Bijzondere diersoorten op de Galapagos eilanden

Bijzondere diersoorten op de Galapagos eilanden

Home » Ecuador » Bijzondere diersoorten op de Galapagos eilanden

Unieke dieren op Galapagos eilanden

Mocht je nog twijfelen of je tijdens je reis in Ecuador een bezoek moet brengen aan de Galapagos eilanden, dan kunnen we je maar één advies geven: DIT MAG JE NIET MISSEN! Ja, het is weer een eind vliegen van het vasteland, ja, het is duur om een cruise te boeken, ja, de hotels en het eten zijn veel duurder dan op het vasteland. Maar je krijgt er zo ontzettend veel moois voor terug dat je die extra kosten snel vergeet. Volgens ons kom je nergens ter wereld zo dichtbij werkelijk heel bijzondere dieren. Deze vulkanische eilanden liggen zo geïsoleerd, dat de beesten geen natuurlijke vijanden hebben. Je moet zelfs oppassen om niet op een leguaan te trappen.

Blue footed booby met jong op de galapagos eilanden in Ecuador

De eilanden hebben elk hun eigen unieke flora en fauna die nergens anders op de wereld voorkomt. De oorspronkelijke dieren en planten hebben zich namelijk volledig aangepast aan de eisen die de omstandigheden op de eilanden aan hen stellen en hierdoor hebben ze unieke uiterlijkheden ontwikkeld. Charles Darwin bezocht met zijn schip Beagle de Galapagos eilanden in 1835. Hij heeft hier veel onderzoek gedaan en heeft ook hier de basis gelegd voor de evolutietheorie. Een bezoek aan het Charles Darwin Research Station, op het grootste eiland Isla Santa Cruz gevestigd, mag daarom ook eigenlijk niet ontbreken in je reisplan.

Leguaan op de Galapagos eilanden in Ecuador.

Wat krijg je te zien?

Tijdens je verblijf op de eilanden zul je onder meer zeeleeuwen, land- en zeeleguanen, reuzenschildpadden, flamingo’s, pinguïns, dolfijnen, albatrossen, haviken, pelikanen, fregatvogels en Jan-van-Genten met prachtige blauwe pootjes (blue footed boobies) tegenkomen. In zee kun je zwemmen met zeeschildpadden en zie je wellicht een manta. Afhankelijk van het seizoen kun je ook dolfijnen en walvissen (orka’s) spotten. Ook zie je rifhaaien die rusten in kleine baaitjes. Doordat je zo dichtbij de dieren kunt komen, kun je prachtige foto’s maken. En natuurlijk kun je snorkelen, duiken en relaxen aan de stranden.

Om toegang te krijgen tot de Galapagos eilanden, moet je per persoon $ 20 voor een ticket betalen. Dit ticket koop je op de luchthaven van vertrek. Daarnaast betaal je op de luchthaven van Baltra een vergoeding van $ 100 om de natuur in stand te houden. De autoriteiten controleren streng of je geen planten, kruiden en etenswaren meeneemt naar de Galapagos eilanden.

Vogel droogt vleugels op galapagos eilanden.

Opties om de eilanden te bezoeken

Je moet eigenlijk alle bezienswaardigheden op de eilanden georganiseerd doen. Om de flora en fauna te beschermen, is het niet toegestaan om op eigen houtje de belangrijke plekken te bezoeken. Je kunt ervoor kiezen om een cruise te boeken. Dit is de duurste optie om de Galapagos eilanden te zien. Je vaart dan ‘s nachts en hebt overdag de tijd om de diverse eilanden te bezoeken. Je benut je tijd zo optimaal en je komt vaak op plekken waar de bezoekers met dagtrips niet zullen komen.

Een andere manier is om de belangrijkste eilanden per speedboot te bezoeken en zelf excursies te boeken op de diverse eilanden. Dit is een goedkopere optie. Houd er daarbij wel rekening mee dat de speedboten soms een paar uur onderweg zijn van het ene eiland naar het andere en dat de zee ruw is in sommige periodes. Een pilletje tegen reisziekte kan dan zeker geen kwaad. Bij vertrek kijkt men je bagage goed na en brengt ook een zegel aan. Bij aankomst op het volgende eiland verwijdert een beambte het zegel weer.

Wij hebben vier dagen op de Galapagos eilanden doorgebracht. Daarbij hebben we een programma laten samenstellen door een reisorganisatie, Pure! Ecuador. Daarbij wisten we wanneer we een ferry hadden, welk hotel we sliepen en welke excursies gemaakt konden worden. Zo konden we de tijd op de eilanden optimaal benutten.

Schildpad op de Galapagos eilanden.