Aarau, historische stad van de “dakhemels”

Aarau, historische stad van de “dakhemels”

Home » Zwitserland » Aarau, historische stad van de “dakhemels”

Het schattige stadje Aarau is hoofdstad van het kanton Aargau in de Zwitserse Hoogvlakte. Het dankt zijn naam aan de rivier de Aare, die net ten noorden van de stad ligt. De fraaie oude binnenstad staat bekend om de zogenaamde “dakhemels”. De prachtig beschilderde onderzijden van de dakoverstekken zijn ware kunstwerken. Daarnaast biedt de stad nog meer hoogtepunten. Daarom zetten we ze graag voor je op een rijtje.

 

Geschiedenis van Aarau

In de 13e eeuw kreeg Aarau stadsrechten. Lang was de stad Habsburgs gebied. Dit veranderde in 1415, toen Aarau onder bestuur van Bern kwam te vallen. De centrale ligging werd al vroeg herkend. Dat was de reden waarom Aarau in 1798 gedurende enkele maanden de eerste hoofdstad van de Helvetische Republiek was. Daarom staat hier het eerste parlementsgebouw van Zwitserland. De stad dankt haar rijkdom aan de textielindustrie. Al lang geleden vestigde de textielindustrie zich hier. In de huidige tijd is Aarau nog steeds de vestigingsplaats voor diverse textielbedrijven.

 

De historische binnenstad van Aarau

Het centrum van Aarau is lekker compact. Alle hoogtepunten zijn te voet gemakkelijk bereikbaar. Autoverkeer is niet toegestaan in het centrum. Er rijden wel veel bussen door de historische binnenstad. Je kunt genieten van de vele leuke winkeltjes en boetieks in het centrum. Maar de echte hoogtepunten van de stad zijn letterlijk hoog te vinden: de prachtig beschilderde dakhemels.

 

Meer dan 70 laat-Gotische panden in het centrum hebben deze geschilderde dakhemels. De meeste zijn gemaakt in de 16e eeuw, toen de stad een grote uitbreiding doormaakte. De dakhemels vertellen het verhaal van het gebouw en de bewoners. Sommige zijn sober, terwijl andere heel uitbundig zijn beschilderd in diverse kleuren.

Andere bezienswaardigheden in Aarau

De Obertorturm dateert uit de 13e eeuw en is de best bewaarde middeleeuwse toren in Zwitserland. In het interieur van de Obertorturm was een gevangenis en het bewakershuisje. Op de 9e verdieping kun je nog steeds de ijzeren wielklok bewonderen uit 1532. Het is mogelijk om de Obertorturm te bezoeken onder begeleiding van een gids.

Ook het moderne Aarau is te zien: het Aargauer Kunsthaus biedt architectuur en kunsttentoonstellingen van veelal jonge kunstenaars. Het is een van de invloedrijkste musea in Zwitserland. Naast de vaste collectie, die bestaat uit kunst vanaf de 18e eeuw tot nu, biedt het museum wisselende exposities van moderne kunst.

Bezienswaardigheden rondom Aarau

Het kanton Aargau bezit een groot aantal burchten en kastelen. Hieronder bevinden zich de meest indrukwekkende van Zwitserland zoals de Lenzburg, het waterslot Hallwyl en het Kasteel Habsburg.

Kasteel Lenzburg is de Ridder- en Drakenburcht, dat tot de belangrijkste, grootste en bekendste kastelen van Zwitserland behoort. Het interactieve museum is geopend van april tot oktober. Daarnaast heeft het museum een fraaie tuin met een fantastisch uitzicht.

Kasteel Hallwyl stamt uit de 11e eeuw en is een van de belangrijkste waterburchten van Zwitserland. Het kasteel ligt aan het noordelijke einde van de Hallwilersee op twee eilandjes in de Aabach bij Seengen.

Geen enkel ander geslacht heeft de geschiedenis van Europa zo sterk vormgegeven als de Habsburgers. In Zwitserland zijn vele bouwwerken een herinnering aan hun dominantie. Bijvoorbeeld kasteel Habsburg. Vanuit de toren heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving. In het kasteel kun je veel meer te weten komen over de Habsburgers.

Praktische zaken voor een bezoek aan Aarau

Vervoer naar Aarau

Aarau ligt te midden van de drie steden Bazel, Bern en Zurich. Vanuit alle kanten is het met de auto in ongeveer 30 minuten te bereiken. De stad ligt aan de snelweg A1. Parkeren in de stad kan in de vele parkeergarages. Vandaar sta je bijna direct in het centrum.

Per trein is Aarau uitstekend te bereiken. Een treinreis vanuit de drie omringende grote Zwitserse steden duurt 30 minuten tot drie kwartier. Het station ligt op loopafstand van het centrum.

In het centrum is alles heel gemakkelijk lopend te bereiken. De stad is zo compact, dat je alle hoogtepunten gemakkelijk te voet kunt bezoeken. Daarnaast is er een uitgebreid busnetwerk, dat het historische centrum aandoet. Voor automobilisten is de binnenstad verboden gebied. Aan de rand van het centrum vind je voldoende parkeergarages. 

 

Accommodatie

In Aarau zijn diverse hotels en pensions te vinden. Iets goedkopere onderkomens vind je in de dorpjes enkele kilometers van Aarau vandaan. Bekijk het overzicht van hotels in Aarau.

Eten en drinken

Meer dan 200 café’s, bars en restaurants in de stad bieden de gelegenheid voor een hapje en een drankje. In alle prijsklassen zijn restaurants te vinden, van een eenvoudige snack tot een culinair hoogstaand diner.

Meer informatie voor een stedentrip naar Aarau vind je op de website van het Zwitserse Verkeersbureau.