De Blue Mountains

De Blue Mountains

Home » Australië » De Blue Mountains

Net ten westen van Sydney bevinden zich de Blue Mountains, een prachtig, bergachtig landschap dat zijn naam ontleent aan de dichte eucalyptusbossen die de lucht een blauwe gloed geven. Je vindt er rustige dorpjes, diepe ravijnen, watervallen en een rijke inheemse flora en fauna. De Blue Mountains-regio staat sinds 2000 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

In het gebied van de Blue Mountains bevinden zich drie nationale parken, namelijk het Blue Mountains, het Kanangra en het Wollemi National Park.

Blue Mountains National Park

Dit nationale park beslaat het grootste deel van de Blue Mountains-regio. Er leven kangoeroes, vele vogelsoorten en andere wilde dieren, waaronder – met name in de zomer – ook slangen.

Katoomba is de op ruim 1000 meter hoogte gelegen hoofdplaats van niet alleen het park maar van de hele regio. Vanuit dit gezellig, toeristisch plaatsje kun je diverse wandelingen maken of gewoon van de geweldige uitzichten genieten. De Three Sisters, de rotsformatie die vanaf uitzichtpunt Echo Point te zien zijn, is de populairste trekpleister. De drie rotsen worden zo genoemd omdat volgens de Aboriginals drie zussen daar lang geleden zijn versteend. Je kunt er ook Mount Solitary en de ‘Ruined Castle’ zien.

De Three Sisters in de Blue Mountains bij Sidney, Australië

Een van de wandelingen die je kunt maken is de korte wandeling vanaf Echo Point naar de ‘Giant Stairway’, een goed aangelegd pad of trap die naar een aantal uitzichtpunten leidt. Vanaf daar is er een aantal andere wandelingen dat ervaren wandelaars kunnen maken naar de vallei met subtropisch regenwoud en enkele mooie watervallen.

Een andere toeristische trekpleister in Katoomba is Scenic World, waar je de steilste spoorlijn ter wereld hebt die ooit gebouwd werd voor het transport van kolen en olie vanuit de mijnen in Jamison Valley. Daarnaast heb je er een luchtbrug met een doorzichtige vloer, een kabelbaan en een keurig aangelegd plankenpad.

Kanangra Boyd National Park

Dit park, gelegen ten zuidwesten van het Blue Mountains National Park, is bekend om de uitgestrekte bergkloven, prachtige uitzichten, een rijke fauna, de steile afgronden en watervallen, puntrotsen, de vele woeste rivieren en de grotten bij Jenolan.

Je kunt er niet komen met het openbaar vervoer, alhoewel je wel vanuit Oberon eventueel naar het park kunt fietsen. Een betere optie is gewoon met je huurauto. Er loopt slechts één (onverharde!) weg door het park maar is wel te doen met een gewone huurauto. De entree tot het park kost 7 Australische dollars per dag per voertuig.

Uitzichtpunt bij de Blue Mountains, Australië

Wollemi National Park

Ten noorden van het Blue Mountains National Park ligt het Wollemi National Park, het grootste wildernisgebied van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. Het ruige en wat minder toegankelijk park is toevallig ook de plek waar in 1994 de ‘Wollemia nobilis’, de dinosaurus van de plantenwereld, werd ontdekt. Het is een groenblijvende, eenhuizige boom, die 40 m hoog kan worden. Maar “helaas”, om de plantensoort te behoeden voor uitsterven wordt de locatie geheim gehouden.

In Newnes in het zuidwesten van het park bevinden zich nog een museum en ruïnes van de mijnen waar vroeger oliehoudende leistenen werden gedolven. Van hieruit loopt er ook een pad naar de glimwormtunnel, een oude spoortunnel die niet meer in gebruik is. Wat meer naar het noorden heb je ‘Dunns Swamp’, een prachtig gebied waar je uitstekend kunt kamperen. Er zijn hier veel makkelijke wandelingen en je kunt er kanoën.

Net als bij het Kanangra Boyd National Park is er nauwelijks openbaar vervoer naar het park. Je beste optie is met de auto maar houd er rekening mee dat de meeste (onverharde) wegen lastig met een gewone huurauto te bereiken zijn. Een 4WD is dan een beter idee.

waterval in de Blue Mountains
goed begaanbare trap in de Blue Mountains, Australië

De blue mountains: praktische zaken

Beste reistijd voor de Blue Mountains

Door de hoogte kan het in de Blue Mountains tot 10 graden kouder zijn dan aan de kust. In de winter komt heel soms zelfs sneeuw voor. De warmste maanden zijn december tot en met februari, maar je hebt het beste wandelweer van half februari tot en met mei.

Vervoer

De Blue Mountains zijn met het openbaar vervoer (zowel de bus als de trein) goed te bereiken. Een betere optie, echter, is om een tourtje vanuit Sydney te boeken of – nog beter – om er met je huurauto of camper naar toe te gaan. Houd er rekening mee dat de meeste wegen in de parken onverhard zijn en dat je voor sommige wegen (ook om bij bepaalde campings te komen) eigenlijk een 4WD nodig hebt. Neem de instructies van het verhuurbedrijf van je camper of huurauto aandachtig door.

Ben je niet zo’n wandelaar dan is een dagtocht vanuit Sydney prima te doen. In het andere geval doe je er slim aan om minstens één overnachting te regelen zodat je van de vele, waanzinnig mooie hikes kunt genieten. Een eigen auto of camper is dan nagenoeg noodzakelijk.

Blue Mountains bij Sydney, Australië

Accommodatie

De fervent kampeerder wordt in de Blue Mountains op zijn wenken bediend. De parken bieden veel kampeerterreinen en zijn doorgaans goedkoop:

Naast campings heb je in de Blue Mountains ruime keuze uit accommodatie. De meeste hotels (en spa’s) vind je in Katoomba en het nabijgelegen Leura. In plaats van in de parken kun je voor een overnachting ook terecht in de diverse steden langs de Great Western Highway.