrit van het Zwitserse Martigny en naar het Franse Chamonix heeft steeds een prachtig uitzicht op de hoogste berg van Europa.

De allergrootste wens is om de Grand Train Tour of Switzerland te maken. Tijdens een treinreis van bijna 1.300 kilometer door alle windstreken van het land trekt het ene na het andere hoogtepunt voorbij. De Grand Train Tour of Switzerland is meer dan een reis, het is een avontuur. Het zou voor ons dé manier zijn om Zwitserland volledig te ontdekken.

Heerlijke boottochten

Met de Swiss Travel Pass geniet je ook van ontspannen boottochten over de vele meren van het land. Zonder bijbetaling stap je aan boord van moderne of historische schepen voor een excursie over het water. Vanaf het water heb je een fantastisch uitzicht op de leuke stadjes en dorpen langs de oever. Op de achtergrond zorgen de besneeuwde Alpenreuzen voor een machtig decor. Het ziet eruit als een ansichtkaart!

Hier zijn een paar suggesties:

 • Vierwoudstedenmeer: dit prachtige meer ligt in Centraal-Zwitserland en is omgeven door bergen. Je kunt een boottocht maken vanuit Luzern of Vitznau en genieten van het uitzicht op de omliggende bergen, waaronder de Rigi en Pilatus.
 • Thunersee: dit meer ligt in de regio Berner Oberland en is een populaire bestemming voor wandelen, fietsen en boottochten. Je kunt een boottocht maken vanuit Thun of Interlaken en genieten van het uitzicht op de omliggende bergen.
 • Brienzersee: dit meer ligt ook in de regio Berner Oberland en is kleiner dan het Thunersee, maar net zo mooi. Je kunt een boottocht maken vanuit Brienz of Interlaken en genieten van het uitzicht op de Jungfrau en de Eiger.
 • Meer van Genève: dit grote meer ligt in het westen van Zwitserland en grenst aan Frankrijk. Je kunt een boottocht maken vanuit Genève, Lausanne of Montreux en genieten van het uitzicht op de Alpen en de Jura.
 • Meer van Lugano: dit meer ligt in het zuiden van Zwitserland en grenst aan Italië. Je kunt een boottocht maken vanuit Lugano of Locarno.

Indrukwekkende musea

Het bijzondere is dat de Swiss Travel Pass tegelijk ook een Museumkaart is. Daarmee heb je toegang tot meer dan 500 verschillende musea in het land. Deze musea zijn interessant en geliefd bij bezoekers:

 • Zwitsers Nationaal Museum. Dit museum toont de geschiedenis en cultuur van Zwitserland, van de prehistorie tot nu. Het museum bevindt zich in Zürich.
 • Het kasteel van Chillon. Prachtig gelegen op een rots in het Meer van Genève ligt deze waterburcht. In trek bij veel toeristen en niet voor niets. Het kasteel ligt bij Montreux.
 • Fondation suisse des trains miniatures. De imposante treinhistorie van Zwitserland beleef je in dit museum in Crans-Montana. De collectie omvat meer dan 1.300 modellen.
 • Bisschoppelijke bibliotheek. In St. Gallen is een van de grootste en mooiste bisschoppelijke bibliotheken van de wereld. De boeken zijn uitgestald in een schitterende barokzaal.
 • Maison Cailler. Zwitserland is wereldberoemd vanwege de heerlijke chocolade. In een echte chocoladefabriek in Croc kom je alles te weten over de chocoladetraditie van Zwitserland.

Dit is slechts een kleine greep uit het aanbod van meer dan 500 musea die je met de Swiss Travel Pass gratis kunt bezoeken. Op deze website vind je een compleet overzicht van deelnemende musea in Zwitserland.

Reizen plannen met de SBB-app

Wij maakten tijdens onze rondreizen door Zwitserland altijd gebruik van de app van de Schweizerische Bundesbahnen (SBB). Een erg gebruiksvriendelijke app die actuele reisinformatie geeft. De SBB-app toont niet alleen de dienstregeling van alle treinen op het netwerk. Het is ook mogelijk om de dienstregeling voor bussen, boten en kabelbanen te bekijken. Maar daar houdt het niet op. Met de SBB-app konden we details van onze reizen opslaan en informatie over treinstations in Zwitserland bekijken. Maak je losse reizen met het openbaar vervoer, dan kun je die tickets ook direct via de app aanschaffen. Voor ons was de SBB-app een onmisbaar en praktisch hulpmiddel bij het plannen van onze reizen.

Wat kost de Swiss Travel Pass?

De prijs van de Swiss Travel Pass is afhankelijk van de keuze die je maakt. Hoeveel dagen wil je reizen, wil je opeenvolgende dagen reizen of flexibel zijn en zit je het liefst eersteklas of is tweedeklas ook goed? Het tarief van de goedkoopste pas is € 255 (prijzen 2024). Daarmee reis je drie opeenvolgende dagen in de tweede klas. Bij de Swiss Travel Pass Flex liggen de tarieven iets hoger. Wij reisden steeds eersteklas. Net wat luxer, rustiger en comfortabeler. Dat ging vanzelfsprekend ook gepaard met een hoger prijskaartje.

Op deze website vind je het complete overzicht van de tarieven van de Swiss Travel Pass. Daar kun je gelijk ook de kaart online bestellen. De aanschaf is misschien niet goedkoop, maar bedenk dat Zwitserland sowieso een hoger prijspeil heeft dan ons land. De Swiss Travel Pass levert ook veel op. Geen stress meer van op het laatste moment tickets kopen, gewoon instappen en genieten. Zo ben je klaar om Zwitserland op zijn mooist te ontdekken.

Swiss Travel Pass: de kleine lettertjes

Hieronder vind je de belangrijkste mogelijkheden en bepalingen bij het gebruik van de Swiss Travel Pass:

 • Met de pas kun je vrij reizen met trein, bus en boot in Zwitserland.
 • Het is mogelijk om vrij te reizen met de zogenaamde Premium Panoramatreinen. Een zitplaatsreservering is hiervoor noodzakelijk, dit kan alleen tegen bijbetaling.
 • Voor sommige panoramatreinen geldt een toeslag.
 • De pas biedt gratis gebruik van het openbaar vervoer in meer dan 90 steden.
 • Met de pas heb je gratis toegang tot meer dan 500 musea.
 • Inbegrepen zijn bergexcursies naar Rigi, Stanserhorn en Stoos. Daarnaast is op veel andere bergexcursies tot 50% korting mogelijk.
 • De Swiss Travel Pass is alleen beschikbaar als je buiten Zwitserland of het Vorstendom Liechtenstein woont.

Op dit overzichtskaartje zie je de geldigheid van de pas. Ook geeft het kaartje informatie over de trajecten en eventuele vereiste toeslagen.