Friesland, ideaal voor een actieve vakantie

Friesland, ideaal voor een actieve vakantie

Home » Nederland » Friesland, ideaal voor een actieve vakantie

Wie aan Friesland denkt, ziet gelijk de Friese meren voor zich. Of herinnert zich de beelden van de iconische Elfstedentocht. Maar Friesland biedt meer dan water. De provincie heeft zoveel moois te bieden. Niet alleen in de natuur, maar ook op het gebied van cultuur. Niet voor niets was Leeuwarden enkele jaren geleden de culturele hoofdstad van Europa. En Lonely Planet riep Friesland in 2018 uit tot een top-3 bestemming in Europa. Alle redenen dus om een actieve vakantie in Friesland te houden. Dit zijn de hoogtepunten die je zeker niet mag overslaan.

Lemmer, Friesland

Waddeneilanden

De Waddeneilanden en de Waddenzee vormen een uniek natuurgebied. Dit getijdengebied steeds een bijzonder landschap van slikken, kwelders, duinen, geulen en zandplaten zien. Niet voor niets staat het gebied op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De vier Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn alle totaal verschillend van karakter.

Een van de leukste reizen die wij ooit hebben gemaakt, was het eilandhoppen op de Wadden. Het is een bijzondere manier om zo uitgebreid kennis te maken met de Waddeneilanden. We genoten van de rust, de stilte en de enorme weidsheid op de uitgestrekte stranden.

Vlieland

Wadlopen

Wadlopen is een bijzondere manier om kennis te maken met het unieke getijdengebied in de Waddenzee. Wadlopers lopen door slik, over zandplaten en over mosselbanken die deels onder water liggen. Bij een aantal tochten moeten diverse geulen worden doorwaad, waarbij het water tot de borst kan komen te staan.

Wadlooptochten zijn er in verschillende zwaarteniveaus. Zowel voor beginners als ervaren wadlopers zijn er prachtige tochten mogelijk. Je loopt altijd onder begeleiding van een deskundige gids. Ga nooit alleen het wad op, dat is levensgevaarlijk. Meer informatie over het wadlopen vind je bij het Wadloopcentrum Fryslân .

Wadlopen

De Friese meren

Niet alleen bij de watersporters is Friesland geliefd om de prachtige meren. Friesland telt maar liefst 24 officiële meren. Het kleinste meer van Friesland is het Idskenhuistermeer Het grootste meer van de provincie is het Tjeukemeer. De Friese meren zijn niet diep: gemiddeld zo’n twee meter. Het water in veel meren warmt daardoor snel op. Ideaal dus om een duik in een van de vele meren te nemen.

In het Zuidwesten van Friesland vind je de bekendste en grootste meren. Zo kun je heerlijk genieten aan of op de Fluessen, het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Heegermeer en het Slotermeer. Al die meren hebben hun eigen karakter en charme. Het is daarom leuk om tijdens je actieve vakantie in Friesland zoveel mogelijk verschillende meren aan te doen.

Sneekermeer

Actieve vakantie in Friesland: watersport

Voor watersporters is Friesland geweldig. Alle vormen van watersport zijn hier mogelijk. Niet alleen op de 24 verschillende Friese meren, maar ook op de Waddenzee en het IJsselmeer. Geen enkele provincie in Nederland biedt zo’n grote verscheidenheid. Omdat alle meren met elkaar in verbinding staan, kun je heerlijke meerdaagse vaartochten maken. Een ideale manier om de schoonheid van de provincie te bewonderen.

Bij zeilliefhebbers is de Sneekweek het evenement van het jaar. De Sneekweek is het grootste binnenwater zeilevenement van Europa. Overdag strijden de deelnemers om de eer, ’s avonds genieten zij en de vele bezoekers van de gezellige sfeer in de stad.

Een ander beroemd evenement is het jaarlijkse Skûtsjesilen. Een skûtsje (Fries voor ‘schuitje’) is een houten of stalen Friese tjalk gebouwd voor het vervoer van vracht in Friesland. Boten uit verschillende Friese dorpen houden op diverse meren een meerdaagse wedstrijd. Het is prachtig om de historische schepen tegen elkaar te zien strijden.

