Nog geen drie jaar geleden hadden wij het genoegen Oud & Nieuw te vieren in Sydney, de met bijna 6 miljoen inwoners grootste maar ook oudste stad van Australië. Sydney werd in 1788 op instructie van de Britse overheid als strafkamp gesticht. De kolonie kreeg in eerste instantie de naam ‘New Albion’ mee maar werd kort daarna vernoemd naar de toenmalige Britse minister van Binnenlandse Zaken, lord Sydney. Het is een in onze ogen waanzinnig leuke stad waar het beslist geen straf is om er vele dagen te verblijven.
Oud & Nieuw vieren
Het stond al lange tijd op onze bucketlist: Oud en Nieuw vieren in Sydney. En nu we het hebben meegemaakt kunnen we niet anders zeggen dan dat het absoluut een vermelding op ieders bucketlist waard is! Allereerst is dit vanwege de werkelijk waanzinnige vuurwerkshow bij het Sydney Opera House en de Harbour Bridge. Anderzijds is het een geweldige happening waarbij je het, dankzij het heerlijke klimaat, zelfs midden in de nacht niet koud krijgt in je zomerkleding. Er zijn vele manieren en mogelijkheden om het vuurwerkspektakel bij te wonen.
Kosteloos
Veel mensen zoeken een plek in een park om met duizenden anderen gratis het nieuwe jaar in te gaan. Dit kan in parken die doorgaans wat verder van de haven af liggen en waar je niet altijd uitzicht hebt op de Harbour Bridge. Wij vinden het grootste nadeel van deze optie dat je ‘s ochtends al je plek moet veroveren en dat je dan tussen duizenden andere mensen in de soms enorme hitte dik twaalf uur moet wachten. Alcoholische dranken zijn overigens verboden dus ook een glaasje Champagne zit er bij deze optie niet in.
Betaald
Wil je verzekerd zijn van voldoende tot goed uitzicht op het vuurwerk en eventueel van een drankje, dan zijn er veel meer mogelijkheden. Zo kun je de botanische tuinen in of naar de dierentuin aan de overkant van het water. Een andere mogelijkheid is bij het Opera House zelf, of bij een van de vele restaurants of café’s aan de haven.
Wij zijn voor de optie gegaan waar we de beste recensies van lazen, namelijk vanaf een boot op het water. Je hebt dan fantastisch uitzicht op zowel het Opera House als de Harbour Bridge en drank en hapjes zijn, afhankelijk van je arrangement, inbegrepen. Bijkomend voordeel is dat je er pas ‘s avonds naar toe hoeft en dat je nergens (lang) in de rij hoeft te staan of een plekje moet zien te veroveren. Wij hebben een VIP-arrangement geboekt bij Fusion Cruises en waren daar op zich wel tevreden over.
Op sydneynewyearseve.com vind je een overzicht van de vele opties die er zijn om Oud en Nieuw in Sydney te vieren. Deze website biedt ook een kaart met zowel betaalde als kosteloze locaties. Wil je net als wij optimaal van het vuurwerkspektakel genieten, houd er dan rekening mee dat je minstens een half jaar van tevoren een kaartje online moet kopen en dat zo’n ticket behoorlijk aan de prijs is. Afhankelijk van wat je wil kan dat 100 tot duizenden euro’s per persoon zijn. Wij betaalde voor onze VIP-cruise dik 300 euro per persoon.
Deze vuurwerkfoto’s zijn gemaakt door Michel Boonstra waarmee wij samen ook met andere vrienden Oud & Nieuw vierden
Overige bezienswaardigheden in Sydney
Los van het vuurwerkspektakel op de eerste januari valt er in Sydney veel te zien en te beleven. Hieronder slechts een greep uit de vele prachtige bezienswaardigheden:
Sydney Opera House
Het iconische Sydney Opera House, dat sinds 2007 op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, is een gebouw voor opera en andere podiumkunsten. Het komt zo vaak op foto’s voor dat het inmiddels symbool staat voor Sydney. Het Opera House is ontworpen door de Deense architect Jørn Utzon die midden jaren 50 van de vorige eeuw met zijn ontwerp de wedstrijd won. Hij hield veel van zeilen, iets wat je terugziet in de daken van het gebouw.
Er zijn meer dan duizend verschillende ruimtes, waarvan de Concert Hall met een van de grootste orgels ter wereld, en het Opera Theatre de belangrijkste zijn. Zelfs de repetitieruimte, tevens opnamestudio, is zo groot dat er een heel symfonieorkest in past.
Je kunt het Opera House ook gewoon bezoeken zonder naar een voorstelling te gaan. Kaartjes voor een rondleiding koop je online. Met name in het hoogseizoen is het slim om de kaartjes zeker een dag van tevoren te bestellen.
Harbour Bridge
De Sydney Harbour Bridge is net als het Opera House een iconisch symbool van Sydney. De ruim 500 meter brede en 134 meter hoge, stalen brug is de breedste boogbrug ter wereld. Harbour Bridge is het resultaat van een werkverschaffingsproject en werd in 1932 geopend. De brug heeft acht rijstroken, twee treinsporen, een fietspad en een voetpad.
