Een vakantie naar Lapland in de winter

Een vakantie naar Lapland in de winter

Home » Finland » Een vakantie naar Lapland in de winter

Een wintervakantie naar Lapland is alsof je vakantie viert in een sprookjeslandschap. Overal waar je kijkt zie je een immens witte wereld. De bomen zijn prachtig bedekt met dikke pakken sneeuw. De stilte is enorm en in de avond kun je echt genieten van een sterrenhemel, niet gehinderd door enige lichtvervuiling.

Je kunt in Fins Lapland diverse, bijzondere activiteiten ondernemen. Want wie kan nou zeggen dat ie een snowscootersafari, een rendierentocht, en/of een huskysafari heeft meegemaakt tijdens zijn vakantie? Daarnaast kun je gaan ijsvissen, wandelen door de imponerende natuur op sneeuwschoenen, en langlaufen. Tot slot zijn er enkele interessante skimogelijkheden. En als je geluk hebt geniet je van het mysterieuze noorderlicht! Een vakantie naar Lapland is een bijzondere vorm van wintersport beleven, een echte bucketlist bestemming voor koppels!

Hondenslee in Fins Lapland

Ontmoet de Sami in op je vakantie naar Lapland

Lapland is geen eigen staat. Het gebied strekt zich uit over de noordelijke regio’s van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. De oorspronkelijke bewoners zijn de Sami of Saami. Noem hen geen Lappen, want dat ervaren ze als een belediging. Deze nomaden trokken met hun rendieren in de wildernis, op zoek naar voedsel voor hun kudde. De Sami leefden in tenten gemaakt van rendierhuiden, die gemakkelijk te vervoeren waren op een slee. Alleen in de wintermaanden verbleven ze op een vaste plek. Tijdens een vakantie naar Lapland heb je diverse keren de gelegenheid om de Sami in hun traditionele kleding en tenten te ontmoeten. Diverse excursies komen langs plekken die door de Sami worden bewoond.

Mijn eerste keer op vakantie naar Lapland

De eerste keer dat ik deze winterwonderwereld heb meegemaakt, was ruim 20 jaar geleden. Het bedrijf waarvoor ik toen werkte had het personeel een lang weekend aangeboden in verband met een jubileum. Ik kwam destijds rechtstreeks vanuit Nieuw-Zeeland, waar ik toen een camperreis maakte, naar Rovaniemi. Behalve een enorme jetlag had ik daarnaast te maken met een enorm temperatuurverschil van maar liefst 60 graden! Toch heb ik een geweldige ervaring opgedaan met mijn collega’s in die prachtige natuur. Daarom wilde ik dolgraag een keer terug voor een vakantie naar Lapland. Enkele jaren geleden heb ik en mijn gezin, in plaats van een “traditionele” wintersportvakantie, een week doorgebracht in Fins Lapland. En weer was het een fantastische belevenis!

Sneeuwlandschap in Fins Lapland

Vakantie naar Lapland: onze hoogtepunten

Op zich is een vakantie naar Lapland al een hoogtepunt op zich. Wij vonden vooral in de middag, als de zon ondergaat, het landschap heel bijzonder. De zon die de besneeuwde bomen verlicht, een magisch gezicht! Iedere avond maakten we een avondwandeling. De heldere hemel met duizenden sterren verlichtten onze weg over de bevroren meren. Zelden hebben een mooiere sterrenhemel gezien als in Lapland. Omdat we ver van de bewoonde wereld zaten, was er geen enkele lichtvervuiling. Dat kom je in Nederland helaas bijna nergens meer tegen. Maar naast het genieten van het sprookjesachtige winterlandschap is er meer om te ondernemen als je op vakantie naar Lapland gaat. Dit zijn volgens ons de dingen die je eigenlijk niet mag missen:

Sneeuwscootersafari

Voor de inwoners van Lapland is de sneeuwscooter hetzelfde als wat voor ons de fiets is. Het is een geweldige ervaring om op een sneeuwscooter over bevroren meren, door de bossen en smalle, heuvelachtige paadjes af te gaan. Door een goede instructie en diverse veiligheidsvoorzieningen op de scooter kan het nooit verkeerd aflopen.

Sneeuwscootersafari in Fins Lapland

Een huskysafari

De husky’s of poolhonden zijn enorm sterk en kunnen maar liefst 50 kilometer op een dag afleggen. Ze zijn vroeger altijd gebruikt door de Sami voor hun transport. Nu kun je een tocht maken door het winterse landschap. Er zijn zelfs organisatoren die meerdaagse tours aanbieden, waarbij je overnacht in de wildernis. Avontuurlijker kan niet!

Een sledetocht met rendieren

Naast de husky’s waren de rendieren voor de Sami van levensbelang. Ook deze beesten zijn oersterk en beschikken over een groot uithoudingsvermogen. Een sledetocht waarbij je de rendieren stuurt is zeker een belevenis die je tijdens je vakantie naar Lapland moet hebben meegemaakt.

Rendierslee in Fins Lapland

IJsvissen

Voor de Finnen is dit, naast ijshockey, een belangrijke volkssport. Ieder weekend zijn er overal ijsviswedstrijden waar ze mooie prijzen kunnen winnen. Het is leuk om zelf mee te maken: je maakt met een ijsboor een gat in het dikke ijs, je stopt een touwtje met wat aas in het gat en wacht geduldig op je rendierenvel of je beet hebt. Bij een goede vangst bereidt de gids de vis gelijk op het vuur en kun je genieten van de “catch of the day”.

