Dom van Florence, toonbeeld van pracht en praal

Dom van Florence, toonbeeld van pracht en praal

Home » Florence » Dom van Florence, toonbeeld van pracht en praal
Florence is de geboorteplaats van de Italiaanse Renaissance. De stad herbergt enkele van ’s werelds meest indrukwekkende architecturale en culturele schatten. Zoals de Dom van Florence, die schittert als een icoon van middeleeuwse pracht en vernuft. In deze blog leiden we je rond in de Dom van Florence. Daarbij besteden we ook aandacht aan de omliggende hoogtepunten. Zoals de koepel van Brunelleschi, de toren van Giotto, het baptisterium en het Museo dell’Opera del Duomo.

Al deze monumenten vormen samen een van de belangrijkste architectonische hoogtepunten uit de vroege Renaissance. Bij een bezoek aan Toscane mag je Florence eenvoudigweg niet overslaan. En daarbij kun je makkelijk een dag voor verwondering en bewondering doorbrengen op Piazza del Duomo en de verschillende architectonische hoogstandjes op het plein. Ze tonen de pracht en praal van Florence in volle glorie. Zo hadden de bestuurders van de stad het ook bedoeld in de 13e eeuw. Zij wilden pronken met de politieke macht en de rijkdom van de stad met de bouw van een nieuwe kathedraal. Daarmee kon de stad ook in architectonisch opzicht zijn belangrijke positie tonen.

Piazza del Duomo: het begin van de betovering

Je ontdekt de betovering van de Dom al voordat je hem nadert, op het majestueuze Piazza del Duomo. Dit openbare plein vormt het sfeervolle hart van Florence. Piazza del Duomo werd in de 13e eeuw ontworpen. Op en rondom het plein staan de historische gebouwen en natuurlijk de Dom van Florence. Hier begint je reis in de tijd, terwijl je oog in oog staat met de grandeur van de middeleeuwse architectuur.

Je zult niet de enige zijn op Piazza del Duomo. Het is het drukste plein van Florence. Diverse populaire winkelstraten komen uit op Piazza del Duomo. Talloze toeristen slenteren er rond, om een glimp op te vangen van de Dom en de andere gebouwen. De meeste zijn dagjesmensen. Vroeg in de ochtend of in de avond is het er wat rustiger. Vooral ‘s avonds is het plein de moeite waard om te bezoeken. Dan is de Dom prachtig verlicht, waardoor het monument nog indrukwekkender lijkt te zijn.

De Dom van Florence, een heilig meesterwerk

De Dom van Florence, of officieel Santa Maria del Fiore, is een van de grootste kathedralen in Europa. De bouw begon in 1296. Arnolfo di Cambio was de architect van dit meesterwerk. Hij heeft nooit kunnen zien hoe zijn ontwerp de stad internationale allure gaf want in 1310 overleed hij. Uiteindelijk is de kerk in de 15e eeuw voltooid.

Buitenzijde van de Dom van Florence

Het heiligdom is enorm groot. Zo’n 20.000 bezoekers kunnen in de kerk plaatsnemen. Loop maar eens helemaal om de Dom heen, dan krijg je de beste indruk van de omvang. Direct valt het vele marmer aan de buitenzijde op. Het witte marmer uit Carrara domineert, maar je ziet ook rood en groen marmer.

De voorgevel is rijkelijk versierd in een gotische stijl. Oorspronkelijk was de voorgevel van baksteen. Pas in de 19e eeuw kreeg de voorgevel zijn huidige uiterlijk. De Dom heeft diverse deuren. Daarvan is allermooiste de Porta della Mandorla met een fraai reliëf van Maria Hemelvaart. Een andere fraaie poort is Porta dei Canonici.

Interieur van de Dom van Florence

Nadat je je hebt verbaasd over alle pracht en praal aan de buitenzijde van de Dom, treed je de kerk binnen. Daar zal de eerste indruk anders zijn. De kerk heeft namelijk een sober interieur. Dat was vroeger anders. Tal van kunstwerken sierden het heiligdom. Wil je die nu bewonderen, dan zul je een bezoek moeten brengen aan het museum van de kerk, Museo dell’Opera del Duomo. Nu valt de enorme omvang van de kathedraal door de relatieve leegte nog meer op.

