De interessantste musea om met de Museumkaart te bezoeken

De interessantste musea om met de Museumkaart te bezoeken

Home » Nieuwsberichten » De interessantste musea om met de Museumkaart te bezoeken

De afgelopen jaren hebben we veel gebruikgemaakt van onze Museumkaart. Zo zijn we naar musea gegaan die al sinds lange tijd op ons wensenlijstje stonden. Met enorm veel plezier herontdekken we Nederland en onze bijzondere historie en cultuur. En met de Museumkaart hebben we een jaar lang gratis toegang tot ruim 500 musea in Nederland.

Rijksmuseum

Waarom is de Museumkaart zo geweldig?

De Museumkaart is voor ons meer dan een pasje voor gratis toegang tot musea. De pas biedt ons flexibiliteit. Zo komt het weleens voor dat we niet zoveel tijd hebben om een museum te bezoeken. We gaan er dan alsnog naar toe en besluiten later wel of we er nog eens heen gaan.

Daarnaast ontdekken we musea die we anders misschien niet zo snel zouden hebben bezocht. En iedere keer laten we ons weer verrassen. We zien bijzondere kunstwerken, verdiepen ons in het cultuurhistorisch erfgoed en iedere keer steken we er wat van op.

Verder hebben we al meerdere keren meegemaakt dat we tijdens een wandeling spontaan besluiten een museum binnen te lopen. Zoals tijdens onze Trage Tocht naar kasteel Doornenburg. We kwamen toen langs Fort Pannerden.

En die enkele keer dat we een museum niet zo interessant vinden, gaan we er snel weer weg. Dat is dan minder erg dan wanneer we de volle entree hadden moeten betalen.

Kasteel Doornenburg

Wat zijn de leukste musea om met de Museumkaart te bezoeken?

Het antwoord op deze vraag verschilt natuurlijk per persoon. Toch doen we hieronder per provincie enkele suggesties.

Groningen

Veenkoloniaal Museum in Veendam

Het cultuurhistorische Veenkoloniaal Museum is gewijd aan de Groninger Veenkoloniën. Je hebt er een uitgebreide agrarische en maritieme collectie. Je vindt er ook het oudste turfschip van de provincie Groningen.

Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum richt zich voornamelijk op de geschiedenis van de scheepsbouw en scheepvaart in de provincie Groningen. Je ontdekt alles over vijftien eeuwen maritieme geschiedenis met modellen, schilderijen en objecten.

Muzeeaquarium Delfzijl

Het Muzeeaquarium Delfzijl biedt een boeiende kijk op de maritieme geschiedenis en de onderwaterwereld van de regio. Zo is er een aquarium met verschillende dieren en planten uit de Noordzee en de Waddenzee. Maar ook vele interessante tentoonstellingen.

Veenkoloniaal museum in Veendam

Friesland

Museum Hindeloopen

Het cultuurhistorische Museum Hindeloopen uit 1919 vertelt het verhaal van het voormalige Zuiderzeestadje. Er zijn collecties van onder meer de schilderkunst en klederdracht uit Hindeloopen. Ook is er aandacht voor de koopvaardij, de scheepvaarthistorie en de visserij.

Fries Museum en het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden

Het Fries Museum toont het Friese leven in de elf steden, maar ook het platteland. Natuurlijk ontbreekt de vermeende dubbelspion Mata Hari niet. Het gebouw huist ook het Fries Verzetsmuseum. Friesland tijdens de Tweede Wereldoorlog is hier het thema.

Museum ’t Behouden Huys op Terschelling

Het Behouden Huys neemt je mee op een boeiende reis door de maritieme geschiedenis en cultuur van Terschelling. Er zijn vele interessante tentoonstellingen, zoals over de poolreizen van Willem Barentsz, de grote brand van 1666 en de walvisvaart.

Fries museum

Drenthe

Het gevangenismuseum in Veenhuizen

Het Gevangenismuseum is een voormalig werkgesticht uit de 19e eeuw. Nu vind je er interactieve exposities over hoe criminelen sinds 1600 in Nederland worden gestraft. Het museum maakt deel uit van de Koloniën van Weldadigheid, sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed.

Drents museum in Assen

Het Drents Museum is het oudste museum van Nederland. Het is gevestigd in in het prachtige pand van voormalig klooster Maria in Campis. Je leert er alles over de prehistorie van Drenthe. Zo zie je het meisje van Yde en de oudste boot ter wereld.

Museum de Proefkolonie in Frederiksoord

Het Museum de Proefkolonie vertelt het unieke verhaal van generaal Johannes van den Bosch en de eerste kolonisten van de Vrije Koloniën van Weldadigheid. Leuk is dat je na je bezoek het unieke erfgoed in het landschap wandelend of fietsend kunt ontdekken.

