Monkey Forest bij Ubud

Monkey Forest bij Ubud

Home » Bali » Monkey Forest bij Ubud

Onze favoriet op Bali is zondermeer het super gezellige stadje Ubud. Of eigenlijk moeten we zeggen: de super gezellige 14 dorpen, want dat is wat Ubud feitelijk is. De afgelopen 10 jaar is Ubud uit zijn voegen gegroeid door de grote toestroom van toeristen. De directe omgeving van de 14 dorpen heeft gelukkig weinig charme verloren. Houd er wel rekening mee dat het centrum nogal druk kan zijn met vele opstoppingen in het verkeer. Als je in Ubud bent, is het aan te raden om daarnaast een bezoek te brengen aan het monkey forest, het apenbos.

 

Beste reistijd voor Ubud

Ubud ligt in de heuvels waardoor het er net wat minder warm is dan aan de kust. Dit geldt met name voor de avonden. Overdag kan het er – mede vanwege de hoge luchtvochtigheid – behoorlijk benauwd zijn. Probeer daarom zoveel mogelijk van je geplande, inspannende activiteiten ‘s ochtends vroeg of laat in de middag te doen.

Er is slechts één periode in het jaar dat je Ubud het beste kunt vermijden, en dat is in onze wintermaanden december tot en met februari of maart. Het regent er dan namelijk heel erg veel en de hoge luchtvochtigheid maakt het niet meer echt aangenaam.

Aap op hek naast weg bij het monkey forest.

Activiteiten

Los van de gemoedelijke, relaxte sfeer die wij er ervaarden is Ubud ook vanwege het landschap en het bijzonder groot aantal dingen dat er te doen valt, een geweldige plek om een groot deel van je verblijf op Bali door te brengen. Minimaal een week in elk geval.

De belangrijkste historische trekpleisters en tempels bevinden zich buiten de stad. Wij raden je aan om gebruik te maken van de vele tourtjes die georganiseerd worden om sowieso meerdere daarvan te bezoeken.

Uiteraard kun je er ook zelf op uit trekken. Regel dan wel een gids zodat je niet alleen van de natuur en het landschap geniet maar ook meer te weten komt over bijzonder interessante culturele en spirituele wetenswaardigheden. Echt een gemis als je dit niet doet!

Verder kun je er in de omgeving fantastisch fietsen, raften, wandelen, en van de natuur en de vele, prachtig groene sawa’s genieten. Maar niet alle highlights bevinden zich buiten de stad. Eén van de dingen die wij zelf erg leuk en bijzonder vonden in de stad is het apenbos (monkey forest).

Aap en vrouw zitten gezellig op een muurtje bij monkey forest.

Monkey forest ( apenbos)

Het ruim 12 hectare grote monkey forest van Ubud ligt in het dorpje Padangtegal. De bewoners van dit dorp beschouwen het bos als een belangrijk centrum voor spiritualiteit, onderwijs en voorlichting, onderzoek en natuurbescherming.

Het monkey forest telt ongeveer 700 makaken (aapsoort) en 186 boomsoorten. Verder heb je er tempels uit het midden van de 14e eeuw en andere heilige plekken, maar deze zijn niet toegankelijk voor toeristen tenzij je er wilt komen bidden.

Van een afstand vonden wij de apen erg leuk en ook nog eens fotogeniek om te zien. Waar elders op aarde vind je midden in een stad of dorp zoveel wilde dieren los lopen? Alhoewel wij er alleen maar van genoten hebben, hebben we ook verhalen gehoord en gelezen over bezoekers van het bos die door ‘agressieve’ apen werden belaagd.

De dieren versperren vaak het pad. Als je er niet met een grote boog omheen loopt kan het zomaar gebeuren dat ze je benaderen om te zien of je geen voedsel bij je hebt.

Veel apen op een pad in het monkey forest.

Voorzorgsmaatregelen in het monkey forest

Volgens het management van het zijn de apen vrij van rabiës, maar wij zouden zelf daar niet op blind willen varen. Neem het zekere voor het onzekere en neem daarom sowieso geen etenswaardigheden mee het bos in. En ook geen plastic of papieren zakjes (zelfs geen plastic drinkwaterflesjes). Mocht je per ongeluk toch iets meenemen waar de apen interesse in hebben en uit je handen rukken, probeer het niet terug te pakken want dit ga je zeker verliezen!

We hopen niet dat bovenstaande je afschrikt om het monkey forest te bezoeken want het bospark blijft een mooie omgeving met bijzondere dieren. Toen wij er waren moesten wij vaak door het park omdat ons hotel – gezien vanuit het centrum – aan de andere kant van het bos lag. Al die keren konden we zonder problemen met makaken ons hotel bereiken.

Het monkey forest is overigens geopend van 8.30u tot 18.00u. De entree is circa € 3.

Kijk uit voor apen - Monkey Forest op Bali