Toch heeft het interieur voldoende hoogtepunten. Zoals de schitterende marmeren vloer. Een fraai kunstwerk is het schilderij van Michelino, waarop Dante zijn La Divina Commedia uitlegt. Geniet daarnaast van de schitterende 15e eeuwse glas-in-loodramen. De toegang tot de kerk is gratis. Wel is het verplicht om passende kleding te dragen. Dus bedekte schouders en knieën en geen zonnebrillen, petten of hoeden.

De koepel van Brunelleschi: een hemelse triomf

Een hoogtepunt van je bezoek aan de Dom van Florence is de koepel, ontworpen door Filippo Brunelleschi. Weinig architecten durfden deze immense klus aan. Het bestuur van de stad organiseerde daarom een wedstrijd voor het ontwerp van de koepel. Brunelleschi ging de uitdaging aan. Hij bedacht een bouwtechniek die een bijzondere constructie mogelijk maakte. Daarmee kon hij de grootste koepel ter wereld bouwen. Het was een technisch wonder in die tijd. In 1436 voltooide Brunelleschi deze ongelooflijke koepel. Het bouwwerk torent boven Florence uit als een hemelse triomf van de menselijke verbeelding.

Hoewel het meer dan 460 traptreden zijn, is het absoluut de moeite waard om de koepel te beklimmen. Gelukkig is er onderweg bij een tussenstop even de tijd om op adem te komen. Daar heb je een fraai zicht op de glas-in-lood medaillons en de straat onder je. Daarna gaat de klim verder tussen de binnenste en buitenste ring van de koepel. Daar valt op hoe ingenieus de constructie van Brunelleschi was. Dan bereik je uiteindelijk de top. Kom even op adem voordat je van het uitzicht op de stad en het omliggende Toscaanse landschap gaat genieten. Want dat is, figuurlijk ditmaal, ook adembenemend. Voor een beklimming van de koepel is een ticket noodzakelijk.

Campanile van Giotto: toonbeeld van elegante schoonheid

Direct naast de Dom van Florence staat de campanile van Giotto, de klokkentoren. Let als je ervoor staat op de verfijnde elegantie van dit gebouw. De getalenteerde architect Giotto di Bondone ontwierp dit meesterwerk in 1334. Ook zijn noodlot was dat hij het bouwwerk nooit in volle glorie heeft gezien: hij overleed kort na het begin van de bouw. Twee andere architecten namen de klus daarna over. Zij hebben wel wat wijzigingen in het originele ontwerp aangebracht. Zo heeft de campanile geen torenspits gekregen, maar een plat dak. Ook brachten zij grote vensters aan.

De toren is een perfecte weergave van de Florentijnse gotische stijl. Marmer in stroken van wit, groen en roze geven de campanile een prachtig uiterlijk. Daarnaast is de toren rijkelijk versierd met beelden. Diverse reliëfs beelden taferelen uit het Oude Testament uit. Dit zijn overigens kopieën. De originele reliëfs kun je bewonderen in het Museo dell’Opera del Duomo.

Je kunt de campanile beklimmen. Na iets meer dan 400 traptreden valt je een panoramisch uitzicht op de stad ten deel. Hier zie je Florence vanuit een ander perspectief. Voor het beklimmen van de klokkentoren is een ticket noodzakelijk.

Baptisterium, ode aan religie en kunst

Het baptisterium, ofwel doopkapel, is een gebouw met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 4e eeuw. Daarmee is het ook het oudste bouwwerk van de stad. Het stond er dus al eeuwen eerder dan de beroemde Dom van Florence. Opvallend is de achthoekige vorm van de kapel met veel wit en groen marmer.

Het baptisterium is beroemd om de drie portalen met bronzen deuren. Vooral de “Poort van het Paradijs” van Ghiberti is een toonbeeld van de Renaissancekunst. Deze jonge kunstenaar won de prijsvraag voor het ontwerp van de noordelijke deuren. Direct na de voltooiing ervan begon hij aan zijn meesterwerk, de oostelijke deuren. Michelangelo vond die creatie zo fraai, dat hij ze hernoemde tot de “Poort van het Paradijs”. De deuren bestaan uit 10 reliëfpanelen met daarop bijbelse onderwerpen afgebeeld.

Het interieur is gedecoreerd met opvallende mozaïeken die bijbelse verhalen vertellen. Boven de toegangsdeur is de wereldgeschiedenis afgebeeld van de schepping tot Johannes de Doper. Voor het bezoeken van de doopkapel is een combinatieticket met het museum noodzakelijk. Dat biedt de kans om de originele deuren van het baptisterium te bewonderen. Deze staan nu in het Museo dell’Opera del Duomo. Na een overstroming in 1966 heeft men in de doopkapel de deuren vervangen door kopieën.

