Vakantie op Vlieland, ideaal voor rustzoekers

Vakantie op Vlieland, ideaal voor rustzoekers

Home » Nederland » Vakantie op Vlieland, ideaal voor rustzoekers

Voor rustzoekers is een vakantie op Vlieland ideaal. Je bent een met de natuur op Vlieland. Je dwaalt uren rond door het duin en over het strand zonder iemand te zien. Wel ontdek je tal van vogelsoorten en zeehonden. Ze liggen lekker te soezen op een zandplaat. Vlieland bestaat eigenlijk alleen uit duin. Hierop groeien heide, helmgras en duindoorn. Wanneer die in bloei staan, komt er een prachtige paarse gloed over het eiland. Een fantastisch eiland om de ultieme rust te ervaren en te genieten van de wonderschone natuur.

Dit maakt een vakantie op Vlieland zo uniek

Van alle Nederlandse Waddeneilanden is Vlieland het smalste eiland. Op sommige stukken is de afstand tussen de Waddenzee en de Noordzee zelfs minder dan een kilometer.

Vlieland kent slechts een dorp: Oost-Vlieland. Hier arriveert de boot uit Harlingen. Het is een gezellig dorp met veel bezienswaardigheden. Ooit lag in het westen nog een dorp, West-Vlieland. Hier woonden de rijke kapiteins van de walvisvaart. Het dorp beschikte over een enorme vissersvloot. Helaas verdween West-Vlieland in de golven. De laatste bewoners trokken in de 18e eeuw weg naar Texel of Oost-Vlieland.

Vlieland is autovrij. Dat maakt het een ideaal eiland voor wandelingen of fietstochten. Bij die tochten zie je regelmatig het UNESCO-werelderfgoed de Waddenzee. Het is een bijzonder en ook het grootste getijdensysteem ter wereld. Op de boot vanuit Harlingen passeer je Griend, een klein eiland. Griend is het belangrijkste broedgebied voor de grote stern.

Wij ontdekten het unieke karakter van Vlieland tijdens onze mooiste vakantie ooit in eigen land. Dat was toen we gingen eilandhoppen op de Wadden. Per fiets ontdekten we alle Waddeneilanden. En Vlieland beviel ons door de rust en de ruimte erg goed. Daarom is een vakantie op Vlieland een geweldige keuze. 

Vakantie op Vlieland: dit wil je zien

Deze bezienswaardigheden mogen niet ontbreken tijdens je vakantie op Vlieland:

Oost-Vlieland

Oost-Vlieland is niet groot. Maar vanwege de cultuurhistorische waarde is het sinds 1971 beschermd dorpsgezicht. In de plaats tref je maar liefst 39 rijksmonumenten aan. Wanneer je door de Dorpsstraat wandelt, kom je de mooiste panden tegen. Dit is ook de winkelstraat van het dorp. Tot slot liggen hier veel gezellige cafeetjes en restaurants.

De fraaie Nicolaaskerk is de blikvanger van het dorp. De kleine kerk dateert uit 1605. Op de begraafplaats bij de kerk zie je een grote walsviskaak. Naast de Nicolaaskerk ligt het Armhuys. Dit was ooit een opvanghuis voor armen en wezen.

Oost-Vlieland kent veel smalle, donkere straatjes, de zogenaamde gloppen. Het is leuk om hier doorheen te wandelen. Je vindt ze aan weerszijden van de Dorpsstraat. De gloppen dragen vaak namen van Vlielanders uit het verleden.

Museum Tromp’s Huys

De grootste bezienswaardigheid in Oost-Vlieland is het Tromp’s Huys. Het bevindt zich in het oudste huis van het eiland. Ooit was dit pand bezit van de Amsterdamse Admiraliteit. Later werd het een woonhuis. Nu is het een interessant museum, waar je veel leert over de historie van het eiland en de bewoners. Daarnaast komen de ondergang van West-Vlieland en de walvisvaart uitgebreid aan bod. Het museum Tromp’s Huys is niet heel groot. Maar als je meer wilt weten over Vlieland, mag je het museum niet overslaan.

Robben spotten

Het blijft een geweldig mooi gezicht: zeehonden die liggen te rusten op een zandplaat. Met hun ogen dicht genieten ze van de zonnestralen op hun lijf. De beste locaties om zeehonden te spotten zijn de zandplaten “Richel” en de “Engelse Hoek”.

