Bali

Bali

Home » Indonesië » Bali

Bali in een notendop

Net ten oosten van het Indonesisch eiland Java ligt het befaamde en prachtige Bali, ook wel – en niet zonder reden – het ‘eiland van de goden’ genoemd. De kleine parel in de Indonesische archipel kent een gevarieerd bergachtig landschap van vulkanen, een ruige kustlijn, heerlijke stranden, warmwaterbronnen, watervallen en prachtig groene sawa’s (rijstvelden).

Bali is overwegend hindoeïstisch. Je ziet dit onder meer terug in de circa 20.000 (historische) tempels die het eiland rijk is! Dit grote aantal is deels te danken aan wetgeving die voorschrijft dat elk dorp minimaal 3 tempels heeft. Elk van die tempels houdt minstens 2 ceremonies per jaar. Los van de algemene feestdagen is er dus altijd wel wat te doen. Behalve op Nyepi, de dag van de absolute stilte.

Nyepi op Bali

Deze dag valt meestal in maart. Politie en beveiliging zien erop toe dat niemand van 6:00u ‘s ochtends tot 6:00u ‘s ochtends de volgende dag geluid maakt. Zelfs het vliegveld gaat die dag dicht. Enige uitzondering zijn de ziekenhuizen. Dit lijkt een straf maar veel reizigers hebben het er voor over om juist deze dag op het eiland te zijn. Dit komt omdat voorafgaand aan de dag van de absolute stilte, het twee dagen lang feest is, in culturele en religieuze zin.

Buiten Nyepi om valt er bijzonder veel op het betrekkelijk kleine eiland te doen en te beleven. Als een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld heeft Bali niet voor niets vele awards in de wacht gesleept. Het eiland spreekt niet alleen jonge backpackers aan. Juist de meer senior reiziger, die meer uit zijn reiservaring wil halen dan – gekscherend – alleen die verfrissende Bintang tijdens het uitgaan en het kweken van een exotische huidskleur, laat zich er veel zien.

Zuid-Bali

Het meest populaire deel van het eiland, in elk geval onder jongeren, is het zuiden. Hier vind je steden als het bekende Kuta, Sanur en Denpasar. Wij hebben dit deel van het eiland juist zoveel mogelijk links laten liggen. Voor ons was het gebied rond Ubud in het midden van Bali het meest interessante. Ook in Ubud kan het (erg) druk zijn met toeristen, maar op de een of andere manier beleefden we die drukte niet zo.

Noord-Bali

In het noorden ligt onder andere het rustige stadje Lovina waar je dolfijnen kunt spotten. Wij zijn er geweest maar vonden het er net iets té rustig. Wel is het een goede uitvalsbasis voor dagtrips naar bijvoorbeeld Singaraja of de Gitgit-watervallen. Singaraja was voorheen het bestuurlijk centrum van Bali. Naast het voormalig koningspaleis vind je hier de tempels Pura Jagat Natha en de Pura Meduwe Karang.

West-Bali

Het westen van Bali is het meest rustige deel van het hele eiland. Naast de veerboten naar Java vind je er onder meer de prachtig gelegen tempels van Pura Rambu Siwi, Pura Taman Ayun en de Pura Tanah Lot, de meest gefotografeerde tempel van Bali. Helaas ontbrak het ons aan de tijd om dit deel van het eiland te bezoeken.

Oost-Bali

Waar we wel wat tijd hebben doorgebracht is het oosten van het eiland. Dit was in de omgeving van Amed en Tulamben. Los van de goede duikmogelijkheden bevindt zich in dit gebied ook de hoogste vulkaan van Bali: de indrukwekkende Mount Agung. Je kunt de ruim 3100 meter hoge vulkaan beklimmen. Je hebt hier wel een goede conditie voor nodig! De meeste georganiseerde wandelingen vertrekken midden in de nacht zodat je op de top van de vulkaan de zon kunt zien opgaan.

Nusa Lembongan

Waar we niet geweest zijn maar wat wel hoog op onze bucketlist staat, is het Balinese eiland Nusa Lembongan, gelegen ten zuidoosten van Bali. We willen die kant op om er in het juiste seizoen te duiken met de mola mola. Deze vissoort, ook wel de maanvis of klompvis genoemd, is een beenvis van 1000 tot 2000 kilo zwaar met een hoogte van 2 tot 4 meter.