Zeilwedstrijd in Friesland

Nationaal Park Lauwersmeer

Op de grens van Groningen en Friesland vind je het Nationaal Park Lauwersmeer. Een uniek stukje natuur is ontstaan in een gebied dat vroeger zee was en nu meer. Voor vogelliefhebbers is het een walhalla: er broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. Tijdens de grote vogeltrek in het voor- en najaar kun je hier wel 30.000 ganzen zien overvliegen.

Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen, ondertussen genietend van de prachtige natuur. Wil je iets bijzonders meemaken? Bewonder dan ’s avonds een prachtige sterrenhemel tijdens een excursie. Dit is een van de weinige plekken in Nederland waar het echt donker is, zonder lichtvervuiling. Het park draagt dan ook de officiële titel “Dark Sky Park”.

Lauwersmeer, Friesland

Bossen, heide en zandverstuivingen

Friesland is niet alleen een watergebied. In het zuidoosten van de provincie kom je in een totaal andere omgeving terecht. Op de grens met Zuidwest Drenthe ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Hier kun je dwalen door de wildernis, over de heidevelden en stuifzandgebieden.

Het is een uniek stukje natuur waar je prachtige wandel- en fietstochten kunt maken. In de bossen kom je langs verschillende vennetjes. De Kale Duinen is het grootste stuifzandgebied in het park. Maar ook op andere plekken kom je stuifzandvlaktes tegen.

Drents-Friese Wold

Actieve vakantie in Friesland: wandelen en fietsen

Bij de meeste wandelaars gaat het wandelhart niet sneller kloppen als ze aan Friesland denken. Maar dat is een misverstand, want de provincie heeft veel prachtige wandelroutes te bieden. Het wandelen op je blote voeten over de stranden van de Waddeneilanden is een heerlijke ervaring. Daarnaast vind je in de vier Nationale Parken die de provincie rijk is, prachtige wandelnetwerken. Kijk maar eens op dit overzicht van wandelroutes in Friesland.

Niet voor niets is Friesland in 2017 uitgeroepen tot dé fietsprovincie van Nederland. De mogelijkheden zijn legio. Voor de echte fanatiekelingen is de Elfstedentocht per fiets een heerlijke tocht. Je kunt er natuurlijk net zo lang over doen als je wilt. Er is altijd een leuke overnachtingsplek te vinden in de gezellige steden die je aandoet. Een andere iconische route is het Rondje IJsselmeer, waarmee je niet alleen Friesland bezoekt. Hier vind je een overzicht van verrassende fietsroutes in Friesland.

Voor een actieve vakantie in Friesland kun je dus wandelend en fietsend je hart wel degelijk ophalen!

fietsen door Friesland

Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden de trotse culturele hoofdstad van Europa. Een bezoek aan Friesland is niet compleet zonder een dagje Leeuwarden. De stad heeft een gezellig historisch centrum, met als belangrijkste straten de Nieuwestad en Voorstreek. Hier kun je ook het beste winkelen. Aan de grachten lonken de vele terrassen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de historische panden in het centrum.

Het boegbeeld van Leeuwarden is de Oldehove, de scheve en kromme toren die nooit is afgemaakt. Het was de bedoeling dat de toren ruim 120 meter zou worden. Hiermee troefde men de Groningers af met de slechts 97 meter hoge Martinitoren. Al tijdens de bouw begon de toren te verzakken. Daarom is de toren nooit afgemaakt.

Verder kun je in Leeuwarden het standbeeld van Us Mem zien, een beroemde Friese koe. In het Fries Museum kom je alles te weten over Mata Hari, die in de stad is geboren. Keramiekliefhebbers mogen zeker museum Het Princessehof niet overslaan. De collectie in het voormalig woonhuis van Prinses Maria Louise is uniek en komt uit de hele wereld.

Leeuwarden

Historische steden bezoeken

De meeste Friese steden zijn vooral bekend van de Elfstedentocht. Ieder stadje is uniek en heeft veel te bieden. Dokkum was een belangrijke handels- en vestingstad in de 17e eeuw. Maar het meest bekend is het door de moord op Bonifatius in 745. Harlingen is een echte havenstad. Vanaf hier vertrekken de veerboten naar de Waddeneilanden. De Zoutsloot en Noorderhaven zijn prachtige straten langs het water, met veel historische panden.

Langs het IJsselmeer liggen Workum, Hindeloopen en Stavoren. Grootste attractie in Workum is het Jopie Huisman museum. Hindeloopen is een heerlijk stadje om doorheen te lopen en het eerste Friese schaatsmuseum te bezoeken. Stavoren is maar liefst aan drie kanten ingesloten door het IJsselmeer. Al in de 11e eeuw kreeg Stavoren stadsrechten.

