Sprookjesachtige sneeuwschoenwandeling door de Val d’Arly

Sprookjesachtige sneeuwschoenwandeling door de Val d’Arly

Home » Savoie Mont Blanc » Sprookjesachtige sneeuwschoenwandeling door de Val d’Arly

Tijdens ons bezoek aan de prachtige vallei van de Arly in de Haute-Savoie, maakten we een sneeuwschoenwandeling. We hebben dit vaker gedaan in onder meer Méribel, Fins Lapland en Zwitserland. Toch was deze wandeling bij het landelijke Saint Nicolas la Chapelle er een om niet snel te vergeten. Tijdens de korte wandeling van nog geen drie kilometer leerden we een fantastisch winterwonderland kennen. Een landschap vol glooiende, parelwitte alpenweiden en idyllische berghutjes. Lees verder waarom ook jij deze sneeuwschoenwandeling vlakbij de Mont Blanc niet wil missen.

Wandelaars

Onze sneeuwwandeling bij Saint Nicolas la Chapelle in de Val d’Arly

Het is helaas alweer onze laatste reisdag in de Val d’Arly. Zodra we wakker worden schuiven we direct het gordijn open van ons slaapkamerraam. We zijn namelijk erg benieuwd naar welk weertype deze dag ons gaat brengen. Blijkbaar heeft het de afgelopen nacht flink gesneeuwd, want we zien een fantastisch mooie, witte wereld. Wat een geluk, want juist vandaag staat een wandeling door de sneeuw op het programma.

Na het ontbijt worden we met een 4×4 naar de start van de wandeling gebracht. Die 4×4 is geen overbodige luxe, blijkt zodra we eenmaal op weg zijn. Veel automobilisten van buiten de regio hebben zich laten verrassen door de zware sneeuwbuien. Met slippende, wegglijdende banden stranden ze aan de kant van de weg. Gelukkig is hulp onderweg. Maar als zij niet kunnen aantonen dat ze goed voorbereid op dit winterse weer de weg op zijn gegaan, volgt een boete.

Wegwerkzaamheden

Begin van de wandeling

Pal voor ons uit zorgt een sneeuwschuiver voor een perfecte parkeerplaats bij de start van de wandelroute. We zijn nu in Saint Nicolas la Chapelle, gelegen tussen de Arly en de zuidelijke hellingen van de Aravis bergketen. Vanuit dit authentieke Savoyaardse dorpje kun je zowel in de winter als in de zomer vele wandelingen maken. Tenminste, dat lezen we op een informatiebord met overzichtskaart van dit relatief weinig bezochte gebied bij de Mont Blanc. Op de kaart zien we dat er zelfs een aparte bewegwijzering is voor wandelroutes in de winter. Namelijk een paars bordje met een sneeuwschoen erop.

We stappen uit en maken kennis met de gidsen die ons tijdens deze wandeling gaan begeleiden. Van hen krijgen we beknopte uitleg waarna we de sneeuwschoenen – een soort mini-tennisracket voor onder je eigen schoen – aantrekken. We zijn er vervolgens helemaal klaar voor en hebben er zin in. Snel daarna verlaten we de hoofdweg waaraan de parkeerplaats gelegen is en beginnen we aan de klim.

Onze gids

Tré le Sez

Een van de gidsen snelt in hoog tempo voor ons uit de heuvel op. Gezien de hoeveelheid bagage die hij op zijn rug draagt, verbazen we ons over zijn snelheid. Wij doen het gelukkig een stuk rustiger aan zodat we daadwerkelijk kunnen genieten van de sprookjesachtige, witte wereld. Het blijft in de tussentijd sneeuwen, wat nog eens extra bijdraagt aan de fantastische, winterse wandelervaring. Hierdoor missen we echter wel het uitzicht op de Mont Blanc, dat volgens de gids bijzonder indrukwekkend is. Dit geeft ons een uitstekend excuus om in de zomer nog eens terug te keren, besluiten we.

Vanaf het uitzichtpunt La Bèque vervolgen we onze niet al te vermoeiende klim al zigzaggend de heuvel op. Daarbij passeren we enkele berghutten die er onder een dik pak sneeuw extra idyllisch uitzien. De gids vertelt ons dat de hutten normaal alleen in de zomer worden gebruikt als het vee buiten staat te grazen. Meerdere boeren hebben hun hut echter verkocht aan de lokale overheid. Na een flinke opknapbeurt is een aantal van die berghutten vrijgegeven voor het toerisme of voor de particuliere verkoop. Ze hebben geen stromend water en zijn niet aangesloten op het stroomnet.

