Stedentrip naar het natuurrijke Perth

Stedentrip naar het natuurrijke Perth

Home » Australië » Stedentrip naar het natuurrijke Perth

Perth, de bruisende hoofdstad van regio Western Australia, was het start- en eindpunt van onze fantastische rondreis door Zuidwest-Australië. Voor ons is Perth typisch zo’n stad om direct verliefd op te worden. Je hebt er namelijk veel groen en water, bijzonder vriendelijke mensen en een gezellig uitgaansleven! Daarnaast heerst er een uiterst aangenaam klimaat. In deze blog vertellen we je wat er in de stad te doen en te zien valt. Ook geven we je praktische tips voor een heerlijk verblijf in deze prettige stad in Zuidwest-Australië.

Skyline van Perth

Beknopte geschiedenis van Perth

Perth heeft een rijke en fascinerende geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Van zijn inheemse wortels tot zijn status als moderne metropool, heeft Perth door de eeuwen heen belangrijke veranderingen ondergaan.

Lang voor de Europese nederzetting werd de regio Perth bewoond door het Whadjuk Noongar volk, dat een diepe band met het land heeft. Ze hielden er een semi-nomadische levensstijl op na en waren afhankelijk van jagen, verzamelen en vissen. Het culturele erfgoed en de tradities van de Whadjuk Noongar spelen nog steeds een belangrijke rol in de identiteit van Perth.

Noongar monument

De Europese geschiedenis van Perth begon in 1829 toen kapitein James Stirling een nederzetting vestigde aan de oevers van de Swan River. De nederzetting kreeg de naam “Perth”, naar de gelijknamige stad in Schotland. Aanvankelijk had de kolonie te kampen met tal van uitdagingen, waaronder een gebrek aan zoet water en vruchtbaar land. Na verloop van tijd werd het potentieel van de regio voor landbouw en handel echter duidelijk.

Een van de belangrijkste keerpunten in de geschiedenis van Perth was de goudkoorts aan het eind van de 19e eeuw. De ontdekking van goud in de nabijgelegen stad Coolgardie in 1892 leidde tot een massale toestroom van immigranten en tot een snelle groei en ontwikkeling van Perth. De pas ontdekte rijkdom van de goudkoorts zorgde voor grote infrastructurele projecten. Zoals de bouw van grote gebouwen, parken en spoorwegen die de stad vandaag de dag nog steeds sieren.

Elizabeth Quay

Perth in de 20e en 21e eeuw

Net als veel andere steden over de hele wereld werd Perth diep getroffen door de twee wereldoorlogen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de stad als basis voor de Australische en geallieerde strijdkrachten in de Stille Oceaan. Na de oorlog kreeg Perth te maken met een toestroom van migranten, vooral uit Europa. Zij zochten namelijk een nieuwe start en droegen vervolgens bij aan de culturele diversiteit en economische groei van de stad.

In de afgelopen decennia is Perth getransformeerd tot een bloeiende kosmopolitische stad. De skyline van de stad toont moderne architectonische hoogstandjes, zoals de iconische Bell Tower en de Elizabeth Quay aan de waterkant. Het fraaie Perth, met zijn prachtige stranden, pittoreske parken en het nabijgelegen wijngebied Swan Valley, blijft bezoekers van over de hele wereld aantrekken.

Swan Bay

Bezienswaardigheden van Perth

Perth is met ruim twee miljoen inwoners een grote stad in Australië. Toch is de stad uitstekend zowel wandelend als fietsend te ontdekken. Op sites als AllTrails en GPSmyCity vind je meerdere routes voor een stadswandeling door Perth. Maar kijk zeker ook op de website van Visit Perth. Hier heb je diverse voorgestelde (thematische) stadswandelingen die je op eigen houtje kunt doen, of zelfs kosteloos onder begeleiding van een gids.

Toch liever op de fiets? Perth is een fietsvriendelijke stad met een uitgebreid netwerk aan fietspaden en paden die wandelaars delen met fietsers. Veel van de goed aangegeven routes voeren langs de Swan River. Bij de veelgestelde vragen onderaan deze blog vind je meer informatie over waar je een fiets kunt huren.

Of je Perth nu fietsend of wandelend wilt verkennen, neem sowieso de volgende bezienswaardigheden in je route op:

Kings Park en de botanische tuin

Boven op de heuvel net ten westen van het moderne, commerciële centrum van Perth bevindt zich Kings Park. Dit park, ter grootte van 400 voetbalvelden, biedt naast schitterende uitzichten een fraaie omgeving met bijzondere, inheemse flora. Van kleurrijke wilde bloemen tot majestueuze eucalyptusbossen.

