Stedentrip naar het verrassende Genève

Stedentrip naar het verrassende Genève

Home » Zwitserland » Stedentrip naar het verrassende Genève

De hoofdstad van de Vrede, Genève, is de op één na meest bevolkte stad van Zwitserland en de toegangspoort voor de Alpen. Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft zijn hoofdzetel in Genève. Hier kennen veel mensen de stad van. Daarnaast bevindt zich in het Palais des Nations in de stad ook het tweede hoofdkantoor van de Verenigde Naties.

Sommige mensen vinden de 22 eeuwen oude stad een beetje saai. Wij vonden de bakermat van de Zwitserse chocolade juist een verrassend leuke stad waar we zeker nog een keer naar toe willen! In deze blog vertellen we waarom.

Relaxen aan of op het water in de herfst in Genève

Bezienswaardigheden in Genève

Oude stad

De oude stad ligt op een heuvel met vrij steile straatjes die naar de stad leiden. Dit deel van Genève ligt ongeveer 25 meter hoger dan het meer van Genève. Het is dan ook best even klimmen naar de kathedraal van Genève, gelegen op het hoogste punt van de heuvel.

Al is de oude stad niet bijzonder groot, je kunt je er makkelijk een paar uur vermaken. Enkele van de hoogtepunten zijn onder meer de kathedraal van Genève (Cathédrale Saint-Pierre of Sint-Pieterskathedraal) uit de 12e eeuw. Onder de kathedraal, die vroeger katholiek was en later protestants werd, bevindt zich een archeologische vindplaats. De interessante tour die je daar kunt doen, gaat niet alleen in op de geschiedenis van de kathedraal, maar beschrijft ook waarom Genève nog vóór de tijd van de Romeinen juist daar werd gesticht. Vergeet vooral niet om ook de torens van de kathedraal te beklimmen voor een prachtig uitzicht op Genève en het meer van Genève.

De oude stad van Genève

In de oude binnenstad bevindt zich ook het fraaie stadhuis uit de 14e eeuw dat niet alleen van buiten mooi is om te zien. Het stadhuis ligt naast het Parc des Bastions waar je getrakteerd wordt op een wijds uitzicht over de stad. Andere highlights in de oude stad zijn het geboortehuis van schrijver en filosoof Rousseau, en Maison Tavel, het oudste bewaard gebleven particuliere huis in Genève uit de 12e eeuw.

Verder heb je er nog het oude arsenaal uit de 17e eeuw dat eerst als opslagplaats voor voedsel en pas later voor artillerie diende, en het populaire en gezellige plein Place du Bourg-de-Four waar je een prima terrasje kunt pikken. Daarnaast vind je in de oude stad vele wijnhuizen, kunstgalerieën en antiekwinkeltjes.

het meer van Genève met de Jet d’Eau

Jet d’Eau

De trots van de stad is zonder twijfel de Jet d’Eau, een waterfontein van maar liefst 140 meter hoogte. De aan het eind van de 19e eeuw aangelegde fontein is ’s avonds prachtig verlicht en kan het beste vanaf een afstand worden bekeken. Maar je kunt er ook naar toe lopen. Bereid je er dan wel op voor dat je flink nat wordt!

Internationaal Rode Kruis en Rode Halvemaan Museum

Wat mogelijk de meeste indruk op ons heeft gemaakt tijdens ons bezoek aan Genève is het Internationaal Rode Kruis en Rode Halvemaan Museum, dat een van de meest innovatieve musea van Europa is. Het is gewijd aan de geschiedenis van het Rode Kruis en de Rode Halvemaan, en hoe de organisaties de mensheid tijdens vele oorlogen en natuurrampen hebben bijgestaan. Wat het museum zo bijzonder maakt is dat er totaal geen partij wordt gekozen. Gebeurtenissen worden zo feitelijk mogelijk door fotografie, tekst en het gesproken woord in een hologram beschreven.

Internationaal Rode Kruis en Rode Halvemaan Museum in Genève

Parc des Bastions

Wat wij een heerlijk park vonden om wat doorheen te wandelen en te genieten van de rust in een toch al rustige stad, is het Parc des Bastions. Het stadspark, gelegen tussen Place de Neuve in het noordwesten en het stadhuis in het zuidoosten, werd in 1817 in eerste instantie aangelegd als botanische tuin. Tegenwoordig vind je er vele kunstwerken, een aantal levensgrote schaak- en damborden, een goed restaurant, diverse fonteinen en monumenten, en maar liefst 50 verschillende boomsoorten.

Het park is vooral bekend om de ‘Muur van de Reformatoren’ (Mur de la Réformation), een monument dat grote portretten toont van de voorvechters van de Reformatie. In de 16e eeuw was Genève namelijk een belangrijk toevluchtsoord voor Calvijn, de leider van de protestantse Reformatie, en zijn medestanders. Tegenover de muur bevindt zich nog de Universiteit van Genève met de openbare bibliotheek.

Parc des Bastions, Genève

Europese Raad voor Kernonderzoek (CERN)

Net buiten Genève, in het kleine plaatsje Meyrin, bevindt zich de wereldberoemde Europese Raad voor Kernonderzoek (CERN). De organisatie is mede zo beroemd vanwege de 27 kilometer lange Large Hadron Collider (LHC), de langste deeltjesversneller ter wereld. Dit klinkt wellicht erg ingewikkeld en mogelijk zelfs saai. Maar, ook als je niet zoals ik tijdens de middelbare schooltijd al een fascinatie had voor elementaire deeltjes, is je stedentrip naar Genève zeker niet compleet zonder een bezoek aan de CERN-campus!

