Stedentrip naar Luzern: stad, meer en bergen verenigd

Stedentrip naar Luzern: stad, meer en bergen verenigd

Home » Zwitserland » Stedentrip naar Luzern: stad, meer en bergen verenigd
Luzern is een van die steden die je meteen in je hart sluit. Omgeven door bergen en gelegen aan het schitterende Vierwoudstedenmeer, biedt Luzern een perfecte mix van natuur, cultuur en historie. In deze blog komen de mooiste bezienswaardigheden van Luzern aan bod. Maar ook de indrukwekkende omgeving met het blauw glinsterende Vierwoudstedenmeer en de bergen. Daarom verenigt een stedentrip naar Luzern de stad, het meer en de bergen op een fraaie wijze.

Stedentrip naar Luzern: historie en charme in overvloed

Natuurlijk reizen we met de trein in Zwitserland. Een mooier land in Europa om per trein te ontdekken is er volgens ons niet. En met de Swiss Travel Pass is dat ook uiterst gemakkelijk. Alle vormen van openbaar vervoer kunnen we gebruiken. Daarnaast is de pas ook een museumkaart die toegang biedt tot meer dan 500 musea.

Als we het station uitlopen, valt direct de fraaie ligging van Luzern op. De stad grenst aan het Vierwoudstedenmeer. De beroemde Kapelbrug over de rivier de Reuss trekt meteen onze aandacht. Het historische centrum ligt om de hoek van het station. Dit compacte gebied is ideaal om te voet te verkennen, met een sfeervolle mix van middeleeuwse architectuur, gezellige straatjes en moderne winkels. De volgende bezienswaardigheden maken een stedentrip naar Luzern wat ons betreft geslaagd:

Kapelbrug

De Kapelbrug is zonder twijfel hét icoon van Luzern. Deze houten voetgangersbrug uit de 14e eeuw verbindt de beide oevers van de rivier de Reuss. Een wandeling over de brug is een must, vooral ’s avonds als de brug verlicht is en de reflecties in het water dansen. Vlak naast de Kapelbrug vind je de achthoekige watertoren, die vroeger dienstdeed als gevangenis en opslagplaats.

Maar ook overdag toont ‘s werelds oudste houten overdekte brug haar charme. Dankzij de zon weerspiegelt de brug prachtig in het rimpelloze water. De bloemenversiering aan de brug zorgt voor een vrolijke aanblik. Dat was in 1993 wel anders. Een verwoestende brand legde de volledige brug in de as. Het icoon van de stad was verloren gegaan. Gelukkig werd de Kapelbrug in originele staat herbouwd. En nu is de brug het meest gefotografeerde object van de stad, het hoogtepunt van een stedentrip naar Luzern.

Spreuerbrug

Minder bekend, maar nog minstens zo mooi, is de Spreuerbrug. De brug is iets minder oud en een stuk minder lang. Toch is deze houten brug ook bijzonder. In de brug ontdekken we bijzondere schilderijen met een wat duister thema: de “Dans van de Dood”. Dit geeft de brug een unieke sfeer en maakt een wandeling over de Spreuerbrug tot een bijzondere ervaring. Ook deze brug bleef niets bespaard. Een enorme overstroming in 1566 vernietigde de brug. Al snel werd deze weer hersteld.

Musegg muur

De Musegg muur is een goed bewaard deel van de oude stadsverdedigingswerken van Luzern. De muur stamt uit de 14e eeuw en bezit negen torens. De Musegg muur is met de Kapelbrug het symbool van de stad. Drie torens kunnen we bezichtigen. Vooral de Mannliturm vinden we speciaal. Niet zozeer om wat we zien in de toren, maar vooral wat ons ten deel valt als we eenmaal bovenop de toren staan. Een schitterend uitzicht is de welkome beloning na de inspannende klim.

Onder ons ligt de stad, gescheiden door de rivier de Reuss. We ontwaren de Spreuerbrug, bijzondere gebouwen en het Vierwoudstedenmeer. In de verte schitteren de bergen in het zonlicht. Dit panorama kan zo dienen als ansichtkaart van Luzern. Wij zijn er vlak voor 19.00 uur. De zon staat laag en pal achter ons. Dat zorgt voor een magische glans op de stad, het meer en de bergen.

