Het Uffizi Museum: culturele hoogtepunt van Florence

Het Uffizi Museum: culturele hoogtepunt van Florence

Home » Florence » Het Uffizi Museum: culturele hoogtepunt van Florence

Florence bezoeken en het Uffizi Museum overslaan, dat mag eigenlijk niet. Want het Uffizi Museum is het culturele hoogtepunt van Florence. Terwijl de stad al zoveel prachtige bezienswaardigheden heeft. Waarom hoort dit museum op ieders bucketlist te staan? Galleria degli Uffizi, zoals het museum in het Italiaans heet, herbergt de belangrijkste collectie renaissancekunst ter wereld. Het is daarom een van ‘s werelds meest populaire musea. Op drukke dagen stromen 12.000 kunstliefhebbers binnen. Jaarlijks bezoeken meer dan twee miljoen mensen het Uffizi Museum.

Geschiedenis van het Uffizi Museum

Het geslacht De’ Medici was een machtige en invloedrijke familie in Florence. Deze familie was de grondlegger van het internationale bankwezen. Maar de familie had ook een toonaangevende invloed op de kunst en architectuur in Florence en omgeving. In 1560 gaf Cosimo I de’ Medici de opdracht tot de bouw van nieuwe kantoorgebouwen voor de regenten van de stad. Architect Giorgio Vasari maakte het ontwerp voor deze “Uffizi”.

Eind 16e eeuw kwamen de eerste kunstwerken in het gebouw. De familie De’ Medici stelde toen haar kunstverzameling tentoon in de gangen van het gebouw. Daarnaast gaven zij architect Buontalenti opdracht om een grote ruimte te ontwerpen, de “Tribuna”. Daar konden de grote werken een plaats krijgen. In de jaren daarna kwamen steeds meer kunstwerken in het gebouw. Niet alleen schilderijen en beelden, maar ook boeken en sieraden kregen een plaats in het gebouw.

In 1743 liet de laatste erfgenaam van De’ Medici het gebouw en de collectie na aan de stad Florence. De voorwaarde was dat de stad de werken moest bewaren en dat de kunst Florence nooit mocht verlaten. In 1765 werd het gebouw ingericht als museum. Nu is het een van de meest bezochte musea in de hele wereld.

Bezoek aan het Uffizi Museum

De verzameling kunstobjecten van het museum is enorm. Lang niet alle schilderijen en beelden zijn tentoongesteld, veel materiaal staat opgesteld in de depots. Een aantal jaren geleden heeft men de expositieruimte sterk vergroot. Maar nog steeds zijn de depots rijkelijk gevuld met kunst.

Het gebouw waarin het Uffizi Museum is gevestigd, heeft een U-vorm. De belangrijkste museumzalen bevinden zich op de bovenste verdieping. Dat is ook het startpunt van je bezoek. Vanaf dat moment volg je de collectie in chronologische volgorde. In totaal heeft het museum 45 zalen.

De plattegrond van het Uffizi Museum is een handige leidraad bij het bezoek. Zo geeft deze twee wandelroutes aan. De blauwe route is het “short path”. Daarmee zie je de meesterwerken uit de collectie. De roze route is het “classic path”. Met deze route zie je alle kunst van het museum. De plattegrond geeft met het symbool van een hart aan welke kunstwerken je absoluut niet mag missen.

De collectie omvat vooral werken van Italiaanse meesters uit de middeleeuwen, renaissance en barok. Bekende kunstenaars uit die perioden zijn onder andere Giotto, Masaccio, Botticelli, Bellini, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafaël, Titiaan en Caravaggio. Daarnaast heeft het museum werken van buitenlandse kunstenaars. Enkelen daarvan komen uit de Lage Landen, zoals Rubens en Rembrandt.

Meer dan alleen schilderkunst

Het museum toont veel prachtige schilderijen. Daarnaast is er een uitgebreide collectie beeldhouwwerk opgenomen. Vooral in de centrale hal van het museum staan prachtige Griekse en Romeinse beelden. Daar zie je onder andere de Gaddi Torso en de Worstelaars. Maar het museum heeft ook een uitgebreide collectie beelden uit de renaissance- en baroktijd. Topstuk uit die tijd is het Martelaarschap van de Heilige Laurentius van Bernini.