Rijstveld op Bali, Indonesië

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

Het aanbod aan accommodatie op Bali is bizar groot, voor elke portemonnee. Van goedkope hostels en iets duurdere maar heerlijk comfortabele hotels, tot zeer luxe maar prijzige resorts, of zelfs privé-villa’s met zwembad. Juist vanwege het grote aanbod is het niet zinvol om op deze blogpagina een algemene aanbeveling te doen voor een hotel of resort. In plaats daarvan verwijzen we je graag naar de volgende overzichtspagina’s van accommodaties in enkele steden op Bali:

Gezondheid

Op Bali komt weliswaar geen malaria voor maar wel dengue. Reden genoeg om je goed te beschermen tegen muggenbeten. Iets anders om rekening mee te houden is de tropenzon waar je je goed voor moet insmeren. Gebruik dan wel zonnebrandcrème die niet schadelijk is voor het watermilieu! Waak er daarnaast voor dat je geen onbehandeld water in restaurants of het kraanwater in hotels drinkt. Gebruik het kraanwater zelfs niet om je tanden te poetsen!

Alhoewel de medische voorzieningen op Bali in principe prima zijn, zullen de meeste reizigers bij grote complicaties of bij opname liever in een ziekenhuis verblijven in Jakarta, in Perth (Australië) of in een stad als Singapore. Het kan dan ook geen kwaad om vóór vertrek de polis van je ziektekosten- en/of je reisverzekering kritisch door te nemen of ook kosten voor repatriëring naar andere steden of landen wordt vergoed. Houd er overigens rekening mee dat je in vrijwel alle gevallen het consult of de medische behandeling moet voorfinancieren.

Tempel aan de rand van water op Bali

Beste reistijd

Bali is eigenlijk het hele jaar prettig om te verblijven. Van december tot maart wil het nog wel eens flink regenen en is de luchtvochtigheid hoger dan in onze zomer, maar ook dan heb je vele uren zonneschijn. Alhoewel het eiland niet groot is zijn er redelijk wat klimaatverschillen per regio. Zo is het noorden van het eiland droger dan het zuiden. In het midden van het eiland, met name in de bergen, kan het langdurig bewolkt zijn en kun je het hele jaar door regen verwachten. Daarnaast kan het hoog in de bergen, zoals bij Bedugul en Kintamani, soms behoorlijk koud worden.

Omdat het in onze zomermaanden en eind december door de vele toeristen uit Europa en Australië nogal druk kan zijn, is onze herfst en lente in onze beleving een betere periode om het prachtige eiland te bezoeken.

Boer werkt in de regen op sawa op Bali.

Vervoer

De meeste reizigers komen via de internationale luchthaven in Denpasar aan op het eiland. Vanuit Australië, Europa en andere landen in Azië zijn er vele (dagelijkse) vluchten rechtstreeks naar Bali. Maar vergelijk goed de kosten van een ticket omdat je in veel gevallen veel voordeliger uit bent door eerst naar bijvoorbeeld Jakarta te vliegen om van daaruit een vlucht te nemen naar Bali. Daarnaast zijn er bootdiensten tussen Java en Bali (meerdere keren per dag) en verschillende bootdiensten (ferry, fast boat, enz.) tussen Bali en Lombok, Nusa Lembongan en de Gili-eilanden.

Eenmaal op het eiland zijn er vele manieren om je te verplaatsen. Zo kun je voor relatief weinig geld een auto huren, of zelfs een auto met chauffeur die wel raad weet met de volstrekt onduidelijke verkeersregels. Deze laatste optie kost circa € 35 per dag incl. brandstof.

Perama-bussen

Toen wij er waren maakten wij hoofdzakelijk gebruik van de zogenaamde Perama-bussen, een soort shuttlebus voor toeristen waarmee je naar de meest populaire plekken op het eiland kunt reizen. Soms boekten we een excursie bij onze accommodatie waarbij we met een nog kleiner busje enkele highlights van de omgeving bezochten. Los van andere soorten bussen, waaronder de zogenaamde Bemo-bus die meestal in dezelfde plaats rondrijdt, kun je uiteraard ook de blauwe taxi nemen.

De kustlijn van Bali.

Brommer huren

De goedkoopste en mogelijk ook meest avontuurlijke manier, echter, is om een brommer/scooter te huren. Net als met een huurauto ben je dan vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Reis je met z’n tweeën dan kun je gezien de lage huur- en brandstofkosten er zelfs nog voor kiezen om beiden een gemotoriseerde tweewieler te huren. Naast vele voordelen van de beschikking over een eigen voertuig geldt er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

  • Heeft je brommer meer dan 50cc dan moet je wel een internationaal rijbewijs bij je hebben waarop staat dat je je motorrijbewijs hebt.
  • Het dragen van een helm is verplicht, al zie je veel mensen deze regel aan hun laars lappen. Persoonlijk vinden wij het niet echt praktisch om elke keer als je ergens naar binnen wil steeds je helm mee te nemen.
  • Er zijn redelijk wat verhuurders die nietsvermoedende toeristen oplichten. Maak wat foto’s van de brommer waar ook de verhuurder op staat, voordat je de brommer daadwerkelijk huurt. Als de verhuurder na afloop klaagt over vermeende, opgelopen schade tijdens de huurperiode, dan kun je laten zien dat de schade voordat je hem huurde al was ontstaan.
  • Doorgaans moet een borg worden betaald. Het afgeven van je paspoort valt daar NIET onder!
  • Alhoewel in vele gevallen schade of letsel is verzekerd door je reisverzekering, kan het geen kwaad om ook een verzekering af te sluiten voor de brommer.

Fietstour over Bali

Een van de leukste manieren om Bali te ontdekken, is een fietstocht met een lokale gids. Deze brengt je naar de leukste plekken en geeft veel informatie over het eiland. Wij boeken onze fietstochten altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles over Bali weet te vertellen, goede kwaliteit fietsen en een heerlijke, veilige route over het eiland.

Bootjes op het strand van Bali.

Highlights

Ondanks dat Bali, vooral in vergelijking met eilanden als Kalimantan, Sumatera en Sulawesi, niet een groot eiland is, heeft het bijzonder veel te bieden. Van vele tempels en andere, historische plekken zoals de olifantengrot (Goa Gajah), tot vulkanen, watervallen, warmwaterbronnen en sawa’s (rijstvelden), en ga zo maar door.

Bij een kort verblijf van minder dan twee weken kun je wellicht het beste gebruik maken van de vele excursies die overal en door iedereen worden aangeboden. Dit is een effectieve manier om in korte tijd veel van het eiland te zien. Op de website van Perama Tour & Travel, een van de vele touroperators op het eiland, vind je een groot aantal excursies dat zij kunnen verzorgen. Tijdens zo’n excursie ben je een groot deel van de dag op pad en bezoek je vele interessante locaties. Een van de voordelen van meegaan met een dergelijke excursie is dat je dit doorgaans samen met andere reizigers doet wat niet alleen gezellig maar vooral ook nuttig is omdat je veel reistips en ideeën kunt uitwisselen.

Trek je er liever zelf op uit dan kun je overwegen om een brommer, auto of – beter nog – een auto met chauffeur te huren. De chauffeur kan je dan in ongeveer drie dagen de belangrijkste toeristische trekpleisters van het eiland laten zien.

Actief

Met een eBike door de rijstvelden bij Ubud

Met een eBike door de rijstvelden bij Ubud

Onlangs waren we opnieuw op Bali te vinden. Het eiland van de goden heeft namelijk veel meer te bieden dan je tijdens slechts één vakantie kunt beleven. Een van de highlights van ons tweede bezoek was een deels gemotoriseerde fietstocht door het...

Wandelen langs sawa’s en vulkanen

Wandelen langs sawa’s en vulkanen

Als je denkt aan Bali, dan denk je wellicht niet meteen aan het maken van (lange) wandelingen. De fraaie, tropische natuur van het bergachtig eiland vol watervallen en vulkanen leent zich echter bij uitstek voor het wandelen langs alle mooie...

Raften op Bali

Raften op Bali

Raften is avontuurlijk Raften is een in onze ogen super leuke, avontuurlijke activiteit voor jong en oud, waarbij je met een raft een ‘woeste’ rivier gaat bedwingen. Alhoewel het er soms heftig aan toe lijkt te gaan, valt het in de praktijk wel mee....

Duiken op de USAT Liberty op Bali

Duiken op de USAT Liberty op Bali

USAT Liberty: beroemdste duikstek op Bali Tijdens ons bezoek aan Bali hebben we meerdere duiken gemaakt. We vonden de duikstekken prima, maar minder spectaculair dan in bijvoorbeeld Sulawesi en Raja Ampat. Eén duikstek sprong er wél uit, namelijk...

Cultuur

De smaragdgroene sawa’s van Bali

De smaragdgroene sawa’s van Bali

Toen we op Bali waren vielen ons met name de talloze rijstvelden (sawa’s) op. De vruchtbaarheid van het land, het zachte klimaat en de ruime beschikking over zoet water zijn hier debet aan. Vanwege het heuvelachtig karakter van het eiland zijn de...

Hindoetempels van Bali

Hindoetempels van Bali

Los van prachtig groene sawa’s (rijstvelden) en (actieve) vulkanen staat Bali wereldwijd bekend om de talloze hindoetempels. Als genoemd in onze blog over Bali, moet elk dorp minimaal drie tempels bouwen en onderhouden, maar de meeste dorpen hebben...

Natuur

Watervallen van Bali

Watervallen van Bali

Op Bali kun je bijzonder veel watervallen bewonderen, de een nog mooier dan de ander. Hieronder een kleine greep van enkele van de watervallen die je simpelweg gezien moet hebben. De watervallen van Sekumpul Sekumpul is de hoogste en misschien wel...

Monkey Forest bij Ubud

Monkey Forest bij Ubud

Onze favoriet op Bali is zondermeer het super gezellige stadje Ubud. Of eigenlijk moeten we zeggen: de super gezellige 14 dorpen, want dat is wat Ubud feitelijk is. De afgelopen 10 jaar is Ubud uit zijn voegen gegroeid door de grote toestroom van...