Kayakken bij Kratie, op zoek naar de dolfijn

Kayakken bij Kratie, op zoek naar de dolfijn

Home » Cambodja » Kayakken bij Kratie, op zoek naar de dolfijn

Het rustige plaatsje Kratie, op 260 kilometer ten noordoosten van Phnom Penh, ligt aan de oevers van de Mekong. De meest belangrijke bezienswaardigheid is het zien van de met uitsterven bedreigde Irrawaddy dolfijnen. In heel Cambodja is er geen betere plek te vinden om deze dolfijnen te kunnen spotten. Deze zoetwaterdolfijn heeft nog een populatie van ruim 80 stuks, terwijl er voor het regime van de Rode Khmer nog meer dan 1.000 exemplaren leefden in Cambodja. Vanwege het enorme voedseltekort is er in die periode actief gejaagd op de Irrawaddy dolfijn. En nog steeds proberen nu vissers op illegale wijze de dolfijn te vangen, ondanks een verbod hierop.

Zonsondergang bij floating village in de buurt van Kratie, Cambodja.

De kayaktocht bij Kratie

Wij hebben een kayaktocht gemaakt van een halve dag via de professionele organisatie Sorya kayaking, geleid door een enthousiaste Australiër. Met een vrachtwagen gingen we naar een plaatsje 15 kilometer verderop. Vervolgens peddel je over de Mekong rivier. Af en toe is er een lichte stroomversnelling. Als je dan goed de koers van de gids volgt, kan er niets gebeuren. Onderweg relax je bij een strandje en eet je natuurlijk “sticky rice”.

Het hoogtepunt is wanneer je een groep dolfijnen in de verte ziet. Je moet goed kijken, maar ziet ze eigenlijk altijd wel. Met de kano heb je het voordeel dat je zonder ze te laten schrikken door motorlawaai, redelijk dichtbij kunt komen. Het is een mooi gezicht om zo’n groep door het water te zien trekken op zoek naar voedsel. Het is wel lastig om ze te fotograferen, voor je het weet zijn ze weer onder en ze duiken steeds op onverwachte plekken weer op. Maar de herinnering dat je ze hebt gezien, blijft! Tot slot wandel je nog naar een floating village. Hier zie je hoe de bewoners wonen en vissen en wij hebben er een prachtige zonsondergang meegemaakt.

Kayakken op rivier bij Kratie om irrawaddy dolfijnen te zien.

Als je geen zin hebt om te kayakken, kun je ook met een gemotoriseerde boot de Irrawaddy dolfijnen gaan bekijken. Ze zijn te boeken in Kratie of bij het vertrekpunt in Kampi. Dit is wat relaxter, maar het nadeel is dat de bootsman vaak de motor moet aanzetten om dichterbij de dolfijnen te komen. Hiervan schrikken deze en ze zijn weer verdwenen naar een andere plek. Het beste is als de boot gewoon stil ligt zonder motor en wacht tot de dolfijnen ergens in de buurt opduiken.

In Kratie kun je het beste verblijven in le Tonlé Guesthouse. In het restaurant van het guesthouse kun je heerlijk eten.