Wandelen en wijnproeven in het Australische Margaret River

Wandelen en wijnproeven in het Australische Margaret River

Home » Australië » Wandelen en wijnproeven in het Australische Margaret River

Tijdens onze fantastische rondreis door Zuidwest-Australië deden we – op veler advies – ook de omgeving van Margaret River aan. Blij toe, want hier vonden we een ideale combinatie van natuur, wandelmogelijkheden en culinair genieten. Deze regio, ook wel bekend als “Down South”, is een van de beste wijnregio’s van heel Australië. De route die we daarom uitzochten, voerde ons langs vele weelderige wijngaarden en door adembenemend mooie landschappen. In deze blog leiden we je langs de hoogtepunten van Margaret River die je wat ons betreft niet mag overslaan.

Wijngaard

Margaret River: wijn, wijn en nog eens wijn

Pas in 1967 werden bij Vasse Felix de eerste wijnstokken geplant, waarmee de wijncultuur in de regio van start ging. Dit werd snel gevolgd door andere wijnhuizen, zoals Moss Wood, Cape Mentelle, Cullen, Leeuwin Estate, Woodlands en Wrights.

Met ruim 200 wijnhuizen is Margaret River uitgegroeid tot een prominente wijnregio in dit deel van Australië. Hoewel het gebied slechts 3% van de totale druivenoogst produceert, komt meer dan 20% van de betere Australische wijnen hier vandaan. De wijnstreek strekt zich uit over ongeveer 100 kilometer van noord naar zuid en 27 kilometer in de breedte.

Terroir en Klimaat

In Margaret River heerst een mediterraan klimaat, enigszins vergelijkbaar met dat van Bordeaux in een droog wijnoogstjaar. De milde, vochtige winters en zomerse briesjes vanuit zee zorgen voor ideale omstandigheden voor de teelt van druiven. De regio staat verder bekend om haar vruchtbare kalksteen- en gravelbodems. Deze ondergrond biedt een uitstekende drainage en bevordert de groei van hoogwaardige druiven. De unieke combinatie van terroir en klimaat resulteert in wijnen met een onmiskenbaar karakter en een uitgesproken regionale identiteit.

Wijngaard

Wijnen van wereldklasse

Margaret River staat als wijngebied vooral bekend om de productie van voortreffelijke chardonnay en cabernet sauvignon. Maar de regio produceert ook uitstekende sauvignon blanc, semillon, merlot en shiraz. Daarnaast worden er wijnen gemaakt van syrah, chenin blanc en verdelho.

De wijnen uit deze regio worden geroemd om hun complexiteit, elegantie en uitstekende mogelijkheden om te rijpen. Ze hebben talloze prestigieuze onderscheidingen ontvangen van wijnexperts en critici over de hele wereld.

Wijngaard

Wijnhuizen en -proeverijen

In de regio bevinden zich ruim 200 wijnhuizen, variërend van gerenommeerde namen tot kleine, door families gerunde wijnhuizen. Bij de meeste kun je genieten van wijnproeverijen en rondleidingen door de schilderachtige wijngaarden. Bij sommige wijnhuizen krijg je daarnaast uitleg over bijvoorbeeld het wijnmaakproces en de unieke kenmerken van de regio. Ons was het tijdens ons bezoek aan Margaret River vooral te doen om de doorgaans heerlijke wijnen te proeven.

Het is uiteraard ondoenlijk om alle wijnhuizen te bezoeken. Vooral als je maar een week de tijd hebt. Om die reden zijn wij eerst de plaatselijke VVV binnengestapt van het plaatsje Margaret. Hier hebben we ons volledig laten informeren over de beste wijnhuizen. We kregen daarnaast een grote kaart van het gebied mee. Op basis daarvan zijn we onze eigen route gaan samenstellen. In de praktijk bleek echter dat we sommige wijnhuizen links lieten liggen omdat ze er bijvoorbeeld iets te commercieel uitzagen. Aan andere, kleinschalige wijnhuizen brachten we daarentegen wel een bezoekje. Dit is dan ook meteen onze tip: stel een globale route samen maar laat je verder gewoon verrassen. Bezoek alleen de wijnhuizen die je op het eerste gezicht meteen aanspreken.

Wijngaard

De 10 beste wijnhuizen van Margaret River

Om je toch enige richting te bieden voor het samenstellen van je eigen wijnroute, hebben we een top 10-lijstje opgesteld. We hebben ze niet alle tien bezocht, dus we putten in dit geval niet volledig uit eigen ervaring. Het lijstje is opgesteld op basis van de informatie die de medewerker van de VVV ons gaf. En van wat we op internet na wat zoekwerk vonden.

