Inspiratie voor een geslaagde vakantie op Ameland

Inspiratie voor een geslaagde vakantie op Ameland

Home » Nederland » Inspiratie voor een geslaagde vakantie op Ameland

Het rustige Ameland is een prachtig en rustig Waddeneiland. Heel anders dan de andere eilanden. Brede en verlaten stranden, de Waddenzee, leuke pittoreske dorpjes en de unieke natuur zijn de ingrediënten voor een heerlijk verblijf op dit Waddeneiland. We bieden je alle inspiratie voor een geslaagde vakantie op Ameland.

Pittoreske dorpen

Ameland is niet groot, maar er zijn wel vier schilderachtige dorpen. Met een fietstocht bezoek je ze allemaal gemakkelijk. En dat is zeker de moeite waard.

Nes

Nes is je eerste kennismaking als je vakantie op Ameland begint. Want de veerboot van Holwerd meert daar aan. Het is in Ameland de plaats met de meeste winkels en horecagelegenheden. Vooral aan de Van Heeckerenstraat kun je prima terecht als je wat wilt eten of drinken. Cultuurliefhebbers genieten van de vele monumenten in Nes. Net buiten het dorp ligt een mooie korenmolen.

Ballum

Ballum is het kleinste en rustigste dorp op het eiland. Maar daarom moet je Ballum niet overslaan, want er is genoeg te zien. In het Baarhuisje op de begraafplaats vind je een kolossale, eeuwenoude grafsteen. Deze is van de familie Van Cammingha. Tussen 1420 en 1680 heerste deze adellijke familie over het eiland. Bezoek zeker ook café Nobel. Op deze nostalgische plek drink je de plaatselijke likeur, een Nobeltje. Smaakt het? Nobel heeft ook een slijterij. Je kunt dus gelijk een fles kopen voor thuis.

Buren

Buren was vroeger het dorp van de boeren. Je komt er veel mooie boerderijen tegen. Het boerenbestaan op Ameland was zwaar. De boeren waren dan ook blij als er een schip strandde voor de kust. Met het jutten konden ze wat extra inkomsten verdienen. Het dorp heeft dan ook een Juttersmuseum. Je krijgt er tevens een indruk van de leefomstandigheden van een boerengezin in vroeger tijden.

Hollum

Hollum is het grootste dorp van Ameland en is schilderachtig mooi. De vele prachtige huizen met gevels herinneren aan een rijk verleden. In dit dorp woonden de commandeurs, de kapiteins van de walvisvaart. In de 17e en 18e eeuw kende Ameland door de walvisvaart een periode van ongekende welvaart. Aan de commandeurshuizen in Hollum zie je hoe belangrijk de kapitein was die er woonde. De hoogte van de rang bepaalde het aantal trappen op de gevel van zijn woonhuis.

Maar de grootste blikvanger van Hollum is de vuurtoren. Beklim de bijna 250 trappen en je beloning is een fantastisch uitzicht op de wijde omgeving. Onderweg heb je tijd genoeg om op adem te komen. Want op iedere verdieping is een kleine tentoonstelling.

De natuur in tijdens je vakantie op Ameland

In het westen van Ameland liggen de dorpen, enkele bossen en landbouwgronden. Hoe verder je naar het oosten gaat, hoe ongerepter en ruiger de natuur wordt.

Strand

Ameland heeft een uitgerekt strand van zo’n 27 kilometer langs de Noordzee. Ideaal voor lekker zonnebaden, relaxen, jutten of schelpen zoeken. Het strand van Ameland is schoon. Niet voor niets kreeg het enkele jaren geleden de eretitel “schoonste strand van Nederland”. Daarnaast valt de ongekende rust op. Alleen bij de vier strandpaviljoens en de dorpen is het wat drukker, maar voor de rest geniet je van ultieme rust en de natuur.

