Bezoek aan de shaman in Cuyabeno Reserve

Bezoek aan de shaman in Cuyabeno Reserve

Home » Ecuador » Bezoek aan de shaman in Cuyabeno Reserve

Cuyabeno Reserve

In 2016 hebben we een aantal dagen genoten van het wildleven en de natuur in het Reserva Producción Faunistica Cuyabeno. Dit natuurgebied met een prachtige jungle waar een grote diversiteit aan flora en fauna te zien is, ligt in het noordoosten van Ecuador. We zijn vanuit Quito gevlogen naar Lago Agrio. Hier werden we opgewacht door de gidsen van onze lodge. Na een rit van ongeveer een uur in een minivan, kwamen we bij de ingang van Cuyabeno Reserve. Hier stapten we over in kleinere gemotoriseerde kano’s. In de twee uur dat we onderweg waren naar de lodge, zagen we al heel veel prachtige vogels, luiaards en apen.

Wij verbleven in de Jamu Lodge, ver weg van de bewoonde wereld. Verspreid over het terrein staan 9 traditioneel gebouwde cabañas. Een aantal daarvan zijn “twee onder een rieten dak” cabañas, met elk een eigen slaapkamer en een goede badkamer. Het hoofdgebouw bestaat uit twee verdiepingen, met een lounge met hangmatten en een eetruimte.

Rivier in het regenwoud bij Cuyabeno Reserve.

Tijdens de dagen dat we er verbleven, hebben we heel veel tochten per kano gemaakt over de rivier naar mooie meren. Natuurlijk hebben we een prachtige zonsondergang meegemaakt en konden we de roze dolfijnen spotten. Daarnaast maak je veel wandelingen door de natuur. Je ziet en hoort heel veel wild en ontzettend grote bomen. Natuurlijk maak je ook een tocht in het donker door de jungle en zie je heel veel insecten. De gidsen zijn ontzettend goed in het spotten van alle dieren en kunnen je enthousiast heel veel vertellen over de natuur. Ook helpen ze je met het maken van mooie foto’s, door bijvoorbeeld de camera voor een verrekijker te houden.

Zonsondergang bij Cuyabeno Reserve Ecuador.

Siona-gemeenschap

Als afsluiting van onze jungle trip hebben we een bezoek gebracht aan de Siona-gemeenschap. de grootste etnische groep in de jungle. We hebben daar veel gezien over hun manier van leven, hun jacht op voedsel en de gebruiken. Hoogtepunt was een bezoek aan de “shaman”. Dit is een medicijnman die in de stammen enorm wordt gerespecteerd door zijn kennis van de medicinale kracht van alle planten. Hij geneest de bevolking op een natuurlijke wijze, door gebruik te maken van allerlei planten en kruiden. Voor nagenoeg alle ziekten heeft een stam wel een natuurlijk medicijn. De shaman dient die vaak op ceremoniële wijze toe aan de patiënt. En volgens de verhalen heeft iedereen er erg veel baat bij.

Inheems meisje in Cuyabeno Reserve.

Cuyabeno Reserve: praktische zaken

 

 • Het is belangrijk om koele, goed ventilerende kleding mee te nemen naar de lodge. Liever geen katoen.
 • Draag vooral lichaamsbedekkende kleding die dik genoeg is om insectenbeten te voorkomen. Wees zuinig met insectenwerende middelen, omdat die ook schade toebrengen aan de natuur.
 • Neem een plastic zak mee waarin je je vieze spullen kunt opbergen.
 • Een goede tropenhoed is heel handig om mee te nemen.
 • Tijdens de tochten in de jungle draag je altijd rubber laarzen. Deze zijn beschikbaar in de lodge. Dat geldt ook voor een regenponcho. Het kan soms heel hard regenen en dan is een poncho echt belangrijk.
 • Neem wel sandalen of slippers mee om te dragen in de lodge.
 • Neem een kleine verrekijker mee om het wild goed te kunnen zien.
 • Voor de nachtelijke excursies is een zaklamp, of nog beter, een hoofdlamp noodzakelijk.
 • Neem zo min mogelijk bagage mee naar de lodge. Op de boot is er niet veel ruimte.
 • Een waterdichte zak om je camera of telefoon op te bergen is handig.
 • Er is geen bereik in de lodge. Wel kun je je telefoon opladen als de generators ‘s avonds aan gaan.
Spin op blad in de nacht in Cuyabeno Reserve.