 • Aravina Estate: bekend om zijn uitzonderlijke wijnen, culinaire ervaringen, exclusieve wijnproeverijen en een geweldige lunch.
 • Cape Mentelle: een van de pioniers van de regio. Ze focussen op het produceren van hoogwaardige wijn, waaronder hun iconische cabernet sauvignon.
 • Cullen Wines: toonaangevende producent van biodynamische wijn. Vooral bekend om zijn duurzame benadering van wijnbouw en uitstekende chardonnay. We hebben hier overigens geen wijn geproefd omdat we de proeverij buitenproportioneel prijzig vonden. Wel hebben we een interessante rondleiding door de tuin gemaakt. Dankzij de informatieborden en foto’s staken we veel op van het proces van duurzame wijn maken.
 • Domaine Naturaliste: een opkomend wijnhuis dat de aandacht trekt met zijn uitstekende chardonnay en cabernet sauvignon.
 • Howard Park: een producent van premium wijnen, met de focus op cabernet sauvignon en riesling.
 • Leeuwin Estate: beroemd om zijn prestigieuze, zogenaamde “Art Series”-wijnen en zijn iconische chardonnay.
 • Moss Wood: gerenommeerd om zijn elegante cabernet sauvignon en de productie van enkele van de beste wijnen in de regio.
 • Vasse Felix: pionier van de regio, bekend om zijn chardonnay en cabernet sauvignon.
 • Voyager Estate: beroemd om zijn prachtige wijnen, waaronder hun iconische cabernet sauvignon en chardonnay.
 • Wills Domain: een sterke reputatie opgebouwd met hoogwaardige wijnen. Focus op precisie in het wijn maken.
Wijngaard

Eervolle vermelding: Ashbrook Estate

In het lijstje hebben we niet wijnhuis Ashbrook Estate gezet, omdat dit wijnhuis volgens kenners niet de allerbeste wijnen maakt. Maar het verdient wel een vermelding in deze blog omdat we het een bezoek sowieso waard vonden. De entree is chic en statig. Maar na een lange oprijlaan door een fraai gebied kom je uit bij een vrij bescheiden estate. Wij troffen in de winkel een Nederlandse jongedame die ons veel heeft bijgebracht over de wijnbouw in Zuidwest-Australië. En de wijnen zelf? Die waren stuk voor stuk prima tot heerlijk! Misschien niet de crème-de-la-crème onder de wijnen, maar het was een hartelijk en interessant bezoek. En dat in een schitterende omgeving!

Wijngaard

Genieten van de prachtige natuur bij Margaret River

Los van de wijncultuur is Margaret River sowieso een regio die je niet wilt overslaan in Zuidwest-Australië. Tenminste als je net als wij natuur- en wandelliefhebber bent. Margaret River biedt namelijk veel natuurschoon aan bossen, kronkelende riviertjes en adembenemende kustlijnen. En middenin die natuurpracht zijn er talloze, fantastische wandelroutes (en zelfs fietsroutes) voor elk conditieniveau.

Fietser in het bos

Wandelmogelijkheden in Margaret River

De regio Margaret River biedt een scala aan wandelmogelijkheden, variërend van korte, schilderachtige wandelingen tot meer uitdagende trektochten. We noemen enkele van de voor ons meest opmerkelijke wandelroutes en gebieden:

Wooditjup National Park

Het Wooditjup National Park biedt eenvoudige routes, ideaal voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar een rustige wandeling door inheemse bossen.

Margaret River

Een van de wandelroutes die wij er gelopen hebben is de Chimney Trail Loop: een relatief korte wandeling van ongeveer een uur door een prachtig deel van het park. Wil je nog korter dan is de Rotary South Bank River Trail een goed alternatief. Wil je juist langer? De Ten Mile Brook Trail van iets meer dan 15 kilometer voert je naar een kleine dam. Overigens starten alle genoemde wandelingen in het plaatsje Margaret bij de rivier. Je wandelt daarbij onder meer langs het Margaret River Old Settlement: een interessant mini-openluchtmuseum.

openluchtmuseum

Leeuwin-Naturaliste National Park

Het grote Leeuwin-Naturaliste National Park langs de zuidwestkust van West-Australië strekt zich uit van Cape Naturaliste in het noorden tot Cape Leeuwin in het zuiden. Dit schilderachtige park heeft een gevarieerd landschap dat bestaat uit kliffen, witte zandstranden, en bijzondere geologische formaties. Daarnaast herbergt het park een netwerk van grotten, meren en beekjes, waaronder de beroemde Margaret River. Het gebied is rijk aan flora en fauna en biedt diverse recreatieve mogelijkheden zoals wandelen, birdwatching en kamperen.