Tot slot heeft het museum een unieke collectie Vlaamse wandtapijten uit de tweede helft van de zestiende eeuw. Dit zijn de zogenaamde Valois Tapijten. Zij beelden de weldadige feesten van Catharina de’ Medici aan het Franse hof uit.

Neem bij het bezoek ook de tijd om van het prachtige gebouw te genieten. Kijk zeker ook regelmatig omhoog. De plafonds zijn prachtig en vaak rijkelijk voorzien van kleurige fresco’s Maar ook het uitzicht naar buiten is fraai. Vanaf de ramen op de bovenste verdieping kijk je uit op de Ponte Vecchio boven de rivier de Arno.

Hoogtepunten in het Uffizi Museum

Het is ondoenlijk om alle hoogtepunten van het Uffizi Museum te beschrijven. Toch willen we er enkele noemen. Maar ontdek vooral met eigen ogen wat een prachtige kunstwerken een plaats in het museum hebben gekregen.

Giotto en Cimabue

Giotto was de leerling van Cimabue in de 13e eeuw. Beiden, maar vooral Giotto, hebben gezorgd voor een revolutie in de schilderkunst. Giotto was de eerste die ruimte en perspectief in de kunstwerken tot uiting bracht. Hij zorgde daarmee voor een revolutie in de schilderkunst. Ook was vooral hij verantwoordelijk voor de overgang van een Byzantijnse stijl naar een meer levendiger Gotische stijl. In een van de eerste zalen van het museum hangen werken van Giotto en Cimabue. Het topstuk is Ognissanti Madonna.

Kunst van Botticelli

Sandro Botticelli was een kunstenaar uit Florence. In de middeleeuwen kreeg hij vele opdrachten van de familie De’ Medici. Maar niet alleen in Florence was hij bekend. Zijn roem zorgde ervoor dat hij ook meehielp bij de versiering van de Sixtijnse Kapel in de Sint-Pietersbasiliek. Zijn belangrijkste werken hangen echter in het Uffizi Museum. Dat zijn Primavera, de Geboorte van Venus en de Aanbidding der Wijzen.

Uniek kunstwerk van Michelangelo

Michelangelo is wereldberoemd geworden door zijn beeld David. Dat is een van de meest bekende beeldhouwwerken ter wereld. Dit beeld staat echter niet in het Uffizi. Je kunt het bij je bezoek aan Florence wel bewonderen. David is het topstuk van de Galleria dell’Accademia. Het Uffizi heeft het enige schilderij dat Michelangelo maakte in zijn leven. Dat is de Heilige Familie, ofwel de Doni-tondo. Hij maakte het ter gelegenheid van de bruiloft van Agnolo Doni en Maddalena Strozzi.

Hertog en Hertogin van Urbino

Piero della Francesca is de maker van dit beroemde dubbelportret van de hertog van Urbino en zijn vrouw. Beiden zijn en-profil afgebeeld. Dit was een eis van de hertog, omdat hij in een strijd zijn rechteroog was kwijtgeraakt. Vanaf dat moment wilde hij alleen maar vanaf zijn linkerzijde worden geportretteerd.

Tweemaal Annunciatie

De Annunciatie, de aankondiging aan Maria van de geboorte van Jezus door de aartsengel Gabriël, komt op twee topstukken in het museum voor. Simone Martini schilderde in 1333 zijn meesterwerk. Hij was sterk beïnvloed door de nieuwe technieken die Giotto toepaste. Zo’n 140 jaar later maakte de toen nog jonge Leonardo da Vinci ook een versie van de Annunciatie. Hij situeerde het tafereel in een van de tuinen van Florence.

De Tribuna

De achthoekige zaal Tribuna is rijkelijk versierd in rode en gouden kleuren. Maar de grootste attractie van deze ruimte zijn de belangrijkste kunstschatten die de familie De’ Medici bezat. Er staan belangrijke klassieke beelden in de ruimte. Aan de wanden hangen enkele portretten van De’ Medici’s en hun kinderen. Hoog aan de muur hangt het kunstwerk het Musicerende Engeltje. Het kunstwerk is op talloze posters afgebeeld.

