De Great Ocean Road

De Great Ocean Road

Home » Australië » De Great Ocean Road

Een absolute highlight in het zuiden van Australië vonden wij onze autorit langs de 12 Apostelen, een verzameling grote kalkstenen rotsen bij de kust van het Port Campbell National Park, aan de Great Ocean Road.

De soms barre en extreme weersomstandigheden aan de zuidkust zorgden geleidelijk voor erosie van het zachte kalksteen waardoor grotten in de kliffen ontstonden. Deze grotten werden vervolgens bogen die later instortten. De rotsblokken die achterbleven zijn tot 50 hoog. Vanwege de voortdurende erosie zijn er nog acht over. Omdat ze dicht bij elkaar liggen, is de omgeving een populaire bezienswaardigheid onder toeristen geworden.

De Great Ocean Road, Australië

De Great Ocean Road

Alhoewel de 12 Apostelen prachtig zijn om te zien, is de ware attractie de waanzinnig mooie rit over de grillige Great Ocean Road. Deze 243 kilometer lange weg vormt de verbinding tussen Torquay in het oosten en Allansford bij Warrnambool in het westen. De aanleg van de beroemde route was begin jaren dertig van de vorige eeuw een werkproject voor veteranen van de Eerste Wereldoorlog.

De kust bij de Great Ocean Road, Australië

Wat te zien en te doen

Een van de meest pittoreske delen van de route bevindt zich in het Port Campbell National Park tussen Port Campbell en Peterborough. De kustlijn in het nationaal park bestaat uit kliffen, rotsformaties en kleine eilanden. Naast de Twaalf Apostelen heb je er de London Arch, Loch Ard Gorge en de Gibson Steps.

Los van de uitzichtpunten in het Port Campbell National Park, bevinden zich aan de route vele andere uitzichtpunten die je evenmin mag missen. Zoals Teddy’s Lookout in Lorne, Point Addis, Marriner’s Lookout in Apollo Bay en de vuurtoren van Cape Otway.

Rotsen in zee bij de Great Ocean Road, Australië

De Great Ocean Road biedt daarnaast fantastische, korte en wat langere wandelingen waarbij je mogelijk koala’s, kangoeroes, zeeleeuwen of zelfs walvissen te zien krijgt. Zo heb je in het Angahook-Lorne State Park bij Aireys Inlet en Lorne veel wandelroutes. En in het Otway National Park, heb je bij Mait’s Rest een luswandeling van een half uur door het regenwoud. In het park heb je enkele prachtige watervallen en als het donker is kun je er gloeiwormen zien.

Interessante, langere wandelingen zijn onder meer de Surf Coast Walk in het Angahook-Lorne State Park. Je bepaalt zelf op welk punt je instapt. Loop je het volledige kustpad dan ben je meer dan tien uur onderweg. Een andere prachtige, eenvoudige wandeling voert door het regenwoud van Lake Elizabeth. Je kunt er ook een kanotocht bij zonsopgang of zonsondergang maken als je het vogelbekdier in zijn natuurlijke omgeving wilt spotten.

Koala bij de Great Ocean Road, Australië

Enkele tips

Nog enkele tips om optimaal van een van de mooiste kustroutes van de wereld te genieten:

  • In principe is het mogelijk om de hele route van oost naar west of andersom in één dag te rijden. Je moet dan wel keuzes maken in welke bezienswaardigheden je beslist wilt zien. Beter is om twee volle dagen in te plannen voor de heenreis en dan nog een derde dag voor de terugreis. Je hebt dan de mogelijkheid om alle kustplaatsen te bekijken en nog enkele wandelingen te maken.
  • Feitelijk heb je geen kaart nodig om de Great Ocean Road te rijden. Volg slechts de borden. De bewegwijzering naar en informatievoorziening over de bezienswaardigheden is uitstekend. Aan de weg heb je ook voldoende tankstations, restaurants en accommodatie. Het mag voor zich spreken dat je in het hoogseizoen eventuele accommodatie (ruim) van tevoren boekt. Dit geldt met name in het weekend omdat de route dan ook populair is onder de Aussies.
  • Bij enkele stranden aan de route heb je gevaarlijke stromingen. Ga dus niet zomaar zwemmen maar kijk of er borden staan waarop weergegeven wordt waar je wel of juist niet moet zwemmen.
  • Er zijn nagenoeg geen inhaalstroken op de Great Ocean Road. Wel heb je regelmatig plekken waar het langzamere verkeer even de weg af kan om het snellere verkeer door te laten. Houd je aan deze etiquette. Mocht je juist bij de snelheidsduivels horen, ga dan zeker niet bumperkleven maar houd voldoende afstand totdat de bestuurder voor je van de weg gaat om jou door te laten.
  • Je kunt op de terugweg uiteraard via de Great Ocean Road terugreizen maar overweeg ook om net als ons een route door het binnenland te nemen. Je krijgt dan weer totaal andere, mogelijk net zo mooie landschappen te zien.
Kustlijn van de Great Ocean Road

Praktische zaken

Beste reistijd om te rijden over de Great Ocean Road

De beste reistijd om de Twaalf Apostelen te bewonderen is tussen december en maart. Je hebt dan lekker warm en zonnig weer. Vanaf midden december tot en met januari is het wel een stuk drukker, dus is februari of maart mogelijk de beste maand om er te zijn. Wij waren er begin januari en merkten met name in restaurants dat het hoogseizoen was.

Vervoer

Reizen met het openbaar vervoer is eigenlijk geen optie. Er zijn onderweg zoveel prachtige uitzichtpunten en wandelmogelijkheden dat je de Great Ocean Road in onze beleving tekort doet als je niet af en toe stopt om de omgeving in je op te nemen en te genieten van het prachtige landschap. Wat overblijft zijn twee opties. Of je doet de trip met een eigen vervoermiddel zoals je huurauto of camper. Of je boekt een georganiseerde rondrit bij een touroperator. Wij zijn er met eigen auto geweest omdat dit ons wat meer flexibiliteit bood.

Wijngaard met picknicktafel bij de Great Ocean Road

Accommodatie aan de Great Ocean Road

Langs de route heb je redelijk wat keuze in accommodatie, met name in de omgeving van Torquay, Lorne en Apollo Bay. Maar in het hoogseizoen en met name tijdens de weekenden liggen de prijzen hoog en is de beschikbaarheid beperkt. Klik hier voor accommodatie aan de Great Ocean Road.

Reis je met een camper dan kun je onder meer overnachten in het Great Ocean Road Tourist Park, het BIG4 Apollo Bay Pisces Holiday Park of het Torquay Forshore Caravan Park.