Droomvakantie in eigen land: 10 originele ideeën

Droomvakantie in eigen land: 10 originele ideeën

Ons eigen Nederland is zo mooi en zo gevarieerd, dat het een geweldige vakantiebestemming is. Dit jaar is de kans om te genieten van al het moois dat ons land te bieden heeft. Want we hoeven echt niet altijd ver weg te gaan om een heerlijke vakantie te beleven. We geven je daarom 10 geweldige ideeën voor een droomvakantie in eigen land.

Droomvakantie in eigen land: 10 originele suggesties

 

1. Eilandhoppen op de Wadden

We hebben al veel gezien van de wereld, de meest bijzondere plaatsen bezocht. Maar een van de vakanties die de meeste indruk heeft achtergelaten, was “gewoon” in eigen land: eilandhoppen op de Wadden. Onze Waddeneilanden zijn een uniek stuk natuur, niet voor niets UNESCO-werelderfgoed.

Ieder eiland heeft zijn eigen charme en karakter. Met de boot van eiland naar eiland, het is een geweldige ervaring. Voel de wind door je haren op de uitgestrekte en verlaten stranden, loop over het wad en bezoek de kleine en gezellige plaatsen op de eilanden. Dat wordt zeker een topvakantie!

Waddenveer

2. Cultuur, natuur en stranden in Noord-Holland

De provincie Noord-Holland heeft al jaren een grote aantrekkingskracht op toeristen. Wist je dat we in Noord-Holland met elkaar de meeste binnenlandse vakanties doorbrengen? Met de geweldige hoofdstad Amsterdam, de prachtige natuurgebieden en de vele stranden is een vakantie in Noord-Holland voor iedereen een geweldige ervaring.

Geniet van de bijzondere cultuur en folklore bij de Zaanse Schans en de vissersdorpen Volendam en Marken. Bezoek het prachtige Haarlem en maak de mooiste wandelingen in de duingebieden. De strandliefhebber die van rust houdt, kiest voor de Kop van Noord-Holland. Voor meer vertier zijn Bloemendaal en Zandvoort de ideale strandlocaties.

Galloway

3. Een roadtrip per camper door Nederland

Nog zo’n gaaf idee voor een droomvakantie in eigen land: een roadtrip per camper maken door ons eigen land. Velen denken na over de aanschaf van een camper. Dat kunnen we ons heel goed voorstellen, want we hebben er zelf jaren plezier gehad van gehad. Maar het kost wel wat!

Door een camper te huren, ervaar je wat een campervakantie inhoudt. Je komt op de mooiste plekken en trekt verder wanneer je wilt. Het ultieme gevoel van vrijheid en flexibiliteit beleven, dat is een roadtrip per camper door Nederland.

Weerribben

4. Bourgondisch genieten in Limburg

Wil je toch een beetje het “buitenlandgevoel” bij je vakantie in eigen land? Ga dan genieten in Limburg. Hier snuif je de Bourgondische sfeer helemaal op. Niet alleen door het fraaie Limburgs dialect waan je je in het buitenland. Ook het glooiende heuvellandschap doet on-Nederlands aan.

Voor ons is Limburg een ideale provincie voor een weekendje weg, een actieve wandel- of fietsvakantie of heerlijk genieten van de bijzondere cultuur en natuur. En vanuit Limburg maak je snel een overstapje naar het naburige Duitsland en België. Kortom: Limburg is een heerlijke vakantiebestemming!

Kasteeltje

5. Fietsvakantie in eigen land

Wij zijn een land van en voor fietsers. Nederland is (bijna) helemaal vlak en het fietspadennetwerk is het meest uitgebreide van de hele wereld. En alle uithoeken van ons land zijn ook op de fiets snel te bereiken. Daarom is een fietsvakantie het ultieme vakantie-idee voor iemand die op een bijzondere manier Nederland wil ontdekken.

Op de fiets zie je het meest en kom je op de mooiste plekken. En overal in Nederland zijn er tal van prachtige accommodaties te vinden waar je je heerlijk kunt laten verwennen. Zodat je de volgende dag weer met frisse energie op de pedalen stapt voor weer een onvergetelijke dag.

Geparkeerde fietsen

6. De Friese meren en elf steden bezoeken

In het zuidwesten van Friesland vind je de bekendste en grootste meren. Al die meren hebben hun eigen karakter en charme. Het is daarom leuk om tijdens je vakantie in Friesland zoveel mogelijk verschillende meren aan te doen. Er zijn er in totaal maar liefst 24!