In de jachthaven van Oost-Vlieland vind je diverse aanbieders van deze zeehonden- en robbenexpedities. Met een snelle rubberen boot vaar je naar de zandplaten. Trek daarom winddichte kleding aan als je dit gaat doen. En zorg dat de batterij van je fotocamera goed is opgeladen, want je maakt ontzettend veel foto’s bij deze onvergetelijke expeditie.

Noordwester, waddencentrum & zeeaquarium

Wil je meer weten over de natuur op Vlieland? Breng dan een bezoek aan De Noordwester, waddencentrum en zeeaquarium. Met de grootste zandverzameling van Nederland, een roggenbak, zeestraat, een skelet van een potvis en een wrakkenzolder is het een leerzame plek. De slogan van het centrum is “je kunt beter de boot missen dan de Noordwester”. Oordeel zelf of men gelijk heeft.

Vogels kijken bij Kroon’s Polder

Op Vlieland bevindt zich een bijzonder natuurgebied, de Kroon’s polders. Dit natuurgebied bevindt zich aan de Westkant van Vlieland en grenst aan de Waddenzee. Wat deze Kroon’s Polders zo bijzonder maakt zijn de overgangen van een zoute naar een zoete omgeving. Hierdoor is het een geliefde plek voor vogels. Meer dan wel honderd soorten broeden er. Andere vogels gebruiken het als tussenstop om aan te sterken. Vogelaars halen hier hun hart op. Je kunt een excursie boeken, of over een aantal vrije wandelpaden door het gebied struinen.

Vakantie op Vlieland: dit kun je doen

Dit zijn de leukste activiteiten op Vlieland:

Vliehors ontdekken

De Vliehors is de “Sahara van het Noorden”. Een terechte bijnaam. Als je midden in dit natuurgebied staat, zie je zover je kijken kunt een immense zandvlakte. Nergens in Europa ligt een grotere zandplaat. Het is heerlijk om hier door de “woestijn” te struinen. Doe dit alleen in het weekend. Want doordeweeks is de Vliehors een militair oefenterrein. Dan kun je maar op een beperkt deel van het gebied komen. Midden op de Vliehors ligt het drenkelingenhuisje. Vroeger was dit een schuilplaats voor schipbreukelingen. Nu is het ingericht als juttersmuseum.

Tour met de Vliehors Expres

Als je over de Vliehors loopt, dan zie je ongetwijfeld gedichten afgedrukt in het zand. Dan weet je dat de Vliehors Expres langs is gekomen. De stoere gele truck rijdt met zeer speciale banden. Die banden drukken een gedicht af in het zand.

De Vliehors Expres verzorgt excursies over de Vliehors van twee uur. Je bezoekt het meest westelijke punt van het eiland. Hier komt de kleine veerboot vanuit Texel aan. Je ziet het eiland iets verderop liggen. Ook kom je bij het drenkelingenhuisje. Onderweg speelt de accordeonist vrolijke deuntjes. In het zomerseizoen kun je een bijzondere zomeravondtocht maken. Dan brandt het kampvuur bij het drenkelingenhuisje. Dit geeft een bijzondere sfeer.

Wandelen

Vlieland is ideaal om wandelend te verkennen. Er is een uitgebreid wandelnetwerk op het eiland. Met behulp van de wandelknooppunten kun je zelf bepalen wat je route wordt. Op wandelzoekpagina staan enkele fraaie wandelingen op Vlieland. Maar ook op de website van de Route.nl vind je een aantal leuke wandelingen.

Vanaf de vuurtoren loopt een gemarkeerde wandelroute “aanpoten”. Als je de gele paaltjes volgt, loop je in totaal 6 kilometer door het bos.

Ten slotte geeft de wandelpagina van Vlieland een mooi overzicht van diverse wandelingen.

Wadlopen

Wadlopen is een avontuurlijke belevenis waarbij je loopt over de zeebodem van het Unesco werelderfgoed De Waddenzee. Eigenlijk moet je dit ervaren als je op Vlieland bent. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten met fantastische spiegelingen. Je ontdekt het rijke leven op de bodem van de zee. En natuurlijk sta je af en toe diep in de modder. Het is een onvergetelijke belevenis. Een excursie over het wad is altijd onder begeleiding van een ervaren gids. Op eigen gelegenheid is veel te gevaarlijk.

