Boottocht van Battambang naar Siem Reap

Boottocht van Battambang naar Siem Reap

Home » Cambodja » Boottocht van Battambang naar Siem Reap

De mooiste boottocht in Cambodja is die van Battambang naar Siem Reap. Omgekeerd is trouwens ook mogelijk. Het biedt de gelegenheid om het leven op en rond de rivier tijdens de tocht gade te slaan. Het is een lange bootreis, waarbij het seizoen bepalend is voor de duur. In het regenseizoen kun je in ongeveer 5 uur de tocht maken. In het droge seizoen, waarbij de waterstand in de Sangkae rivier laag is, duurt het wel een paar uur langer omdat de bemanning dan regelmatig met bamboestokken de boot moet voortduwen als deze dreigt vast te lopen.

Tijdens de tocht kun je binnen zitten op stoelen, of je zoekt af en toe een plekje op het bovendek. Hier zit je wel in de brandende zon, dus zorg voor goede bescherming en een hoed. Al je bagage gaat mee aan boord, die wordt voorin gelegd. De beste plekken in de boot zijn voorin, omdat de achterste plaatsen direct naast of voor de motor zijn. Het is handig om oordopjes mee te nemen om het geluid te dempen.

Familie vaart op rivier bij Siem Reap.

Floating Villages

Onderweg passeer je heel veel floating villages waar de bevolking leeft. Je ziet vissers in het water staan met hun netten en ziet ook hele grote boten met immense visnetten varen. Handelaars, vaak vrouwen, varen met hun bootjes langs de huisjes en proberen hun spullen te verkopen. Soms legt zo’n bootje aan en komt de handelaar aan boord om wat te slijten aan de toeristen. Kinderen spelen in het water. Het geeft een heel authentiek beeld van het leven op en langs de rivier. In een van die dorpjes legt de boot even aan. Hier kun je van boord de benen strekken, genieten van een lunch en naar het toilet gaan. Aan boord is vaak geen wc.

Vrouw zit in eenvoudig huisje langs de rivier bij Siem Reap.

Het laatste deel van de tocht gaat over het grote Tonle Sap meer. Dit meer vormt iets minder dan 10% van de totale oppervlakte van Cambodja. Het lijkt dan dat je bijna bent bij Siem Reap, maar in werkelijkheid kost het wel even om het meer over te steken. En uiteindelijk kom je aan in de haven van Siem Reap, waar tientallen tuk-tuk chauffeurs al klaar staan om je naar het hotel te brengen. Het is een prachtige tocht geweest. Stel je in op een lange reis, het wordt niet voor niets de “slow boat” genoemd. Maar de authentieke beelden van het leven bij de rivier zie je niet vanuit de bus.

Eenvoudig huisje bij floating village nabij Siem Reap.

Praktische tips

  • Er zijn enkele maatschappijen die deze boottocht verzorgen. Informeer naar het comfort. Sommige hebben kuipstoeltjes, andere alleen banken zonder rugleuning aan boord. Dat laatste is niet aan te bevelen.
  • Informeer vooraf of er een toilet aan boord is, de meeste boten hebben dat helaas niet.
  • Een ticket kost ongeveer $ 20 per persoon. De boot vaart meestal om 7 uur in de ochtend uit.
  • Neem een kussentje of iets dergelijks mee, je moet lang zitten aan boord!
  • Neem voldoende snacks en water mee tijdens de tocht.
  • Er is maar een keer een stop voor lunch en toiletbezoek.
  • Neem zonnebrand mee en een hoed als je ook eens op het bovendek wilt gaan zitten.
  • Probeer een plekje voorin te bemachtigen, daar heb je het minste last van de motor. Neem ook geluiddempers mee voor de zekerheid.
  • Kijk eens op de website van Angkor Express Boat trips voor de overtocht.