Naast zijn natuurlijke pracht heeft Kings Park ook een diepe culturele en historische betekenis. Het park herbergt verschillende gedenktekens en monumenten als eerbetoon aan de vele slachtoffers van oorlogen en conflicten. Bovendien blijft Kings Park een belangrijke plaats van culturele betekenis voor de inheemse bevolking van West-Australië.

Kings Park biedt verder een scala aan recreatieve mogelijkheden. Van schilderachtige wandelpaden en uitgestrekte gazons, tot picknickplekken en gezellige terrassen. Bovendien worden er regelmatig evenementen georganiseerd, variërend van openluchtconcerten en kunsttentoonstellingen tot educatieve activiteiten. De dagen dat wij er waren was het er, op enkele stelletjes en kleine gezelschappen na, aangenaam rustig.

Kings Park

Botanische Tuin

De Botanische Tuin van Perth, gelegen in Kings Park, herbergt een collectie van ruim 3000 soorten West-Australische flora. In totaal heb je er meer dan de helft van de 25.000 plantensoorten die in Australië voorkomen. Meer dan 60% daarvan komt nergens anders ter wereld voor. De Botanische Tuin speelt een cruciale rol in onderzoek en wetenschap, met een toegewijd directoraat dat gespecialiseerd is in het behoud en herstel van inheemse soorten en ecosystemen.

Voor ons is de botanische tuin vooral ook een heerlijke plek om doorheen te wandelen. Los van de bijzondere plantensoorten (waaronder de baobab!) kun je genieten van de fraaie en heerlijk rustige omgeving. De tuin is 24 uur per dag, 7 dagen per week open voor het publiek. Toegang is gratis. Meer informatie vind je op de website van de Botanic Gardens and Parks Authority.

Kings Park

Elizabeth Quay

Elizabeth Quay is een leuke plek aan de oevers van de Swan-rivier, middenin het commerciële stadshart van Perth. De locatie is een belangrijk stadsvernieuwingsproject uit 2015 dat wat ons betreft meer dan geslaagd is. Elizabeth Quay biedt een mooie mix van een idyllisch waterfront met entertainment, restaurantjes, cafés en terrassen, enkele architectonische hoogstandjes en openbare kunst. Langs de rivier voert een pittoreske promenade waar het heerlijk wandelen is. En waar je ook bent, overal heb je zicht op de indrukwekkende skyline van de stad maar ook op de overzijde van de rivier.

In Elizabeth Quay vinden het hele jaar door verschillende evenementen en activiteiten plaats. Van live muziekoptredens en kunstinstallaties tot (gezinsvriendelijke) festivals. Er is kortom altijd wel iets aan de gang. Toen wij er waren had je er bijvoorbeeld een lichtfestival dat volledig in het teken stond van Kerst. Verder kun je in dit gebied riviercruises maken, kajaks huren of gewoon genieten van de levendige sfeer van deze dynamische locatie aan het water.

Elizabeth Quay

De Bell Tower in Elizabeth Quay

Een van de architectonische hoogstandjes in Elizabeth Quay is de Bell Tower. De toren die ook wel bekendstaat als de Swan Bells Tower, is een iconisch, fascinerend gebouw met een kenmerkend koper- en glasontwerp. De Bell Tower herbergt een verzameling van 18 historische klokken, waaronder de twaalf klokken van St Martin-in-the-Fields. Deze dateren uit de 14e eeuw en werden geschonken aan de staat Western Australia als onderdeel van de viering van het tweehonderdjarig bestaan van Australië in 1988. Je kunt de toren bezoeken om meer te weten te komen over de rijke geschiedenis en culturele betekenis van de klokken. Namelijk over hun oorsprong, muzikale weerklank en de rol die ze spelen in het cultureel erfgoed van West-Australië. Absoluut een bezoekje waard, ook vanwege het prachtige uitzicht op de stad en de Swan River!

Bell Tower
Bell Tower

Heirisson Island

Heirisson Island is een heerlijk rustige oase in de grote stad. Dit kleine, ongerepte eiland ligt midden in de Swan River, tussen East Perth en Victoria Park. Het is een toevluchtsoord voor zowel natuurliefhebbers als rustzoekers.

Een van de boeiendste kenmerken van het eiland is de kangoeroe populatie. Hier kun je deze iconische Australische buideldieren in hun natuurlijke omgeving van dichtbij tegenkomen en bewonderen. Heirisson Island is tevens van groot cultureel belang als Aboriginal erfgoed. Het eiland wordt Matagarup genoemd, wat een plaats betekent waar het water kniediep staat. In vroeger tijden kon het Beeloo Noongar volk hier de rivier oversteken.