Als je een goede, lichamelijke conditie hebt, kun je de hoge brug onder begeleiding ook (veilig) beklimmen met complete uitrusting, inclusief klimtuig. Op aanraden van vrienden van ons wilden wij dit ook doen maar hebben er uiteindelijk vanaf gezien omdat de tocht veel tijd in beslag neemt (meer dan drie uur) en best prijzig is. Eenmaal boven word je beloond met een fantastisch uitzicht over Sydney en de omgeving.
Royal Botanic Gardens
Vlakbij het Opera House vind je Royal Botanic Gardens, bestaande uit tientallen de fraai aangelegde tuinen. In totaal heb je er meer dan een miljoen bomen, struiken en planten. In de lager gelegen tuinen, waaronder de tuin bij het Opera House, wordt vaak geluncht en hardgelopen. De botanische tuinen zijn het drukst bezocht op oudjaarsdag als duizenden mensen ruim op tijd op het gras gaan zitten om vooral niets te hoeven missen van het vuurwerkspektakel.
Darling Harbour
Darling Harbour is een gezellige uitgaanswijk rond de haven van Sydney. Je vindt er vele restaurants en cafés. Dit is één van de locaties waar veel mensen Oud & Nieuw vieren. In het havengebied heb je daarnaast ook het Sydney Aquarium, waar meer dan 11.000 zeedieren leven, het Australian National Maritime Museum, de Chinese Garden of Friendship en het Powerhouse Museum.
Bondi en Bronte Beach
Bondi Beach is een beroemd strand waar de Australische strand- en surfcultuur is ontstaan. Wij hadden er veel over gehoord maar vonden het strand, waar veel Britse en Nederlandse toeristen hun vakantie vieren, wat tegenvallen. We zijn toen wat gaan wandelen over perfect toegankelijke paden langs de fraaie kust naar Bronte Beach. Dit strand is wat kleiner maar heeft, vinden wij, wat meer charme. Je hebt er vele cafés en het is goed met het openbaar vervoer bereikbaar.
The Rocks
Tijdens ons bezoek aan Sydney vonden wij met name de wijk ‘the Rocks’ erg leuk om door te dwalen. Het is een oude wijk waar de koloniale geschiedenis van Australië nog goed zichtbaar is. Je vindt er mooie, meanderende, geplaveide straatjes en gezellige pubs en terrassen. Ook bevindt zich hier ‘The Fortune of War’, de oudste pub van de stad uit 1828.
Praktische zaken
Beste reistijd
In de Olympische stad heerst een subtropisch klimaat waar het nooit echt koud wordt. In principe zijn de maanden oktober tot en met april zijn de beste maanden om er te verblijven. Uitzondering geldt wellicht voor december en januari omdat het dan best heet kan worden in de stad. Daarnaast vormen deze maanden het hoogseizoen. Niet alleen toeristen maar ook de Aussies zelf vieren dan vakantie. Hoge prijzen zijn het gevolg. Als je er niet per se Oud & Nieuw wilt vieren zoals wij hebben gedaan, dan zijn de maanden oktober, november en februari en maart dus beter.
Accommodatie
Sydney is het financiële en handelscentrum van Australië en alleen al als stad een toeristische trekpleister. Het is een van de duurste steden voor niet alleen de inwoners maar ook vakantiegangers. Met name in de maanden december en januari merk je dat ook in de prijs van de accommodaties. Gelukkig is er wel genoeg te krijgen, maar afhankelijk van de locatie in de stad kan het zijn dat je naar verhouding veel voor je accommodatie kwijt bent. Wij hebben er op twee verschillende locaties gezeten. Eerst vlakbij Bondi Beach, later wat dichter bij het centrum in de wijk Haymark wat wij toch wat prettiger vonden. Klik hier voor een overzicht van ongeveer 2000 accommodaties in Sydney.
Vervoer binnen de stad
In Sydney is het openbaar vervoer goed geregeld. Allereerst heb je er vele buslijnen. De bussen rijden op regelmatige basis. Ook heb je er de Sydney Explorer Bus, een uitstekende hop-on-hop-off-optie die langs de belangrijkste bezienswaardigheden voert. Een ander populair vervoersmiddel in de stad is de ferry die je naar de vele bezienswaardigheden rond de haven kan brengen. Wij hebben de ferry ook een keer genomen naar Manly, een leuke, toeristische buitenwijk van Sydney met stranden aan de oceaan. Als je van het openbaar vervoer gebruik denkt te maken, schaf dan de SydneyPass aan. Hiermee kun je tegen gereduceerd tarief een x-aantal dagen (3, 5 of 7 dagen) lang reizen met de ferry, treinen, bussen, Explorer-bussen en rondvaartboten.
Een nog beter idee is om op de eerste dag een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.