Andere hoogtepunten in het Uffizi Museum

Dit is maar een kleine selectie van prachtige kunstwerken in het museum. Er zijn er nog veel meer. Zo zijn er veel belangrijke werken van de kunstenaar Rafaël te zien. Ook de Venus van Urbino, een sensueel naakt van kunstenaar Titaan, mag je niet overslaan. Daarnaast hangt het natuurlijk ook erg af van je persoonlijke smaak welke kunstwerken je aanspreken of niet. Maar een bezoek aan het Uffizi Museum zal voor iedereen een hoogtepunt van de stad Florence zijn.

Veelgestelde vragen over het Uffizi Museum

Waar ligt het Uffizi Museum in Florence?

Het Uffizi Museum ligt aan de oevers van de Arno. Dat is in het centrum van de stad. Je kunt het museum dan ook gemakkelijk wandelend bereiken vanaf de andere bezienswaardigheden. Het adres is Piazzale degli Uffizi 6. Als je met het openbaar vervoer komt, neem dan bus C1 met halte Galleria Degli Uffizi. Eventueel kun je ook lijnen C3 en C4 naar de halte Ponte Vecchio. Vanaf de brug loop je zo naar het museum toe. Probeer niet met de auto naar het museum te komen. Kom je toch met de auto, parkeer deze dan aan de rand van de stad. Met het openbaar vervoer reis je dan verder.

Waarom mag ik het Uffizi Museum niet missen?

Het Uffizi Museum is een van de meest populaire musea. Het museum toont de belangrijkste kunstcollectie uit de renaissance ter wereld. Tal van beroemde meesterwerken van kunstenaars in die tijd vind je in het Uffizi Museum.

Wat zijn de belangrijkste meesterwerken van het Uffizi Museum?

Het Uffizi Museum herbergt een enorme collectie aan kunst uit de renaissance. Het aantal meesterwerken is niet op een hand te tellen. Deze topstukken uit de collectie mag je eigenlijk niet overslaan:

 

  • Madonna Rucellai
  • Aanbidding der Wijzen
  • De Hertog en Hertogin van Urbino
  • De Geboorte van Venus
  • De Heilige Familie
  • Venus van Urbino
  • Primavera
  • Annunciate
  • Madonna dal Collo Lungo
Hoeveel tijd heb ik nodig voor een bezoek aan het Uffizi Museum?

Wil je alle kunstwerken goed bewonderen, dan kun je wel een hele dag in het museum doorbrengen. Trek zeker voor je bezoek een halve dag uit. Dan hoef je je niet te haasten in het immens grote museum.

 

Het museum heeft twee looproutes aangegeven: een korte route langs de belangrijkste werken op de tweede verdieping. Hiervoor is minimaal 1,5 tot 2 uur benodigd. De klassieke route voert langs de Italiaanse en Europese kunst van de 13e tot de 17e eeuw. Hiervoor is zeker 2,5 uur nodig.

Wat is de beste tijd om het Uffizi Museum te bezoeken?

Het Uffizi Museum is ongekend populair vanwege de geweldige kunstcollectie. Daarom is het er elk moment van het jaar druk, dag in dag uit. Het museum is iedere dag geopend behalve op maandag. De toegang is mogelijk vanaf 8:15 uur. Dat is een ideaal tijdstip om te genieten van de meesterwerken. Je bent de grote drukte dan voor. Rond lunchtijd en aan het einde van de dag kan de drukte ook wat afnemen. Probeer je bezoek niet te plannen in de drukke zomermaanden juli en augustus.

Kan ik vooraf online een ticket voor het Uffizi Museum te reserveren?

Je kunt online een ticket voor het Uffizi Museum kopen. Dat is ook van harte aanbevolen, om de lange rijen voor de kassa te vermijden. Onderaan deze blog hebben we diverse mogelijkheden voor het kopen van tickets vermeld.

Hoe vermijd ik de lange wachtrijen voor het Uffizi Museum?

Door vooraf een online ticket te kopen, vermijd je de lange wachtrijen voor het Uffizi Museum. Je hoeft niet in de rij te staan en kunt gelijk naar de toegangscontrole. Onderaan deze blog hebben we diverse mogelijkheden voor het kopen van tickets vermeld.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.