Ondanks de natuurlijke ligging midden in de rivier is Heirisson Island goed bereikbaar. Je hebt er daarnaast voldoende parkeergelegenheid en enkele bushaltes. Het eiland beschikt over picknicktafels, grasvelden bij het water en wandelpaden. Gewoon een heerlijke plek om wat te relaxen. En om te genieten van het prachtige uitzicht op de stad en de rivier.

Heirisson Island

De campus van de universiteit van West-Australië

De University of Western Australia (UWA) werd opgericht in 1911 en is daarmee de oudste universiteit van West-Australië. De universiteit staat nagenoeg elk jaar in de top 100 van universiteiten wereldwijd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel Australische en buitenlandse studenten er graag studeren. Maar de UWA heeft ook de niet-studerende bezoeker veel te bieden.

Universiteitsgebouw

Zo wordt het aan de Swan River gelegen complex beschouwd als een van de mooiste universiteitscampussen van Australië. Denk aan prachtige tuinen en schitterende gebouwen die bijdragen aan het culturele erfgoed en de academische sfeer. Zoals de Sunken Garden, een serene oase van rust. Het weelderige groen en het zorgvuldig aangelegde ontwerp maken van de campus een prettige plek om wat te ontspannen of om te wandelen. De tuin dient tevens als locatie voor verschillende culturele evenementen, academische bijeenkomsten en sociale activiteiten.

Een ander (letterlijk) hoogtepunt en tevens blikvanger van de universiteit is Winthrop Hall met de toren daterend uit 1932. Winthrop Hall, met zijn neo-Byzantijnse ontwerp en imposante klokkentoren, is een buitengewoon en monumentaal stenen gebouw waar je simpelweg even naar binnen moet gaan. De grootse architectuur in mediterrane stijl, de marmeren en mozaïeken foyer en de gewelfde plafonds, maken van de hal een absolute bezienswaardigheid. Het is ook de hoeksteen van het campusleven van de UWA, waar verschillende evenementen en ceremonies plaatsvinden. Het is een schilderachtige plek waar bruidsparen vaak gebruik van maken voor hun bruidsfoto’s. Zo ook op de dag als wij er zijn. We geven het bruidspaar groot gelijk met hun locatiekeuze!

Bruidspaar

De befaamde Sunset Coast bij Perth

Liefhebber van mooie witte zandstranden? Bezoek dan zeker de befaamde Sunset Coast. Deze idyllische kustlijn, gelegen net ten westen van Perth, ontleent zijn naam aan de prachtige zonsondergangen. De 40 kilometer lange kuststrook strekt zich uit van Cottesloe in Perth tot het noordelijker gelegen Two Rocks.

De Sunset Coast staat bekend om zijn ongerepte stranden, elk met zijn eigen karakter en aantrekkingskracht. Van het iconische Cottesloe Beach, met zijn levendige sfeer en prachtige zonsondergangen, tot de afgelegen kusten van Trigg Beach, waar surfers en zonaanbidders te vinden zijn. Aan dit deel van de Indische Oceaan valt veel te doen. Zo kun je in de kristalheldere wateren mooie snorkeltochten of duiken maken. Verder leent de omgeving zich perfect voor fraaie wandelingen en fietstochten. En ben je toe aan een natje of een droogje: de hele kust hier is bezaaid met cafés, strandbarretjes en veelal echt goede restaurants.

Tip: heb je de beschikking over een (huur)auto? Bezoek dan zeker ook Hillary’s Boat Harbour. Naast een heerlijk strand heb je er onder meer spa’s, vele gezellige eetgelegenheden en het interessante Aquarium of Western Australia.

Cottesloe Beach

Antwoorden op praktische vragen over een stedentrip naar Perth

Waar ligt Perth en hoe kom ik daar?

Perth, de hoofdstad van Western Australia, bevindt zich in het zuidwesten van Australië. Er zijn meerdere vliegmaatschappijen die met slechts één tussenstop vanuit Nederland of België naar Perth vliegen. Een interessant alternatief is om je rondreis te combineren met een bezoek aan het Indonesische Bali. Vanuit Bali gaan er namelijk vele goedkope, dagelijkse vluchten rechtstreeks naar Perth.

Waar kan ik in Perth een fiets huren?

