Het meer van Quilotoa

Het meer van Quilotoa

Home » Ecuador » Het meer van Quilotoa

In het centrale hoogland ligt het kleine plaatsje Quilotoa. De beroemdste bezienswaardigheid is de “Laguna Quilotoa”, een kratermeer dat rondom wordt begrensd door een vulkanische berg. Vanaf de berg zie je het meer ruim 300 meter lager liggen. Het water heeft een prachtige blauwgroene kleur en schijnt gigantisch diep te zijn, zeker 250 meter. De lokale bevolking gelooft dat het bodemloos is, we hebben het niet gecheckt!

Vanaf het dorpje loop je een pad af naar het meer en kun je een kano huren en rondpeddelen over het meer. Je bent wel een half uurtje onderweg om beneden te komen en reken op iets meer dan een uur voor de tocht naar boven. Om het dorp Quilotoa in te mogen en het meer te bezoeken, moet je bij de toegang tot het plaatsje een kaartje kopen.

Mooi uitzicht op het meer van Quilotoa in de mist.

Wandelen rondom Laguna Quilotoa

Nog bijzonderder is het om over de bergkam helemaal rondom het meer te lopen. Er zitten beste wat steile stukken in, dus het is best inspannend. Onderweg heb je diverse prachtige vergezichten, je ziet de Cotopaxi in de verte als het helder is. Maar vooral het uitzicht op het meer is prachtig en na ieder stuk wandelen weer compleet anders. Onderweg kom je langs stalletjes waar de lokale bevolking wat souvenirs, drank en snacks verkoopt. In totaal kost de tocht je een halve dag minimaal. Wij zijn ermee begonnen in de middag en waren net voor het donker werd weer terug in het dorp. Omdat er het laatste deel van de tocht een mist kwam opzetten, hing er een hele mystieke sfeer en was het een geweldige tocht.

Quilotoa

Overnachten

Quilotoa zelf heeft niet heel veel bijzondere onderkomens. We sliepen zelf in hosteria Alpaca en vonden dit ons slechtste verblijf in heel Ecuador. Ook de restaurants zijn niet top, maar ok. Toch vonden we het een mooi onderdeel van onze trip door Ecuador. Ook omdat we de dag erna een flinke wandeling hebben gemaakt naar een volgend dorpje. De uitzichten zijn prachtig tijdens zo’n tocht. Wel is het handig om dit met een gids te doen, want de route-aanwijzingen zijn slecht. Je kunt, als je veel tijd hebt, ook de zogenaamde “Quilotoa Loop” maken. Hierbij bezoek je een aantal dorpjes in de omgeving, waar echte traditionele inheemse markten zijn. Reken er wel op dat het vervoer ter plekke lastig is te regelen. Bussen rijden onregelmatig. Laat je dus goed voorlichten hoe je de loop het beste kunt maken. Wij hadden er geen tijd voor, dus kunnen je niet adviseren hoe je de Quilotoa Loop het beste kunt maken.

Het is mogelijk om rondom het meer van Quilotoa te lopen.