De smaragdgroene sawa’s van Bali

De smaragdgroene sawa’s van Bali

Home » Bali » De smaragdgroene sawa’s van Bali

Toen we op Bali waren vielen ons met name de talloze rijstvelden (sawa’s) op. De vruchtbaarheid van het land, het zachte klimaat en de ruime beschikking over zoet water zijn hier debet aan. Vanwege het heuvelachtig karakter van het eiland zijn de meeste rijstvelden door middel van terrassen tegen hellingen gebouwd. Het resultaat is een in onze ogen prachtig landschap van smaragdgroene terrassen die omzoomd door kokospalmen, trapsgewijs en met de vorm van de heuvel meebuigen. Op Bali is de rijstteelt van oudsher kleinschalig. Veel sawa’s zijn in eigen beheer en voor eigen gebruik.

Veel wandelingen die je op het eiland kunt maken voeren langs dergelijke, kleinschalige sawa’s. Ze zorgen voor prachtige fotomomenten en de wenselijke afwisseling in het landschap. Een aantal van de wat grotere sawa’s is zelfs een toeristische trekpleister. Wellicht het beste voorbeeld is Jatiluwih, dat ooit kandidaat was voor de cultureel werelderfgoedlijst van UNESCO. Hieronder een kleine greep uit de vele, prachtige sawa’s die je op Bali kunt bewonderen.

De sawa's zijn prachtig groen gekleurd.

De smaragdgroene sawa’s van Jatiluwih

De meer dan 600 hectare aan rijstvelden van Jatiluwih liggen op de zuidhelling van het Batukaru-gebergte in het westen van Bali. De sawa’s zijn de grootste en volgens velen de meest pittoreske van Bali.

Tegalalang

Tegalalang, gelegen vlakbij het centrum van Ubud, is weliswaar kleiner dan Jatiluwih, maar is zeer toegankelijk en in één woord: schitterend! Persoonlijk vinden wij deze rijstvelden zelfs mooier. Bekijk een video van de sawa’s van Tegalalang op YouTube.

De smaragdgroene sawa’s van Pupuan

Het boeren gehucht Pupuan ligt vlakbij Jatiluwih. Naast prachtig ogende, super groene rijstterrassen vind je er cacao-, koffie- en fruitplantages. Ook kun je er fantastisch wandelen in de nabijgelegen, tropische bossen vol watervallen en beekjes.

Munduk

Het gebied rond Munduk biedt een waanzinnig mooi landschap van rijstterrassen. Daarnaast heb je er een van de mooiste watervallen van Bali, enkele prachtige wandelingen en perfecte mogelijkheden om te fietsen. Wat ons betreft een sawa die je beslist niet mag missen.

Uitzicht op een van de sawa's met bergen in de mist