Battambang: het achterland per fiets verkennen

Battambang: het achterland per fiets verkennen

Home » Cambodja » Battambang: het achterland per fiets verkennen

Battambang is een leuke stad, gelegen aan de Sangker rivier. Het is na Phnom Penh de tweede stad van het land met zo’n 150.000 inwoners. Toch geeft de stad niet een heel druk gevoel. Het is er relaxt en er zijn mooie koloniale gebouwen te zien, vooral langs de rivier.

Houten huizen op palen langs rivier bij Battambang

Het platteland van Battambang

Het platteland van Battambang nodigt uit om van te genieten. Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je zelf een brommer huren voor een dag en een route rijden. Ook kun je met een tuk-tuk regelen. De chauffeur kan het een en ander vertellen over het gebied. Tot slot kun je ook een fietstour maken. De wegen zijn weliswaar onverhard, maar goed te fietsen en nergens is het klimmen. Wij hebben het laatste gedaan, onder begeleiding van een lokale gids. Hierdoor begrijp je veel meer van de leefgewoonten en kun je ook een aantal “fabriekjes” bezoeken waarbij je hoort hoe men de producten maakt.

Zo zie je onderweg een rijstpapier winkeltje, een familie die gedroogde bananen verkoopt, een bedrijfje dat “sticky rice” maakt en natuurlijk kom je bij een “happy water” fabriek. Je ziet hoe men rijst fermenteert en hiervan een hele sterk alcoholistische drank maakt. Natuurlijk proef je een glaasje en voel je het goedje door je slokdarm zich een weg naar beneden branden. Ook bezoek je een fabriekje waar men van gefermenteerde vis een vispasta maakt. Bereid je hier vast voor op een doordringende geur. Het landschap onderweg is fraai. Op diverse marktjes die je passeert, zie je de lokale bevolking de inkopen doen. Bijzonder is het vlees dat echt urenlang in de brandende zon ligt te “slow cooken”. Onze gids vertelde dat wat niet wordt verkocht, ‘s avonds in de koeling gaat. Zo kan het de volgende dag weer gewoon in de marktkraam liggen.

Monnik krijgt eten van lokale bewoonster bij Battambang.

Bat Cave

Een van de attracties van Battambang was tot voor kort een ritje met de bamboo train. Door renovatie van het spoor rijdt de trein (eigenlijk alleen een platte wagon gemaakt van bamboe), slechts een paar honderd meter. Het is niet de moeite waard om mee te maken. Wel interessant om te bezoeken is een grot in de buurt van Battambang. Deze Bat Cave ligt onderaan een berg met enkele fraaie tempels. Bovenop de berg heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Daarnaast zie je vele apen rondslingeren en klauteren. Ze proberen gewiekst je eten en drinken af te pakken. Let dus goed op je spullen en zorg ervoor dat een aap je niet verwondt door een krab.

Als je iets voor zonsondergang weer bij de Bat Cave bent, zijn de terrassen daar al overvol. Iedereen wacht op het moment dat duizenden vleermuizen de grot gaan verlaten. Ongeveer een half uur lang is de lucht zwart van alle vleermuizen die wegvliegen in een groot en breed spoor.

Meer informatie over bezienswaardigheden en activiteiten vind je op de website van Cambodja.