Op de rondreis langs de Friese meren kun je dan gelijk de 11 steden aan de elfstedenroute bezoeken. Leeuwarden is natuurlijk de grootste. Maar verrassend mooie steden zijn bijvoorbeeld Harlingen, Hindeloopen en Franeker.

Zeilwedstrijd in Friesland

7. Een bijzondere themavakantie in eigen land

Het is een ontzettend leuk idee om een bijzonder thema aan je vakantie te koppelen. Zo kom je op verrassende plekken en heb je een leuke rode draad door je hele vakantie. We doen een paar suggesties:

  • Volg een kastelenroute en bezoek de mooiste kastelen en buitenplaatsen in Nederland.
  • Bezoek alle forten van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.
  • Maak een rondreis langs de oudste/kleinste/grootste steden per provincie van Nederland.
  • Loop de mooiste wandeling in iedere provincie of begin aan je eerste Lange Afstands Wandeling
  • Voor de wijnliefhebbers: plan een wijnroute langs alle wijngaarden in Nederland.

Maar als je een avondje gaat sparren, kom je zelf zeker op veel andere ideeën voor je themavakantie. Zo is het een geweldig leuk idee om een culinaire wereldreis te maken in eigen land. In iedere provincie kies je een restaurant met een bijzondere buitenlandse keuken. Het water loopt ons al uit de mond!

Muiderslot

8. Natuur en cultuur in Gelderland

Nederlanders vinden de uitgestrekte Veluwe een van de mooiste natuurgebieden in ons eigen land. Je kunt hier de Nederlandse “big five” spotten: het edelhert, zijn kleinere broertje het ree, het wilde zwijn, de vos en ten slotte de das. Weer wat afgestreept van je bucketlist!

Maar het is niet alleen de natuur die trekt in Gelderland. Arnhem en Nijmegen zijn heerlijke steden voor het opsnuiven van cultuur. Het Openluchtmuseum in Arnhem moet je eens gezien hebben. Nijmegen is een van de oudste steden van ons land. Tal van prachtige monumenten wachten op je.

Veluwe

9. Een riviercruise door Nederland

Nederland is een land van water en watersport. Met de vele rivieren en de geringe grootte van Nederland, zijn alle bezienswaardigheden dichtbij. Tijd om Nederland vanaf het water te ontdekken! Een riviercruise door Nederland is een unieke vakantiebeleving.

Dankzij het platte landschap tellen de Nederlandse vaarroutes maar erg weinig sluizen, waardoor deze goed toegankelijk zijn voor beginnelingen. Met een huurboot die korter is dan 15 meter, heb je geen vaarbewijs nodig. Je kunt dus zonder problemen een boot huren. Daarna begint het genieten van de mooiste molens, prachtige landschappen en de leukste stadjes.

Jachthaven Kerkdriel

10. Zomer in Zeeland

Het water, dat zo’n belangrijke rol in het leven van de Zeeuwen heeft gespeeld, is hier nooit ver weg. De brede stranden in Zeeland trekken veel badgasten aan. Dit is ook het beste stukje van Nederland als je van de zon houdt. Zeeland heeft namelijk de meeste zonuren in Nederland.

Middelburg, Vlissingen en Zierikzee zijn heerlijke steden om te bezoeken. Voor fiets- en wandelliefhebbers is Zeeland een paradijs. Een zomer in Zeeland wordt zo een onvergetelijke vakantie!

Cadzandbad

Bonustip: een wandelvakantie!

Sinds 2 is Nederland massaal aan de wandel geslagen. Wat is er leuker om dan een wandelvakantie in eigen land te houden? Je kunt het zo comfortabel of sportief mogelijk maken. Met de rugzak en tent is wel heel spartaans. Door te overnachten in charmante Bed & Breakfasts ga je iedere dag uitgerust op pad. En je hoeft niet zoveel mee te sjouwen. Ervaren wandelaars met een goede conditie kunnen bijvoorbeeld de Dutch Mountain Trail in Zuid-Limburg lopen. In een week zie je het mooiste gebied van Nederland op een manier zoals je nog nooit hebt beleefd. Houd je van strand en de Nederlandse kust? Dan is het Nederlands Kustpad wellicht wat voor jou. Lopen over de blanke duintoppen, genieten van de Zeeuwse mosselen en bijzondere badplaatsen bezoeken. Een geweldige ervaring!

Wandelen in Limburg

Droomvakantie in eigen land beleven

Met deze suggesties kun je ongetwijfeld je eigen droomvakantie in eigen land organiseren. Zoek je nog meer ideeen? Kijk dan zeker op onze Nederlandpagina op deze website. Daarmee doe je nog meer inspiratie op. Een fijne vakantie gewenst!