Museo dell’Opera del Duomo: schatbewaker

Als je de Dom van Florence hebt bewonderd en ook de andere gebouwen op Piazza del Duomo hebt verkend, mag een bezoek aan het Museo dell’Opera del Duomo niet ontbreken. Dit museum huisvest een schat aan kunstwerken en sculpturen die ooit de Dom en de omliggende gebouwen sierden.

De originele deuren van het baptisterium stelen de show. Vooral naar de reliëfs op de “Poort van het Paradijs” kun je lang gebiologeerd kijken. Maar er is veel meer te zien in het museum. Je krijgt een uitgebreid beeld van de beste Florentijnse (beeldhouw)kunst uit de Renaissance. Zo is het “Dansend Koor” een van de topstukken. Het is een prachtig paneel van het reliëf Cantoria. Dit hing oorspronkelijk boven de deur van de Sacristie in de Dom. Daarnaast tref je een uitgebreide collectie van Donatello aan, de belangrijkste inspirator van Michelangelo. Ook voor een bezoek aan het museum is een ticket noodzakelijk. Daarmee kun je tevens het baptisterium bezoeken.

De Dom van Florence is niet zomaar een kerk; het is een symbool van de creatieve geest en culturele pracht van de stad in de middeleeuwen. Daarom mag een bezoek aan de Dom en de bijbehorende gebouwen eenvoudigweg niet ontbreken bij je bezoek aan het prachtige Florence.

Praktische informatie voor je bezoek aan de Dom van Florence

Hoe kom ik in Florence?

Florence ligt in het noorden van Toscane. Met de auto is het 1360 km rijden vanaf Utrecht, ruim 14 uur reistijd als alles meezit. Met de trein doe je er een uurtje langer over. Maar je reist dan wel comfortabel en milieuvriendelijk. En je komt ook nog eens heerlijk uitgerust aan. Het treinstation ligt vlakbij alle bezienswaardigheden. Vliegen kan ook, maar zorgt voor een grote CO2-uitstoot. Florence heeft een vliegveld dat ongeveer 6 kilometer van het centrum ligt.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Florence?

De beste reistijd zijn de maanden mei en juni, of september en oktober. Probeer niet in juli en augustus te gaan. De stad is overvol en de hitte maakt het drukkend benauwd.

Kan ik de Dom van Florence gratis bezoeken?

De binnenkant van de kathedraal mag je gratis bezoeken. Daarvoor hoef je geen tijdslot reserveren, je kunt gaan op ieder gewenst moment. Op zon- en feestdagen is de kerk veelal gesloten. Gepaste kleding is noodzakelijk. Dit betekent: geen blote schouders en knieën, geen hoed of pet en geen zonnebril. De toegang is ook niet mogelijk als je een grote rugzak of tas draagt.

 

Wil je ook de andere bezienswaardigheden in en rond de Dom bezoeken (koepel, campanile, baptisterium en het museum), dan zijn tickets vereist. Er zijn combinatietickets mogelijk. Daarmee bezoek je twee of meer van de bezienswaardigheden met een ticket.

Wat is de beste tijd om de Dom van Florence te bezoeken?

Hoe vroeger je komt, hoe rustiger het is. De Dom opent de deuren om 8:15 uur. Aan het begin van de avond is het over het algemeen ook wat rustiger. De deuren sluiten op doordeweekse dagen om 19.15u.

Hoeveel tijd moet ik uittrekken voor een bezoek aan de Dom van Florence?

Als je de Dom, koepel, campanile, baptisterium en het museum allemaal wilt bezoeken, kun je er zeker een dag voor uittrekken. Houd er namelijk rekening mee dat de beklimmingen van de koepel en campanile tijdrovend zijn door het grote aantal traptreden. Daarnaast is er zoveel te zien, dat je ogen tekort komt.

Kan ik ook begeleide tours voor de Dom van Florence boeken?

Er zijn rondleidingen in de Dom en andere gebouwen van het complex mogelijk. Hieronder vind je enkele mogelijkheden:

 

Waar kan ik overnachten in Florence?

Florence heeft een ongelofelijk groot aanbod van accommodaties. Variërend van B&B’s, appartementen, boutique hotels tot zeer luxe onderkomens. Met deze keuze slaap je gegarandeerd goed:

 

 

Dit is het complete aanbod van accommodaties in Florence.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.