Kaiserjägermuseum en Panoramamuseum in Innsbruck

Kaiserjägermuseum en Panoramamuseum in Innsbruck

Home » Oostenrijk » Kaiserjägermuseum en Panoramamuseum in Innsbruck

Bijna niemand weet dat rondom Innsbruck op de Bergisel in 1809 diverse vrijheidsoorlogen zijn gevoerd tegenover de Napoleontische overheersing. Op de plek waar deze veldslagen plaatsvonden, staan nu twee musea. Dit zijn het Panoramamuseum en het Kaiserjägermuseum, die met elkaar verbonden zijn. Een bezoek aan deze musea is zeer de moeite waard. Vooral het immense 360 graden schilderij over de slag bij Bergisel is indrukwekkend.

 

De slagen bij Bergisel

Na de Slag bij Austerlitz ontnam Napoleon het Habsburgse rijk de regio Tirol. Hij voegde deze regio vervolgens toe aan het koninkrijk Beieren. Andreas Hofer kreeg van de Oostenrijkse regering de opdracht tot het ontketenen van de Tiroler volksopstand tegen dit Beierse bewind. Op 9 april was heel Tirol in opstand en op 12 april 1809 barstte de strijd om Innsbruck los.

Uiteindelijk zijn er vanaf 25 mei 1809 vier grote veldslagen op de Bergisel geweest. In het begin waren de Tiroolse vrijheidsstrijders aanvoering van Andreas Hofer aan de winnende hand. Doordat Napoleon massale troepenversterkingen stuurden, moesten de Tirolers zich op 1 november 1809 uiteindelijk gewonnen geven.

Het Panoramamuseum

Letterlijk de grootste blikvanger van het moderne Panoramamuseum is het immense schilderdoek waarop de slag bij Bergisel staat afgebeeld. Het schilderij is meer dan 1000 m² groot. Hiermee is dit het grootste kunstwerk van Oostenrijk. Via een 360 graden panorama voel je je onderdeel van de derde slag van Bergisel, die op 13 augustus werd uitgevochten. Op sommige plekken herken je historische gebouwen die je nu, in de volgebouwde stad Innsbruck, nog steeds ziet.
Daarnaast is het bijzonder om de uitzichten op de bergen rondom Innsbruck in je op te nemen voordat je het Panoramamuseum bezoekt. Als je later het schilderij bewondert, herken je letterlijke alle details van de bergen op het doek.

De Kaiserjäger vormden een speciale divisie in het Oostenrijkse leger. In het gelijknamige museum vind je alles over die divisie terug. Zo kun je er de uitrusting bewonderen, waaronder machinegeweren uit de Eerste Wereldoorlog. Hoogtepunt van het Kaiserjägermuseum is de afdeling met alle militaire kaarten. Enkele tentoongestelde kaarten zijn gemaakt als voorbereiding op oorlogen waaraan Oostenrijk niet eens heeft deelgenomen.

 

Panoramamuseum en het Kaiserjägermuseum: praktische info

  • De musea zijn iedere dag, met uitzondering van dinsdag, geopend van 9:00 tot 17:00 uur.
  • De toegangsprijs bedraagt € 8 voor volwassenen. Met een “Bergisel-Combiticket” van € 14 kun je de vlakbij gelegen Bergisel Springschans bezoeken. Dat is absoluut de moeite waard! Met een Ski + City Pass of een Innsbruck Card is de toegang tot het museum gratis.
  • Rond het museum is een park, waarin een groot standbeeld van Andreas Hofer staat. Er is ook een leuk restaurant naast het museum. In de weekenden gaan veel inwoners van de stad er naartoe om te lunchen. Reserveren is dan ook aangeraden op die dagen.
  • Vlakbij het Kaiserjägermuseum is een mooi uitzichtpunt op de stad Innsbruck. In de adventsperiode vind je op het naastgelegen terrein een gezellige kerstmarkt.