Stedentrip naar Zürich

Stedentrip naar Zürich

Home » Zwitserland » Stedentrip naar Zürich

De meeste mensen kennen Zürich, de grootste stad van Zwitserland, eigenlijk alleen als het financiële centrum van Zwitserland, de thuisbasis van de FIFA en het portaal voor een wintersportvakantie in de Alpen. Maar Zürich is nog zoveel meer dan de aandelenbeurs en de vestiging van een groot aantal internationale organisaties.

Zürich staat al sinds mensenheugenis bekend als een schone en efficiënte stad. Pas in de laatste vijftien jaar heeft de stad zich echter ook ontpopt tot een leuke en interessante reisbestemming voor een stedentrip. Los van de vele bezienswaardigheden, heb je er inmiddels meer dan 500 cafés en meer dan 1500 restaurants. En alleen al in de binnenstad vind je er meer dan 50 musea.

Operahuis in Zürich, Zwitserland

Bezienswaardigheden in Zürich

De meeste van de interessante bezienswaardigheden bevinden zich in het oude centrum rond de rivier de Limmat en het meer van Zürich.

Grossmünster

De Grossmünster is een protestants-gereformeerde kerk in het oude centrum van Zürich. Tot de Reformatie was de Grossmünster tegelijkertijd een parochiekerk en onderdeel van een klooster. De karakteristieke tweelingtorens zijn de blikvangers van de stad. Beklim de Karlstrum-toren voor een geweldig uitzicht op Zürich. De trap kan vrij smal en steil zijn.

Grossmünster kerk met de tweelingtorens, Zürich, Zwitserland

Andere fraaie uitzichtpunten in Zürich

Naast het uitzicht vanaf de Karlstrum-toren zijn er in Zürich nog meer uitzichtpunten die je eigenlijk niet mag missen. Een daarvan is de Zürichberg waar de Polybahn, een kabelbaan uit de 19e eeuw, en een andere oude kabelbaan, namelijk de Rigiblick, je naar toe kan brengen.

Een ander fraai uitzichtpunt vind je op de Üetliberg. Vanaf een hoge uitkijktoren heb je een prachtig 360 graden uitzicht! Je kunt er naar toe wandelen. Ben je niet zo’n wandelaar, neem dan de trein vanaf het centraal station. Ben je wel een wandelaar, maak dan vanaf het uitzichtpunt meteen de zogenaamde Planetenweg, een wandeling van ruim 12 kilometer.

Uetliberg bij Zürich in Zwitserland

Landesmuseum

Het grootste Zwitserse museum, dat eigenlijk uit drie musea bestaat, toont de Zwitserse geschiedenis van het begin tot het heden. Het National Museum Zurich ligt in het hart van de stad, op slechts een minuut lopen van het centraal station. Het populaire museum voor culturele geschiedenis werd in 1898 gebouwd en bestaat uit een elegant historisch oud gebouw en een sculpturale nieuwe vleugel.

Schanzengraben

De Schanzengraben is een gracht die vroeger deel uitmaakte van de stadsversterkingen tussen Limmat en Sihl. De gracht is samen met de aangrenzende Katz-bastion in de oude botanische tuin en het zogenaamde Bauschänzli-bolwerk, een van de laatste overblijfselen van de barokke vestingwerken van Zürich. Inmiddels is het openbare park ook een recreatiegebied.

Bürkliplatz

Het eind 19e eeuw aangelegde Bürkliplatz is niet alleen een aanlegsteiger voor boottochten over het meer van Zürich. Het plein is ook de locatie voor kunst, de groenten-, fruit-, bloemen- en vlooienmarkt, en (sport)evenementen. Het biedt een fraai uitzicht over het meer van Zürich en de Alpen.

Het meer van Zürich

Een stedentrip naar Zürich is niet compleet zonder bij of op het meer van Zürich te zijn geweest. Maak een rondvaart met een van de twee oude stoomschepen. Er zijn verschillende routes waar je uit kunt kiezen. Een daarvan voert naar het middeleeuwse stadje Rapperswil.

Rapperswil aan het meer van Zürich in Zwitserland

Zoo

De dierentuin van Zürich heeft wat weg van Burgers Zoo bij Arnhem. Je vindt er vele verschillende ecosystemen, waaronder moerasland en de zeewereld. Met de komst van het nieuwe Masoala-regenwoud is de dierentuin echt een bezoek waard!

Promenade langs het meer

Vooral in de zomer is het meer een prachtige en gezellige plek om de avond of het weekend door te brengen. Vanaf Bellevue loopt de promenade ongeveer drie kilometer langs het meer in de richting van Tiefenbrunnen. Ongeveer halverwege Bellevue heb je een groot grasveld waar op een zonnige dag duizenden mensen te vinden zijn.