Strandwandeling

Het strand van Vlieland behoort tot een van de mooiste stranden van Nederland. Het heeft een lengte van ongeveer twaalf kilometer. Alleen op het gedeelte tussen strandpalen 50 en 51 kan het wel eens druk zijn. Dit is het bewaakte strand bij Oost-Vlieland. Loop je verder westwaarts, dan kom je vaak niemand meer tegen.

Wij liepen zelf ooit vanuit het Posthuys over het strand naar de Vliehors. Dit gebied rondden we helemaal. Vervolgens weer over het strand terug naar het uiterste oostelijke puntje. Zo maakten we een fantastische strandwandeling.

Fietsen in je vakantie op Vlieland

Vlieland heeft een uitgebreid net van fietspaden. Deze met schelpen verharde paden bieden een prachtige gelegenheid om het natuurschoon van Vlieland te ervaren. In het bos rond Oost-Vlieland liggen veel fietspaden. Hiermee kruis je door het hele bosgebied van het eiland. We hebben al diverse fraaie fietstochten op Vlieland voor je verzameld.

Buiten het bos gaan veel fietspaden door de duinen. Sommige duinen zijn steil. Het Voetboetsduin is met een hoogte van 45 meter het hoogste duin van de waddeneilanden. Daar kan een e-bike goed van pas komen.

Tuk Tuk toer

De meest bijzondere manier om Vlieland te verkennen is met een Tuk Tuk. En dat is niet een stinkende en lawaaimakende Tuk Tuk zoals je die wellicht uit Azië kent. Deze Tuk Tuks zijn elektrisch en muisstil. De eilandsafari brengt je naar de vele mooie plekjes op het eiland. Ondertussen vertelt de gids/chauffeur tal van wetenswaardigheden. Een unieke belevenis! Ook biedt Tuk Tuk Vlieland een veerbootophaalservice aan.

Vlieland

Vuurtoren beklimmen

Het baken van het eiland is de vuurrode vuurtoren van Vlieland. Hij ligt prachtig bovenop het Vuurboetsduin. Het hoogste punt van het eiland en zelfs van alle waddeneilanden. Je kunt de vuurtoren beklimmen. Eenmaal boven gekomen, geniet je van een adembenemend uitzicht. Je ziet het dorp, de Noordzee en de Waddenzee. Als het helder weer is, kun je ook Texel, Terschelling en het vasteland zien.

Veelgestelde vragen over vakantie op Vlieland

Hoe kom ik op Vlieland?

Rederij Doeksen verzorgt vanuit Harlingen de overtocht met de veerboot naar Vlieland. In ongeveer anderhalf uur bereik je Oost-Vlieland. We raden je zeker aan om je tickets voor de boottocht vooraf online te reserveren in het hoogseizoen.

Mag ik autorijden op Vlieland?

Nee, Vlieland is autovrij. Alleen de eilanders hebben een ontheffing. Dat maakt Vlieland zo’n heerlijk rustig eiland. Je fiets kan natuurlijk mee met de veerboot. En op Vlieland kun je overal een fiets huren.

Wat is de beste periode voor een vakantie op Vlieland?

De beste periode om Vlieland te bezoeken is in de maanden mei tot en met september. In de zomervakantie kan het druk zijn, vooral op het bewaakte strand tussen de palen 50 en 51 en in het dorp Oost-Vlieland.

Wat zijn de leukste adresjes voor eten en drinken?

Deze restaurant bevelen we je aan:

  • Zuiver. Volgens velen het beste restaurant van het eiland. Een feest om hier te eten.
  • Herbergh van Flielant. Prima restaurant met verrassende menu’s. Je kunt er ook logeren.
  • Het Posthuys. Dit restaurant met terras ligt op een prachtige locatie. En je eet er lekker.
  • Grand-Cafe De Oude Stoep. Heerlijke gerechten in een enorm gezellige ambiance.
Waar overnacht ik bij een vakantie op Vlieland?

Op Vlieland zijn er diverse overnachtingsgelegenheden. Je vindt er vakantiewoningen, hotels, B&B's, pension, groepsaccommodaties en een paar leuke campings. Deze plekken zijn zeker de moeite waard: