Vakantie op Terschelling | 10 unieke activiteiten

Vakantie op Terschelling | 10 unieke activiteiten

Home » Nederland » Vakantie op Terschelling | 10 unieke activiteiten

Voor het ware eilandgevoel is een vakantie op Terschelling geweldig. Naast de uitgestrekte stranden geniet je van gezellige dorpen. Maar ook van bossen en bijzondere natuurgebieden. Zoals de Boschplaat, Noordsvaarder, Koegelwieck en natuurlijk de bijzondere Waddenzee. En je mag het eiland natuurlijk niet verlaten voordat je de overheerlijke cranberries hebt geproefd! Dit zijn 10 unieke activiteiten die je op Terschelling wilt doen. Als bonus vermelden we nog een speciale activiteit voor cultuurliefhebbers.

10 unieke activiteiten in je vakantie op Terschelling

Hiermee vermaak je je zeker tijdens je vakantie op Terschelling.

West-Terschelling bezoeken

Het dorp West-Terschelling is de eerste kennismaking met het eiland. De veerboot vanuit Harlingen draait in deze plaats de haven in. West-Terschelling, ontstaan in de 12e eeuw op een zandplaat, is de grootste en levendigste plaats van het eiland. In het oude centrum vind je voldoende vermaak met cafés, restaurants en hotels. Maar ook musea, winkels en historische straatjes.

De blikvanger van “West”, zoals de eilanders zeggen, is de Brandaris. Midden in het dorp torent dit markante gebouw hoog boven de omgeving uit. Al in 1323 stond op deze plek een vuurhuis. In 1594 ontstond de Brandaris in de huidige vorm. Toevallig ook het jaar waarin Willem Barentsz vertrok voor zijn eerste ontdekkingsreis. Deze eilander is het meest bekend van zijn overwintering op Nova Zembla.

Het Drenkelingenhuisje ontdekken

Helemaal aan de oostkant van het eiland staat op het strand het Drenkelingenhuisje. Niet voor niets staat het op deze plek. De zee was bij het oosten van het eiland vroeger wild. Dat zorgde voor veel schipbreuken. Overlevenden die het eiland bereikten, konden in het Drenkelingenhuisje op krachten komen.

Op het strand staat nu een replica van het originele gebouw. Want bij een zware storm in 1962 verdween ook het Drenkelingenhuisje in de woelige zee. Je kunt over het strand wandelen naar het huisje. Maar dat is een forse tippel. Gelukkig zijn er excursies. Of je pakt de fiets en loopt het laatste stuk naar het Drenkelingenhuisje.

Struinen door Midsland

Na West-Terschelling is Midsland het grootste dorp op het eiland. Het zal je niet verbazen dat het in het midden van Terschelling ligt. Natuurlijk heeft het dorp leuke winkels, terrasjes en prachtige rijksmonumenten. Maar de grootste bezienswaardigheid is de eenbeukige Kruiskerk, midden in het dorp. Naast de kerk ligt de oude begraafplaats. Bijzonder is dat in het dorp nog de burenplicht geldt: na het overlijden van een inwoner regelen de buren de begrafenis. De terrassen blijven leeg, de vlaggen worden gestreken en men staat letterlijk stil bij de overledene.

Natuurgebied de Boschplaat

Het oostelijk deel van Terschelling is het decor voor een uniek natuurgebied: de Boschplaat. Naast hoge duinen en zandvlaktes liggen er kwelders en moerassen. Een bijzonder gebied met zeldzame planten en bijzondere vogels. Natuur- en vogelliefhebbers halen hier hun hart op. Niet voor niets is dit gebied sinds 1970 een erkend Europees natuurreservaat.

Je kunt de Boschplaat wandelend of fietsend bewonderen. Daarnaast organiseert Staatsbosbeheer regelmatig excursies. Maar de leukste manier is een huifkartocht door de Boschplaat. Zo kom je op plekken die anders moeilijk bereikbaar zijn. In het broedseizoen zijn sommige delen afgesloten voor bezoekers.

Dark Sky Park

In Nederland is zoveel lichtverontreiniging, dat je nergens meer echte duisternis ervaart. Maar op Terschelling beleef je de sensatie van echte donkerte nog. Want het eiland bezit een officieel “Dark Sky Park”. Het ligt in natuurgebied de Boschplaat. Met helder weer en weinig maanlicht kun je op die plek de sterren bewonderen. Bovenop de hoge duintoppen kijk je van horizon naar horizon. De helft van het heelal schittert voor je ogen, een unieke ervaring!

Bijzondere uitzichtpunten op het eiland

Helaas is het niet mogelijk om de Brandaris te beklimmen. Jammer want vanaf de top zou je een fantastisch uitzicht hebben over het eiland en de Waddenzee. Maar gelukkig zijn er een paar andere natuurlijke uitzichtpunten:

Kaapduin West

Dit is het hoogste duin van Terschelling. Hij ligt ruim 31 meter boven NAP. Op de top heb je een fantastisch panorama. Je ziet het dorp West-Terschelling aan je voeten liggen. Daarnaast kijk je tot ver over het Wad. Gelukkig ligt er een fraai betonnen pad naar de top.

Seinpaalduin

Seinpaalduin geeft een uniek uitzicht over West, de haven van Terschelling, het Groene strand en de Noordsvaarder. Het duin dankt zijn naam aan de seinpaal die er staat.

Kaapsduin Oosterend

Bij Oosterend ligt uitzichtpunt Kaapsduin. De steile trappen beklimmen valt niet mee. Gelukkig staan er veel bankjes om even uit te rusten. Vanaf de top heb je een ongekend 360 graden panorama. Je ziet de Noordzee, natuurgebied de Boschplaat en de Waddenzee.

Koreabos

Langs de binnenduinrand vanaf West-Terschelling is dit het laatste stukje bos voor Midsland Het is aangelegd in 1951 gedurende de Koreaoorlog. Men noemde het bos daarom het Koreabos en dat is altijd zo gebleven. Op het 20 meter hoge duin heb je een mooi uitzicht.

Wandelen op Terschelling

Wat is er lekkerder dan het eiland wandelend verkennen? Terschelling heeft veel mooie wandelpaden. Een wandeling over het uitgestrekte strand is bij ons altijd favoriet. Je kunt niet het hele eiland rondwandelen over het strand. Dat zou ook een te grote afstand zijn. Want vanaf West-Terschelling over het strand naar de uiterste oostpunt is maar liefst 30 km. En dan moet je ook nog terug…

Vorig jaar maakten we een fantastische wandeling op Terschelling. Variatie troef, want we deden zowel de duinen, het strand, de bossen, de polders en de dijk aan het wad aan. Dit jaar was het beurt aan West-Terschelling. Een avontuurlijke wandeling voerde ons door de ruige natuur langs uitzichtpunten en natuurlijk het strand. Via de wandelknooppunten kun je gemakkelijk je eigen route samenstellen. Daarnaast heeft de VVV van Terschelling enkele fraaie wandelroutes op het eiland beschreven.

En op Terschelling mag het wadlopen niet in je programma ontbreken. Zo kun je zelfs wadlopen vanaf Harlingen naar het eiland. Het is een zware tocht van zes uur, dus alleen voor echte sportievelingen weggelegd. Maar er zijn verder genoeg eenvoudige excursies op het wad mogelijk. Ga nooit op eigen houtje het wad op, maar doe het altijd onder begeleiding van een gids.

Fietsen in je vakantie op Terschelling

Auto’s zijn toegestaan op het eiland. Maar de fiets is het ideale vervoermiddel op Terschelling. Het eiland heeft geen fietsknooppunten. Maar er is wel een uitgebreid netwerk aan fietspaden. Een fraaie fietstocht is de “Sporen in het Zand’-fietsroute”. De tocht van 40 kilometer komt langs alle plekken met historische of culturele waarde. De route is gemarkeerd met oude stoeppalen en is in twee richtingen te fietsen. Kies je fietsrichting vooral uit op basis van de wind. Want een briesje in je rug is toch wat comfortabeler dan tegen de wind in fietsen.

Wij hebben alle Waddeneilanden op de fiets ontdekt. Het eilandhoppen op de Wadden was onze leukste vakantie ooit in eigen land. Echt een aanrader als je de Waddeneilanden wilt bezoeken!