Stavoren, Friesland

Een actieve vakantie in Friesland: accommodatie

De waterliefhebbers met een kajuitboot kunnen in Friesland in diverse havens overnachten. Bezit je geen eigen boot, maar wil je toch de Friese wateren meerdere dagen verkennen? Met een huurboot zonder vaarbewijs is dit mogelijk.

Daarnaast zijn er natuurlijk tal van andere vormen van accommodatie mogelijk in Friesland. Luxe vakantieparken, fraaie campings, hotels in de badplaatsen of kleinschalige B&B’s zijn zomaar wat opties. Het is zeker mogelijk om een accommodatie te vinden dichtbij het water. Aan het Sneekermeer vind je een klein vakantiepark. En bij het gezellige Makkum vind je een luxe vakantiepark direct aan het strand.

Enkele highlights van Friesland

Hieronder vind je enkele highlights uit de provincie Friesland waar we een eigen blog over geschreven hebben. De komende tijd zullen we het aantal blogs over highlights uit deze provincie verder uitbreiden.

Vakantie op Vlieland, ideaal voor rustzoekers

Vakantie op Vlieland, ideaal voor rustzoekers

Voor rustzoekers is een vakantie op Vlieland ideaal. Je bent een met de natuur op Vlieland. Je dwaalt uren rond door het duin en over het strand zonder iemand te zien. Wel ontdek je tal van vogelsoorten en zeehonden. Ze liggen lekker te soezen op...

Vakantie op Terschelling | 10 unieke activiteiten

Vakantie op Terschelling | 10 unieke activiteiten

Voor het ware eilandgevoel is een vakantie op Terschelling geweldig. Naast de uitgestrekte stranden geniet je van gezellige dorpen. Maar ook van bossen en bijzondere natuurgebieden. Zoals de Boschplaat, Noordsvaarder, Koegelwieck en natuurlijk de...

Inspiratie voor een geslaagde vakantie op Ameland

Inspiratie voor een geslaagde vakantie op Ameland

Het rustige Ameland is een prachtig en rustig Waddeneiland. Heel anders dan de andere eilanden. Brede en verlaten stranden, de Waddenzee, leuke pittoreske dorpjes en de unieke natuur zijn de ingrediënten voor een heerlijk verblijf op dit...

Fraaie duin-, polder- en strandwandeling op Terschelling

Fraaie duin-, polder- en strandwandeling op Terschelling

Wij komen al ruim 30 jaar bijzonder graag op Terschelling. Alhoewel we altijd lekker actief zijn op het eiland, komen we er volledig tot rust. Heerlijk genieten van de duinen en bossen, het wad, en de mooie, lege stranden. Daarbij eindigt menige...

Campervakantie in Nederland: roadtrip door eigen land

Campervakantie in Nederland: roadtrip door eigen land

We hebben jaren een camper gehad. Met veel plezier trokken we hiermee langs de mooiste plekken in Europa. Het gaf ons het ultieme gevoel van vrijheid en flexibiliteit. Het bezorgde ons geweldige vakantieherinneringen waarop we nu nog met veel...

Eilandhoppen op de Wadden, een topvakantie in eigen land

Eilandhoppen op de Wadden, een topvakantie in eigen land

Toen we nog jong waren gingen we, net als vele andere backpackers, eilandhoppen in Griekenland. Maar het is ook heel goed mogelijk om dit op de Wadden te doen. Wij zijn in ruim twee weken op alle Wadden geweest en hebben de tijd van ons leven gehad. Het is een van de...

Een riviercruise door Nederland

Een riviercruise door Nederland

Nederland is een land van water en watersport. Het Nederlandse waterwegennetwerk telt maar liefst ruim 5.000 km, waarmee we het derde land van Europa zijn. Met de vele rivieren en de geringe grootte van Nederland, zijn alle bezienswaardigheden dichtbij. Tijd om...

Rondje IJsselmeer per fiets

Rondje IJsselmeer per fiets

Voor veel fietsliefhebbers is de ultieme droom om in Nederland een keer het rondje IJsselmeer te fietsen. De route voert langs prachtige plaatsjes met een rijke geschiedenis. Van Amsterdam naar Den Oever Wij vertrokken vanaf Amsterdam. Al snel laat...