Wandelen langs sawa’s en vulkanen

Wandelen langs sawa’s en vulkanen

Home » Bali » Wandelen langs sawa’s en vulkanen

Als je denkt aan Bali, dan denk je wellicht niet meteen aan het maken van (lange) wandelingen. De fraaie, tropische natuur van het bergachtig eiland vol watervallen en vulkanen leent zich echter bij uitstek voor het wandelen langs alle mooie natuurelementen. 

Het beste seizoen om op Bali te wandelen is van mei tot en met september. Dit komt omdat je dan de meeste kans hebt op lekker zonnig weer in de bergen en omdat de paden dan niet modderig of glad zijn. Dat maakt het wandelen eenvoudig. 

Wandelen op Bali levert je mooie vergezichten op.

De mooiste plekken om te wandelen langs sawa’s en vulkanen

Onderstaand vind je slechts een kleine selectie van verschillende wandeltochten voor onervaren en ervaren wandelaars, die bijzonder de moeite waard zijn.

De jungle van Sambangan in het noorden van Bali

Deze tocht begint op de parkeerplaats van de Sambangan Secret Garden Waterfall. Je hebt feitelijk twee wandelingen die je er kunt maken: de eerste duurt 3 tot 4 uur waarbij je maar liefst drie spectaculaire watervallen te zien krijgt. De andere wandeling duurt 8 uur. Je komt dan uit bij 8 verschillende watervallen. Het zijn heerlijke wandelingen langs de rijstvelden en door de Balinese jungle.

De bergkam van Campuhan

Dit is een eenvoudige maar prachtige wandeling over een verhard pad in de omgeving van Ubud. De korte wandeling van ongeveer 2 kilometer begint bij hotel Ibah waar je ook bewegwijzering aantreft. Tip: ga ’s ochtends vroeg wandelen, op een tijdstip dat het nog niet zo heet is. Vervolgens ga je bij het Karsa Kafe aan het einde van het pad heerlijk ontbijten.

Wandelen door de groene sawa

Mount Batur

Deze actieve, ruim 1700 meter hoge vulkaan die ook wel de Gunung Batur wordt genoemd, biedt een van de meest bekende hikes van Bali. Net als bij vele andere vulkanen op Bali beleef je de mooiste wandelervaring als je op de top de zonsopgang mee maakt. Het is een flink stuk wandelen, maar je krijgt er wel wat voor terug!

De niet al te eenvoudige route start in Pura Jati of Toya Bungkah bij het meer van Batur. Afhankelijk van je conditie en ervaring ben je in twee tot drie uur op de top. Hier word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over het meer van Batur en enkele andere bergen, namelijk de Agung, Abang and Rinjani. Het advies luidt om dit met een gids te doen, alhoewel je de wandeling in principe ook zelfstandig kunt doen.

Wandelen op Bali bij zonsopkomst op Mount Batur.

De jungle van Munduk

Het gebied rond Munduk is een van de beste plekken op Bali om te wandelen. Je hebt er 12 fantastische routes die worden bewijzerd. Enkele van deze wandelingen zijn eenvoudig genoeg om zonder gids te doen. Dat neemt niet weg dat met gids altijd de voorkeur heeft omdat hij het gebied goed kent en voor relatief weinig geld je veel interessante wetenswaardigheden kan bijbrengen. Een van de wandelingen die je kunt doen is de zogenaamde ‘loop trek’ van een paar uur die je bij twee watervallen brengt. Een andere wandeling is de zes uur durende en redelijk intensieve ‘Dutch Colonial trek’. Deze voert langs onder meer de eerste guesthouse op Bali, Balinese dorpjes met rijstvelden en koffieplantages.