De Zytturm beklimmen we ook. Op de gevel prijkt een groot uurwerk. Het lijkt erop of twee reusachtige mannen dit cijferblad ondersteunen. De klok heeft sinds de middeleeuwen een bijzonder voorrecht. Hij mag een minuut eerder slaan dan alle andere openbare klokken in de stad. Daarmee is de Zytturm voor de inwoners al eeuwenlang het baken van de tijd. In de toren ontdekken we nog negen historische torenklokken. Ze zijn ooit verzameld door de man die 50 jaar lang de klok in de toren opwond.

Leeuwenmonument

Het Leeuwenmonument is een aangrijpende beeltenis van een stervende leeuw. Het is een eerbetoon aan leden van de Zwitserse Garde die in 1792 om het leven kwamen tijdens de Franse Revolutie. Deze Zwitserse huursoldaten waren in dienst van koning Lodewijk XVI. Meer dan 600 huursoldaten kwamen om bij de gevechten in de Tuilerieën om de koning te beschermen. Deze nederlaag leidde de val in van het koningshuis van Frankrijk.

In een grote rots is de enorme liggende leeuw uitgehouwen. Een afgebroken speer heeft de leeuw doorboord. Zijn poot rust op een schild van het Franse koningshuis. Een ander schild met het wapen van Zwitserland staat naast de leeuw. Boven het monument staat in het Latijn een inscriptie: “Aan de trouw en moed van de Zwitsers”.

Barokke Jezuïetenkerk

De barokke Jezuïetenkerk in Luzern is beslist de mooiste kerk van de stad. Gebouwd in de 17e eeuw, was het de eerste grote barokke kerk in Zwitserland. Nog steeds straalt het heiligdom een ongeëvenaarde pracht uit. De witgestucte gevel met twee sierlijke torens trekt meteen de aandacht. Toch ligt de echte schoonheid binnen. Hier bewonderen we de indrukwekkende fresco’s, prachtige altaren en het imposante hoogaltaar dat de ruimte domineert. Veel marmeren pilaren geven de kerk een weelderige aanblik. Onze gids legt uit dat het niet alles marmer is wat er blinkt. Diverse pilaren zijn van hout en gemarmerd, een goedkopere oplossing bij de bouw. Met kloppen op de pilaar komen we erachter welke van volledig marmer zijn en welke van hout.

De paus verzocht tijdens de Reformatie de Jezuïeten om naar Luzern te komen. Daarmee probeerde hij de stad katholiek te houden en de protestanten niet te dicht bij Rome te krijgen. Als onderkomen stichtten de monniken deze kerk en het klooster. De opkomst van het protestantisme hebben ze niet kunnen tegenhouden. De kerk daarentegen blijkt nu nog steeds een magneet te zijn voor vele gelovigen en toeristen. Terecht, want het heiligdom is een van de mooiste bezienswaardigheden tijdens onze stedentrip naar Luzern.

Struinen door de oude binnenstad

De oude binnenstad van Luzern is een plaatje, met sfeervolle pleinen en kronkelende straatjes vol historische charme. We slenteren op ons gemak en zonder een echt plan door het compacte centrum. Ondertussen ontdekken we diverse leuke pleinen. Zoals de Weinmarkt, omringd door kleurrijke middeleeuwse gebouwen met beschilderde gevels. Dit plein was ooit het hart van de wijnhandel en ademt nog steeds die authentieke sfeer uit. Ook de Kornmarkt kan ons bekoren. De blikvanger daar is het stadhuis uit de 17e eeuw. De Hirschmarkt is ook een mooi plein, met fraaie panden die kleurig zijn versierd. Tijdens onze wandeling komen we prachtige gevelschilderingen, gezellige winkeltjes en sfeervolle cafés tegen. De smalle straatjes leiden ons langs verborgen binnenhofjes.

Ook de overzijde van de rivier de Reuss is interessant. Zo ontdekken we daar bij toeval het regeringsgebouw van het kanton Luzern. Wij stappen naar binnen en onze blik wordt gelijk getrokken naar de prachtige galerijen en arcades in het gebouw. In de 16e eeuw was dit het Rittersche Palast. Het diende als luxe woonhuis voor de rijkste inwoner van de stad in die tijd. Niet ver daarvandaan ligt de intieme Franziskanerplatz. Het pleintje met fontein en de kleine maar fraaie Franziskaner kerk is een rustpunt in de stad.

Cultuur- en congrescentrum Luzern KKL

Luzern heeft niet alleen prachtige historische bezienswaardigheden. Ook de moderne architectuur is in de stad aanwezig. Hoogtepunt is het KKL, het cultuur- en congrescentrum van de stad. Dit moderne gebouw maakt de verbinding met het nabijgelegen meer. Zo lopen in het complex kleine kanaaltjes. Dat leverde bezoekers wel eens een nat pak op, als ze een misstap maakten. Het complex heeft daarom altijd een voorraad avondkleding klaarliggen voor dergelijke noodgevallen.

Stedentrip naar Luzern: andere activiteiten

Naast deze bezienswaardigheden is er genoeg te doen en te zien in de omgeving. Dit zijn de leukste activiteiten die je kunt ondernemen tijdens je stedentrip naar Luzern.

Boottocht op het Vierwoudstedenmeer

Het Vierwoudstedenmeer ligt direct naast de stad. Een boottocht over dit prachtige meer mag je zeker niet overslaan. Er zijn verschillende soorten tochten: van een snelle ferry die je naar verschillende dorpen aan de oevers van het meer brengt, tot ontspannen rondvaarten waar je in alle rust van het uitzicht kunt genieten.

Wij maken een boottocht op weg naar Vitznau. Met onze Swiss Travel Pass mogen we gratis mee. De oude raderboot zit stampvol. Een Amerikaanse man nodigt ons uit om bij hem aan tafel te zitten. Hij maakt in zijn eentje de Grand Tour of Switzerland. Een fantastische treinreis die hoog op ons verlanglijstje staat. We kletsen honderduit met hem en hebben nauwelijks tijd om van het schitterende uitzicht te genieten. Zonder dat we er erg in hebben, bereiken we Vitznau. We nemen afscheid van onze Amerikaanse medereiziger en stappen van boord.

Wandelen op de Rigi

De Rigi is een iconische berg in de buurt van Luzern. De reis naar de top is een belevenis op zich. In Vitznau stappen we in een tandradbaan. Deze brengt ons in iets meer dan een half uur naar boven, met enkele stops bij kleine stationnetjes. Al sinds 1871 rijdt de trein dit traject. Daarmee was het de eerste bergspoorlijn in Europa.

Normaal gesproken is het uitzicht onderweg fantastisch. Adembenemende vergezichten op het meer en de Alpen, weelderige bossen en bloeiende alpenweiden waar de koeien grazen. Vandaag echter niets van dit alles. Het is mistig en we horen alleen de koebellen. Even later stijgen we boven de mist uit en knipperen we met onze ogen van het felle zonlicht. Bij het eindpunt van de trein, op Rigi Kulm, is het een drukte van belang. Veel toeristen, vooral uit Azië, maken selfies of laten zich fotograferen. Wij hebben vooral oog voor het schitterende panorama. Het landschap ziet eruit als een enorme wattendeken waar de puntige Alpenreuzen doorheen priemen.

Ons plan om een grote wandeling te maken, laten we varen. We blijven op hoogte, om niet te snel in de mist te komen. Hoe verder we van het station af raken, hoe rustiger het wordt. Slechts een enkele wandelaar komen we tegen. Na een rondje van bijna twee uur zijn we weer op de top. Eerder dan gepland, daarom nemen we de historische trein terug naar Arth-Goldau. We zitten voorin, pal achter de machinist. Met enkele handbewegingen zet hij de trein in werking. Remmen bij een stationnetje kost meer energie. Met een aantal slingers aan de hendel weet hij precies te stoppen waar het hoort. Onderweg passeren we enkele watervallen. Gelukkig is het zicht nu beter en kunnen we alles waarnemen.

Dit zijn de wandelmogelijkheden op de Rigi.

Met een Cabrio naar de Stanserhorn

Stans is een klein slaperig dorpje waar iedereen elkaar kent. Het ligt op 20 minuten per trein vanaf Luzern. Vanuit Stans gaan we op bijzondere wijze naar de Stanserhorn: met een cabrio dubbeldekkersgondel. Maar voordat we die ervaring opdoen, reizen we met een houten boemeltreintje naar het middenstation. Daar wacht een echte primeur, want de cabriogondel is de eerste ter wereld. Natuurlijk nemen we bij het open dak plaats. Ook vanochtend is het mistig. De eerste minuten zien we weinig. Als we boven het wolkendek komen, ontstaat de echte sensatie pas. Iedereen maakt foto’s en filmpjes van dit fenomeen. We voelen de frisse berglucht door onze haren waaien.