Mammoth Cave

Daarnaast vormt het park het startpunt van de 135 kilometer lange Cape to Cape Track, een populaire wandelroute. Deze iconische wandelroute biedt adembenemende uitzichten op de zee, weelderige landschappen en prachtige wilde bloemen (vooral in het voorjaar). Maar wat op ons met name enorm veel indruk maakte, waren de grotten in het Leeuwin-Naturaliste National Park. Een van de grotten die je volgens ons beslist moet zien, is de reusachtige Mammoth Cave. Het grottenstelsel is zo uitgestrekt dat je nog een aardige wandeling aan de oppervlakte hebt vanaf de uitgang van de grot naar het bezoekerscentrum. Dit is zeker geen straf, want de bossen in deze omgeving zijn van ongekende schoonheid.

Bos bij grot

Wat er nog meer te zien of te doen valt bij Margaret River

Wij raakten niet snel uitgekeken op de omgeving van Margaret River. Dit kwam doordat er naast de beroemde wijnhuizen en prachtige wandelroutes nog zoveel meer te beleven viel. We noemen hieronder enkele activiteiten maar laat je vooral ook informeren door de behulpzame medewerkers van de VVV in Margaret!

Pizzeria in Margaret

Voor reizigers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur, zijn er diverse historische locaties, musea en kunstgaleries in de omgeving van Margaret River. Alleen al in het plaatsje Margaret kun je je prima uren vermaken. Maar ook daarbuiten zijn er talrijke mogelijkheden om wat Zuidwest-Australische cultuur te snuiven.

Zo vonden wij Cowaramup een leuke plaats. Dit kleine stadje vlak bij Margaret staat bekend om zijn unieke lokale producten en ambachtelijke waren. Maar ook om de 42 levensgrote fiberglas koeien en kalveren die de straten, parken en winkels sieren. Daarnaast heb je er chocoladewinkels, theewinkels, galerijen, ijssalons, een snoepwinkel, een houtstudio, een brouwerij en de Tom Cullity Wine & Food Trail. Deze culinaire route begint bij een chocoladewinkel en eindigt bij het eerste wijndomein van Margaret River, Vasse Felix.

Cowaramup

Watersportactiviteiten

De wateren rond Margaret River bieden een overvloed aan mogelijkheden voor watersportliefhebbers. Van stand-up paddelen tot kajakken en kanoën, de schilderachtige waterwegen bieden de perfecte setting voor een dag vol plezier op het water. Of je nu een beginner of een ervaren watersporter bent, de regio biedt mogelijkheden voor iedereen om te genieten van deze heerlijk relaxte activiteiten. Dit geldt uiteraard niet alleen voor activiteiten op binnenwateren, maar vooral ook op of bij de zee. Zo biedt de kustlijn in de omgeving van Margaret River oneindig veel mogelijkheden om te surfen.

Kano

Praktische zaken voor je bezoek aan Margaret River

Waar ligt Margaret River en hoe kom je er?

Margaret River bevindt zich in het zuidwesten van West-Australië. De regio ligt ongeveer 270 kilometer ten zuiden van Perth, de hoofdstad van West-Australië. Je komt er het snelst en eenvoudigst met de huurauto over de snelweg van Perth via Bunbury en Busselton. Vanuit Perth kun je overigens ook de bus (5 uur durende rit) of een georganiseerde tour nemen.

Wat is het beste seizoen voor een bezoek aan Margaret River?

Het beste seizoen voor een bezoek aan Margaret River is de lente (september tot november) en de herfst (maart tot mei). Tijdens deze seizoenen zijn de temperaturen mild en aangenaam, waardoor het ideaal is om de prachtige wijngaarden te verkennen en te genieten van wijnproeverijen in de regio. Wil je de bedrijvigheid van de wijngaarden in volle gang ervaren? Bezoek het gebied dan van februari tot en met april.

Waar staat de regio rond Margaret River bekend om?

Margaret River staat bekend om zijn verfijnde culinaire reputatie, wijngaarden, kunstcultuur en de talloze wandelroutes in de prachtige natuur.

Wat zijn de beste wijnhuizen bij Margaret River?

Dit zijn volgens kenners - in alfabetische volgorde - de beste wijnhuizen van Margaret River:

 • Aravina Estate
 • Cape Mentelle
 • Cullen Wines
 • Domaine Naturaliste
 • Howard Park
 • Leeuwin Estate
 • Moss Wood
 • Vasse Felix
 • Voyager Estate
 • Wills Domain
kustlijn