De weekmarkt van Otavalo

De weekmarkt van Otavalo

Home » Ecuador » De weekmarkt van Otavalo
In de noordelijke hooglanden, zo’n drie uur rijden per bus vanuit Quito ligt Otavalo. Hier wordt op zaterdag een van de grootste markten van de Andes gehouden. Het is een kleurrijk geheel, waarin heel veel mooie stoffen van alpaca wol worden verkocht. Het centrale plein van Otavalo, “Plaza de Ponchos” is doordeweeks ook al het centrum van markthandel. Maar op de zaterdagen wordt ongeveer iedere straat benut voor marktkramen. Als je op zoek bent naar een felgekleurde poncho, dan slaag je hier zeker! De traditionele bewoners van Otavalo zijn beroemd om hun weeftechnieken. Al ver voor de Incatijd had men ontdekt hoe je van alpaca wol mooie spullen kon maken.
Vrouw borduurt op weekmarkt in Otavalo.

De weekmarkt

Naast de grote weekmarkt midden in het centrum van Otavalo kun je ook een bezoek brengen aan de dierenmarkt, net buiten het centrum. Volg de mensenmassa of de dierenpoep op straat en je staat na 10 minuten op een terrein waar van alle soorten dieren worden verhandeld. Natuurlijk is er een grote sector met cavia’s. Maar ook kippen, eenden, ganzen, koeien, varkens en paarden kun je daar zien. Onze host van de homestay waar wij die dagen verbleven, kwam terug van de markt met een nieuw gekochte koe. Het is een enorm chaotische toestand op de dierenmarkt, maar we hebben er met veel plezier een paar uur rondgekeken en natuurlijk de meest prachtige foto’s gemaakt.

Mensen op markt in Otovalo met op de achtergrond een vulkaan.
Als je naar de zaterdagmarkt wilt gaan, is het handig om al een dag eerder in Otavalo te zijn. Je kunt dan zo vroeg mogelijk op de markt zijn, nog voor de toeristen en dagjesmensen vanuit Quito arriveren. Op vrijdag kun je al voldoende zien, want op het centrale plein is altijd wel markt. Om te overnachten, is het leuk om te gaan naar een homestay van de organisatie “Runa Tupari”. Je maakt zo kennis met de lokale bevolking en hun leven. Je slaapt in een simpele kamer, maar er is eigenlijk wel altijd een eigen badkamer.
Laguna de Cuicocha in de buurt van Otavalo

Laguna de Cuicocha

Naast een bezoek aan de weekmarkt van Otavalo is het ook de moeite waard om Laguna de Cuicocha te bezoeken. Dit meer op 3100 meter hoogte ligt in het Reserva Ecologica Cotacachi-Cayapas. Het is een vulkanisch kratermeer. Twee eilanden zijn tijdens een latere eruptie ontstaan en hebben de vorm van de rug van een cavia. De naam van het meer is ook een verbastering in de lokale taal van “caviameer”. Wij zijn met een gids rondom het meer gelopen. In totaal is dit een (gemakkelijke) tocht van ongeveer 14 kilometer, waar we bijna 4 uur over hebben gedaan. Bij helder weer zie je de besneeuwde hellingen van de vulkaan Cotacachi.

Accommodatie in Otavalo

In Otavalo is er redelijk wat accommodatie te vinden, met name hotels en guest houses.