Het plan van een grote wandeling op de Stanserhorn moeten we vanwege het weer bijstellen. Door recente sneeuwval en de mist zijn enkele routes afgesloten. We besluiten daarom een korte rondwandeling bij de top te doen. Daar is overigens niets mis mee, want de uitzichten zijn fenomenaal. In de verte ligt de Pilatus, een andere berg vlakbij Luzern, te schitteren in het zonlicht. Iedere bocht levert een nieuw “oh-moment” op. Ondanks de drukte bij het bergstation is dit rondje ook nog eens lekker rustig.

Onwillige koeien

Op het zonovergoten terras van het bergrestaurant doen we ons tegoed aan de lokale specialiteit: Älplermagronen. Een stevige maaltijd vol kaas, aardappelen en pasta. De appelmoes erbij vinden we wat vreemd, maar dat schijnt zo te horen.

We willen naar Stans wandelen, maar niet vanaf de top. Met de cabriogondel dalen we een klein stukje af. Op ons verzoek haakt een medewerker de gondel aan een paal met klein platform en kunnen we uitstappen. De andere passagiers kijken ons verbaasd aan. Wat gaan zij nu doen?

Afdalend in de mist bereiken we een boerderij. De boer en boerin, geholpen door wat andere mensen, proberen met man en macht onwillige koeien in de karren te krijgen. Het seizoen op de alm zit er voor de dieren op, zij gaan naar beneden. Daar hebben ze weinig zin in. Met vereende krachten krijgen ze na lange tijd een koe in de wagen. Nog vijf te gaan.

Dit zijn de wandelmogelijkheden op Stanserhorn.

Vanaf Stans zijn we in korte tijd terug in Luzern. Onze stedentrip naar Luzern zit erop. We hebben drie heerlijke dagen gehad. Een vleugje cultuur en historie, een fraaie boottocht, bijzondere treinreizen en zelfs een tocht met een cabriogondel. We hebben dan wel minder gewandeld dan gehoopt, maar de stedentrip naar Luzern is een goede combinatie van cultuur, natuur en actief zijn.

Veelgestelde praktische vragen over een stedentrip naar Luzern

Waar ligt Luzern?

Luzern ligt in het hart van Zwitserland, in het Duitstalige deel van het land. De stad bevindt zich aan de oevers van het Vierwoudstedenmeer en wordt omringd door indrukwekkende bergen, zoals de Rigi, Stanserhorn en Pilatus. De stad is goed bereikbaar vanuit de rest van Zwitserland, met uitstekende treinverbindingen naar grote steden als Zürich (slechts een uur reizen) en Bern (ongeveer 1,5 uur). Dankzij deze centrale ligging is Luzern een populaire bestemming voor reizigers die Zwitserland willen verkennen.

Hoe kom ik in Luzern?

Er zijn verschillende manieren om in Luzern te komen. De trein is een aantrekkelijke optie, vooral als je rekening houdt met het milieu. Hier zijn de belangrijkste mogelijkheden:

 

1. Met de trein
Reizen per trein naar Luzern is een comfortabele en milieuvriendelijke keuze. Je kunt vanuit Nederland (Amsterdam, Utrecht, Arnhem) de internationale trein nemen naar Zwitserland, vaak met een overstap in Frankfurt en/of Basel. De reis naar Luzern duurt meestal tussen de acht en negen uur, afhankelijk van de route en overstaptijd.

 

De Nightjet van de Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB) biedt ook een nachttrein van Amsterdam naar Bazel en Zürich. Van deze steden ben je met de trein snel in Luzern. Reizen per trein biedt niet alleen mooie uitzichten onderweg, maar ook een relaxte start van je reis zonder incheckstress en wachttijden op het vliegveld.

 

2. Met de auto
Luzern ligt op ongeveer 800 kilometer van Utrecht. Dat betekent dat je er in zo’n acht à negen uur kunt komen, afhankelijk van de verkeersdrukte. De snelste route loopt via Duitsland: je rijdt via de A12 en A3 richting Frankfurt, en dan verder naar Zwitserland via Bazel. Houd er wel rekening mee dat je in Zwitserland een Autobahnvignet nodig hebt om op de snelwegen te rijden.

 

3. Vliegen
Vanaf Schiphol zijn er dagelijks vluchten naar Zürich. Deze vlucht duurt ongeveer een uur en 20 minuten. In Zürich kun je eenvoudig de trein of een huurauto nemen naar Luzern. De directe treinrit duurt ongeveer een uur en biedt een prachtig uitzicht over het Zwitserse landschap. Hoewel vliegen sneller kan zijn, heeft het een hogere milieu-impact dan de trein. Als je met bagage en inchecken rekening houdt, is de tijdwinst vaak beperkt.