Je kunt op meerdere locaties in Perth terecht voor het huren van een fiets. Een van die locaties is About Bike Hire, waar je zowel sportieve fietsen als e-bikes kunt huren. Een voordeel is dat je ook een fiets voor slechts enkele uren kunt huren. Iets dichterbij het centrum heb je Cycle Centre zitten. Ook hier kun je terecht voor een “gewone” fiets en een e-bike. Dagtarieven zijn hoger dan bij About Bike Hire.

Wat is er te zien in Perth?

In Perth en de directe omgeving valt zoveel te doen, dat je je hier uitstekend meerdere dagen kunt vermaken. Om je te helpen kiezen beschrijven we in onze blog enkele bezienswaardigheden die je wat ons betreft niet mag overslaan. Zoals Kings Park en de botanische tuin, Elizabeth Quay en de Bells Tower, Heirisson Island, de campus van de universiteit van West-Australië en de Sunset Coast.

Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor Perth?

In principe kun je in een dag al heel veel zien van Perth. Maar wil je de stad optimaal leren kennen en beleven, breng er dan twee tot zelfs drie dagen in door. Perth was voor ons het start- en eindpunt van een rondreis door Zuidwest-Australië. We hebben er een volle dag doorgebracht en drie halve dagen.

Wat is het beste seizoen voor een bezoek aan Perth?

De meest aangename temperaturen heb je in de maanden november, december, maart en april. In januari en februari kan het er heet zijn. Maar omdat de lucht doorgaans droog is, heb je waarschijnlijk geen last van de hoge temperaturen in de zomer. Bij Perth liggen overigens prachtige stranden. Wil je naast je bezoek aan de stad zelf ook graag de zee in, dan zijn de maanden maart en april het meest ideaal. De gemiddelde watertemperatuur is dan rond de 23 graden.

Is Perth een dure stad?

Perth heeft de naam van een dure stad. Vooral in vergelijking met West-Europese steden en andere steden in Australië. Wij vonden het over het algemeen wel meevallen. Zo waren de accommodaties goed betaalbaar (behalve als er net een concert van een beroemde popgroep plaatsvindt). En als je een beetje oplet, kon je ook voor een schappelijk bedrag lekker eten. Wel vonden we bier en wijn, en het openbaar vervoer prijzig.

Wat zijn leuke gelegenheden in Perth om te eten of te drinken?

In Perth vind je een enorme diversiteit aan eetgelegenheden, van gezellige cafés tot luxe restaurants. Elke wijk in Perth biedt zijn eigen unieke culinaire beleving.

 

Wij zelf verbleven in de wijk Northbridge, bekend om zijn multiculturele sfeer. Met name aan de lange William Street vind je overwegend Aziatische eetgelegenheden. Maar er zijn ook eettentjes waar je terecht kunt voor heerlijk aromatische gerechten uit het Midden-Oosten. En trendy fusion restaurants met een internationale keuken. Laat je inspireren door dit overzicht van goede restaurants in Northbridge.

 

Het Central Business District (CBD) van Perth is een centrum van culinaire creativiteit. Je treft er een mix aan van eigentijdse eetgelegenheden en etablissementen met de traditionele keuken. In deze wijk heb je onder meer leuke rooftop bars met een panoramisch uitzicht over de stad. Maar er zijn ook trendy cafés waar je terecht kunt voor heerlijke koffie en bijzonder smaakvolle brunchgerechten. Bekijk het overzicht van goede restaurants in CBD. Overigens mist in dit overzicht ‘the Island’: een beachbar-achtig eettentje waar we enkele keren zijn wezen en drinken. Alhoewel de keuken er prima maar niet heel erg bijzonder is, is de ambiance fantastisch!

 

Subiaco is een wijk die bekend staat om zijn charmante straatjes met gezellige cafés, wijnbarretjes, trattoria's en gastropubs. Hier kun je een culinaire wereldreis maken: van authentieke Italiaanse pasta tot pittig Thais eten. De meeste eettentjes vind je aan Rokeby Road, de hoofdstraat van de wijk. Bekijk hier het overzicht van goede restaurants in Subiaco.

Waar kan ik het beste overnachten in Perth?

Er is ruim voldoende accommodatie in Perth te vinden, variërend van bed & breakfasts en motels tot appartementen en hotels. Alhoewel je ruime keuze hebt in het stadscentrum (CBD) heb je in de diverse wijken vaak een beter en goedkoper aanbod. Zoals in de wijk Northbridge waar wij zelf ook met veel plezier verbleven. Vanuit ons hotel was het centrum prima wandelend te bereiken. Kun je niet uitgekeken raken op de zee? Overweeg dan de wijk Scarborough! Of ben je op zoek naar iets echt unieks? Laat je dan inspireren door het aanbod van reisorganisatie TravelEssence.