Eco Safari

Een Eco Safari is een leuke manier om de natuur van Terschelling te ervaren. In een elektrische terreinwagen rijd je over de plekken die voor anderen onbereikbaar zijn. Zo krijg je een unieke blik op de ongerepte natuur van het eiland. Onderweg vertelt de gids alles over de geschiedenis en cultuur van Terschelling. Je kunt kiezen voor een ochtend- of avond safari. Je spot naar wild, vogels en beleeft een mooie zonsopkomst of -ondergang.

Musea bezoeken

Op Terschelling zijn er vier musea. Twee springen er wat ons betreft uit:

Wrakkenmuseum

In een authentieke Terschellinger boerderij tref je een bonte verzameling van opgedoken stukken uit wrakken aan. De eigenaar heeft zelf jarenlang alle inventarisstukken uit scheepswrakken verzameld. Dat heeft geleid tot een bijzondere collectie van rariteiten vanaf 1650 tot nu. Heel bijzonder om dit allemaal te zien.

Museum ‘t Behouden Huys

Zeevaarder Willem Barentsz overwinterde op Nova Zembla. In dit museum ervaar je hoe hij die bittere koude doorstond in zijn hut. Maar het museum vertelt ook het verhaal over de verwoesting van West-Terschelling door de Engelsen in 1666. Daarnaast is er een tentoonstelling over het boerenleven op het eiland.

Cranberries proeven

Deze lekkernij kwam oorspronkelijk niet voor op het eiland. Maar in 1868 bleek de cranberryplant in de duinen van Terschelling te groeien. Waarschijnlijk heeft een schip wat vaten cranberries verloren in een storm. De duingrond bleek de perfecte voedingsbodem voor de plant. In alle winkels koop je wel cranberries of cranberry producten . Maar je mag zeker de Cranberry Lekkernijwinkel en het Koffie & Theehuys de Bessenschuur niet overslaan.

Bonustip: Oerol meemaken

Cultuurliefhebbers trekken in juni op vakantie op Terschelling. Want halverwege die maand vindt al sinds 1982 het beroemde Oerol festival plaats. In die tijd is Oerol uitgegroeid tot een van de grootste locatie theaterfestivals in Europa. Het festival combineert natuur met theater, muziek, beeldende kunst en straattheater. Twee jaar lang ging Oerol niet door vanwege de coronapandemie. Maar in 2022 vindt het festival weer plaats. Van 10 tot en met 19 juni is Midsland en omgeving weer het toneel van talloze bijzondere voorstellingen.

Veelgestelde vragen over vakantie op Terschelling

Hoe kom ik op Terschelling?

Rederij Doeksen verzorgt vanuit Harlingen de overtocht met de veerboot naar Terschelling. De sneldienst doet er 50 minuten over de normale veerboot iets minder dan 2.We raden je zeker aan om je tickets voor de boottocht vooraf online te reserveren.

Mag ik autorijden op Terschelling?

Ja, net als Texel staat Terschelling auto’s toe op het eiland. Reserveer in dit geval zeker op tijd de overtocht. Want het aantal plaatsen aan boord voor auto’s is beperkt. Op het eiland heb je de auto eigenlijk niet nodig. Met de fiets is net zo leuk. Je auto kun je in Harlingen op grote parkeerplaatsen kwijt. Pendelbussen brengen je daarna snel naar de boot.

Wat is de beste periode voor een vakantie op Terschelling?

De beste periode om Terschelling te bezoeken is in de maanden mei tot en met september. In de zomervakantie kan het druk zijn. Medio juni, tijdens het Oerol festival, zijn er veel bezoekers op het eiland.

Wat zijn de leukste adresjes voor eten en drinken?

Deze restaurant bevelen we je aan:

Of ga naar een van de vele leuke strandpaviljoens die het eiland rijk is. En wil je eens een keer een heel erg bijzondere, culinaire ervaring op Terschelling? Boek dan bij Lidy een wijnproeverij met de lekkerste, bijbehorende gerechtjes. Zij verzorgt een compleet programma bij je eigen vakantiehuisje!

Waar overnacht ik tijdens een vakantie op Terschelling?

Op Terschelling zijn er diverse overnachtingsgelegenheden. Je vindt er veel vakantieparken, vakantiewoningen, hotels, B&B's, pensions, natuurhuisjes en een paar leuke campings. Deze plekken bevelen we je aan: