Per paard of fiets naar de Cotopaxi vulkaan

Per paard of fiets naar de Cotopaxi vulkaan

Home » Ecuador » Per paard of fiets naar de Cotopaxi vulkaan

In het Parque Nacional Cotopaxi is de vulkaan met dezelfde naam de grote attractie. Bij helder weer kun je de vulkaan al van ver zien, hoog uitstekend boven de omgeving met een prachtig wit sneeuwdek aan de top. In het park is het doordeweeks heel rustig. De weekenden zijn veel drukker, omdat er dan veel dagjesmensen uit Ecuador een bezoek willen brengen. Wij verbleven in een prachtige hacienda genaamd “El Porvenir”. Dit mooie authentieke gebouw ligt op ongeveer vier kilometer van de ingang het Nationale Park. Het uitzicht op de Cotopaxi is vanaf de hacienda perfect. In de gemeenschappelijke ruimte kun je lekker opwarmen bij het haardvuur en krijg je direct kruidenthee tegen hoogteziekte aangeboden. Er zijn diverse soorten onderkomens, van slaapzaaltjes tot en met privé kamers.

toeristen in traditionele kleding te paard bij monument Cotopaxi.

Te paard, te fiets en te voet de Cotopaxi verkennen

Via onze hacienda hebben we de omgeving op verschillende manieren verkend. We hebben een mooie wandeling gemaakt en zijn we te paard, traditioneel gekleed, naar diverse uitzichtpunten gereden. Ook zijn we per mountainbike naar het Nationale Park gefietst. De tocht ernaartoe was best zwaar. De onverharde weg stijgt ligt licht en omdat je op grote hoogte bent, hap je al snel naar adem. Het is verstandig om regelmatig te stoppen en zeker niet te hard te willen gaan. Bij de ingang van het park moet je je registreren. Omdat tijdens ons bezoek de vulkaan een lichte activiteit vertoonde, waren slechts enkele paden geopend. Ook is het sinds de laatste uitbarsting van de Cotopaxi in 2016 niet meer toegestaan om de vulkaan te beklimmen. Niet dat we die behoefte hadden, overigens!

Mountainbiker met op de achtergrond de Cotopaxi vulkaan.

Helaas troffen wij het niet met het weer: het was zwaar bewolkt en mistig die dag. Daardoor was het perfecte plaatje van de Cotopaxi niet te maken. Maar de omgeving was geweldig mooi. Bij een meertje hebben we nog een leuke wandeling gemaakt met mooie uitzichten. De terugweg was heerlijk, licht dalend fiets je weer terug, dat kost gelukkig geen enkele inspanning.

Bij de hacienda kun je mountainbikes huren. Men heeft goed materiaal en je krijgt een helm en handschoenen mee. Ook verzorgen zij de paardrijtochten, waarbij je een traditionele poncho, rijbroek en cap meekrijgt. De gids spreekt helaas geen Engels. Voor wandelingen in de omgeving van de hacienda heeft men eenvoudige kaartjes ter beschikking. Zorg dat je warme kleding bij je hebt, want het kan hard waaien en de temperatuur is vaak niet zo hoog.

Te paard vanaf Hacienda El Porvenir naar de Cotopaxi vulkaan.