Niederdorf

Niederdorf, door de plaatselijke bevolking ook wel “Dörfli” genoemd, is een autovrije wijk binnen de oude binnenstad van Zürich met een heerlijk relaxte sfeer. Overdag kun je er terecht in de vele, charmante winkels. ‘s Avonds verandert Niederdorf met haar vele barretjes en restaurants in een leuke, gezellige uitgaanswijk.

Lindenhof

Lindenhof, de heuvel in het hart van de oude stad, was het toneel van talloze historische gebeurtenissen. In de 4e eeuw stond er een Romeins fort, in de 9e eeuw werd er een paleis gebouwd. Tegenwoordig is de heuvel een oase van rust en een ontmoetingsplek voor fervente schakers. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad.

Frau Gerolds Garten

Wat in de zomer van 2012 begon als een tijdelijke bier- en moestuin is inmiddels een permanente, super gezellige ontmoetingsplek geworden voor de stadsbewoners. In de zomer lonkt een fijn terras met prachtig uitzicht, waar het tot in de late uurtjes goed toeven is. In de winter kun je terecht in het houten chalet met open haard en overheerlijke, Zwitserse kaasfondue.

Lindenhof vanaf het meer van Zürich, Zwitserland

Bahnhofstrasse

De Bahnhofstrasse is een van de drukste en bekendste winkelstraten ter wereld. Wij zijn zelf niet zo van het shoppen tijdens onze stedentrips maar deze straat moet je toch echt wel gezien hebben als je Zürich bezoekt!

Beyer Watch Museum

Het Beyer Watch-museum bevindt zich onder de zeer fraaie (en dure) Beyer Store, de oudste horlogewinkel van Zwitserland, aan de Bahnhofstrasse. Het is een klein maar interessant museum. Ze hebben veel horloges die honderden jaren oud zijn. Sommige zijn echt uniek!

Dure winkels aan de Bahnhofstrasse in Zürich, Zwitserland

Praktische zaken voor een stedentrip naar Zürich

Accommodatie in Zürich

Kom je met de auto naar Zürich, dan is het slim om een hotel met parkeerplek te zoeken. Met de auto door de stad rijden is op zich wel mogelijk maar niet heel erg handig. Zoek (overige) accommodatie in Zürich.

Vervoer binnen de stad

Zürich staat bekend om het zeer efficiënte, schone en veilige openbaar vervoersysteem. Het netwerk omvat trams, bussen, stadstreinen (S-Bahn), reguliere treinen (SBB), kabelbanen en boten. Tickets koop je bij een kaartjesautomaat of kiosk. Je kaartje geeft je toegang tot alle vervoerswijzen. Als je pas na 9.00u ‘s ochtends van het ov gebruik gaat maken, neem dan de dagpas van 9.00u. In het weekend kun je er ook mee reizen vóór 9.00u.

Er zijn twee soorten ov-boten in Zürich, namelijk die voor rivieren en die voor het meer. De rivierbussen zijn alleen in de zomermaanden actief. Ze rijden tussen het Landesmuseum (nabij het Hauptbahnhof) langs de rivier de Limmat en over het meer van Zürich naar Tiefenbrunnen. Er zijn verschillende haltes langs de rivier de Limmat.

Varen op het meer van Zürich in Zwitserland

De stoomboten van de ZSG vertrekken vanuit Burkliplatz. De website van de ZSG biedt informatie over rondvaarten, bestemmingen, afvaarttijden, enz. Een populaire vaartocht is die naar Rapperswil aan de zuidkant van het meer. Dit middeleeuws stadje heeft een prachtig kasteel met uitzicht op het meer.

Het centraal station, de oude stad en de promenade aan het meer en alle nabijgelegen toeristische attracties zijn overigens ook gemakkelijk te voet te bereiken. Wil je meer dan alleen het centrum verkennen, overweeg dan om dit fietsend te doen. Van ‘s ochtends 7.00u tot ‘s avonds 21.20u kun je gratis van een fiets van “Züri rollt” gebruik maken. Houd er wel rekening mee dat de fietsen soms gewoon “op” zijn.

Een nog beter idee is om op de eerste dag een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.

Beste reistijd voor een stedentrip naar Zürich

Door de ligging van de stad in een dal, heb je in Zürich minder wisselvallig weer dan in de rest van het land. De zomermaanden zijn weliswaar de warmste maanden, maar je hebt in die periode ook iets meer neerslag dan in de andere maanden. Ons advies zou zijn om ergens tussen half april en half oktober je stedentrip naar Zürich te maken. Ben je er in de derde week van april dan kun je er samen met de Zwitsers op een bijzondere manier het einde van de winter vieren.