Het Oerd en De Hôn

Ver van de bewoonde wereld in het getijdengebied van Ameland ligt het bijzondere natuurgebied Het Oerd. Ruige vegetatie en hoge duinen vormen een prachtig landschap. Voor vogelaars is dit de plek om bijzondere vogels te bewonderen. Er is een gemarkeerde wandelroute in het natuurgebied. Volg de blauwe paaltjes en je komt op de mooiste plekken. Let op: bij hoog water is de route niet begaanbaar en zorg zeker voor waterdichte schoenen.

Iets verderop in het uiterste oosten van het eiland ligt natuurgebied De Hôn. Weer een plek waar bijzondere vogels graag komen. Je ontdekt de scholekster, grutto, wulp, tureluur en de bonte strandloper. En wellicht ontdek je de kolonie lepelaars die zich in De Hôn heeft gevestigd.

Waddenzee

Ten zuiden van het eiland stroomt de Waddenzee. Met zijn geulen, zandplaten, kwelders, slik, duinen en zeegrasvelden trekt het waddengebied vele duizenden soorten vogels en zeedieren aan. Het unieke getijdengebied is daarnaast aantrekkelijk voor veel planten en dieren. Vanaf het eiland kun je diverse excursies maken naar de Waddenzee.

Wandelen tijdens je vakantie op Ameland

De wandelmogelijkheden op Ameland zijn groot. Dit zijn de leukste wandelactiviteiten.

Strandwandeling

Het strand van Ameland is maar liefst 27 kilometer lang. Ideaal voor het maken van een strandwandeling. Het lopen op blote voeten door de branding met de wind in je haren, is altijd een fantastische ervaring. Hoe verder je naar het oosten loopt, hoe rustiger het wordt. Op het uiterste puntje zie je dan Schiermonnikoog liggen. En een zonsondergang meemaken tijdens je strandwandeling is helemaal genieten. 

Wadlopen

De meest bijzondere manier is om een wadlooptocht vanaf het vasteland naar Ameland te maken. De oversteek duurt in totaal drie uur. Let op: het is een zware oversteek. Doe dit daarom alleen als je een goede wandelconditie hebt. Gelukkig kun je in Ameland diverse wadexcursies maken die minder zwaar zijn. De VVV heeft hiervoor alle informatie.

Wandelroutes

Een mooie wandeling is het boswachterspad in de Hollumer Duinen. De geel gemarkeerde wandeling brengt je over droge duinen, door natte duinvalleien en langs het strand. Het uitzicht vanaf de Engelsmanduin is fantastisch. De route is in totaal bijna negen kilometer lang.

Een lange wandeling van maar liefst 18 kilometer gaat langs de verdwenen dorpen Sier, De Blieke en Koudenburg. Onderweg bewonder je de vuurtoren en de heide. Het laatste deel gaat door een rietmoeras.

Bij de VVV koop je een handig boekje met de mooiste wandelingen op Ameland.

Fietsen tijdens je vakantie op Ameland

Ameland heeft zo’n 100 kilometer aan fietspaden. Er zijn geen fietsknooppunten. Omdat het eiland overzichtelijk is, stippel je gemakkelijk een eigen route uit voor een ontspannen fietstocht.

Een leuke culinaire fietsroute is de fietstocht Amelands Produkt. Zo kom je langs alle plekken waar typische lokale specialiteiten worden gemaakt en verkocht. Daarnaast heeft de VVV van Ameland nog enkele andere fietsroutes beschreven.

Andere sportieve activiteiten

Wil je wat anders dan wandelen of fietsen, dan wachten deze sportieve uitdagingen op je:

Golfen

Golfbaan Ameland is prachtig gelegen in de natuur. Duinen, broedende vogels, prachtige vegetatie, het glooiende landschap, waterhindernissen en natuurlijk de altijd aanwezige wind maken het spelen op deze negen holes baan bijzonder.