Langlaufen en wandelen op sneeuwschoenen

Als je echt iets actiefs wilt gaan doen, doe je de langlaufski’s onder of de sneeuwschoenen aan en maak je een mooie tocht door de bossen. Bij ons verblijf konden we deze attributen altijd pakken. Daarom maakten we geregeld een tocht op de dunne latten of de “tennisrackets” om te genieten van de omgeving. De loipes zijn prima geprepareerd en gevarieerd. Beginners zoals wij konden ons prima redden. Ben je verzot op skiën en wil je tijdens je vakantie alleen maar lange afdalingen maken over uitdagende pistes? Dan is Lapland een wat minder goede bestemming. Er zijn wel wat skigebieden, maar het gaat hier meer om de sfeer dan om de lengte en zwaarte van de afdaling.

Ski-oord van Levi in Fins Lapland

Andere hoogtepunten

Op diverse plekken in Lapland vind je ijshotels. Bij sommige reizen kun je er overnachten, bij andere bezoek je het als tussenstop tijdens een snowscootersafari. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Als je dicht bij Rovaniemi verblijft, de belangrijkste plaats in Fins Lapland, is een bezoek aan die stad erg leuk. Niet om de meest noordelijk gelegen McDonald’s aan te doen, maar om het Arktikum Museum te bezoeken. Waar we helaas geen garantie voor kunnen geven, maar als je het meemaakt, heb je wellicht het belangrijkste hoogtepunt van een vakantie naar Lapland gezien: het magische noorderlicht.

Zelf waren we minder gecharmeerd van een bezoek aan het hoofdkwartier van de Kerstman. We vonden het een erg commercieel circus. Wanneer je met familie en kleinkinderen in Lapland bent, is het voor hun wel heel bijzonder om mee te maken. Wat wel leuk is dat je een kerstkaart kunt versturen vanuit het postkantoor van de Kerstman naar je kleinkinderen. Die ontvangen ze de eerstvolgende Kerst thuis op de mat. Blijer kun je ze niet maken!

Golden hour in Fins Lapland

Praktische zaken

Beste reistijd voor een vakantie naar Lapland

De beste reistijd voor een vakantie naar Lapland ligt tussen december en midden maart. Eind maart en april zijn populaire weken voor de Finnen zelf. Het is er daarom drukker. Daarnaast mis je in die periode een deel van de magie: door de al hoger wordende temperaturen overdag is de sneeuw al van veel bomen weg. Omdat Lapland heel noordelijk ligt, is het eind december, begin januari lang donker. De eerste keer dat ik in Lapland was, was midden januari. Dit gaf een heel bijzondere sfeer. En de natuur is dan wel op zijn mooist.

Kledingadvies voor een vakantie naar Lapland

Bij de meeste reizen naar Lapland bezoek je direct na aankomst een speciale outdoorwinkel. In korte tijd hijsen ze je in een thermo overall, dikke laarzen, handschoenen en muts. Die gebruik je de hele periode dat je in Lapland bent. Zeker bij een sneeuwscootertocht is die dikke overall heel handig. De ijzige rijwind heeft zo geen vat op je! Bij een aantal activiteiten kun je best zonder die overall. Zo hebben wij diverse keren gelanglaufd en een wandeling op sneeuwschoenen gemaakt. De inspanning die je dan levert, zorgt vaak voor voldoende lichaamswarmte. Dan is het prettig als je alleen je eigen ski-jack en -broek aantrekt.

Als je een koukleum bent, kun je beter de thermo overall altijd aanhouden. Gegarandeerd dat je het niet koud gaat krijgen! Onder je thermo overall kun je het beste werken met laagjes kleding. Als je het warmer krijgt, kun je dan eventueel wat uittrekken. Gebruik nooit katoen als onderlaag. Want als je gaat zweten wordt dat nat en vervolgens heel koud. Thermisch ondergoed of spullen van merino wol zijn veel beter als onderlaag. Wij hebben het bij onze vakantie naar Lapland nooit koud gehad. Sterker nog: ik heb nog nooit zo gezweet als die keer dat ik een langlauftocht van een paar uur in mijn thermo overall heb gedaan. Drijfnat kwam ik aan op de eindbestemming! De winters in Lapland zijn namelijk heel droog, maar wel koud. Er staat bijna nooit een harde wind, zodat de gevoelstemperatuur niet zo laag is.

Hotel in Muonio in Fins Lapland

Bij wie boek je een vakantie naar Lapland

Diverse organisatie bieden reizen aan naar Lapland. We hebben zelf tweemaal een heel positieve ervaring gehad met Voigt Travel. Deze specialist biedt diverse programma’s aan in Lapland, zodat je je vakantie naar Lapland geheel naar eigen wens kunt invullen. Je hebt de mogelijkheid tot het boeken van diverse excursies. Voigt Travel werkt samen met een betrouwbare partner in Lapland. De kwaliteit van de reis, accommodaties en de excursies zijn goed. Daarnaast geven ze goede informatie vooraf, zodat je ter plekke niet voor verrassingen komt te staan.