De route voert ons uiteindelijk naar een verbouwde schuur waar de deur voor ons wordt opengedaan. De gids met het hoge tempo aan het begin van de wandeling heet ons welkom. Tijdens onze wandeling waarbij we regelmatig pauzeerden om de zoveelste foto te maken, bereidde hij zich voor op onze komst. Zo is de voormalige schuur comfortabel warm dankzij een gezellig knapperend haardvuur. En op de lange houten tafel vinden we diverse lokale lekkernijen. Zoals verschillende, overheerlijke kazen en goed gekruide vleeswaren. En natuurlijk uitstekende, bijpassende Savoyaardse wijnen.

Sneeuwschoenwandeling in de Val d'Arly

Einde van onze sprookjesachtige wandeling door de Val d’Arly

We genieten nog lang na van de heerlijke lunch en nemen vervolgens met moeite afscheid van dit leuke plekje. De wandeling terug naar de 150 meter lager gelegen parkeerplaats verloopt sneller dan we eigenlijk zouden willen. Gelukkig is de route anders dan op de heenweg. We krijgen nog wat uitleg over hoe je snel met sneeuwschoenen langs een steile helling kunt afdalen. Maar al snel blijkt dat de juiste manier niet de snelste of leukste manier is. In plaats daarvan laten we ons expres vallen in de zachte sneeuw om in vliegende vaart naar beneden te glijden.

Kort hierna bereiken we de parkeerplaats. We nemen afscheid van onze gidsen en keren terug naar onze ecogîte. De hele groep waar we de wandeling mee maakten is het erover eens: dit was echt een super leuke winteractiviteit die we voor geen goud hadden willen missen!

Wandelaars met filmpje
Klik op de foto voor een kort filmpje op ons YouTube-kanaal

 

Antwoorden op praktische vragen over de sneeuwwandeling door de Val d’Arly

Hoe lang is de wandeling met sneeuwschoenen?

Er zijn vanaf de parkeerplaats diverse wandelingen te maken met sneeuwschoenen. Die wij hebben gedaan was drie kilometer lang met 150 hoogtemeters. Reken op een dagdeel als je de begeleide wandeling maakt inclusief aperitief (lunch).

Waar kan ik de sneeuwschoenwandeling boeken?

Onze sneeuwschoenwandeling werd verzorgd door François Maillet. Hij heeft een eigen website maar die is alleen in het Frans. Laat je je echter niet hierdoor afschrikken want het bureau heeft ook Engels sprekende gidsen. Zijn e-mailadres is francoismaillet.73@gmail.com.

Wat kost het om deze begeleide wandeling te maken?

De begeleide sneeuwschoenwandeling bij Bureau des guides du Val d'Arly kost 40 euro per persoon (minimale groepsgrootte van 5 personen). Dit bedrag is inclusief de gids, het materiaal en het aperitief met heerlijke wijn, vleeswaren en kazen.

Kan ik de wandeling ook op eigen gelegenheid maken?

Jazeker. Op de website van de Val d’Arly - Mont Blanc vind je meerdere wandelroutes. Ook op de informatieborden bij de diverse parkeerplaatsen staan de wandelingen goed aangegeven. De wandeling die wij hebben gedaan is nagenoeg dezelfde als Tré le Sez, nr 19. Je kunt in de omgeving sneeuwschoenen huren.

Is er een goede routebeschrijving van deze wandeling?

Voor de wandeling die wij hebben gedaan is er geen routebeschrijving. Maar de route is wel nagenoeg dezelfde als die van Tré le Sez, nr 19. De beschrijving zelf is erg summier maar je vindt op de pagina een kaartje en een gps-track die je gratis kunt downloaden. Je kunt overigens ook onze wandeling als gps-track downloaden.

Heb je een goede conditie nodig voor de sneeuwschoenwandeling?

Nee, deze wandeling is voor iedereen met een basisconditie prima te doen. Je maakt ook maar 150 hoogtemeters in dik een uur tijd.

Is er aan de route ook horeca te vinden?

Er is geen horeca rechtstreeks aan de route te vinden. Maar als je vanaf de boerderij waar wij de aperitief gebruikten de Chemin des Avenières ongeveer 550 meter blijft volgen kom je uit bij Alpage des Avenières. Hier kun je onder meer terecht voor tartiflette en fondue.

Waar kan ik het beste overnachten in de omgeving van Saint Nicolas la Chapelle?

Er is redelijk wat accommodatie te vinden in Saint Nicolas la Chapelle en de dorpen in de directe omgeving. Wij zelf verbleven in de bijzonder comfortabele ecogîte le Toî du Monde in het plaatsje Flumet

 

In het restaurant boven de gîte kun je voortreffelijk eten, kwamen we proefondervindelijk achter. Niet voor niets heeft het restaurant een groene Michelin-ster en een Bib Gourmand-vermelding. We maakten er kennis met het echtpaar dat de oude familieboerderij uit eind 19e eeuw volledig heeft gerenoveerd. Het zeer gezellige, smaakvol vormgegeven restaurant is zodanig duurzaam geworden dat we zelfs zonder verwarming er letterlijk warmpjes bij zaten.

Dit interesseert je wellicht ook