Parachutespringen

Ameland heeft een heus vliegveld. Vandaar kun je een geweldige parachutesprong maken. En dat is boven Ameland een unieke ervaring. Het uitzicht is ongekend met het prachtige wad, de andere eilanden, stranden, de robbenplaat, de vuurtoren en pittoreske dorpjes. Wij deden het al eerder boven Texel. Zo konden we weer wat afstrepen van onze bucketlist!

Musea bezoeken tijdens je vakantie op Ameland

Het kleine Ameland herbergt diverse musea. Deze springen er wat ons betreft uit:

Maritiem Museum Abraham Fock

Het Maritiem Museum Abraham Fock in Hollum vertelt het verhaal over het navigeren op zee en het redden van drenkelingen.

Al eeuwenlang trekken paarden de reddingsboot van Ameland. Zij brengen de sloep in zee, waarna de reddingswerkers roeiend drenkelingen proberen te redden. Op 4 augustus 1979 ging het helemaal mis. Er verdronken acht paarden die voor de reddingboot gespannen stonden. De verdronken paarden zijn aan de oostkant van het Reddingbootpad begraven. Een gedenksteen op het graf herinnert aan het drama.

Bijzonder is het om de demonstratie van de paardenreddingboot mee te maken. Maar liefst 10 stoere paarden trekken de reddingboot over het strand en door de branding. De demonstratie van de paardenreddingboot start vanuit het boothuis bij het Maritiem centrum Abraham Fock.

Natuurcentrum Ameland

Het Natuurcentrum Ameland in Nes neemt je mee op een spectaculaire reis door de natuur van Ameland. In het interactieve museum ervaar je het landschap en de biodiversiteit van het eiland. Vanaf de uitkijktoren geniet je van een fraai uitzicht.

Cultuurhistorisch museum Sorgdrager

In het Cultuurhistorisch museum Sorgdrager in Hollum maak je kennis met de cultuur, historie en gebruiken van Ameland. Je wandelt door de tijd en beleeft de Amelander geschiedenis, zoals de walvisvaart en de macht van de familie Cammingha op het eiland.

Al je vragen beantwoord over een vakantie op Ameland

Hoe kom ik op Ameland?

Rederij Wagenborg verzorgt vanuit Holwerd in Friesland de overtocht met de veerboot naar Ameland. De sneldienst doet er 20 minuten over. De normale veerboot heeft een vaartijd van 50 minuten. In het zomerseizoen kun je het beste je tickets voor de boottocht vooraf online reserveren.

Mag ik autorijden op Ameland?

Ja, Ameland staat auto’s toe op het eiland. Reserveer in dit geval zeker op tijd de overtocht. Want het aantal plaatsen aan boord voor auto’s is beperkt. Op het eiland heb je de auto eigenlijk niet nodig. Met de fiets is net zo leuk.

Wat is de beste periode voor een vakantie op Ameland?

De beste periode om Ameland te bezoeken is in de maanden mei tot en met september. In de zomervakantie kan het druk zijn.

Wat zijn de leukste adresjes voor eten en drinken?

Deze restaurants bevelen we je aan:

  • Het Witte Paard in Nes. Sommige bezoekers maken speciaal de overtocht om in dit restaurant te eten.
  • Osorio World’s Kitchen in Nes. Een klein, gezellig en vooral goed restaurant bezorgt je een heerlijke avond.
  • De Klimop in Nes. In een historisch pand met gezellige ambiance dineer je voortreffelijk.
  • Restaurant Nobel in Ballum. Velen beschouwen dit als het beste restaurant van het eiland. Niet voor niets heeft het een Michelin-vermelding.
  • Eeterij Tante A'n in Hollum. Lekker eten in een ongedwongen sfeer. Wat een attente en vriendelijke bediening!
  • De Griffel - Eet & Drinklokaal in Hollum. Een restaurant dat vaak beloond wordt met een tien en een griffel. Gewoon goed.
Waar overnacht ik tijdens een vakantie op Ameland?