Harry Potter locaties in Schotland bezoeken

Harry Potter locaties in Schotland bezoeken

Home » Schotland » Harry Potter locaties in Schotland bezoeken

De kans is groot dat jij de zeven boeken van Harry Potter hebt verslonden. Of geen genoeg kan krijgen van de filmserie over de leerling-tovenaar. Want zowel de Harry Potter-boeken als de -films hebben miljoenen fans over de hele wereld. Veel opnames van de verschillende films uit de Harry Potter-serie zijn gemaakt in Schotland. Daarom gaan we op reis, niet met de bezemsteel, maar met onze eigen auto langs de mooiste Harry Potter opnamelocaties. En natuurlijk nemen we een stukje de Hogwarts Express door de Schotse Hooglanden.

Alnwick Castle

We smokkelen een beetje, want deze Harry Potter opnamelocatie ligt in Engeland. Maar net als wij kom je misschien wel aan met de ferry in Newcastle. Op weg naar Schotland passeer je dan Alnwick Castle. Maak daar zeker een tussenstop voor een les in bezemsteel vliegen. Vooral de binnenplaats en de vestingmuren kwamen diverse keren voor in de films van Harry Potter. Ze werden gebruikt voor de scènes waarin de leerlingen de binnenplaats overstaken naar andere delen van het kasteel.

Harry Potter locaties in Edinburgh

In Edinburgh begon het allemaal. Op diverse plekken in de stad schreef J.K. Rowling haar boeken. Daarnaast haalde ze inspiratie uit de middeleeuwse wijken van de stad. Dit zijn de belangrijkste Harry Potter locaties in Edinburgh:

Elephant House

Toen Rowling begon met de boekenreeks, was zij een depressieve bijstandsmoeder die niet veel te besteden had. Ze bracht haar uren door in pubs, schrijvend aan haar verhalen. In de lunchroom the Elephant House bracht ze vele dagen door. Starend uit het raam, met uitzicht op het imposante Edinburgh Castle, deed ze haar inspiratie op. Die locatie heeft zichzelf daarom uitgeroepen tot de “birthplace of Harry Potter”. Het is een favoriete plek voor verstokte Harry Potter-fans.

Balmoral Hotel

De Harry Potter boeken maakten J.K. Rowling wereldberoemd en rijk. Haar vermogen was op een bepaald moment zelfs groter dan dat van de Britse vorstin. Daarom kon zij zich wat meer luxueuze onderkomens veroorloven als ze ging schrijven. Ze koos voor een suite in het Balmoral Hotel, een statig vijfsterrenhotel aan de Princess Street. Daar kon ze in alle rust schrijven aan Harry Potter en de Relieken van de Dood. Als je de suite wilt boeken, vraag dan om kamer 552. Er hangt wel een prijskaartje aan… DIt is absoluut de duurste plek van de Harry Potter locaties in Schotland!

Greyfriars Kirkyard

De begraafplaats Greyfriars Kirkyard is een bijzondere plek in Edinburgh. Niet alleen door de graven, het prachtige kerkje en de legende van hond Bobby, maar ook omdat J.K. Rowling er graag kwam. Ze struinde langs de grafstenen om inspiratie op te doen voor de namen van hoofdpersonen in haar boeken. Men vermoedt dat het graf van Robert Potter haar op het idee bracht om haar leerling-tovenaar Harry Potter te noemen. Als je gaat zoeken op Greyfriars Kirkyard, kom je wellicht nog meer bekende namen tegen. Thomas Riddel werd in haar wereld Tom Riddle, oftewel Lord Voldemort. Margaret Louisa Scrymgeour Wedderburn werd door Rowling omgedoopt tot Rufus Scrimgeour. En William McGonagall leverde inspiratie op voor de personage Professor Minerva McGonagall.

Victoria Street

Terwijl York beweert dat zijn straat “The Shambles” de inspiratie was voor Harry Potter, is het een stuk waarschijnlijker dat De Victoria Street model heeft gestaan voor de echte Diagon Alley. De kleurrijke mengelmoes aan winkelpuien en het ronde karakter van de Victoria Street waren voor Rowling de inspiratiebron. In de straat Candlemakers’ Row, niet ver van Victoria Street, zie je ook een Diagon Alley plaquette.

Harry Potter locaties in Glasgow

De Schotse hoofdstad heeft minder Harry Potter locaties dan Edinburgh. Het Alnwick Castle werd veel gebruikt voor de buitenopnamen van Hogwarts in de eerste paar films. Maar ook het hoofdgebouw van de Universiteit van Glasgow diende als decor voor Hogwarts. Vooral de binnenplaats lijkt sterk op de binnenplaats waar Harry Potter voor het eerst leerde vliegen op een bezemsteel. Daarom is een van de interessante Harry Potter opnamelocaties. Verder vermoedt men dat de wijk West End model heeft gestaan voor Zweinstein.

Vanuit Glasgow kun je gemakkelijk de West Highland Line nemen naar Fort William. Dat is een schitterende treinreis door een prachtig landschap. Nog niet met de Hogwarts Express. Maar die kans krijg je nog in Fort William!

Harry Potter opnamelocaties in en rond Fort William

De regio rondom Fort William is fantastisch met bergen, valleien en meren. Niet verwonderlijk dat dit landschap als decor diende voor de mooiste natuuropnamen in de Harry Potter-films. Deze regio is zonder twijfel een van de mooiste opnamelocaties van Harry Potter. En je maakt vanuit Fort William een onvergetelijke treinreis met de Hogwarts Express naar Mallaig!

Glen Etive

Glen Etive is een vallei in de Schotse Hooglanden. Je bereikt de vallei via een mooie, smalle weg, een zogenaamde single track road. Die weg eindigt na zo’n 20 kilometer bij het meer Loch Etive.

Zowel in deel 1 als deel 2 van Harry Potter en de Relieken van de Dood komt Glen Etive voor. Harry Potter en zijn vrienden sloegen op deze plek een kamp op. In deel 2 ontsnappen Harry en zijn vrienden uit Gringotts. Een draak zet ze af bij Glen Etive.

Rannoch Moor

Het gebied van Rannoch Moor is het meest ongerepte en wildste natuurgebied van Schotland. Het bestaat uit drassig heideland vol modderpoelen en rotsblokken. Een magisch decor dat goed past bij de sfeer van Harry Potter. In deel 1 van Harry Potter en de Relieken van de Dood stappen de Dooddoeners in Rannoch Moor op de trein.

Hagrid’s hut bij Clachaig Inn

In de vallei bij Glencoe ligt de 16e eeuwse herberg Clachaig Inn. Het is een populaire locatie voor de wandelaars in de omgeving. Let op het bijzondere bordje bij de ingang: “verboden voor leden van de Clan Campbell”. Dit verwijst naar het bloedbad bij Glencoe in de 17e eeuw. Leden van de clan Campbell vermoordden toen tientallen leden van de clan MacDonald. In de derde film was bij Clachaig Inn de hut van Hagrid. De hut staat er helaas niet meer. Maar deze plek is absoluut de moeite waard om te bezoeken vanwege de sfeer in de herberg en de omgeving.

Glencoe

De grote vulkaanvallei van Glencoe is een van de mooiste gebieden van het land. Hier ervaar je de impact van de machtige bergen en de diepe dalen op zijn best. Het is een fascinerend landschap dat je zeker niet mag missen. Bijna alle scènes die zich afspeelden in de omgeving van Zweinstein, werden in Glencoe opgenomen. Ook de Zwerkbalwedstrijden hadden Glencoe als decor. Dit gebied heeft veel prachtige Harry Potter filmlocaties opgeleverd!

Steall Falls

Fort William is het centrum van het buitenleven in Schotland. Je kunt er prachtige wandelingen maken. Een daarvan is de wandeling naar Steal Falls. Dit is een niet al te inspannende tocht van ongeveer anderhalf uur. Je loopt door een schitterend landschap van de Nevis Gorge. Uiteindelijk kom je aan bij de waterval. Bij deze plek neemt Harry het op tegen de Hongaarse Hoornstaartdraak in Harry Potter en de Vuurbeker.

Glenfinnan viaduct

De Hogwarts Express bracht Harry Potter van perron 9¾ naar Zweinstein. Onderweg passeert de trein het Glenfinnan viaduct, niet ver van Fort William. Stap zelf in de stoomtrein in die plaats en rijd over een magisch traject door een prachtig landschap naar Mallaig. Onderweg ga je over het beroemde viaduct.

Die treinkaartjes voor de stoomtrein zijn enorm populair. Je moet ruim van te voren reserveren. Heb je geen plaats weten te bemachtigen, ga dan op eigen gelegenheid naar het Glenfinnan viaduct. Het is een prachtig gezicht om de stoomtrein over dit viaduct te zien tuffen.

Loch Shiel

Vlakbij het Glenfinnan viaduct ligt Loch Shiel. DIt is een van de langste meren van Schotland. Het meer kwam veelvuldig voor in de films van Harry Potter. Natuurlijk als achtergrond bij scènes in de trein. Maar alle opnamen waarin het Zwarte Meer voorkwam, zijn gemaakt bij Loch Shiel. Het mooiste uitzicht over het meer heb je vanaf het Glenfinnan Monument. Daar loop je van de parkeerplaats bij het Glenfinnan Visitor’s Centre gemakkelijk naartoe.

Loch Eilt en Eilean na Moine

We vervolgen onze reis richting Mallaig. Al snel bereiken we het meer Loch Eilt. Het meer heeft een aantal kleine eilanden, een daarvan is Eilean na Moine. Loch Eilt is in twee verschillende Harry Potter films als locatie gebruikt: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban en Harry Potter en de Relieken van de Dood – Deel 1. Het eiland Eilean na Moine was de locatie van het graf van Perkamentus.

Roadtrip langs de Harry Potter locaties in Schotland

De beste manier om alle Harry Potter locaties in Schotland te bewonderen is met de eigen auto. Zo kun je een fantastische roadtrip maken door een imponerend landschap vol bergen, kastelen, meren, valleien en hoogtepunten uit de diverse films van Harry Potter. Als je geen eigen auto bij je hebt, huur er dan een. Deze roadtrip is zo’n 450 km lang (met start in Edinburgh). Ideaal om in een dag of acht te maken. Dan heb je ook voldoende tijd om de steden Edinburgh en Glasgow te bezoeken en te genieten van Fort William en omgeving. Als je een auto huurt bij Sunny Cars, ben je verzekerd van een goede auto, perfecte ondersteuning en geen verborgen kosten achteraf.

Kaart met de Harry Potter locaties

Als je op een van de icoontjes op het kaartje klikt, krijg je alle informatie over die locatie. Op sommige plekken deed J.K. Rowling inspiratie op. Deze icoontjes zijn blauw gekleurd en liggen in Edinburgh. Om deze goed te kunnen zien, kun je het beste de kaart bij Edinburgh inzoomen. Bij de icoontjes van de Harry Potter opnamelocaties krijg je direct ook de informatie welke opnamen daar zijn gemaakt.

 

Veelgestelde vragen over de Harry Potter locaties

Waar vind ik de meeste Harry Potter locaties in Schotland?

In Edinburgh zijn veel plekken die iets hebben met Harry Potter. Maar dit zijn vooral locaties waar de schrijfster J.K. Rowling inspiratie opdeed voor haar boeken of waar ze de boeken schreef. Die adressen komen niet zelf in de films voor.

 

De omgeving van Fort William in de Schotse Hooglanden is daarom de streek waar je de meeste Harry Potter opnamelocaties kunt zien. Daarnaast kun je in Fort William de stoomtrein nemen. Zo ervaar je zelf de beleving die Harry Potter had in de Hogwarts Express en rijd je ook over het beroemde Glenfinnan viaduct.

Is er ook een overzichtskaartje met alle Harry Potter locaties?

In onze blog hebben we een kaartje met de Harry Potter opnamelocaties opgenomen. De meeste liggen in de buurt van Fort William in de Schotse Hooglanden. Een andere locatie is in Glasgow. In hetzelfde kaartje vind je ook de locaties in Edinburgh waar J.K. Rowling haar boeken schreef of er inspiratie voor opdeed. Op weg vanuit Engeland naar Edinburgh passeer je het Alnwick Castle.

Welke Harry Potter locaties zijn er in Edinburgh?

In Edinburgh vind je diverse locaties die J.K. Rowling heeft gebruikt als inspiratiebron. De begraafplaats Greyfriars Kirkyard leverde haar de namen op voor de personages in de Harry Potter-boeken. Victoria Street stond model voor de Diagon Alley.

 

Daarnaast heeft J.K. Rowling op twee plekken gewerkt aan de Harry Potter-reeks. De lunchroom The Elephant House was haar werkplek in het begin. Later kon ze het zich veroorloven om de laatste episoden te schrijven in de luxueuze suite van het Balmoral Hotel.

Welke Harry Potter opnamelocaties zijn er bij Fort William?

In en rond Fort William vind je veel plekken die in een of meer Harry Potter-films voorkomen. Dat zijn Glen Etive, Rannoch Moor, Glencoe, Clachaig Inn, Steal Falls, het Glenfinnan viaduct, Loch Shiel, Loch Eilt en het eiland Eilean na Moine. Ook kun je in Fort William de Jacobite stoomtrein nemen. Je rijdt dan over het traject dat de Hogwarts Express aflegde. Dan kom je over het beroemde Glenfinnan viaduct.

Kan ik met de stoomtrein over het Glenfinnan viaduct?

Het is mogelijk om met de stoomtrein over het Glenfinnan viaduct te reizen. Je maakt dan een spectaculaire treinreis van Fort William naar Mallaig door een schitterende omgeving. Hoogtepunt is de tocht over het wereldberoemde viaduct van Glenfinnan. De treinreis is niet goedkoop, maar enorm populair. Boek daarom je tickets ruim van te voren op de website van de Jacobite Steam Train.

 

Waar moet ik staan bij het Glenfinnan viaduct als ik de trein wil spotten?

Het is prachtig om te zien hoe de Jacobite stoomtrein over het Glenfinnan viaduct tuft. Vanaf de parkeerplaats bij het Glenfinnan Visitor’s Centre loop je in een minuut of 10 tot onder het viaduct. Een nog spectaculairder uitzicht heb je als je daar nog wat verder doorloopt omhoog. Je staat dan bij een uitzichtpunt op ongeveer dezelfde hoogte als het spoor. De parkeerplaats raakt snel vol, een half uur voor aankomst van de stoomtrein zijn er meestal geen plekken meer vrij. Kom daarom op tijd bij het Glenfinnan viaduct als je de trein wilt spotten.