De interessantste musea om met de Museumkaart te bezoeken

De interessantste musea om met de Museumkaart te bezoeken

Home » Nieuwsberichten » De interessantste musea om met de Museumkaart te bezoeken

Het afgelopen anderhalve jaar hebben we veel gebruik gemaakt van onze Museumkaart. Zo zijn we naar musea gegaan die al sinds lange tijd op ons to do-lijstje stonden. Met enorm veel plezier herontdekken we nu Nederland en onze bijzondere historie en cultuur. En met de Museumkaart hebben we een jaar lang gratis toegang tot meer dan 450 musea in Nederland.

Rijksmuseum

Waarom is de Museumkaart zo geweldig?

De Museumkaart is voor ons meer dan een pasje voor gratis toegang tot musea. De pas biedt ons flexibiliteit. Zo komt het wel eens voor dat we niet zoveel tijd hebben om een museum te bezoeken. We gaan er dan alsnog naar toe en besluiten later wel of we er nog eens heen gaan.

Daarnaast ontdekken we musea die we anders misschien niet zo snel zouden hebben bezocht. En iedere keer laten we ons weer verrassen. We zien bijzondere kunstwerken, verdiepen ons in het cultuurhistorisch erfgoed en iedere keer steken we er wat van op.

Verder hebben we al meerdere keren meegemaakt dat we tijdens een wandeling spontaan besluiten een museum binnen te lopen. Zoals eerder dit jaar tijdens onze Trage Tocht naar kasteel Doornenburg. We kwamen toen langs fort Pannerden.

En die enkele keer dat we een museum niet zo interessant vinden, gaan we er snel weer weg. Dat is dan minder erg dan wanneer we de volle mep hadden moeten betalen.

Kasteel Doornenburg

Wat zijn de leukste musea om met de Museumkaart te bezoeken?

Het antwoord op deze vraag verschilt natuurlijk per persoon. Toch doen we hieronder per provincie enkele suggesties.

Groningen

Veenkoloniaal Museum in Veendam

Het cultuurhistorische Veenkoloniaal Museum is gewijd aan de Groninger Veenkoloniën. Je hebt er een uitgebreide agrarische en maritieme collectie. Je vindt er ook het oudste turfschip van de provincie Groningen.

Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum richt zich voornamelijk op de geschiedenis van de scheepsbouw en scheepvaart in de provincie Groningen. Je ontdekt alles over vijftien eeuwen maritieme geschiedenis met modellen, schilderijen en objecten.

Fries museum

Friesland

Museum Hindeloopen

Het cultuurhistorische Museum Hindeloopen uit 1919 vertelt het verhaal van het voormalige Zuiderzeestadje. Er zijn collecties van onder meer de schilderkunst en klederdracht uit Hindeloopen. Ook is er aandacht voor de koopvaardij, de scheepvaarthistorie en de visserij.

Fries Museum en het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden

Het Fries Museum toont het Friese leven in de elf steden, maar ook het platteland. Natuurlijk ontbreekt de vermeende dubbelspion Mata Hari niet. Het gebouw huist ook het Fries Verzetsmuseum. Friesland tijdens de Tweede Wereldoorlog is hier het thema.

Drenthe

Het gevangenismuseum in Veenhuizen

Het Gevangenismuseum is een voormalig werkgesticht uit de 19e eeuw. Nu vind je er interactieve exposities over hoe criminelen sinds 1600 in Nederland worden gestraft. Het museum is deel van de Koloniën van Weldadigheid, sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed.

Drents museum in Assen

Het Drents Museum is het oudste museum van Nederland. Het is gevestigd in in het prachtige pand van voormalig klooster Maria in Campis. Je leert er alles over de prehistorie van Drenthe. Zo zie je het meisje van Yde en de oudste boot ter wereld.

Overijssel

Rijssens Museum

Het Rijssens Museum in het statige kasteelcomplex De Oosterhof in Rijssen toont de geschiedenis van de stad Rijssen. Ook tref je er de Van Heel-kunstcollectie aan. Op het terrein bevindt zich ook het Internationaal Brandweermuseum.

Stedelijk Museum Kampen

Het Stedelijk Museum Kampen in het prachtige 14e eeuwse Oude Raadhuis heeft vier exposities. De thema’s zijn water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje. Zo ontdek je bijvoorbeeld alles over de Hanzestad Kampen en het Hanzeverbond.

Aviodrome

Flevoland

Aviodrome in Lelystad

Het Aviodrome is Neerlands grootste luchtvaartmuseum. Het museum herbergt veel vliegtuigen uit de Nederlandse luchtvaarthistorie. Ook heb je er een replica van het stationsgebouw van Schiphol uit 1928.

Museum Het Oude Raadhuis in Urk

Het museum Het Oude Raadhuis laat de boeiende geschiedenis van Urk zien. Daarnaast toont het museum oude klederdracht, dorpskunst, een scheerwinkel, een zeilmakerij, een kruidenierswinkel en delen van een authentieke visserswoning.

Gelderland

Kasteel Doorwerth en het Nederlands jachtmuseum

Kasteel Doorwerth is een prachtige waterburcht uit de 13e eeuw. In het kasteel vind je monumentale en ingerichte vertrekken die lang vervlogen tijden ademen. Daarnaast bevindt het interessante Nederlands Jachtmuseum zich in het kasteel.

Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek

Het Airborne Museum Hartenstein vertelt alles over de Slag om Arnhem in september 1944. Je vindt er een uitgebreide collectie aan voorwerpen maar ook foto’s, video’s en interviews. Vooral de met prijzen bekroonde Airborne Experience is de moeite waard.

Haarzuilens

Utrecht

Kasteel De Haar in Haarzuilens

Kasteel De Haar is het grootste en misschien ook wel mooiste kasteel van ons land. De audiotour door de vele luxe kamers laat je kennismaken met het baronale leven van weelde.

Spoorwegmuseum in Utrecht

Het Spoorwegmuseum bevindt zich in het Maliebaanstation uit 1874. Het museum brengt op zeer interactieve wijze 175 jaar spoorwegen in Nederland in beeld. Interessant is de collectie rollend materieel, zoals stoomlocomotieven, treinstellen en trams.

Noord-Holland

Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Amsterdam bulkt van de bijzonder interessante musea die nu in coronatijd aangenaam rustig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het Rijksmuseum en het Anne Frankhuis. Maar zeker ook aan het Scheepvaartmuseum. Hier vind je zoveel boeiende exposities over onder meer de beruchte VOC- en WIC-periode, dat je je er makkelijk een vol dagdeel kunt vermaken.

Westfries Museum in Hoorn

Het Westfries Museum vertelt het verhaal van de Gouden Eeuw. Zo leer je alles over de Vereenigde Oostindische Compagnie, de handel die Hoorn zoveel welvaart bracht en archeologie.

Scheepvaartmuseum

Zuid-Holland

Space Expo in Noordwijk

Space Expo is het officiële bezoekerscentrum van de ESTEC en tevens museum. Naast een permanente tentoonstelling over de ruimtevaart kom je er veel te weten over planeten en sterren. Verder heb je er een sectie over de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers.

Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden

Rijksmuseum Volkenkunde is een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. De collectie bevat bijna 450.000 voorwerpen uit Afrika, Azië, Groenland, Latijns-Amerika, Noord-Amerika, en Oceanië.

Zeeland

Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

Je vindt het Watersnoodmuseum in vier caissons die in 1953 gebruikt zijn voor het sluiten van het laatste dijkgat. Hier worden herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend gehouden. Ook is er aandacht voor de eeuwige strijd tegen het water.

Zeeuws Museum in Middelburg

Het Zeeuws Museum bevindt zich in een middeleeuwse abdij. De collectie omvat onder meer wereldberoemde, Zeeuwse wandtapijten met zeeslagen uit de 16e eeuw. Verder heb je er de historische collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.

Interieur Huis Doorn

Noord-Brabant

Philips museum in Eindhoven

Het Philips museum is gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van Philips. Het museum vertelt het verhaal van de gloeilampenfabrikant die uitgroeide tot een wereldconcern. Je vindt er uitvindingen van Philips, consumentenelektronica en medische apparaten.

Nationaal Monument Kamp Vught

Het Nationaal Monument Kamp Vught bevindt zich op de plek van het voormalige concentratiekamp in Vught. Het monument omvat een herdenkingsplaats en een museum voor bezinning en reflectie op het verleden en het heden.

Limburg

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek uit midden 14e eeuw is een van de grootste kastelen van Nederland. Er zijn in totaal 67 vertrekken in het kasteel waarvan de meeste ingericht zijn volgens de mode in diverse periodes. Het kasteel heeft in december 2021 de Museumprijs 2021 gewonnen.

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is gevestigd in het fraaie, voormalige Grauwzustersklooster in Maastricht. Het museum toont de geologie, en flora en fauna van Zuid-Limburg.

Meer inspiratie

Op zoek naar meer inspiratie? Neem dan een kijkje op de themapagina van de Museumkaart. Hier vind je diverse, bijzonder interessante musea gerangschikt op thema’s als tuinen, kastelen, water, wetenschap & techniek, en ga zo maar door.

Veel gestelde vragen over de Museumkaart

Wat kost de Museumkaart?

De Museumkaart kost 64,90 euro per jaar (2021). Hiermee heb je gratis toegang tot meer dan 450 musea. In enkele gevallen moet je voor speciale exposities bijbetalen. Met de aanschaf help je mee het cultureel kapitaal in Nederland te bewaren, te onderzoeken en tentoon te stellen.

Waar kan ik de Museumkaart aanschaffen?

Je kunt de Museumkaart online kopen. Binnen vijf werkdagen krijg je hem doorgaans thuis gestuurd. Je kunt hem bij veel musea ook ter plekke kopen. Je krijgt dan een tijdelijke versie. In de tussentijd moet je de Museumkaart online registreren.

Waar kan ik met de Museumkaart gratis naar toe?

Een totaaloverzicht van musea waar je met je Museumkaart gratis naar toe kunt vind je op de website van de Museumkaart.