 

Hoe verplaats ik me in Luzern?

In Luzern kun je je eenvoudig verplaatsen, zowel te voet als met het openbaar vervoer. Hier zijn de belangrijkste opties om de stad en omgeving te verkennen:

 

1. Te voet
Luzern is compact en veel van de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar, vooral in het oude centrum. Lopend kun je dus veel ontdekken: de Kapelbrug, de Musegg muur en de gezellige winkelstraten zijn allemaal goed te voet bereikbaar. Voor de meeste bezoekers is wandelen de leukste manier om de stad op je eigen tempo te verkennen.

 

2. Openbaar vervoer
Luzern heeft een uitstekend openbaar vervoersnetwerk met bussen, treinen en zelfs boten. Binnen de stad rijden regelmatig bussen die je snel naar verschillende wijken brengen. Ook zijn er regionale treinverbindingen als je verder wilt reizen, zoals naar de omliggende bergen of het meer. De boten op het Vierwoudstedenmeer zijn een aanrader. Je kunt kiezen uit verschillende routes, van korte ritjes naar nabijgelegen dorpjes tot langere tochten over het meer.

 

3. Swiss Travel Pass
De Swiss Travel Pass is ideaal voor reizigers die meerdere dagen in Zwitserland verblijven en ook Luzern willen verkennen. Met deze pas kun je onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in het hele land, inclusief bussen, treinen en trams. In Luzern betekent dit dat je zonder extra kosten gebruik kunt maken van alle lokale bussen én de schilderachtige boottochten over het meer. De pas geldt ook voor populaire bergbestemmingen, zoals de Rigi. De Swiss Travel Pass biedt ook nog eens gratis toegang tot veel musea. Dit maakt de pas niet alleen handig, maar ook voordelig voor wie van plan is om veel te zien en te doen.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Luzern?

Deze bezienswaardigheden in Luzern mag je niet overslaan: 

  • Kapelbrug, een middeleeuwse houten brug met schilderingen onder het dak en het iconische Wasserturm.
  • Spreuerbrug, nog een historische houten brug, beroemd om zijn dodendans-schilderingen.
  • Leeuwenmonument, een ontroerend beeldhouwwerk van een stervende leeuw ter ere van Zwitserse gardisten.
  • Jezuïetenkerk, prachtige barokke kerk, bekend om haar elegante interieur en serene sfeer.
  • De oude binnenstad, met leuke pleinen en fraaie gevelschilderingen. 
  • Museggmuren, de historische stadsmuren met torens die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht over Luzern.
  • Kunstmuseum Luzern, museum met Zwitserse en internationale moderne kunst, gelegen aan het meer.
  • Zwitsers Vervoersmuseum, grootste transportmuseum van Zwitserland met interactieve tentoonstellingen en een IMAX-theater. Ook het best bezochte museum van het land.
Kan ik gemakkelijk een boottocht over het Vierwoudstedenmeer boeken?

Ja, een boottocht over het Vierwoudstedenmeer is eenvoudig te boeken en zeker de moeite waard! De maatschappij Schifffahrtsgesellschaft des Vierwaldstättersees (SGV) biedt diverse routes en boottochten aan, variërend van korte rondvaarten tot dagtochten naar omliggende plaatsen zoals Weggis en Flüelen. Er zijn klassieke stoomboten en moderne schepen. Je kunt tickets gemakkelijk online boeken via de website van SGV.

Hoe kom ik naar de Rigi vanuit Luzern?

Vanuit Luzern kun je eenvoudig naar de Rigi reizen met een prachtige combinatie van boot en tandradbaan. En met de Swiss Travel Pass is dit volledig gratis!

 

Boot naar Vitznau
Neem een boot vanaf de pier in Luzern over het Vierwoudstedenmeer naar Vitznau. De reis duurt ongeveer een uur en biedt adembenemende uitzichten op het meer en de omliggende bergen.

 

Tandradbaan naar Rigi Kulm
In Vitznau stap je over op de tandradbaan. Deze brengt je naar de top van de Rigi, ook wel de ‘Koningin van de Bergen’ genoemd. De rit van ongeveer 30 minuten neemt je door schilderachtige berglandschappen tot aan Rigi Kulm, het hoogste punt met een fenomenaal panoramisch uitzicht.