Vanuit het centrum van Genève kun je met de tram rechtstreeks naar CERN. Eenmaal daar dan kun je als bezoeker in eigen tempo twee interessante, permanente tentoonstellingen bekijken: de ‘Universe of Particles’ in de Globe of Science and Innovation, en ‘Microcosm’, direct naast de receptie van CERN. Beide tentoonstellingen zijn ook voor leken goed te volgen, en de entree is gratis.

Ook biedt CERN gratis begeleide tours van ongeveer twee uur. Je krijgt dan eerst een film te zien over CERN. Hierna breng je een een bezoek aan diverse (ook oude) locaties op de campus, zowel binnen als buiten, waaronder het operatiecentrum van een van de experimenten. Je gaat echter niet onder de grond naar de deeltjesversneller. Voor de begeleide tour moet je je ruim van te voren online aanmelden.

Genève, de hoofdstad van de Vrede

Palais des Nations

Het statige en ietwat pompeuze Palais des Nations werd in de jaren 30 van de vorige eeuw in eerste instantie gebouwd voor de Volkenbond, de voorloper van de Verenigde Naties. Toen het uiteindelijk hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York gereed was werd het paleis de op één na belangrijkste zetel van de organisatie.

Het Palais des Nations is een bezoek zeker waard. Vier keer per dag kun je met een begeleide tour in het Engels van circa een uur mee. Met je gids bezoek je vele zalen waaronder Salle des Pas Perdus, de centrale conferentiezaal (de grootste zaal) en de de raadszaal waar veel belangrijke historische onderhandelingen hebben plaatsgevonden. Tijdens de rondleiding kom je veel te weten over niet alleen de geschiedenis maar ook de huidige activiteiten van de Verenigde Naties.

Nog even wat praktische zaken:

  • Entree kost 15 Zwitserse franken.
  • Je hebt je paspoort nodig om naar binnen te mogen.
  • Reken op circa 40 minuten voor de security dus wees er ruim op tijd.
Palais des Nations: het gebouw van de Verenigde Naties

Praktische zaken

Accommodatie in Genève

In Genève vind je vele overnachtingsmogelijkheden. Naast hotels en appartementen heb je er ook botels met nagenoeg het beste uitzicht op het meer van Genève. Wij verbleven in het keurige en naar Zwitserse maatstaven niet al te dure Tiffany Hotel. Met name de perfecte ligging in een rustige buurt maar dichtbij de oude binnenstad, sprak ons erg aan. Daarnaast loop je in mum van tijd naar de Boulevard Georges-Favon waar je de tram kunt pakken naar verder gelegen bezienswaardigheden.

Eten en drinken

Voor een relatief kleine stad heeft Genève bijzonder veel restaurants. En dankzij de internationale gemeenschap is er ook veel variatie in de internationale keuken. Toen wij in Genève waren, echter, hebben wij er voornamelijk genoten van Zwitserse kaasfondue. Een restaurant dat we beslist kunnen aanbevelen als je van kaasfondue houdt, is het restaurant in hotel Les Armures in de oude binnenstad. Er hangt een fijne ambiance en de uitgebreide fonduekaart laat je meerdere keren terugkeren. We hoorden overigens ook heel erg positieve verhalen over het restaurant Eat Me. Tijdens een volgend bezoek aan deze leuke stad zullen we ook dit restaurant beslist aan doen!

Beste reistijd voor Genève

Voor een stedentrip zijn de maanden juni tot en met oktober naar onze mening de beste. Het regent er dan niet veel en de temperatuur is aangenaam genoeg om fijne stadswandelingen te maken en een terrasje te pakken. Wij waren er eind oktober en hadden dankzij de zon prima temperaturen overdag maar koude avonden.

heerlijk terras in Genève waar je zelfs eind oktober nog buiten kunt zitten

Vervoer binnen Genève

Net als de meeste steden in Zwitserland heeft Genève een bijzonder efficiënt openbaar vervoer. Het mooiste van alles is nog dat het volledig gratis is mits je in een hotel in de stad verblijft. Voor elke nacht die je in een hotel doorbrengt krijg je van het hotel een dagkaart aangeboden. Wij hebben er slechts af en toe gebruik van gemaakt omdat de meeste bezienswaardigheden in de binnenstad zich op loopafstand van ons hotel bevonden. Eigenlijk alleen voor ons bezoek aan het museum van het Rode Kruis, net buiten de oude stad, en aan de Europese Raad voor Kernonderzoek (CERN) dat zich zelfs buiten Genève bevindt.

Een andere manier om de stad te verkennen is met de fiets. Op de oude stad na is Genève redelijk plat en daarmee goed te doen met een huurfiets. Er zijn vele fraaie fietsroutes uitgezet in niet alleen de stad zelf, maar ook daarbuiten in het kanton van Genève. Kom je niet met de eigen fiets dan bestaat er in de stad ook nog zoiets als Genèveroule. Fiets je niet langer dan vier uur dan is fietshuur gratis. Wel moet je borg betalen. Meer informatie. We hebben hier zelf geen gebruik van gemaakt maar de fietsen zagen er wel heel fatsoenlijk uit en er zijn vele locaties waar je de fiets kunt afhalen en wegbrengen.

Het openbaar vervoer in Genève is perfect geregeld