Duiken op de USAT Liberty op Bali

Duiken op de USAT Liberty op Bali

Home » Bali » Duiken op de USAT Liberty op Bali

USAT Liberty: beroemdste duikstek op Bali

Tijdens ons bezoek aan Bali hebben we meerdere duiken gemaakt. We vonden de duikstekken prima, maar minder spectaculair dan in bijvoorbeeld Sulawesi en Raja Ampat. Eén duikstek sprong er wél uit, namelijk het wrak van de USAT Liberty. Het wrak van 125 meter in lengte is een must voor elke duiker die naar Bali gaat. Niet voor niets is deze duikstek de meest beroemde van heel Bali.

De USAT Liberty was een Amerikaans vrachtschip dat in 1942 op doorreis van Australië naar de Filipijnen door een Japanse torpedo getroffen werd. Om de lading te redden werd het schip door een Amerikaanse en Nederlandse kruiser gesleept. Hierna strandde het bij Tulamben in het oosten van Bali. De uitbarsting van de nabijgelegen Mount Agung zorgde in 1963 er voor dat het schip los raakte van het strand. Hierdoor kwam het schip op de plek terecht waar het nu nog steeds ligt.

vrouwelijke duiker bij de usat liberty op bali

Voor iedereen toegankelijk

Een van de redenen dat het schip een populaire duikstek is geworden is dat de duikstek voor nagenoeg elke duiker goed toegankelijk is. De pret begint al op 7,5 meter diepte en gaat door tot ruim 30 meter. En het is niet alleen het imposante wrak dat het hart van de duiker steelt. Daarnaast is de visrijke omgeving waaronder Napoleons, makrelen, bultkoppapegaaivissen, sweetlips, heel veel buisalen en zelfs het pygmee zeepaardje imposant!

Er staat doorgaans weinig stroming en het zicht is met dik 20 meter goed te noemen. Het advies is wel om er ‘s ochtends vroeg of juist later in de middag te komen omdat het overdag te druk is. Heb je er een duik gemaakt, maak er dan beslist nog een op het wrak. Het schip is namelijk zo groot dat je minimaal twee duiken nodig hebt om het een beetje te leren kennen. Bij voorkeur maak je de tweede duik in het donker!