Gevangenismuseum in Veenhuizen

Overijssel

Rijssens Museum

Het Rijssens Museum in het statige kasteelcomplex De Oosterhof in Rijssen toont de geschiedenis van de stad Rijssen. Ook tref je er de Van Heel-kunstcollectie aan. Op het terrein bevindt zich ook het Internationaal Brandweermuseum.

Stedelijk Museum Kampen

Het Stedelijk Museum Kampen in het prachtige 14e eeuwse Oude Raadhuis heeft vier exposities. De thema’s zijn water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje. Zo ontdek je bijvoorbeeld alles over de Hanzestad Kampen en het Hanzeverbond.

Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus

In Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus kun je een kijkje nemen in het leven van vroeger in Giethoorn. Het museum toont persoonlijke verhalen van lokale bewoners over turfwinning en unieke tradities. Bezoek ook de Gieterse boerderij, het vissershuisje en het botenhuis!

Giethoorn

Flevoland

Aviodrome in Lelystad

Het Aviodrome is Neerlands grootste luchtvaartmuseum. Het museum herbergt veel vliegtuigen uit de Nederlandse luchtvaarthistorie. Ook heb je er een replica van het stationsgebouw van Schiphol uit 1928.

Museum Het Oude Raadhuis in Urk

Het museum Het Oude Raadhuis laat de boeiende geschiedenis van Urk zien. Daarnaast toont het museum oude klederdracht, dorpskunst, een scheerwinkel, een zeilmakerij, een kruidenierswinkel en delen van een authentieke visserswoning.

Museum Schokland

Museum Schokland is de ultieme plek om de geschiedenis van het eiland Schokland te ervaren. De tentoonstelling biedt inzicht in de levenswijze en harde strijd van de Schokkers, gehuisvest in historische houten huisjes. Ook het buitenterrein is erg interessant.

Aviodrome

Gelderland

Kasteel Doorwerth en het Nederlands jachtmuseum

Kasteel Doorwerth is een prachtige waterburcht uit de 13e eeuw. In het kasteel vind je monumentale en ingerichte vertrekken die lang vervlogen tijden ademen. Daarnaast bevindt het interessante Nederlands Jachtmuseum zich in het kasteel.

Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek

Het Airborne Museum Hartenstein vertelt alles over de Slag om Arnhem in september 1944. Je vindt er een uitgebreide collectie aan voorwerpen maar ook foto’s, video’s en interviews. Vooral de met prijzen bekroonde Airborne Experience is de moeite waard.

Museum MORE | Kasteel Ruurlo

Het 14e eeuwse kasteel Ruurlo herbergt de werken van Carel Willink en bijzondere creaties van modeontwerpster Fong-Leng, wat een sprookjesachtige museumervaring biedt. De Engelse landschapstuin rondom het kasteel is ook zeker een bezoek waard.

Kasteel in Ruurlo

Utrecht

Kasteel De Haar in Haarzuilens

Kasteel De Haar is het grootste en misschien ook wel mooiste kasteel van ons land. De audiotour door de vele luxe kamers laat je kennismaken met het baronale leven van weelde.

Spoorwegmuseum in Utrecht

Het Spoorwegmuseum bevindt zich in het Maliebaanstation uit 1874. Het museum brengt op zeer interactieve wijze 175 jaar spoorwegen in Nederland in beeld. Interessant is de collectie rollend materieel, zoals stoomlocomotieven, treinstellen en trams.

Nationaal Militair Museum in Soesterberg

In het Nationaal Militair Museum komen het verleden, heden en toekomst van de Nederlandse krijgsmacht tot leven. Naast interessante verhalen vind je er bijzonder indrukwekkende exposities met tanks, vliegtuigen en ander groot materieel.

Haarzuilens

Noord-Holland

Grachtenmuseum in Amsterdam

Amsterdam bulkt van de bijzonder interessante musea. Denk bijvoorbeeld aan het Rijksmuseum, het Scheepvaartmuseum, het Anne Frank Huis en het Verzetsmuseum. Een veel minder bekend maar zeker zo leuk museum is het Grachtenmuseum. Dit museum gaat volledig in op de ontstaansgeschiedenis van de grachtengordel in onze hoofdstad.

Westfries Museum in Hoorn

Het Westfries Museum vertelt het verhaal van de Gouden Eeuw. Zo leer je alles over de Vereenigde Oostindische Compagnie, de handel die Hoorn zoveel welvaart bracht en archeologie.

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum brengt de verhalen tot leven van de vroegere bewoners rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Je ervaart het dagelijkse leven er via de thema’s water, ambacht en gemeenschappen.

Zuiderzeemuseum

Zuid-Holland

Space Expo in Noordwijk

Space Expo is het officiële bezoekerscentrum van de ESTEC en tevens museum. Naast een permanente tentoonstelling over de ruimtevaart kom je er veel te weten over planeten en sterren. Verder heb je er een sectie over de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers.