Hoe bereik ik de Stanserhorn?

Om de Stanserhorn vanuit Luzern te bereiken, volg je een prachtige route die verschillende vervoermiddelen combineert:

 

Trein naar Stans
Vanaf het treinstation in Luzern neem je een directe trein naar het dorp Stans, een rit van ongeveer 20 minuten. In Stans is het slechts 5 minuten lopen naar de tandradbaan.

 

Tandradbaan naar het middenstation Kälti
Vanuit Stans neem je de nostalgische tandradbaan die je bergopwaarts brengt naar het middenstation Kälti. Dit is een mooie rit die door het groene landschap omhoog slingert.

 

Cabrio-gondel naar de top van de Stanserhorn
Bij Kälti stap je over op de unieke Cabrio-gondel, de eerste openluchtkabelbaan ter wereld! In deze gondel kun je op het open dek genieten van de frisse berglucht en panoramische uitzichten terwijl je naar de top van de Stanserhorn zweeft.

Waar kan ik lekker eten en drinken in Luzern en omgeving?

In Luzern

  • Hofbeiz Hinter Musegg. Een uniek restaurant met lokale biologische gerechten en producten van de eigen boerderij, gelegen aan de voet van de Musegg muur. Je kunt hier genieten van een authentieke sfeer en prachtig uitzic
  • Bacio della Mama. Een groot en gezellig Italiaans restaurant vlakbij het station, waar je kunt genieten van klassieke Italiaanse gerechten, van pizza’s uit de houtoven tot verse pasta’s.
  • Tapas- & Weinbar Storchen. Een gezellige tapasbar aan de Kornmarkt, perfect voor een ontspannen avond met een uitgebreide keuze aan Spaanse tapas en wijn.
  • Rathaus Brauerei. Dit restaurant heeft een mooie ligging met uitzicht op de Kapelbrug en biedt een mix van lokale gerechten en zelfgebrouwen bieren in een gezellige ambiance.

 

In de omgeving

  • Culinarium in Stans. Gevestigd in een prachtig oud Kapucijner klooster, biedt het Kulinarium een unieke eetervaring. Het restaurant combineert klassieke gerechten met een moderne twist in een serene historische sfeer. En met de trein vanuit Luzern ben je er zo. 
  • Kessiboden op de Rigi. Op ongeveer 200 meter onder de top van de Rigi ligt Kessiboden. Het is een klein, charmant café/restaurant waar je alleen contant kunt betalen. Dit is dé plek voor een simpele lunch of een drankje. Het prachtige uitzicht op de omliggende bergen krijg je er gratis bij.
Waar kan ik goed overnachten in Luzern en omgeving?

In Luzern

  • Hotel Drei Könige. Dit sfeervolle hotel biedt comfortabele kamers en een centrale ligging nabij het historische centrum. Aardige gastvrouw, die voor iedere gast een praatje heeft. Het restaurant (niet verbonden aan het hotel) serveert heerlijke lokale en internationale gerechten.
  • Hotel des Balances. Een charmant hotel met moderne voorzieningen, gelegen aan de rivier de Reuss. Gasten prijzen de gastvrijheid en het ontbijt.
  • Hotel Hofgarten. Dit hotel heeft een prachtige tuin en ligt dicht bij het meer. Het biedt comfortabele kamers en een rustige sfeer, perfect voor een ontspannen verblijf.
  • Hotel Central Luzern. Met een uitstekende locatie nabij het meer en het station, biedt dit hotel comfortabele kamers en een prachtig uitzicht op de omliggende bergen.
  • Hotel Wilden Mann. Dit historische hotel combineert traditionele charme met moderne gemakken. Gasten genieten van de gezellige sfeer en de centrale ligging.

 

In Stans
Culinarium in Stans. Gevestigd in een oud Kapucijner klooster, biedt dit hotel een unieke sfeer en fraaie, comfortabele kamers. Het restaurant serveert heerlijke gerechten met lokale ingrediënten. Absolute aanrader om hier te overnachten en te dineren!

 

Op de Rigi
Hotel Rigi Kulm. Dit hotel ligt op de top van de Rigi en biedt een spectaculair uitzicht op de Alpen en het Vierwoudstedenmeer. Het is een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen en biedt comfortabele kamers met een gezellige ambiance.

Op uitnodiging van Zwitserland Toerisme en Luzern Tourismus bezochten we de Jungfrau Ski Region en omliggende plaatsen. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.