Wereldmuseum Leiden

Het Wereldmuseum Leiden is een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. De collectie van het museum dat midden in de actualiteit staat, bevat bijna 450.000 voorwerpen uit Afrika, Azië, Groenland, Latijns-Amerika, Noord-Amerika, en Oceanië.

Louwman Museum in Den Haag

Het Louwman Museum herbergt een uitgebreide collectie van ruim 275 auto’s die belangrijke tijdsperioden in de geschiedenis van de automobiel vertegenwoordigen. Zoals unieke modellen en auto’s van bekende personen zoals Elvis Presley en James Bond.

Space Expo

Zeeland

Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

Je vindt het Watersnoodmuseum in vier caissons die in 1953 gebruikt zijn voor het sluiten van het laatste dijkgat. Hier worden herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 levend gehouden. Ook is er aandacht voor de eeuwige strijd tegen het water.

Zeeuws Museum in Middelburg

Het Zeeuws Museum bevindt zich in een middeleeuwse abdij. De collectie omvat onder meer wereldberoemde, Zeeuwse wandtapijten met zeeslagen uit de 16e eeuw. Verder heb je er de historische collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.

Historisch Museum De Bevelanden

Het Historisch Museum De Bevelanden in het voormalige klooster en weeshuis, belicht de geschiedenis van Noord- en Zuid-Beveland. Je hebt er tentoonstellingen over schutterspracht, streekdrachten van de laatste 150 jaar en wisselende exposities.

Watersnoodmuseum

Noord-Brabant

Philips museum in Eindhoven

Het Philips museum is gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van Philips. Het museum vertelt het verhaal van de gloeilampenfabrikant die uitgroeide tot een wereldconcern. Je vindt er uitvindingen van Philips, consumentenelektronica en medische apparaten.

Nationaal Monument Kamp Vught

Het Nationaal Monument Kamp Vught bevindt zich op de plek van het voormalige concentratiekamp in Vught. Het monument omvat een herdenkingsplaats en een museum voor bezinning en reflectie op het verleden en het heden.

Markiezenhof in Bergen op Zoom

Het Markiezenhof is het oudste stadspaleis van Nederland. Het was ooit de residentie van de markiezen van Bergen op Zoom. Het heeft een imposante voorgevel en prachtige binnenplaats, stijlkamers en Hofzaal. Ook vind je er het kermismuseum.

Kamp Vught

Limburg

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek uit midden 14e eeuw is een van de grootste kastelen van Nederland. Er zijn in totaal 67 vertrekken in het kasteel waarvan de meeste ingericht zijn volgens de mode in diverse periodes. Het kasteel heeft in december 2021 de Museumprijs 2021 gewonnen.

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is gevestigd in het fraaie, voormalige Grauwzustersklooster in Maastricht. Het museum toont de geologie, en flora en fauna van Zuid-Limburg.

Het Cuypershuis in Roermond

Het Cuypershuis is een museum dat is gevestigd in het voormalige woonhuis en atelier van architect Pierre Cuypers. De collectie bevat objecten uit de voormalige ateliers van Cuypers, waaronder gereedschappen, maquettes, ontwerptekeningen en meubelstukken.

Hoensbroek

Meer inspiratie voor gebruik van de Museumkaart

Op zoek naar meer inspiratie? Neem dan een kijkje op de themapagina van de Museumkaart. Hier vind je diverse, bijzonder interessante musea gerangschikt op thema’s als tuinen, kastelen, water, wetenschap & techniek, en ga zo maar door.

Van 30 maart tot en met 5 april 2024 vindt de jaarlijke Nationale Museumweek plaats. In die week mogen Museumkaarthouders hun kaart uitlenen aan anderen. Daardoor kunnen mensen zonder Museumkaart ook van de ruim 500 musea genieten. Meer informatie hierover vind je in ons nieuwsbericht over de Museumweek in 2024.

Veel gestelde vragen over de Museumkaart

Wat kost de Museumkaart?

De Museumkaart kost 64,90 euro per jaar (2021). Hiermee heb je gratis toegang tot meer dan 450 musea. In enkele gevallen moet je voor speciale exposities bijbetalen. Met de aanschaf help je mee het cultureel kapitaal in Nederland te bewaren, te onderzoeken en tentoon te stellen.

Waar kan ik de Museumkaart aanschaffen?

Je kunt de Museumkaart online kopen. Binnen vijf werkdagen krijg je hem doorgaans thuis gestuurd. Je kunt hem bij veel musea ook ter plekke kopen. Je krijgt dan een tijdelijke versie. In de tussentijd moet je de Museumkaart online registreren.

Waar kan ik met de Museumkaart gratis naar toe?

Een totaaloverzicht van musea waar je met je Museumkaart gratis naar toe kunt vind je op de website van de Museumkaart.